Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

То че е от старите е ясно. Дали си заслужава сам решаваш. За нова машина от този клас трябва да кихнеш доста повече. Ако аз я взема бих и направил пълна профилактика. Бойлера не се знае в какво състояние е. Иначе изглежда запазена.

Отговорено

Благодаря за включването. Написах в началото, че въпроса ми е провокиран от една дискусия тук на 14 страница, че Филипс влошават качеството с всяка модификация. Ако мога да взема машина с това качество нова за 600 бих, но тъй като днес такава нова няма, затова и гледам употребявани. От тази гледна точка питам. Иначе коя нова от този клас да гледам - Rancilio Silvia? За профилактаката да, първата ми работа ще е това :)

Отговорено

Последната версия на Силвия също е "развалена" от гледна точка на това, че има някакъв таймер за самоизключване, който не може да се деактивира и при това положение не можеш да правиш онези магии, при които пускаш машината и я чакаш да стабилизира температурата. Съответно най-старите версии на силвиите пък май имат проблем с това, че ако изгори реотан, трябва да смениш и бойлера (или нещо такова). Затова сред маниаците е най-популярна предпоследната версия, при която го няма никой от тези два недостатъка.

Отговорено

Ами малко по назад в темата можеш да видиш аз какво съм правил по моя класик, който е 2001. Тази явно е 2003 година модел и с корпус от неръждавейка. Мисля че всичко друго е еднакво. Кафето става страшно!  :metalist:

Отговорено

Благодаря за включването. Написах в началото, че въпроса ми е провокиран от една дискусия тук на 14 страница, че Филипс влошават качеството с всяка модификация. Ако мога да взема машина с това качество нова за 600 бих, но тъй като днес такава нова няма, затова и гледам употребявани. От тази гледна точка питам. Иначе коя нова от този клас да гледам - Rancilio Silvia? За профилактаката да, първата ми работа ще е това :)

 

За около 350 лв с малко ослушване из сайтовете за продажби можеш да си купиш Brasilia Club в сравнително добро състояние. Такъв беше и моя избор преди време. Това е машина от по-висок клас. Другото хубаво е, че в България има изобилие от резервни части и каквото и да се повреди е лесно отстранимо. Навремето тези машини бяха много популярни по малките кафенета и ресторанти.

Отговорено

Ако се аргументираш кое я прави от по висок клас бразилията, освен че е по грозна и с по голям бойлер ще се съглася. :D И двете машини са абсолютно еднакви. По големия бойлер при две кафета дневно вече не е и плюс.

Отговорено

Чакай да те изпреваря :)

Ето това са трите типа еспресо машини за които вече може да говорим за разлика в класа.

Single Boiler

Heat exchange

Dual Boiler

Всички разлики при машини от един тип са си чисто конструктивни. Частите и принципа са едни и същи.

Когато аз търсих машина се оглеждах за класик и за бразилия. Класика го взех на цената на 2 кила филе елена.

blr нещо все не ни съвпадат мненията ама сме си дървени философи явно :) 

Рокинрол и тва е!

:metalist: 

Отговорено

Зависи как дефинираш "клас", но няма значение. Иди в някой сервиз и ги помоли да ти покажат разглобена Бразилия, виж я на живо, не от снимки. Веднага ще хванеш разликата, след като вече си виждал как изглежда Гаджията. Всичко е месинг (включително и връзките), при това достатъчно масивен (което както знаеш е много важно за термичната стабилност на една машина), главата е поне два пъти по-тежка, всичко вътре е изработено по доста по-различен начин... 

Машините са с различно предназначение и не са директно сравними: Гаджията е мислена за домашна машинка, докато Бразилия Клуб е машина за малко заведение. Няма да ти казвам колко струваха тези машини когато се продаваха нови, което е нормално.

Грозна или не е въпрос на вкус, но когато става въпрос за машини външният вид за мен е на втори план. Важното е, че изработена много по-добре от типичните домашни машини и това се отразява на качеството на напитката. Да, няма лъщящи тенекета и дизайнерски лога, но не е и предназначена за показване. 

Отговорено

На мен също ми е доста грозна Бразилията, но пък има маниаци, които си ги преправят, колегата беше дал по-горе линк към един такъв мод, дето пичът се беше престарал яко, но машинката беше станала уникална :)

 

Абе при всички положения нещата са аудиофилия малко или много, тая аналогия мисля е доста удачна :D

 

А иначе последно си взех от Домани кафе Ел Салвадор и мога да го похваля много. Супер мекичко е, с много специфичен ароматен вкус - почти като на какао/шоколад :) Не е горчиво и не е много тъмно изпечено, но всъщност на мен ми харесва и такова кафе :)

Отговорено

Благодаря ви за мненията :), сложих пол, за да е ясно, че съм жена - и не много оправна с техниката, въпреки че поправям капсулни машини като хоби, но то е супер лесно. Да кажа също, че не съм музикант :secret: , но се регистрирах заради нивото на дискусията тук.

 

Изчетох почти цялата тема, много полезни неща сте изписали. Решението, което взех е да не взимам Класик-а, заради цената. Бразилия клуб, не е особено красива и според мен, но бих си взела нея за тези пари. В нета няма толкова много клипове с това как се модва и се използва обаче, а за мен може би ще е доста трудно без нагледни уроци. Ако и аз намеря Класик на цената на два килограма филе елена :) ще съм доволна и на нея. 

 

Любимата ми машина като дизайн е на Ла Павони, но предполагам полуавтоматична е за предпочитане пред ръчна за newbee като мен.

