Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво китарните компании не искат да знаем


Лими

Recommended Posts

Това, че китарите за 300 лева не ставали за друго освен за учене на ноти е - сори - пълна глупост :) Примерно моето Danelectro си го взех точно за 300 лева на старо, а в повечето клипове от psychedelic фестове, концерти и т.н., които съм гледал, се вижда поне един китарист, който свири на Dano. При това говорим за достатъчно известно групи в тези среди. Освен това наскоро бях на концерт, който откриха Babyface Clan, и ако не се лъжа, единият им китарист също свиреше на такава.

 

Да не говорим, че бая албуми, които наистина много харесвам, са записвани с доста евтини китари, например най-любимият ми български: http://mahorka.bandcamp.com/album/tales-from-the-sleeping-land Китарата тук е Squier Affinity... ама малко хора съм чувал да я пипат така и си звучи прекрасно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Мненията за евтините китари най-често за разделени на две категории:

1. Снобски подигравателни мнения от гледната точка на притежател и/или ценител на висок клас инструменти.

2. Твърде оптимистични мнения на хора, на които не им се иска много да става дума за разликите и някак си се самоубеждават, като че ли за самооправдание, че евтините китари всъщност са си много добре.

 

Излишно е да споменавам, че и при авторите на двата типа мнения, има както добри китаристи, така и такива, които не могат два тона да изкарат.

 

Според мен, истината е в средата. Има (малко на брой) евтини инструменти, които свирят доста добре, също и (малко до средно много на брой) доста скъпи инструменти, които са надценени и не свирят добре, колкото човек очаква. Но ако вземем средна хубост скъп инструмент и средна хубост евтин такъв - скъпият винаги е по-добър до много по-добър. За сравнение между по-лош евтин и хубав скъп инструмент, и дума не може да става.

Може да се сравнява до някъде единствено топ-късметлийска бройка от евтин инструмент и относително недъгав екземпляр на скъп модел инструменти. Тогава понякога излиза, че евтиният инструмент е по-добър от скъпия. Но това са изключения, всеки си има уши и глава на раменете и е негова отговорност, какво си купува.

 

Твоето ДанЕлектро може да е ОК, но има немалко китари за 300 лева, които просто не звучат, или имат дефекти. Това се случва доста по-рядко, при китари, да кажем за 2000 лв.

И аз имам един страт, с които репетирам, който е самоделка, много надежден е, звучи по-пробивно от почти всяка друга китара, не разстройва и т.н., обаче в сравнение с висок клас китара, си звучи по-евтино и невпечатляващо. Много обичам да си свиря с нея, когато свиря с хора, обаче съвсем не бих я ползвал за студиен запис, особено на чисти партии.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарите за 300лв са компромисен вариант. Няма как да съберете в тези пари, хардуер, дървесина, цена на труда, сетъп, маркетингови разходи, транспортни разходи, печалба. Сравняването им с инструменти от висок клас е неуместно, с такива от среден клас също. Ако сте решили да се занимавате с нещо по-сериозно от това да свирите тихо в спалнята, ще трябва да отделите пари. Имаше време в което и китара за 300лв не можех да си купя. Спомням си ясно как подминавах единствените две в Спортна зала Варна, едната беше червен Washburn X10, другата някакъв Squier за 200лв. Абсолютно нищо не разбирах от китари... почти колкото сега, но още тогава ми беше ясно, че за тези пари, инструментите са компромисно решение. Това беше преди 10-тина години, тогава ги подминах, за добро или зло. Ако музиката ви е някакво вяло хоби, а китарата ви стои без калъф и стойка подпряна до леглото, като свирите на нея 2-3 пъти в седмицата, и сменяте струни на половин година ,китара за 300лв е за вас. Ако смятате да се занимавате с музика сериозно, трябва да се напънете по всякакъв начин да вземете по-качествена такава. Никой не цели да се присмива на инструментите, с които разполагате. Всички тези хиляди страници във форума се изписват именно, за да разберат хората ЗАЩО трябва да си дадат парите за по-качествени китари. 

