Jump to content
Българският форум за музиканти

Програмиране На Ударни Инструменти


Recommended Posts

Бихте ли споделили как да направя дръм траковете си "по-реални звучащи" и стоящи добре в микса ?Ползвам Ез Дръмър, но не ми харесва как се получава твърде. Искам да използвам акустични комплекти, на този етап електронните не ме вълнуват. Най-големите проблеми срещам със звука на томовете и балансирането на амбиънс трака с останалите,както и миксирането на това,което хващат овърхедите. Често звукът им преобладава и се смесва зле с основния барабанен трак - например със соло барабана и томовете. Пробвал съм и без амбиънс микрофон,но пък така барабаните не звучат реално. Също така бих бил благодарен ако можете да ми препоръчате по-добър плъгин от Ез Дръмър, за това,което искам да постигна. Стилът, към който се стремя е рок музика подобна на звученето на Тото. Знам,че с плъгин този звук няма да мога да го постигна,но какво може да ме приближи максимално до този звук?

Link to comment
Share on other sites

За да придобиете представа, ето последното парче,което написах,записах и миксирах. Чуйте барабаните, аз лично не им се кефя....Иска ми се да звучат по-добре,по-категорично в микса....И това,което чувате е след панорами, EQ, компресии, сатурации, обработка на мастър бус и т.н. : 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

За това се изисква доста опит не само зад компютъра, но и зад барабаните. Те са един от най-трудните за смесване инструменти, защото не смесваш един трак, а много... И после хем трябва да звучат като едно цяло, хем да чуваш всичко по отделно :)

Аз от години ползвам EZdrummer и не е толкова зле. Има няколко фактора, които влияят сериозно на звука му.

 - поиграй си с динамиката на ударите. Дори и най-великите барабанисти не могат да направят два еднакви удари на 100%.

 - за да влязат в микса, особено на балада , като горната, барабаните имат нужда от сериозен ривърб :) 

 - Опитай се да усилиш room mic и ще видиш, че реалността е точно в това. Основна роля за реалното звучене на барабаните са руум майковете.

 - Ezdrummer по принцип звучат малко тънки. Имай го в предвид. Има Superrior Drummer, който е по-ъпгрейднат, но и доста по-тежък.

 - томовете са проблем. Обикновено на Ezdrummer режа доста от ниските им честоти, защото кънтят лошо... 

 - слушай трака на много ниски нива. Да го чуваш едва едва и тогава ще чуеш дали нещо е небалансирано. Ако трака го слушаш средно силно, има вероятност и да не чуеш, ако имаш соло барабан с 1db по-силен, но като цяло дразни.

 - Соло барабанчето в 99% от случаите има нужда от ниски. Има и микрофон отдолу, който звучи доста особено. Канал 3. Слушай го соло и после със канал 2 и прецени как ти харесва.

 - Като редиш миди, опитай се да не удряш няколко последователни пъти един и същ чинел.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Също трябва и да се прецени дали е възможно да се изсвири от човек. Че съм виждал/чувал някакви извънземни тракове, дето има 3-4 едновременни удара с ръка. Което е леко невъзможно, поне за един барабанист и то немутирал... :D

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

^ Дреме ти, важното е да звучи добре ;)

 

Относно EZ Drummer, според това, което съм гледал, изглежда страхотен плъгин. Има доста стилове а и различни звуци. Това, което ме кефи най-много е че можеш да нацъкаш някакъв елементарен ритъм и след това програмата ти намира подобни изсирени като хората. Каня се от няколко седмици да му сваля демо версията и да го пробвам, но не ми остава време.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Голяма игра е , но аз ги редя с мишката, не ползвам  миди клавиатура. Humanize  функциите нещо не ме радват  и си разминавам всеки удар с милимунда напред или назад в зависимост от това дали е каса, фус или барабанче. Играта не свършва дотук ,  функцията velocity също е съществена за по "живото " звучене , особено  на фуса (барабанистите ясно подчертават акцентите и силните времена  с по силен удар ). За соло барабана също особено ако искаш да докараш т.нар. гоуст нотс ;)
За чинелите и томовете не се втелявам много , важно ми е само семпъла да звучи добре.
Обръщам особено внимание на звука на касата спрямо бас китарата -  някак си се стремя да ги докарам да звучат като едно , макар и да са  различни инструменти.
Има соло барабанчета , които могат да ти скъсат нервите  и все да потъват в микса , въпреки  че ги усилваш. Ако чуя , че става така , просто търся друго , не си губя времето да го натаманявам.

Обратно на aarab , лично аз не ползвам никакъв ривърб за барабани , освен  евентуално общия при финализиране.

Определено  е тънка работа и далеч не е гарантирано , че ако  барабанист ги реди ще има по добър ефект, отколкото ако ги реди човек, който има ухо и опит зад компютъра. 

Link to comment
Share on other sites

За да не потъва барабанчето в микса има и разни трикове като използване на дисторшън, паралелна компресия/процесинг... Но ако си е ужасно звучащо по-добре в коша. :P

Link to comment
Share on other sites

Според мен EZ дръмъра не звучи достатъчно реално, дори с humanize.Ползвам Addictive drums много по-добре според мен.Steven Slate също са много по-добре от EZ.

Link to comment
Share on other sites

Аз съм фен на Toontrack и по-специално Superior Drummer.

По-голяма част от EZDrummer (2) китовете са редуцирани и обработени части от Superior-ските.

На мен ми звучат ОК, ако се използват за правилното, като звучене, парче.

Но там идеята е да се използват като бързо средство при създаване на произведение.

За други цели - Superior Drummer - библиотеките, като запис и възможностите за обработка са великолепни, според мен :)Има достатъчно голям набор от чудесни МИДИ записи на изсвирени барабани, които в 95% от случаите ми вършат работа. Все пак са ги записвали неслучайни барабанисти.

Т.е. добрият вариант, както винаги, е - пробване на демо версиите на съответните продукти и създаване на лично впечатление за конкретния стил музика и работа.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Пробвайте със Studio Drummer.При експорта обаче трябва да се експортне всичко поотделно,включително

и 3-те оувърхеда като отделни тракове.Томовете може да се експортнат и 4-те заедно,като тракът им се

копира на две писти.На едната се прилага Tom Rack компресия и експандване(заради динамиката),а другата

с Tom Floor(SSL).Мисля че в Waves има имитация на SSL,и доколкото чух се справя добре.Studio Drummer

се командва с Kontakt.Тежичка е но има всички опции за контрол на барабаните,близки на реална студийна

обстановка.И още нещо...При експорта на всеки барабан има по 3 мика.Като при касата BD IN и BD OUT се

експортват отделно и се смесват в микса,а на барабанчето задължителните микове са SNR TOP и SNR BTM.

При правилна работа трябва да ви се получат между 16 и 20 трака за барабаните.

Link to comment
Share on other sites

Тоя Kontakt е супер дървения. Предната версия на Стивън Слейт го използваше и ми изкарваше нервичките. Тромаво, грозно и нелогично, ужас!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

без много да разбирам съм сътворил това  ...само по слух съм догаждал нещата ,ма  в микса има доста какво да се желае откъм друмс .

Edited by yakiya
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.