В едно кафене в Ринг мол в София са изложили няколко Ла Павони - страхотни са на външен вид. Ще чакам да порасна за такава  :)

Отговорено

Моята Бразилия е черна, вероятно затова и не седи грозно. Щом жена ми не се намуси при поставянето и в чисто новата кухня, значи нещата са в рамките на допустимото... Определено обаче, който е пил кафе вкъщи не се е мусил. Ако се цели подобно качество на изработка плюс подобаващ лъскав дизайн, Rancilio Silvia е минимума, но такава не вярвам да се намери за под 500-600 лв.

Отговорено

Аз също бих гласувал за Brasilia по следните 3 сериозни за мен причини.

 

1. При Brasilia няма версии! Има просто 2 почти идентични модела Lady и Club и няма как да сбъркаш с който и да е от тях (аз бих избрал Lady).

2. Brasilia е в пъти по-популярна като машина у нас. Има достатъчно хубави, които се продават (в olx примерно ) и съответно части има бол за без пари.

3. Не е за пренебрегване и факта, който е споменал колегата, че Brasilia по идея е полупрофесионална машина, докато Gaggia Classic е домашна. Това личи във всеки един аспект. Най-малкото цената на Brasilia преди 5 години беше над 900 лева, докато Gaggia е от порядъка на 500 и сега (нали не вярваме, че е без причина). Другото е, че ако не ме лъже паметта, на Gaggia бойлера е алуминиев, а не от мед, което е кофти вариант, защото алуминият прави някакви не много полезни окиси мисля.

4. Смятам, че Brasilia без никакви модификации прави първокласно кафе, сравнимо с много скъпа машина (за Gaggia нямам опит от първа ръка и не мога да коментирам, но предполагам, че също прави добро кафе).

 

За да съм честен, ще кажа, че и двете машини ще свършат работа за домашни нужди, ако си купи момичето хубава мелачка (без мелачка няма смисъл да си дава парите за глупости). От тук нататък, всеки си решава. Аз лично сега ако решавах, бих заделил един бюджет около 1000 лева (общо за мелачка и кафемашина) и бих си купил хубава нова италианска мелачка за около 500 лева (примерно Junior Junior, Робуста ги продават) и бих търсил малко ползвана Brasilia в перфектно състояние до 500 лева (веднага се вижда ползвана ли е много или не по външния вид, маркучите и т.н.).

Отговорено

Единственият недостатък на Бразилия Клуб при ползване в домашни условия е, че загрява по-бавно от типичните домашни машини. Това е нормално като се има предвид по-масивната конструкция на главата, бойлера и ръкохватката. Нужни са около 20-25 минути. Ако машината е студена, кафето става с по-светъл каймак и вкуса не е така добър. Реших този проблем с поставянето на таймер.

Отговорено

Единственият недостатък на Бразилия Клуб при ползване в домашни условия е, че загрява по-бавно от типичните домашни машини. Това е нормално като се има предвид по-масивната конструкция на главата, бойлера и ръкохватката. Нужни са около 20-25 минути. Ако машината е студена, кафето става с по-светъл каймак и вкуса не е така добър. Реших този проблем с поставянето на таймер.

 

Принципно е така, ако просто включиш машината и чакаш, но аз правя един малък трик и съкращавам това време на под 10 минути. Ето и какво правя:

 

1. Пускам машината и чакам да изгасне лампата за загряването (около 4 мин). През това време си премервам 17-18 грама кафе и го слагам в мелачката.

2. Когато лампата изгасне, слагам купичка под машината и пускам да тече вода. Държа си пръста на главата на цедката и чакам да стане твърде гореща за да си държиш ръката там. Обикновено това става като изтече 150-ина мл вода (лампата за загряване пак светва).

3. Част от изтеклата вода изливам в чашата за кафе, за да я затопля (ако държа да е много гореща, врътвам я за 20-30 сек. в микровълновата, обикновено обаче не го правя). Сега вече металните блокове на машината са горещи и мога да пристъпя към същинското правене на кафето.

4. Пускам кафето да се мели и чакам лампата за загряване отново да изгасне(около 2 минути отнема). В този момент машината е загряла.

5. Когато се смели кафето и лампата изгасне, изчаквам още няколко минути (за да се стабилизира по-добре температурата). Докато това стане, пълня цедката и подсушавам чашата.

6. Пускам си кафето.

 

Така времето ми е 8-10 минути (айде 12 да са ако изчакаш малко повече на стъпка 5) общо - от включването на машината, до готовото кафе. Във всички случаи, не са нито 20, нито 25 минути. За да няма спекулации ще кажа, че специално засякох времената преди да напиша поста, за да не говоря наизуст, така че са съвсем точни. Кафето има нормален каймак и е добро на вкус. Ако някой не вярва, може да дойде и той да засече, както и да опита вкуса на кафето. За да е по-интересно, можем даже и малък облог да спретнем за хазартно настроените (примерно загубилия черпи една вечеря в добър гурме ресторант :) ).

Само за уточнение. При напълно загряла машина, на мен нормално ми отнема около 4 минути да направя кафе, т.е. разликата от 6-8 минути повече за горния случай аз лично не я броя за значима. Трудно ми е да повярвам, че с произволна машина (която прави истинско кафе, а не фрапирана вода с вкус на кафе), някой ще съкрати времето под 7-8 минути.

Отговорено

И аз правя подобни трикове когато не ми се чака. Загрявам и портафилтъра под гореща вода (ако той е студен всичко останало е излишно), но най-хубаво си става кафето когато всичко е темперирано добре, което поне при мен, означава 20-25 мин с поставен портафилтър. В работни дни е лесно, сложил съм таймер, който ми включва машината около половин час преди да ми потрябва.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.