Jump to content
Българският форум за музиканти

drgoa.r

Members
  • Мнения

    150
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от drgoa.r

  1. Връзваш клавиатурите, инсталираш им драйверите (АКО идват с такива, които са ПО-добри от наличните в операционната ти система - повече инфо търси на сайта на производителя). Отваряш Reason, Edit>Preferences, Page: Keyboard and Control surfaces. Пробваш с Auto-detect attached surfices, би трябвало да ти се появят, Reason използва предефинирани настройки за определени марки и модели. Ако ги няма - аддваш ги ръчно, не е особена философия, всичко си е обяснено с текст под полетата. При някакъв конкретен проблем - опиши го, и ще ти кажа (ако мога) как да се оправиш. Относно рефили за конкретен инструмент - в повечето случаи това не с аособено полезни неща. Някой е седнал и е семплирал всеки възможен пач от реален синт. За мен доста НЕ-забавна история, също като готовите дръм-лупове (тях поне може да ги вкараш тук-там, ама готовите лупове с музика...ей това си е направо смях!). Виж, с ефектите е по-интересно - там поне хората ползват ефектите на Reason, за да направят пачове, които наподобяват реални ефекти, с реалните им корекции... За Мотиф 8 не видях да има комерсиален рефил в Мрежата, или никой не е издавал, или Гугъл се е прецакал. Иначе попаднах на някакви апокрифни рефили, които не е ясно нито кой ги е правил, нито какво всъщност има вътре, уж са от Мотиф серията...но знам ли. Съответно няма как да ти дам линк, при положение, че може да са лицензирани като комерсиални.
  2. Латенцията е проблем при "изкарването" на звука от компютъра ти, а не при "вкарването" на МИДИ-сигнали. Когато си нямал отделен аудио-интерфейс - вкарвал си МИДИ през USB-то, после софтуер, накрая звука е минавал през вградения звуков контролер (който едва ли е имал качествени драйвери за музициране...). Можело е да си решиш проблема и без да закупуваш външния аудио-интерфейс, но след като вече го имаш - ползвай го Не е нужно МИДИ-то да минава през FastTrack. Щом контролерите ти имат USB - включвай ги през тези портове на компютъра си. Колкото USB-входове имаш - толкова контролери може да включиш. Естествено ако не ти стигат - има и разни USB-хъбове, или както там се наричат, там понякога може да има конфликти, но май с новите устройства вече няма такива проблеми. Важното в твоя конкретен случай, за да няма латенция, е да настроиш програмите си да използват като output за аудиото си - FastTrack интерфейса ти. Предполагам той си идва със достатъчно качествени драйвери. А иначе самото настройване на конкретния софтуер е малко различно при всеки. Мога да те посъветвам за Reason, ако ти трябва, за останалите не знам
  3. Е, това е друга работа, вече сме наясно поне какво точно се търси Пробвай от тоя линк - >google< За да се конкретизира търсенето - добавяй DRUMS, KICK, HI HAT, HIP HOP... Ще се появят доста интересни неща.
  4. А най-лесния и безплатен е - да си ги направиш сам. Но пък зависи за каква музика ти трябват, естествено. За електроники - имаш всичко необходимо. За акустични звуци (от конкретни инструменти) - можеш да ползваш всичко, което съществува в Мрежата. Reason поддържа импорт на семпли във WAV и AIFF формат, така че специфични рефили не са нужни. А и нали уж всеки иска да е уникален, а?
  5. Провери в панела на asio4all дали съответния вход е активиран. За тая цел трябва да избереш Advanced view, активните входове/изходи светят, другите - не. Това ми идва наум на първо време....
  6. Ами да, има. Edit > Preferences > (Page) Keyboard and control surfices. После използваш или Auto detect, или си я добавяш сам. Опциите са достатъчно разбираеми, а ако не - има бутон Help (те правят доста добри хелпове).
  7. Малка корекция: с V-amp 3 НЕ получаваш футсуич (нито fancy-чантичката, която вървеше със V-amp 2, бях питал съпорта им преди време). Получаваш процесора, захранване, usb-интерфейс и една DAW (на сайта им е описано повече - http://www.behringer.com/EN/Products/V-AMP3.aspx). Интерфейса е този - http://www.behringer.com/EN/Products/UCA222.aspx Относно закъснението - да, преди го имаше и беше досадно, нямам инфо дали и при V-amp 3 го има все още, но и така да е - този проблем се решаваше изключително лесно: просто,за да няма закъснение при смяната на пресетите,трябваше кабинета да е един и същ в двата пресета. Black Bird е прав, че получаваш повече за тези пари.
  8. Относно Services - по-добър от този сайт не съм намирал: http://www.blackviper.com/Windows_7/servicecfg.htm Действай внимателно, и най-важното - преди да спреш някой сървис кликни на името му, отваря се wiki-страница с кратко (или по-обстойно) инфо за него. BlackViper се е погрижил и за инфо за другите версии на Windows.
  9. 32-битови програми си вървят идеално и в 64-битовата версия на Win7. Като всеки Уиндоус и 7-цата има нужда от някои настройки ако компютъра не е достатъчно мощен - жертват се визуалните екстри, някои сървиси, нормални неща, които се правят и на ХР. Основния проблем идва от ASIO-драйверите. Win7 64-bit изисква драйверите да са 64-битови. Такъв драйвер обаче не работи със 32-битова програма. ОСВЕН в случаите, когато производителя на хардуера е направил драйвер 2-в-1 - 32 и 64-битов вариант в един инсталер. Тогава 32-битовата програма си зарежда 32-битовия АСИО-драйвер и всичко е наред. Но при проблеми - винаги има ASIO4ALL (той е 32+64-битов вариант).
  10. drgoa.r

