Jump to content
Българският форум за музиканти

Antonov

новаци
  • Мнения

    0
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Antonov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Обществена Репутация

  1. В eBay има обява за портафилтър за Pre-Millennium на продавач от София. Не знам, дали са съвместими, но е 52мм.
  2. Би трябвало със Силвия да получиш много по-добро кафе. Аз също бях с Делонги и кафето с Лелит е просто различно, по-добро. Още от първата чашка. Като донесох машината в къщи, направих две кафета с двете машини за сравнение. Без съмнение синът ми посочи кое кафе му е харесало много повече, при сляп тест. Но все пак, ако можеш да пробваш на някоя машина, ще е най-сигурно за теб. Друг е въпроса, доколко ще се подобри резултата с PID. Гледах клипчета, където при машини с PID, температурата в края на екстракцията спада с 10 градуса. И други, с монтирани термометри на главата, където градусите не мърдат с повече от един. Не мога да разбера точно, но мисля че има разлика в това, къде ще са датчиците на пида. Правят се и ъпгрейди с предварително загряване на водата, която постъпва в бойлера, което е един от основните проблеми. Обаче аз съм доволен от моята машина и не съм се задълбочавал толкова. Едно е сигурно, със Силвия правенето на кафе ще бъде по-трудно в началото, докато свикнеш, но си струва.
  3. Днес ми пристигна везничката, с точност до 0.01гр. и смлях 5 дози с Еуреката. Грамажа на отделните порции се движеше между 8,7 и 9,6 грама. Това, без да променям таймера. Оказа се, че всеки път има разлика във времето за смилане, което пък се опитах да измеря с хронометър.
  4. Моак Стела. При керамичните дискове почти 100% ще е с фатален изход. За сега не съм забелязъл проблем. Само леко завъртях по посока на часовниковата стрелка и отново смила с нужната едрина. Като я отворя за почистване ще огледам по-обстойно. За напред винаги ще проверявам кафето преди да напълня контейнера. Четох,че не са редки подобни случаи и с по-скъпи марки кафе. Така че, внимавайте!
  5. Тази сутрин разбрах, че в пакета с кафе освен кафеени зърна може да има и камъчета. Кафемелачката изчатка 2-3 пъти, след което се наложи да настройвам наново едрината на смилане, защото кафето започна да изтича по-бързо.
  6. Странно, 12 грама трябва да смели на екс без никакъв проблем. При мен смила около 9-10 грама и е на петата голяма черта на таймера.
  7. Едва ли бих различил кафе направено с 9 бара и такова направено с 11 бара. И въоще не се занимавам с това. Съседа има Безера Уника, купена преди няколко месеца, която работи на 11-12 бара заводска настройка.Маркетинга е длъжен да отговори на търсенето и затова предполагам се предлагат вече и машини с изведен на достъпно място ключ за регулиране на вентила. За мен,по-важното е стабилната температура при екстракция, защото обикновено за 30 сек. тя спада с около 10 градуса при по-малките машини. Предполагам, че и при мен е така, защото мога веднага след приготвяне да отпия от кафето без опасност да се опаря. Докато при Безерата, температурата е доста стабилна и се колебае с около 1 градус. Гледах клипчета в ютуб с подобни машини с глава Е61 на които има монтирани цифрови термометри и измерват температурата директно в главата. Това, най-вероятно обяснява разликата във вкуса на кафето при сравнение между моята машина и Безерата. Преди време бях драснал няколко реда тук за това сравнение.
  8. Купих си кафемелачка Еурека и ще споделя впечатления. Изглежда много добре, изцяло е от метал и в ръцете е като тухла. Не е много шумна при работа. Не разпилява кафе при мелене за разлика от други кафемелачки от този клас и една от основните причини за това е, че не се създава статично електричество в изходния отвор който също е метален. Има две възможни степени за поставяне на опората за портафилтъра и едната ми пасва напълно така, че мога да подпра портафилтъра и да го пусна без опасност да падне. Изразходих около 400гр. кафе докато я настроя, но след това се справя превъзходно. Използвам