 

И на последно място, ако китарата ви за 300лв ви удолетворява, не е нужно да обяснявате на който и да било защо е така. Не правете лоша услуга на хора, които биха могли да изчакат и да спестят малко повече пари. Всяко хлапе би се повело по думите ви и би взело евтина китара, защото батковците казват, че техните за 300лв били прекрасни. Ще си вземе такава, ако е достатъчно упорито може и да се научи да свири на нея. Нещата не са като преди 20-30 години, сега има прекалено много занимания, които могат да грабнат вниманието на хората. Няма време за експерименти с инструменти от най-нисък клас и не е нужно да започвате с такива. Както каза Евтим: "Истината е по-средата"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хубавите фирми вижте с какво внимание се отнасят към материала. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y4RTxRSp52Y

 

https://www.youtube.com/watch?v=2o5tofF_edE

Редактирано от boreto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

 Ако сте решили да се занимавате с нещо по-сериозно от това да свирите тихо в спалнята, ще трябва да отделите пари. 

 

 

Ако смятате да се занимавате с музика сериозно, трябва да се напънете по всякакъв начин да вземете по-качествена такава. 

Самото понятие да се занимаваш сериозно с музика в бананистана е смешно (по дефолт форума е за по- тежки стилове) и доста хора предпочитат да си свирят в къщи..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Друже, човек се занимава сериозно с музика, защото това го кефи, а не защото е смешно или престижно или каквото и да е там. От музика се живее трудно и това е добре известен факт навсякъде по света. В България не е по различно от навсякъде другаде  (разбира се и съобразно с местния стандарт и усилията полагани от съответните ентусиасти, извън упражненията).  Също е важно да се дефинира какво значи сериозно. Защото това не е свирене за густо, от време на време, нали?

 

Извинявам се за офтопика!!

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В момента имам 2 стратокастера, като това не ми тип китара, на която свиря основно.

Едната е Фендер хайуей 1400 лв, другата е от неизвестна марка, но направена от каквото е необходимо - елша и ясен. Разликата в цената е 1000 лева.

Разликата в качеството - и двете са ми удобни и двете звучат добре, макар и различно.

Вероятно от адаптерите идва разликата, не знам. В крайна сметка важното е да един инструмент да те кефи да свириш на него  и да те инспирира за нови идеи, понe според мен.

По -ефтината китара е с кофти ключове, което значи смяна и оскъпяване с 100 кинта.

За Лес пол тип също съм на мнение, че може да намериш много добри без да даваш 3-4 бона.

Това, в което съм сигурен е, че за да имаш китари с  оригинално Ф или Г, плащаш доста повече.

Ако разбираш и не робуваш на лого, можеш да имаш добър инструмент на добра цена,

ако държиш на логото - пак е ок, просто си плащаш.

Май по-напред се спомена Еди Ван Хейлън, ами неговите китари тип самоделкин, не са от кой знае какви скъпи материали, говоря още когато сам си е правил франкенстратове. Ами 600-700 долара в материали.

И понеже Еди е свирил на нея - 16 000 - да Ви е честито. Знам как вървят ЕВХ, искам да наблегна, колко влияе кой е свирил на китарата. В момента в един щатски магазин се продават два от лични франкенстратове на Еди за въпросните 16 000 usd всяка...

Наскоро гледах Майкъл Анджело Батио - свири с Дийн, неговата не е евтина, но Дийн не са скъпарски китари т.е. получаваш каквото плащаш, това е сигурно. Мр. Дийн е басист и свири чат пат заедно с МАБ, затова и МАБ рекламира китарите му. Кзавам, че има и добри китари на добри цени, резонни. Мъстейн и Майкъл Шенкър също са с Дийн и моделите им не са безумно скъпи. Е аз нямам Дийн, малко излеза като реклама, освен тези Дийн има и други

добри и заслужаващи си парите китари, всеки сам си решава за какво и по колко да дава.

И още нещо МАБ в София свири с Marshall JCM 900 2 глави за стерео, в същност каквото виждате на клиповето, това е и на живо, няма абаракадабра. Да ползва и JCM 2000, JCM 800. И винагиси звучи като МАБ.

Може да е фрийк, но и много може. И звучи добре с Marshall JCM 900, така че нещата най-вече опират до

кой как свири, а не с какво и за колко.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Кольо, той Хилбили казва същото, но с неговия характерен изказ и хумор :)

Я да се опитам да дефинирам сериозно занимание - то ще рече, според мен:

- Вътршна потребност и идеали, за постигане на които съзнателно се поставят реални и амбициозни цели (не като 'болна амбиция', а като висока летва)

- Системно и упорито полагане на целенасочени усилия, до степен заниманието да стане ежедневна и неотменна част от живота, дори приоритет над други естествени потребности

- Способност на базата на тези приоритети да се вземат и важни житейски решения (за дом, работа, близки - истински сериозното занимание влияе на тези неща)

- Изпитване на истинско удовлетворение не само при постигане на гореспоменатите амбициозни цели, но и от самия труден процес на работата към тях

- Потребност от споделяне на постигнатото с други хора, за тяхна и собствена радост.