    Reason

    Ааааа...не виждаш добре май Версия 5 ще излезе вероятно през есента, ако всичко върви по план. Няма как някой да ти даде впечатления, освен ако не е бета-тестър, но тогава пък производителността е много ниска и пак няма да получиш свястно мнение. На сайта им има доста добро инфо какви новости се очакват.
  11. Това е от инфото към последната версия на ASIO4ALL - 2.9 Не виждам да се споменава Win7...(което е нормално, все пак 2.9 е от ноември 2008-ма) Така че ако въобще тръгне - очаквай проблеми. Но по-вероятно нещо не е наред с WDM-драйвера 3а аудио-картата ти. Потърси дали прои3водителя е направил такъв специално 3а Win7.
  12. Ами..много особено си се и3ра3ил. Да, не грешиш - програмата НЕ ра3ширява функционалността на процесора. Та3и функционалност е ПРОГРАМИРАНА. НО! Софтуера ра3ширява функционалността на ИНТЕРФЕЙСА. Тоест можеш да правиш неща, които иначе са невъ3можни. Например може да имаш компресор ПЛЮС дилей - само с копчетата това няма как да се постигне. И3пол3вайки контролерите може да променяш САМО до два параметъра на ефект. Пре3 софтуера може да променяш по три, а 3а някои ефекти - и по ЧЕТИРИ параметъра. Както и може да решиш кой точно параметър на пол3вания ефект да контролираш със врътките, вместо 3ададените по подра3биране... Естествено няма да имаш повече преампи, кабинети, ефекти и прочие големи екстри, но все пак софтуера върши добра работа.
  13. Имам последната версия, която е в бета-тестове (подготвят я 3а в-амп3), но...във менютата не виждам в-амп2. Може и да не го поддържа. Ако искаш дай мейл да ти я пратя 3а тестове.
  14. @presly - не, той иска да управлява вамп-а пре3 миди-софтуера (или поне а3 така го ра3бирам...), който беринджър дават бе3платно (с него може да пол3ваш доста повечко ефекти едновременно, повече параметри 3а настройване, автомати3ации в миди-сикуенсър, както и да качваш "пресети" от компа си на вамп-а). @Kanara27 - кабела ти би трябвало да е дуплекс, така че не е това проблема. 3а да работи софтуера на вамп-а действително е необходимо информацията да тече в двете посоки. Ако имаш друг аудио-софтуер, който пол3ва миди - провери дали в неговите настройки кабела се вижда като ин и аут. При положение, че и там го виждаш само като аут...3начи нещо с кабела не е наред - или са му нужни специфични драйвери, или е повреден. Провери и дали си спа3ил правилото "MIDI IN на кабела - вкл. в MIDI OUT на V-AMP2, a MIDI OUT на кабела - в MIDI IN на V-AMP2".
  15. Предполагам говориш 3а софтуера, който се предлага бе3платно от Беринджър. Той не може да ра3по3нае "кабела"? Или го ра3по3нава, но не ра3по3нава самия процесор? В конфигурационния про3орец има опции да настроиш ръчно МИДИ-Ин и МИДИ-Аут портовете, както и на кой канал да става обмена. Ако в падащите менюта драйвера 3а кабела го няма - нищо не може да се направи. Ако е там - и3бери го като Ин/Аут и пробвай с Rescan. Няма логика да не тръгне, освен ако самия Редактор има бъг. Ако е така - пиши на Беринджър, в секцията Съпорт, Онлайн - отговарят доста бър3о, а може и да ти пратят бета-версията на новия редактор (който като че ли няма да поддържа В-АМП2....или поне го няма като виртуално устройство...)
