Jump to content
Българският форум за музиканти

Латенция и ASIO драйвери


Black Bird

Recommended Posts

Странна работа! Купих едни падове - Ямаха ДД55 и ги вързах с компа през Кюбейс и Адиктив дръмс. Саунд картата ми е ЕМУ 1212м. Ползвам падовете с асиото на ЕМУ обаче ми дава голяма латенция (поне 13-15 мс.) а на панела на асиото си пише че латенцията е 3 мс. Като включа клавир, бачка с едва забележима латенция, но с падовете...тц! Пробвах с асио фор ол 2.8, малко по-добре, но пак подобна работа. Някакви идеи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Предварително благодаря за помощта!

 

Проблема ми е следния:

Когато включа китарата през Line In чиста без да минава през програма няма никакво забавяне. Чува се кристално и всичко е ок. Проблема идва когато реша да пусна Guitar Rig или Amplitube. Започва забавяне от около 15-20 милисекинди.

 

Имам 2 звукови карти, едната е вградената Realtec HD Audio, а другата е Creative X-Fi Xtreme Audio PCI OEM.

Криейтива горе долу така изглежда: ЦЪК ЗА КАРТИНКА НА РАРТАТА.

 

При опит да намаля това забавяне в програмата, започват едни зверски шумове и невероятно кривене на звука.

 

Постановката е следната:

- Китара->Line In (на вградената карта)->Софтуера-> Analog Output (колони)

- Китара->Line In (на вградената карта)->Софтуера-> Digital Output (колони)

Същото го пробвах и с криейтивската карта, и няма промяна.

Вкарах китарата през входа на криейтива, и я изкарах през вградената, пак същото, и при обратното пак същото става- забавяне.

През входа за микрофон е същата работа...

Драйерите са преинсталирани с актуалните им версии към момента.

Инсталирах и ASIO4ALL, също няма никаква промяна.

При промяна в програмата на параметрите за качеството от 44000 надолу също няма разлика. При промяна на изхода на звуковата карта също няма промяна освен че звука става по-кофти и при двете положения, то това си е ясно де.

 

 

Малко инфо за компютъра:

OS: Win7 64bit

CPU: Core2Duo 2.66

RAM: 4GB

Audio: Realtec HD Audio

Audio: Creative X-Fi Xtreme Audio PCI OEM

 

Та въпроса ми е: Има ли начин как да премахна забавянето без да се купува нова звукова карта?

Редактирано от dreamerxs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги. От скоро имам следния проблем с виртуалните инструменти на NI. Появява ми се пукане и циклене на звука (Audio Crackling). DCP Latency Checker-а си седи в зеленото и не отчита проблеми. Рам паметта ми не е дори и на половина пълна, процесора ми е Quad Core Q6600 и не индикира да е претоварен. Ползвам Cubase 5 за DAW и понякога ми показва че Asio драивера се претоварва или нещо от сорта (също и индикатора за работа на хард диска скача). Вчера обаче се появи същия проблем и нито един от индикаторите на програмата не показваше претоварване. Много съм объркан и не знам какво да права, опитах почти всичко... Саунд картата ми е E-MU 1616m, но не смятам, че проблема е в нея. С Windows 7 съм. Ако някой знае решение на проблема да помогне плс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой нов процес ти яде ресурсите или ъпдейт е прецакал нещо. Ако имаш по-стар restore point се опитай да се върнеш към работещото състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Някой нов процес ти яде ресурсите или ъпдейт е прецакал нещо. Ако имаш по-стар restore point се опитай да се върнеш към работещото състояние.

 

Няма такова състояние. Откакто ползвам Native Instruments това нещо се случва. От време на време го няма и след това пак се появява, но вчера беше най-нелогично тъй като нито таск мениджъра нито Cubase ми показваха претоварване а Massive започваше да цикли и да пука зверски. Не се чуваше звук от него а само пукане и когато се опитам да го изкарам On Top така да се каже за да смена пресета и програмата ми забива и дава "Cubase has stopped working... bla bla bla".

 

 

ПП: PC-то ми е доста мощно и не виждам как един виртуален инструмент може да му яде ресурсите.

ППП: Преди да пусна Cubase гледам да съм изключил всички гадни програмки които може да дърпат тайно от ресурсите ми...

