Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

blr и други, назад в темата, неведнъж са се оплаквали от киселостта на кафета на Дъбов, споделяйки, че това по принцип е тенденция при американската мода на кафепечене. Според мен е въпрос на изпичане, а не стареене на кафето.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Мм даа,

От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?"

Това не ме устройва, ще търся друго кафе.

Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти?

По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.

Отговорено

Пробвай Еспресо-Виваче на Домани и Бразилия на Коферо. Аз от месец и нещо пия второто и съм много доволен. Не обичам кисльочи (много). Иначе обичам Етиопията на Домани и тя е кисела, но хубаво кисела :)

Отговорено (Редактирано)

И аз бях взимал едно кафе на Дъбов. От тези, които бяха в магазина избрах единственото, в чието описание не присъстваше думата киселинност и беше най-изпечено. Въпреки всичко ми е много кисело. Първо мислех, че аз правя нещо грешно, но така като гледам всички имаме същите впечатления.

Иначе при мен кафе-манията ескалира бързо. Малко след като купих моя Класик баща ми поиска да си ъпгрейдне еволюшъна и му намерих супер запазен Classic Coffee gold от една заложна къща. (на снимката в дясно). 2001г made in Italy. Вътре имаше много котлен камък и остатъци от препарат за почистване, както и доста корозия. Явно са я чистили с нещо неподходящо за алуминий. Разкостих я на части, почстих всичко и смених уплътненията. Сега е бомба.

И двете са с OPV на 9 бара вече (10 бара статично всъщност), моята е и с чучур за пара от Ранчилио Силвия.

038299060-big.jpg?r=0

Аз съответно взех стария Evolution на баща ми и почнах да го човъркам. Настрох го и него на същото налягане като Класика, но нещо не постигам същите резултати. При едни и същи условия (кафе, вода, мелачка, тампер, техника и т.н.) с класика имам тъмен и гъст каймак, с Евото пак тръгва така, но след 5 секунди каймака изчезва от струята и цъцърика рядко кафе с големи балони. Да, това говори за channeling, но пък това не е изолиран случай, а всеки път става така. Освен това и за двете машини приготвям дозите по един и същи начин.

Единственото, което ми идва на ум като евентуален проблем е механичния клапан над цедката на душа. Тъй като той е сметнат да работи на заводско налягане 12-13 бара може би сега на 9-10 не отваря напълно.

Другото, което ми се струва много малко вероятно е да се дължи на разликата в кръглия елемент, който е под цедката на душа. При Еволюшъна изглежда така, и това е въпросния клапан, докато при Класика такова нещо няма. Да не би от него или около да се създава някаква струя или определена турболентност в някоя конкретна част на кошничката, която да раздробява шайбата кафе?

Някой да има идея, размисли, опит....?

Благодаря :)

Редактирано от Yves
Отговорено

Клапана е проблема. Преди и аз имах еволюшън. Дистрибуцията на водата е зле и я впръсква под налягане след което "изравя" повърхността на кафето и ефекта е "чанелинг". Освен това ако има OPV от него налягането е 9 бара, обаче след това минава и през този клапан който с тази пружинка не е изобщо надежден и става още по зле. Ако го махнеш, остава проблема с дистрибуцията на водата. По принцип тази машина е с крема диск и тогава не се влияе от клапана. Все една и съща пяна излиза от крема диска. Класика си е "класика". И аз съм с класик с PID, OPV, вграден манометър, рансилио пара, сменена решетка на душа и т.н.

Happy coffeeing!

3172f55fded841305eea21b81a1848cd.jpg

Отговорено

Дам, явно еволюшъна конструктивно е недомислен. Което го разбрах още щом го отворих, защото и двата клапана, които са добавени на бойлера спрямо Класик не работят за 3-4 години употреба. Но явно и въпръскването на водата е проблем.

Иначе той че идва с крема диск, така идва, ама те и класиците идват така. Въпреки че на Classic Coffee, както вероятно си видял на твоята, са с гумена приставка под кошницата, а не с кошница с двойно дъно.

Доста си я наточил твоята машинка! Би ли разяснил за различната цедка на душа? Т.е. какво какво не ти хареса в оригиналната?

Чучурът ти за пара също изглежда по-различно от моя, макар, че и двата са от Силвия. Така като гледам моя е за V1/V2, а твоя за V3. Откъде го взе и наложиха ли се модификации? Аз трябваше малко да го пилна моя, за да пасне в гнездото на стария, а в момента имам проблема, че гайката му се саморазвива при въртене на чучура.

Отговорено (Редактирано)

Ами аз я взех втора ръка и си беше с нормална цедка иначе знам че са с крема диск. Решетката я смених за да видя дали ще се промени дистрибуцията на водата. В момента е с мрежичка, а не на големи дупки. Определено разлика има, макар че си е по скоро заигравка. Не е голям удар по бюджета тъй че може да си го позволи човек. Чучура е V3 и не си спомням дали имаше проблеми при монтажа. Беше отдавна. Иначе от щатско си го поръчах.

Сложил съм и регулатор на мощност на помпата. Като пускам кафето започва от около 7 бара и след това вдигам до 9.

Редактирано от bluelemon
Отговорено

Хаха, е ти си в съвсем друга лига. Pressure profiling май му викат на това. Убеждавам се, че еспресо-манията и фетишите свързани с нея в световен мащаб са не по-малко развити от тези в музикалните среди :D

Благодарско и поздрави!

Отговорено

Ами снощи отнесох един Classic Coffee, пак от OLX. В много кофти състояние козметично, явно с дългогодишен теч, защото по корпуса има изгнило зад резервоара. Всичко разсъхнато и стабилно затлачено с мръсотия и котлен камък. От него ще взема корпуса, месинговата основа на групата и двата клапана. Помпата и бойлера от евото и ще направя един франкенщайн.

Отчасти го правя заради тръпката, кефи ме съживяването на стари машини. От друга, тази машина ми е за офиса, където неандерталците рано или късно ще я налазят. Не искам да си взимам хубава машина за там, дето ще ме боли сърцето :D

Отговорено

Мм даа,

От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?"

Това не ме устройва, ще търся друго кафе.

Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти?

По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.

Най-тъмно изпечената смес на Домани е City Blend, следвана от Espresso Vivace. Аз харесвам и двете, с леко предпочитание към Vivace. Не бих ги окачествил като кисели в никой случай. И двете са видимо по-тъмно изпечени от това, което съм купувал от Дъбов.

Иначе и аз не купувам кафе от Дъбов по същата причина-прекалено светло изпечено и съответно кисело. Не знам какво имат предвид под калибриране на вкусовите рецептори, но нямам намерение да си напасвам вкуса спрямо концепцията на някого или според модата. Еспресо е италианска напитка. Никога не са ми поднаяли кисело кафе в Италия.

Отговорено

Аз съм останал с впечатлението, че при Дъбов се предлагат кафета предимно за pour over (chemex, v60 и тн). При тях се долавят по-деликатните нотки на кафето и явно затова изпичането е такова. При еспресо се използват по-тъмно изпечени кафета. Също така се използва (но не винаги) и робуста (за плътност и каймак), а при Дъбов мисля, че се предлагат само кафета 100% арабика.

• 3 weeks later...
Отговорено

За един 'преател' питам, в случая за брат ми :)

Търси си портафилтър  - 52мм? Машината е La Pavoni Professional.

Съвети, приемам(е) всякакви, с благодарности предварителни

Отговорено

Мерси.

Ще му предам, въпреки че пре милениум, би следвало да са 49мм, но може разбира се да се проучи конкретния екземпляр.