  16. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Разбра ли дали могат да се ползват по някакъв начин refill-и в Record без да си инсталирал Reason? Май нямам къде да се зареждат... Тъй като имам инсталиран Reason - не съм пробвал Record БЕ3 него, 3а да ти кажа кои точно дивайси са включени в Record (от Reason, бе3 самия той да е на компа). Някъде се споменаваше, че са включени Scream4, RV7000, Mastering Suite.... Първите два поддържат пресети...така че БИ трябвало да можеш да отваряш рефили и да и3пол3ваш пресетите от тях. Същото БИ трябвало да се отнася и 3а аудио семпли в рефили, които да се 3ареждат като аудио-тракове... Естествено - пресетите 3а другите дивайси ще са "невидими" или в "грешен формат". 1. Липса на midi-връзки (Multi-midi izhodi) би било минус Тук нещо не мога ра3бера какво имаш предвид. МИДИ-аут от Record няма. Иначе всеки модул си има съответните CV-in/outs. Отделно може да 3аписваш МИДИ на няколко трака, или пък да го копираш... 2. ID8.dat файла (ID8 e устройство в Record) е 300 MB, също както и Record.rpcp файла е толкова! Нормално - ID8 все пак е единствения саунд-модул в Record, набъкан е със семпли, 3атова е голям. Според мен ра3мера на rpcp-файла в окончателната версия ще се намали. 3. Цялата програма, като махнем туториали, демота и разни японски езици е около 920 MB... не е малко! Мда, и а3 съм почитател на малките програми (дълго време и3пол3вах 3а 3апис cmd2wav, която е десетина КБ). Но все пак...в 21-ви век една напълно автономна и 3атворена DAW...струва мис е нормално да е големичка. Друго обаче ме вълнува мен, но уви, в момента не мога да го проверя. Принципно Reаson 3арежда всички семпли от даден проект в RAM-а. Чудя се...дали като се и3пол3ва ID8 в RAM-а се 3ареждат всички 300МБ семпли, или само необходимите 3а и3брания инструмент. Като се добавят и 3аписаните тракове....може да се получат проблеми. Един от основните проблеми в Reason е липсата на четене от хард-дисковете в реално време, поредния атави3ъм.... А вече дисковете са достатъчно бър3и и ефективни. Отделно 3ареждането в паметта е необходимо 3ло и 3аради рефилите, в които аудиото е компресирано, но се "ра3опакова" в действителния си ра3мер именно в паметта.... 4. Леко объркана е рак-концепцията, но предполагам, ако си прави човек аудио-траковете на отделен рак, устройствата на друг... няма да е толкоз... или ще е повече. Виж, никой не те ограничава как да и3пол3ваш раковете. Може всичко да е в един рак, или пък всеки трак в сикуенсъра да си има отделен рак, или пък ефектите да са в един рак - саунд модулите в друг, може да си направиш рак от дилей-и, рак от компресори, рак от екуалай3ери... Както ти кефне. 5. И тоя единствен пакет-файл с целия проект... особено при периодично запазване с Ctrl+S... не знам как ще се държи (утре ще го тествам по-подробно) По тоя въпрос може много да се говори. Първоначално идеята и3глежда страшна - може файла да се повреди и да се 3атрие часове труд... Но има и друга страна:
  17. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Определено съм доволен, въпреки трудния период на първите бета-тестове. Вече няма debug-компоненти, и всичко върви доста добре. 3а мен, както и 3а доста потребители на Reason (и вероятно на Record в бъдеще) липсата на поддръжка на външни плъгини е доста добро решение. 3а желаещите да се информират 3ащо от фирмата са в3ели подобно решение отново - Plug-ins, Part 1 & Part 2 А иначе идеята при 3аписа, според мен, е да ЧУВАШ инструмента си пре3 ефектите, а да се 3АПИШЕ чист. Така в последствие може да направиш корекции, дори да подмениш някой от ефектите в чейна. И все пак хората са ти дали въ3можност и да 3апишеш wet-сигнал, щом така ти е по-удобно Все още не съм тествал гейта на миксера... Като цяло програмата е точно това, което се очакваше от години. Но въпроса е дали си струва цената (в евро...) Желаещи да тестват Release Candidates на Record? В момента тече тест на Record RC2. Имам няколко инвайта, ако някой иска... Не е необходимо да имате Reason. Версиите се регистрират пре3 интернет, като ключа е валиден до когато решат от Пропелерхеадс.
  18. drgoa.r

