Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Да ама тва не важи за хора с "вързани"ръце и глава....

А пропо-на нашия пазар срещу ква цифра може да се сдобие с свестна машина?И "комбайните"дет слагаш зърната и тече готово кафе,решават ли въпроса за истинско еспресо?

Редактирано от iliev.p
Отговорено

Мисля, че в голямото си множество, роботите не правят точно същото еспресо както ръчните машини.

До скоро, в домашния полу-профи клас имаше машини (като Gaggia Classic), които имат повечето необходими части (трипътен клапан, по-голям бойлер, клапан за ограничаване на налягането, по-прецизна регулация на температурата) за да може човек вкъщи да пие приемливо еспресо. Сега такава машина май остана Rancilio Silvia, но не знам как са й новите модификации. Много от тези машини изчезнаха от пазара, за да бъдат заменени от лъскав еквивалент на най-евтините машинки, имащ красива кутия и гръмка марка.

 

За щастие, все още могат да се намерят прилични машини на старо. Разбира се, това е преразказано мнение, не следя пазара непрекъснато.

Отговорено

Известно време си експериментирах с управлението на помпата и забелязах нещо интересно.

Най-добре екстракция се получава, когато в началото помпата се пусне на малка мощност, колкото да омокри кафето, след което се вдигне относително рязко до пълна мощност, и след това, когато започнат да се появяват признаци на повишаване на налягането, около момента на първото изтичане, се върне на средна мощност, като към края на кафето може малко да се понамали, за да се запази бавното изтичане.

 

Началното омокряне на кафето предотвратява това, водата да "заобиколи" кафето, намирайки си лесен път през или около него.

Относително бързото увеличаване на налягането след това "сплесква" кафето и подпомага по-ниската скорост на последващото му изтичане.

 

След това, помпата се настройва на мощност, на която кафето изтича със скорост, близка до желаната. Ако има датчик за налягане, тогава контролер би могъл да понижава мощността на помпата в момента на достигане на желаното налягане (примерно 9 бара). Това на око няма как да стане, но аз увеличавам мощността до край за малко, след "омокрителната" фаза, след което я намалявам и след малко започва да изтича първото кафе.

Пробвах един шот по този начин и го снимах в клипчето долу. Мисля си, че за да постигна и малко по-оранжев/кафяв каймак, трябва да поработя и върху прецизен регулатор на температурата, но също мисля, че и така каймакът не е лош, а без да преувеличавам мога да кажа, че с DIY PWM регулатора се получава много хубаво кафе, въпреки не чак толкова специалната суровина, което до този момент не бях успявал да направя вкъщи.

 

Ето малко вечерни снимки и клипче на този шот:

 

3k1_zpsrbqchni2.jpg

 

 

3k2_zpsdx1oa4k0.jpg

 

http://vid1302.photobucket.com/albums/ag125/EvtoDJ/Coffee/3kv_zpslinkepxj.mp4

  • 1 month later...
Отговорено

Момчета, и мене ме тресна манията накрая и днеска от Португалия ми пристигна последен модел кафеварка, ръчна изработка, 99,9% мед.

Семейно производство, с има няма традиция на около сто и педесе години,

хората само бакър коват и продават. Мисля да загрея малко кафенце през уикенда :)

 

IMG_5624.jpg

Отговорено

E сега сигурно ще бъда оплют, и най-вероятно с право,но за мен най-простия ( ама не най-евтиния) начин за прилично кафе вкъщи са капсулите на Неспресо ( изрично упоменавам марката, защото да речем долче густо не струва). 

Аз се запалих по тези капсули докато работех в Швейцария и за мен това се оказа прилично решение на сутрешното кафе - всички останали са я в офиса, я навън. И да, капсулата си излиза около левче, за сметка на това мога да си държа кафе машината до леглото :)

Отговорено

Неспресо са от "правилния" тип капсули, доколкото капсулите могат да бъдат такива :) Те представляват доза от правилно претеглено, смляно, пресовано и вакуумирано кафе, като самата напитка се прави след това на машина под налягане, така че се доближава до еспресото. Подобни капсули са и Caffitaly, които ползвам аз с моята ръчна машинка по екскурзии и честно казано си мисля, че прави кафе, което само доста трениран човек може да различи от добре направено еспресо на хубава машина. А "Долче густо" и подобните са просто капсули с Нес-кафе и някаква химия, които се разреждат с гореща вода, дори не под налягане и съответно са всичко друго, но не и истинско кафе :)

Отговорено

Пак, за мен капсулите са компромис и определено не заменят целия сетъп за да правиш хубаво кафе...Само изисква време и финанси, който просто не ми се отделят на този етап

Брат е много запален на тема кафе, има хубава машина по долу, и определено е над капсулите ноооо...

