Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

blr и други, назад в темата, неведнъж са се оплаквали от киселостта на кафета на Дъбов, споделяйки, че това по принцип е тенденция при американската мода на кафепечене. Според мен е въпрос на изпичане, а не стареене на кафето.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Мм даа,

От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?"

Това не ме устройва, ще търся друго кафе.

Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти?

 

По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.

Отговорено

Пробвай Еспресо-Виваче на Домани и Бразилия на Коферо. Аз от месец и нещо пия второто и съм много доволен. Не обичам кисльочи (много). Иначе обичам Етиопията на Домани и тя е кисела, но хубаво кисела :)

Отговорено (Редактирано)

И аз бях взимал едно кафе на Дъбов. От тези, които бяха в магазина избрах единственото, в чието описание не присъстваше думата киселинност и беше най-изпечено. Въпреки всичко ми е много кисело. Първо мислех, че аз правя нещо грешно, но така като гледам всички имаме същите впечатления.

 

Иначе при мен кафе-манията ескалира бързо. Малко след като купих моя Класик баща ми поиска да си ъпгрейдне еволюшъна и му намерих супер запазен Classic Coffee gold от една заложна къща. (на снимката в дясно). 2001г made in Italy. Вътре имаше много котлен камък и остатъци от препарат за почистване, както и доста корозия. Явно са я чистили с нещо неподходящо за алуминий. Разкостих я на части, почстих всичко и смених уплътненията. Сега е бомба.

 

И двете са с OPV на 9 бара вече (10 бара статично всъщност), моята е и с чучур за пара от Ранчилио Силвия.

 

038299060-big.jpg?r=0

 

Аз съответно взех стария Evolution на баща ми и почнах да го човъркам. Настрох го и него на същото налягане като Класика, но нещо не постигам същите резултати. При едни и същи условия (кафе, вода, мелачка, тампер, техника и т.н.) с класика имам тъмен и гъст каймак, с Евото пак тръгва така, но след 5 секунди каймака изчезва от струята и цъцърика рядко кафе с големи балони. Да, това говори за channeling, но пък това не е изолиран случай, а всеки път става така. Освен това и за двете машини приготвям дозите по един и същи начин.

 

Единственото, което ми идва на ум като евентуален проблем е механичния клапан над цедката на душа. Тъй като той е сметнат да работи на заводско налягане 12-13 бара може би сега на 9-10 не отваря напълно.

 

Другото, което ми се струва много малко вероятно е да се дължи на разликата в кръглия елемент, който е под цедката на душа. При Еволюшъна изглежда така, и това е въпросния клапан, докато при Класика такова нещо няма. Да не би от него или около да се създава някаква струя или определена турболентност в някоя конкретна част на кошничката, която да раздробява шайбата кафе?

 

Някой да има идея, размисли, опит....?

 

Благодаря :)

Редактирано от Yves
Отговорено

Клапана е проблема. Преди и аз имах еволюшън. Дистрибуцията на водата е зле и я впръсква под налягане след което "изравя" повърхността на кафето и ефекта е "чанелинг". Освен това ако има OPV от него налягането е 9 бара, обаче след това минава и през този клапан който с тази пружинка не е изобщо надежден и става още по зле. Ако го махнеш, остава проблема с дистрибуцията на водата. По принцип тази машина е с крема диск и тогава не се влияе от клапана. Все една и съща пяна излиза от крема диска. Класика си е "класика". И аз съм с класик с PID, OPV, вграден манометър, рансилио пара, сменена решетка на душа и т.н.

 

Happy coffeeing!

 

3172f55fded841305eea21b81a1848cd.jpg

Отговорено

Дам, явно еволюшъна конструктивно е недомислен. Което го разбрах още щом го отворих, защото и двата клапана, които са добавени на бойлера спрямо Класик не работят за 3-4 години употреба. Но явно и въпръскването на водата е проблем.