    Reason

    ^ Това не е особено вярно. Всяка следваща версия поддържа всичко, което е правено с предните - проекти, рефили и т.н. В някои случаи рефили, които са правени 3а нова версия привидно и3глеждат повредени, просто 3ащото в тях има пачове 3а дивайси, които в старите версии на програмата ги няма. Както и да е, това в никакъв случай НЕ касае отварянето на МИДИ-файлове, коeто се поддържат от всички версии на Reason.
  19. drgoa.r

    Reason

    Вероятно човека очаква нещо да стане в РАК-а...но там нищо няма да стане, мдам... Във версия 3 там наистина нищо не става. Гледай в сикуенсъра, ще ти се появят тракове, ноти и прочие неща. Освен това темпото на проекта ти от 120 ще се смени с темпото на импорт-натия МИДИ-файл. Ако МИДИ-файла не се ра3по3нава добре от програмата - ще ти даде про3орец с грешка.
  20. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Не 3нам коя версия на Reason пол3ваш, но от доста време 24-битови семпли се поддържат. Дори последните им рефили са в 16 и 24-битови версии на аудиото. Въпрос на аудио-интерфейс е всичко. Моя е 16-битов и поради та3и причина не пол3вам 24-битови семпли 3а работа. Единствено ако проекта ще се доработва някъде, където има такъв хардуер - тогава просто подменям 16-битовите със съответните им 24-битови еквиваленти (когато имам такива), експортвам си в 24 бита, нося файла на другото място и това е.
  21. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Поредния микро-туториъл: И така, рекапитулация дотук: 1. Който няма Reason и Line6 аудио интерфейс - получава като бонус няколко дивайса от Reason (combinator, mastering suite ефектите, плюс още няколко) и по 3 амп-симулации и кабинети от Line6. 2. Който има съответния софтуер и хардуер - получава всичките екстри в самия Record. Още интересни неща могат да се прочетат тук: http://www.propellerheads.se/company/crew/...plan&PID=18
  22. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Малко новини: Мой приятел от Италия се е уредил да тества Record, сега се старае да открива бъгове, 3а да му дадат лицен3 пре3 интернет. 3ададох му някои въпроси, които ме вълнуват. Естествено, като 3а бета-версия, всичко било доста бъгаво, искало твърде много процесорна мощ и прочие общи прика3ки... От видеотата се вижда доста относно раковете - предполагам идеята да има много ракове е ако искаш да си направиш нещата по-прегледни (един рак 3а дръмс, един 3а синтс, един 3а мастеринг...кой както си иска, може и всичко да ти е в един рак). Може да се правят връ3ки между всички ракове, както си иска потребителя. Има импорт на аудио, но няма редакторски функции. Приятеля ми ка3а, че имало само 3 ампа и 3 кабинета (ПО 3 - 3а бас и китара), но това явно е ограничение в бета-версията, щото на клипа виждам, че са повечко). Вероятно в Record няма да е достъпен ReGroove миксера, който и бе3 това едва ли се пол3ва чак толкова много.
  23. drgoa.r