Редактирано от VenomanceR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробва ли последните драйвери за 7-цата от ЕМУ? Кюбейза 64 битов ли е? А Седмицата? Видя ли си настройките за Direct Disk Streaming?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробва ли последните драйвери за 7-цата от ЕМУ? Кюбейза 64 битов ли е? А Седмицата? Видя ли си настройките за Direct Disk Streaming?

 

И седмицата и Cubase-a са 32 битови. Драйвера за Емуто е един единствен и е бета версия. А тези настройки на харддисковете не съм ги гледал, но ще ги погледна веднага щом се прибера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Direct Disk Streaming-a е функция на самите инструменти(семплери) на Нейтив - тя е отговорна за директното просвирване на семплите от харда(овете), вместо да ги зарежда в паметта и оттам да ги свири. При твоя мощен процесор аз бих добавил още РАМ - колкото може да поеме дъното и бих минал на 64 бита - и 7цата и Кюбейза - разликата се усеща, и то сериозно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На следващия ден като пуснах компа, всичко си тръгна без да пипам нищо по настройките...

Уиндоса е изключително кух. А преди това поне 3 рестарта му направих като настройвах неуспешно.

Някъде в хардуера нещо не е като хората :thumbs_up: Асиото си беше инсталирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

с тези карти и с тези драйвери не се надявай на по-ниска латенция. повярвай, мъчил съм се с години и накрая си купих едно m-audio 2496 и спрях да си тормозя мозъка с глупости.

преди това бях с creative live/audigy серията и макар, че е по-стара от xfi ти гарантирам, че с нея щеше да имаш по-голям успех. аз изкарвах 8 мс латенция (крайна латенция, а не в посока) с kXproject драйверите, които са писани за emu10k1 emu10k2 (2.5) чиповете. те се използват както за live/audigy серията, така и за доста от професионалните EMU карти, но не и за xfi, която е насочена основно към мултимедия (игри, филми, музика прочее).

плюс това има една илюзия, че asio4all драйверите след като са ASIO би трябвало да изкарват нулева латенция, а това просто не е така. само оригинални ASIO драйвери, написани специално за определена карта могат да се радват на такъв успех АКО картата го позволява хардуерно. много рядко има карти, които нямат свои ASIO драйвери и които успяват да извадят прилична латенция с 3rd party ASIO драйвери. такъв е и случаят с моята SB Live! карта за която няма ASIO драйвери написани от Creative Labs, но която се оказа доста мощна за класа си с въпросните kXproject драйвери, които отварят DSPто и и позволяват да се изключат всички ненужни I/O. но дори при нея с ASIO4ALL не постигнах никаква нормална латенция под 15 мс (в посока при това).

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам дали това ще е от помощ, но провери sample rate-а, който си задал на картата си. при моето m-audio имаше същия проблем докато не установих, че свиря с максимално ниска латенция на 96000Hz/24 bit. понамалих sample rate-а на 48000Hz, като запазих резолюцията и латенцията и всичко се оправи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Имам сериозна нужда от помощ! Наскоро инсталирах седмица на лаптопа ми (понеже xp се инсталирва по прекалено сложен за мен начин) но когато вклюва китарата към лаптопа ми дава отвратителен делей от поне 0.5... намерих начин да го намаля до кам 0.3 само че това никак не помага! Четох из нета какво ли не но никои не даде обяснение как точно се оправя (казаха само че може :punk_guitar: ) но как... може би аз не разбрах...

 

Ако някои има представа за проблема и знае как се маха, моля нека ми каже! Ще съм му роб до живот :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

имаме лаптоп toshiba l650, в чийто микрофонен вход е включен кабел стерео жак->2 моно жака. когато от миксера на windows 7 дам listen to this device, сигнал има и на двата канала. когато в reaper избера kernel streaming, сигнал има. но, когато избера asio4all, сигнал, кой знае защо, няма - само някакъв фонов шум под -50db. изходът през asio4all си работи.

 

някакви идеи какво да направя, за да мога да записвам през asio4all? като ида пак при лаптопа, ще мога да постна повече информация, ако е нужно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери в панела на asio4all дали съответния вход е активиран.

За тая цел трябва да избереш Advanced view, активните входове/изходи светят, другите - не.

Това ми идва наум на първо време....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.