 

Иначе той че идва с крема диск, така идва, ама те и класиците идват така. Въпреки че на Classic Coffee, както вероятно си видял на твоята, са с гумена приставка под кошницата, а не с кошница с двойно дъно.

 

Доста си я наточил твоята машинка! Би ли разяснил за различната цедка на душа? Т.е. какво какво не ти хареса в оригиналната?

 

Чучурът ти за пара също изглежда по-различно от моя, макар, че и двата са от Силвия. Така като гледам моя е за V1/V2, а твоя за V3. Откъде го взе и наложиха ли се модификации? Аз трябваше малко да го пилна моя, за да пасне в гнездото на стария, а в момента имам проблема, че гайката му се саморазвива при въртене на чучура.

Отговорено (Редактирано)

Ами аз я взех втора ръка и си беше с нормална цедка иначе знам че са с крема диск. Решетката я смених за да видя дали ще се промени дистрибуцията на водата. В момента е с мрежичка, а не на големи дупки. Определено разлика има, макар че си е по скоро заигравка. Не е голям удар по бюджета тъй че може да си го позволи човек. Чучура е V3 и не си спомням дали имаше проблеми при монтажа. Беше отдавна. Иначе от щатско си го поръчах.

 

Сложил съм и регулатор на мощност на помпата. Като пускам кафето започва от около 7 бара и след това вдигам до 9.

Редактирано от bluelemon
Отговорено

Хаха, е ти си в съвсем друга лига. Pressure profiling май му викат на това. Убеждавам се, че еспресо-манията и фетишите свързани с нея в световен мащаб са не по-малко развити от тези в музикалните среди :D

 

Благодарско и поздрави!

Отговорено

Ами снощи отнесох един Classic Coffee, пак от OLX. В много кофти състояние козметично, явно с дългогодишен теч, защото по корпуса има изгнило зад резервоара. Всичко разсъхнато и стабилно затлачено с мръсотия и котлен камък. От него ще взема корпуса, месинговата основа на групата и двата клапана. Помпата и бойлера от евото и ще направя един франкенщайн.

 

Отчасти го правя заради тръпката, кефи ме съживяването на стари машини. От друга, тази машина ми е за офиса, където неандерталците рано или късно ще я налазят. Не искам да си взимам хубава машина за там, дето ще ме боли сърцето :D

Отговорено

Мм даа,

От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?"

Това не ме устройва, ще търся друго кафе.

Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти?

 

По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.

 

Най-тъмно изпечената смес на Домани е City Blend, следвана от Espresso Vivace. Аз харесвам и двете, с леко предпочитание към Vivace. Не бих ги окачествил като кисели в никой случай. И двете са видимо по-тъмно изпечени от това, което съм купувал от Дъбов.

Иначе и аз не купувам кафе от Дъбов по същата причина-прекалено светло изпечено и съответно кисело. Не знам какво имат предвид под калибриране на вкусовите рецептори, но нямам намерение да си напасвам вкуса спрямо концепцията на някого или според модата. Еспресо е италианска напитка. Никога не са ми поднаяли кисело кафе в Италия.

Отговорено

Аз съм останал с впечатлението, че при Дъбов се предлагат кафета предимно за pour over (chemex, v60 и тн). При тях се долавят по-деликатните нотки на кафето и явно затова изпичането е такова. При еспресо се използват по-тъмно изпечени кафета. Също така се използва (но не винаги) и робуста (за плътност и каймак), а при Дъбов мисля, че се предлагат само кафета 100% арабика.

  • 3 weeks later...
Отговорено

За един 'преател' питам, в случая за брат ми :)

 

Търси си портафилтър  - 52мм? Машината е La Pavoni Professional.

 

Съвети, приемам(е) всякакви, с благодарности предварителни

Отговорено

Мерси.

Ще му предам, въпреки че пре милениум, би следвало да са 49мм, но може разбира се да се проучи конкретния екземпляр.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.