 

10382001_10154664420843538_7223611287126

Отговорено

Неспресо са от "правилния" тип капсули, доколкото капсулите могат да бъдат такива :) Те представляват доза от правилно претеглено, смляно, пресовано и вакуумирано кафе, като самата напитка се прави след това на машина под налягане, така че се доближава до еспресото. Подобни капсули са и Caffitaly, които ползвам аз с моята ръчна машинка по екскурзии и честно казано си мисля, че прави кафе, което само доста трениран човек може да различи от добре направено еспресо на хубава машина. А "Долче густо" и подобните са просто капсули с Нес-кафе и някаква химия, които се разреждат с гореща вода, дори не под налягане и съответно са всичко друго, но не и истинско кафе :)

Caffitaly системата и според мен е много добра, вкл. и на Meinl капсулите, еCaffe също има няколко доста доста читави. Толкова добра, че текущата машина като се скапе, което с доста прецизна регулярност се случва на година, година и половина мисля да я сменя с Caffitaly.

Неспресо и на мен ми харесват, но масовите машини тук нямат пара.

Отговорено

^ Много съм съгласен с теб. Капсулите на Caffitaly толкова много ми харесват, че съм обмислял да заменя сегашния си bean-to-cup автомат с такъв за капсули :) Маниаците в тази тема не признават нито кафе автоматите със зърна, нито капсулите, така че по принцип няма голяма разлика, демек няма да направя даунгрейд :D Иначе на теория би трябвало кафе-автоматът със зърна да е малко по-добър, защото смила прясно кафе на момента, но аз лично не съм задобрял толкова много с вкусовите рецептори, защото не правя празлика между кафето от професионални машини, това от кафе-автомата и и това от Caffitaly капсулите. (Между другото смятам, че всъщност една много малка част от хората с претенции да разбират от кафе биха направили разлика при блайнд тестове. И изобщо паралелите между кафеджийството и аудиофилията са много, особено самовнушенията. И само като един пример ще вметна, че един познат, който е от тези с претенции за баристи ме беше поканил у тях да му опитам кафето. Там всичко направено, машини, контролери, термометри, манометри, you name it. Спази всички пинизи, за които може да се сетите. Само дето пичът очевидно е имал афтършейв по ръцете си, докато е боравил с чашките и докато ги е подсушавал, защото докато пиех от кафето усещах основно миризмата на афтършейва му... И през цялото време "Кво ще кажеш, а? Ей това е кафе. Пил ли си друг път такова...". А аз понеже съм мека Мария и все да не обидя хората и нищо не му казах. Но да, предпочитам нес-кафе пред кафе смесено с автършейв. Толкова за снобарията.)

 

Та това, което искам да кажа е, че от всички варианти ми се струва най-удобен именно този с капсулите, понеже е едновременно най-бърз и чист, а и ти дава възможност да си правиш най-различни кафета от всякакви сортове и марки всеки ден.

  • 5 weeks later...
Отговорено

Можете да пробвате новите моноарабики на Bianchi от магазина. Все още са нови (като срок на годност) и не ми се струват никак лоши. Днес взех 250-грамова опаковка колумбия на зърна и ми се струва доста ароматно.

Отговорено (Редактирано)

Ето това написах за тези кафета през лятото:

 

Малко да освежа темата с впечатления от едно кафе.

Днес минах да пазарувам във Фантастико и се натъкнах на това: http://www.ebag.bg/kafe-bianchi-origins-colombia-250-g-zarna.html

 

Явно е нова серия на Bianchi  в опит да се впишат във високия клас. Заинтригува ме, а и датата на изпичане, според опаковката беше по-малко от два месеца, т.е. съвсем прясно за пакетирано кафе от супермаркет. Взех за проба. Още с отварянето на опаковката ми стана ясно, че кафето е препечено. Зърната бяха лъскави с голямо количество избила по тях мазнина. На опаковката пише "Dark roast", но не очаквах да е чак толкова. Съответно, ароматът е доста потиснат и вкусът си е на препечено. Не съм почитател на модата със светло изпечени, киселеещи кафета, но не ми харесва и другата крайност. Според мен са го оплескали. Не ми се мисли какъв ще е вкуса след още някой месец, когато тия мазнини на повърхността се окислят (разбирай гранясат). Дори и доставчиците на магазини за насипно кафе вече се научиха да не препичат толкова, не мога да разбера какво ги е накарало от Bianchi да си причинят това. Иначе, видимо кафето изглежда ОК. Средно големи, сравнително равномерни зърна арабика без много дефекти, т.е. изходният материал е бил със задоволително качество.

Според мен са все още с една идея по-добре от масовите пакетирани арабики, като Лаваца например, но далеч от това, което може да се купи от Домани и Дъбов.

Редактирано от blr

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.