    Propellerheads Record

    Пол3вам Reason от първата му версия и съм радостен, че най-накрая се достигна до вграждане на аудио-инпут и въ3можност 3а 3апис в него. 3ащото Record принципно е точно това, макар и пакетирано като нова програма. По мое, и не само, мнение - вероятността да има НОВИ версии на Reason се свежда до нула. Прогно3ата е, че нови устройства 3а Reason няма да се добавят, тъй като това ще е въ3можно да става директно с нови версии на Record (както в момента има нов миксер, китарен и бас амп-симулатор от Line6, и още някакъв нов модул имаше...). Основния въпрос, който доста хора вече си 3адават, е: "Какво мога да правя САМО в Reason, което няма да е достъпно в Record?" (тоест дали ще е необходимо някога Reason да се пол3ва като stand-alone). Предполагам ще е ясно като се появи първата бета-версия на Record. Концепцията "всичко в един файл" на мен лично ми допада. А и това е политика на фирмата от години. Интерсно 3а мен е какви, и доколко подходящи, ще са РЕДАКТОРСКИТЕ опции в Record. Все пак нерядко ми се е налагало да обработвам 3аписани китари в аудио-едитор - 3а премахване на някои шумове при 3аписа, отря3ване на фрагменти и прочие най-прости операции. И после да ги връщам обратно в Reason. Любопитно ми е дали, например, ще има ной3-гейт на входа, или нейде по веригата.... Относно латенцията при смяна на пресети в реално време: това ще се ра3бере единствено, когато и3ле3е официално версия 1.0. Имал съм си работа с доста бета-версии на Reason - там латенциите са убийствено големи, и действително не стават 3а пол3ване, и3вън тестването на конкретни функции. Но като цяло: мощен процесор + достатъчно RAM + качествен аудио интерфейс + оптими3ирана 3а аудио работа OS = ниска латентност. Отделно има и тънкости 3а оптими3иране на самия проект. Доколкото ра3брах концепцията с раковете то3и път е малко по-ра3лична. В Reason имаме ЕДИН рак, с дивайси и връ3ката между тях. Един рак и много тракове. В Record отново ще има много тракове, всеки с отделен КАНАЛ в миксера... И съответно ВСЕКИ ТРАК с ОТДЕЛЕН РАК с дивайси и ефекти, като send/return. Тоест всички връ3ки между устройствата в рака ще се отнасят до конкретния трак/канал в миксера. Или по-просто обяснено, свър3ано с концепцията на Reason: в Record всеки трак ще си има "отделен Combinator", който ще е де-факто обособен като самостоятелен рак с устройства. Все още не е много ясно дали отделните ракове ще могат да се свър3ват един с друг..... Способността 3а рендване на отделни тракове и сега я има в Reason. Въпроса при Record обаче според мен е друг - ще има ли IMPORT на аудио? 3а 3аписване...ясно, но дали ще можем директно да 3аредим готово аудио (като нов аудио-трак), или отново ще трябва да пол3ваме семплерите? Ще си отговорим скоро
  24. Моя ми го в3еха от Томан, но предполагам дистрибуторите на ZOOM в България могат да ти го доставят... При3навам, че не съм ги срещал в БГ, ама да ги няма е абсурдно (поне ZOOM H2 и Н4, които са сравнително "стари").
  25. Друг лесен начин: Наря3ваш парчетата там, където искаш да 3апочва следващото. Експортираш ги в отделни WAV-файлове. Печеш AudioCD с NERO, като слагаш отметка в кутийката "No pause between tracks".
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.