Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз нямам претенции към вида на кафето за момента, просто защото изобщо не съм навлязъл в такива детайли, за да ми е ясно :) Засега си пия еспресо вивачето и ми е много вкусно. Понеже ми го препоръча ти, вярвам, че и това, което ще се пече сега по поръчка, също ще ми хареса :) В тоя ред не мисли, колкото повече пия еспресо вивачето така, както е направено от моя автомат (без значение дали е такова, каквото трябва да бъде или е в резултат на напълно неправилна работа на машината), все повече ми харесва и не мога да се отърва от усещането, че има вкус на горчив бадем, а аз обожавам аромата на горчив бадем :)

Отговорено

Вивачето съдържа  30-40 % от това, което искаме да си поръчаме. Това просто ще е моносорт. Те го предлагат, но малко по-светло изпечено. Пробвал съм го така и смятам, че ако е една идея по-тъмно би било страхотно за моносорт еспресо. Идеята ми е да изпекат за нас една партида малко по-тъмно,

 

Ще им звънна днес.

Отговорено (Редактирано)

Уговорено е. Събота 11 ч. в Домани. За тези, които не го знаят, адресът можете да видите тук: http://domanicafe.wix.com/domani#!contact/c24vq

 

Събираме се четиримата желаещи и кафето ще бъде изпечено тогава. Печенето трае 15-20 мин, точно да пием по едно кафе. Така, хем ще е сигурно, че на хората няма да им остане кафе, хем тези които не са виждали, ще видят кое как става. Аз съм виждал веднъж, случайно и ми беше много интересно. За да стане, единственото условие е да сме там в 11.

 

Цената е 26 лв на човек  за пакет от 500 гр.

Редактирано от blr
Отговорено (Редактирано)

Е аз де :)

Ако жените не ми измислят друго занимание за Хелоуин :)

Редактирано от jabs
Отговорено

Операцията осъществена! Събрахме се, гледахме, взехме си кафето, че и бира пихме после. Благодаря на Евгени и Евтим за приятното прекарване!

Отговорено

Аз пробвах и кафето, макар че му е супер рано :) Очаквано е все още леко воднисто, но пак ми хареса :D Получи се и много добра раздумка!

Отговорено (Редактирано)

Мисля че експериментът с малко по-тъмното печене, който blr предложи, се оказа доста успешен.

Смлях малко от кафето днес и си направих обедно среднодълго(9/40). Вчера, нормално изпеченият вариант, който пробвах, ми се

стори леко киселичък, докато малко по-препечено кафето има приятен баланс горчиво - кисело, като разбира се, има своите приятни сладки нотки.

 

Ще постна видео утре, като почине още малко матр'яла.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Два пъти си правих днес, супер е кафето! Намирам експеримента за успешен :) Между другото не бях измервал скоро времето на екстракция, последно бях казвал, че е 11 секунди, но днес реших пак да измеря - 17 секунди. Никак не е зле, по стандарт еспресо от 30мл трябва да изтече за поне 18 секунди, така че съм докарал долната граница. Бях писал преди време, че открих в упътването информация, че автоматът постоянно се самокалибрира, без да трябва да правя нещо - просто така той си измерва някакви неща и за 3-4 кафета постепенно прилага нови настройки. Предвид че не съм променял едрината на смилане, се чудя да не би той да е засилил степента на пресиране на кафето, за да успее да вдигне времето на екстракция... Абе като цяло не е толкова голяма фира тоя автомат, колкото си мислех в началото, доволен съм от това, което се получава, то в крайна сметка с толкова качествен входящ мат'рял се изисква голям зор, за да се окепази :D

Отговорено

Радвам се, че кафето ви харесва. Аз още не съм го пробвал, предполагам че това ще стане във вторник сутрин. Оттук нататък можем да си правим всякакви експерименти, това би могло да бъде едно добро начало.

Отговорено

Да се разпиша и аз в темата, като фен на кафето - любимият ми метод за приготвяне на кафе е cold brew, но напоследък в студеното време пак си пия еспресо от машината. Тези дни в супермаркети Пикадили е на промоция J.J. Darboven Exclusiv, Der Edle (пакет 250г смляно е 7лв), от което съм много доволен.

 

Иначе в София любимото ми място за кафе е Chucky's на ул. Христо Белчев, правят уникални гурме кафета по много различни методи.

Отговорено

^Предвид опитът ми с кафе на зърна, не съм много голям фен на смлените кафета, но ако е прясно, може би става.

 

Никога не съм ходил в Chuky's, но предполагам, че е интересно място. Какви са твоите впечатления за тамошното еспресо?

Отговорено

Ще мина да ги пробвам Chucky's. Виждам че имат и собствен бленд, но нещо ми подсказва, че ще ми е прекалено светло (и съответно кисело) тяхното еспресо. Разбира се, не трябва много да предполагам, а просто да пробвам.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.