 

Тези неща важат не само за музика - същите са и за програмиране и готварство, за футбол и зидане на къщи, ако нещото е сериозно. И не зависи дали е за пари или от любов (оттам думата любител или аматьор, от латинското амаре). И в двата случая може да е сериозно, а може и да не е.

 

И ' за кеф' не значи несериозно, кефът (виж горе) е важна съставка от сериозното - но недостатъчна без другите съставки като високата летва и усилието.

 

Моите 5 стотинки без ДДС - и аз се извинявам за оф-топика.

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ти си прав,занимаваме се ,защото ни е душата това,ама защо?Звера ( би требвало да ми е жена) ми изпили мозъка,че съм си взел китара (още една),па нейните колежки ги возели с коли до работа и т. н.- ориентирах я да си търси вървежен селски пич с беемвенце,което струва колкото Гибсън..

,дефиницията е да не те гледат като идиот,защото имаш 4 китари и нямаш кола,да дадеш 20 кинта за превоз и да си тръгнеш с 1,50,щото си на вход и няма хора,че вали дъжд като из ведро..е пак е идиотия,може ли да кажем ,че нещо сериозно  има в цялата работа,не съм комерсиален,ама да си на загуба не радва..

,е тия неща отказват много хора..

 

Едит- ,абе аз писах до Николай,ма се заплеснах и сте писали..

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази работа с китарите за 300 лева е като с колите.Като за първи инструмент няма грижи и аз съм имал такава и парите за нея не са били грешка.Също притежавам две китари среден клас,китайска и Индонезийска качеството им е приемливо и звучат супер.Наскоро си купих и японски еклипс.Така де разликите за себе си ги зная,ако някой си е помислил,че с 2,3 бона ще зазвучи,като някого си е в грешка.Забавляват ме музиканти,дето си купуват инструменти с идеята да им изкарат парите,че и да живеят от това.Може,но ако свириш през три дни пред 50 000 души.В България реалностите са други,а претенциите на публиката големи.Даже известни групи не смеят да правят концерти,защото или ще се ушият или ще са на кантар.За печалба не говорим хич.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има и още един елемент от уравнението според мен, и това е удоволствието от свиренето и въобще допира до класен инструмент. Ясно че за да оцениш разликата, е необходимо да си започнал с въпросната китара за триста лева. Ако след години и многократни мазоли на ръцете имаш възможността (и финансова и всякаква) да купиш другия инструмент - чудесно.

 

Че китарата не прави свирача, и това ясно. Ако щете вярвайте, имал съм и угризения че в ръцете ми попадат инструменти, достойни да ги пипат китаристи като Николай Карагеоргиев, а ги пипам аз... измивам си съвестта като се грижа за тях подобаващо и от време на време ги водя да ги разсвирят други :) То малко работата като с жените - да откажа ли на някоя засукана мома, ако съм метър и педесе с вдигнати ръце и кривокрак, но затова пък чаровен? Аре ся.... :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.youtube.com/watch?v=gvixgoMGm2A

 

Ето, фронтменът излиза на живо с китарата си "за 300 лева" в едно от най-големите американски предавания, което според Уикипедия има около половин България на брой зрители. Как не се намери един човек да му направи забележка, че трябва задължително да хвърли 4000 паунда за Гибсън, иначе просто не струва и трябва да си дрънка несериозно около 2-3 пъти месечно (и по възможност да не си сменя струните) :) А Temples въобще не са случайна група - свирили са например на Austin Psych Fest. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Утре първата ми работа като стана ще е да прескоча до Технополис да взема едно Squier-че от 300лв. :slap:

Редактирано от Dean
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Николай, Дано-то си заслужава парите. Дава си джагли тон и е съвсем на място.

На българската група, китариста е добър, разбирам амбиент и тн, но Скуаяр Афинитио е.ава работа.

Разваля записа. Това е. Разбирам да се купи афинити с цел обучение.

Разбирам , човек да не разполага с много пари. Но в случая като са тръгнали и записали албум, поне

китариста да си бе купил един Скуаяр Класикал Вайб или Винтидж модърн. Резултата щеше да е друг.

И нагоре. За малко повече пари.

Обаче мизерията е и в мисленето, не само в джоба....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.