таймера, за да си осигуря нужната еднократна доза за всяко кафе. Все още не ми е пристигнала везната, за да измеря да ли всеки път пуска еднакво количество кафе, но дори и да има разлика в дозите, ми се струва, че тя ще е минимална. Настроил съм я да пуска около 9гр. за една чашка от 30мл. Част от смляното кафе излиза на малки бучки, които са много крехки и не оказват абсолютно никакво влияние върху качеството на напитката, след тампирането материала е напълно хомогенен. Гледал съм клипове, където се вижда,че и по-скъпи кафемелачки изкарват кафето на малки бучки. Това се дължи на факта, че камерата в която се провежда смилането е малка и ситно смляното кафе заема формата на каналите в камерата от които попада в цедката. Обръщам внимание на това, че при промяна на марката кафе се налага нова, лека корекция в едрината на смилане. При промяна в грамажа на дозата- също. Това е от личен опит. Така че, може настройката да стане доста изнервяща, докато не се сдобиете с опит и да я настройвате с интуиция. Все пак, Горещо я препоръчвам! Относно дебита на помпата, ако съм разбрал правилно, се касае за това, че самата помпа е настроена за работа с налягане 11-12 бара. В нета има много препоръки да се регулира вентила така,че налягането при екстракция да е 9 бара. По този въпрос гледах едно интервю на Лука Безера, собственика на марката Bezzera, който каза, че поради различното устройство на малките кафеварки в сравнение с големите професионални машини, домашните се настройват с работно налягане 11 бара, а професионалните, които имат няколко групи - на 9 бара. Според мен Skala трябва да си поиграе с едрината на смилане, за да получи дора напитка. Екстракцията зависи от количеството кафе, едрината на смилане и налягането в портафилтъра. Ако първата и последната величина са константи, логично е степента на смилане да е разковничето при използване на цедката за една доза. Като правило, с голямата цедка, заради по-големия грамаж, добро кафе може да направи почти всеки.С еднодозовата е много по-трудно.
  9. Мисълта ми е за равни условия. Ако ползвам по-голямо количество кафе, с Lelit вероятно ще имам подобен на Bezzera резултат. При положение, че кафето и за двете машини е еднакво като грамаж и смилане, и едната прави по-добро кафе това означава, че е просто по-добра. Освен това условията могат да се променят и за двете машини, но сравнението няма да е коректно. С Bezzera съм пил много по-добро кафе от това при теста, но въпреки това съм изумен от разликата в продуктите на двете машини. Да не говорим, че използвах жена си за сляп тест и тя категорично, без колебания и двата пъти разпозна кафетата.
  10. Здравейте! Не съм музикант, аудиофил съм и донякъде кафеджия. От около две седмици съм с Lelit PL41EM. Все още не съм получил добър каймак, но и не съм експериментирал много. Смятам, че кафето може да е добро и без него. Ще споделя за един тест при който сравних две кафе машини, макар и от различен клас. Един приятел, съсед, има Bezzera Unica PID. Именно той ми доказа, че добро еспресо може да се приготви у дома. От моето кафе- от Лидл и заводско смляно, направихме кафе на двете машини. Обикновено, за една доза от 30мл. той ползва 15г. кафе. В случая използвахме по 10 г. защото моята единична цедка събира максимум толкова. Пуснахме по 30мл. еспресо, като и при двете машини кафето изтече сравнително бързо, на външен вид бяха еднакви -без каймак, но това което ме разби беше вкусът. Коренно различен в двете чаши. Силен, плътен с дълъг послевкус от Безера и доста по обикновен от Лелит. Най-вероятно, едната машина има много по-добри екстракционни възможности, което се определя от главата Е61 и двойно по-големия бойлер- просто различна водопроводна система. Останах доста разочарован и дори започнах да си мисля за продажба на моята машина. В заключение, смятам, че машините си имат лимит на възможностите, който не може да бъде надхвърлен с разни прийоми като температурен сърфинг и др. Поздрави!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.