Jump to content
Българският форум за музиканти

Латенция и ASIO драйвери


Black Bird

Recommended Posts

e защо? 7-ичката си е екстра и е лекичка... обаче драйвери още няма, това и ти е проблема на теб... опитай да изтеглиш някакъв асио4ол

 

 

Не иска мама и мръсна... Инсталирам го но... Същата боза...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, аз съм на 7ца ве4е4 месеца и сум мн доволен. Първото нещо е да си свалиш Realtek HD driver, след това си дърпа6 Asio4all без значение коя версия и си слагаш. Единствения проблем е че преди всяко свирене трябва да влизаш в програмата и да слагаш всичко стоиности на максимума. А за седмицата и си има дривери колкото щеш. Все пак е разработван на основата на Виста и е едно нейно по добро копие. Така че без предразсъдаци относно windows 7.

 

БТВ дори работи по леко от XP

и единствения проблем, които имаше относно програми, с коинто не може да се работи на 7 едорграми за download(Бит Комет и тн.), но от 2 месеца и това нещо е поправено

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Преди 2-3 дни си купих Tascam FireOne от форума .....общо взето съм доволен(спрямо бюджета които можех да отделя),но имам драма с ASIO драйверите... и СОНАР 8

1...всеки път трябва да пипкам лейтансито когато стартирам СОНАРА

2...доста ми бави пц-то...и процесора доста играе

3...СОНАРА забива като задържам едновременно от 4 клавиша нагоре на СИНТЕЗА .

4. НЕ повече от 20 мин. МАКС и СОНАРА забива до рестарт на хоста

 

С ММИ всичко си е перфектно .....не усештам разлика в звука....и нямам 1 случай да ми е правил какъвто и да е проблем!

Идеята ми е следната :

 

Всеки казва че няма база за сръвнение м/у АСИО и ММИ.Колко е зле ММЙ от ПРО гледна точка и т.н. Навсякъде по чуждите форуми пишат,че ASIO драйверите и продуктите на CAKEWALK са родени един за друг,което ме учуди погледнато моят проблем.

 

Въпросът ми е :

Кога ще дойде момента в който ММИ няма да може да изпълни изискванията ми в домашна среда с 1 синтез и Tascam-а без каквито и да е др. инструменти или някакъв вид миди контрол?

 

п.с. Ако някой каже със свой прости думи тип "асио има(може) а мми не....или нещо подобно,като за неук човек като мен ще съм много благодарен :icon_shithappens: .........аз четох принципно не малко.....но не и много,но при всички положения е друга когато задаваш въпроса и четеш отговори на сънародници :mellow:

 

 

Забравих!!!! пц-то е AMD Athlon 64 X2 DUAL 4600+ с 3gb RAM

Редактирано от soundcare
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж какъв ти е Уиндоуса и дали изрично има кръпка за FireWire слотовете на дъна и аудио-интерфейси. Мисля че в SP3 за Windows XP Pro е оправено, но не се знае знае ли се при теб как е бутан Windows-a (предполагам си с някаква "пипана" версия на тази ОС).

 

Тъй като не казаваш какво се вижда като настройкио за семплите за цикъл и подобни подробности, когато прехвърляш от MME на ASIO, понякога едното

взима името на другото и обратното. Виждал съм такива случаи, но зависи при теб как е.

 

1. Провери всичко по кабелите и слотовете между дъното и аудио-интерфейса

2. Провери ОС за нещата по-горе, дето писах

3. Почисти регистрите (много пипкава работа и небезопасна, обаче винаги се отблагодарява)

4. Чист инстал на драйверите и рестарт

 

Внимателно прочети документацията на дъното относно FireWire порта. Там обикновено пише доста важни неща, макар че никой не ги чете.

 

Тествай аудио-интерфейса на друг комп на познат, който също се занимава с аудио-видео продукция. Това като крайна мярка или питай продавача имал ли е

подобни порблеми. Изобщо, проблемът може да е навсякъде по веригата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чакай... за фирмените ASIO драйвери ли говориш или за ASIO4ALL?

Последният е драйвер, предназначен за работа с домашни AC97 чипове, които не поддържат ASIO хардуерно.

Вкъщи ASIO4ALL работи трагично, в сравнение с ASIO дррайвера на картата.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме,

едва ли ще прояви такава глупост, при положение че има фирмени драйвери за FireWire аудио-картата си, да ползва Asio4All...

Наистина обаче, ако заглавието на темата му отговаря на истината просто ще се зачудя как е възможно да има хора,

които не знаят дори какво имат?! Ще се получи голяма идиотия ако е така...

Но всякакви ентусиасти има. Знам поне за един такъв със сигурност, който е отишъл да учи за звуко-инженер в Англия и не знае дори за какво ще му е!

:)

Светът е невероятно място, а неговите трудови хора... неговите трудови хора... трудови хора... хора... ра... ра...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С доста просто дъно съм- asus m2n-mx на което нямаше файръеар порт и си купих пс-ай платка за целта

...уинае СП3....но съм го набозил яката---> сменил съм 2 дъна с 2 процесора без преинсталация на ос-а и от 1 г (+- 2 - 3м),но си го чистя от време на време - качественно защото ме мързи да го преинсталирам...позлвам доста разновиден софт

 

Общо взето съм в час с пц-тата (над 10г. от 4г. бачкам про с BASH SCRIPT-ове)....но до сега не съм се занимавал до такава степен с аудио проблеми. Нито в линукса(който до сега ползвах 95% от времето ми прекарано пред пц)

 

 

В крайна сметка мисля,че сега е наред лейтансито с тези настройки:

 

Контрол панел:

 

0.jpg

 

 

 

В Сонара

 

1.jpg2.jpg

 

 

но казват --->АСИО е ПРО .. ММЕ за нищо не става.....аз го приемам,че с мме само музка може да си слушаш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Пробвах да свържа китарата си към компютъра ми и да изполваз някой процесор със ефекти. Опитах с ReValver2 в последствие и с Guitar rig2, но и във 2-та случая имаше твърде голяма латенция може би над 15мс, да не говорим за гадното пищене при някои ефекти.

Кои смятате са факторите, които могат да повлияят на латенцията, и по точно как можем да я ограничим маскимално, без да ни накъсва сигнала. Аз лично се сещам за няколко такива, може да кажете, кой до колко може да повлияе

Първото от което зависи е саунд картата, моята е вградена и може би даже няма начин да се докара до що годе по-малко ниво при този вид карти.

Второто е драйверите и техните настройки. Аз използвам ASIO4ALL, чесно казано не знам много за това, как мога да си ги настроя, само съм чувал че зависи от буфера.

Въпросът е при кави условия можем да намлим латенцията до 1мс, трябва ли да имаме в случая много скъпа саунд карта и ако си взема Sound Blaster 5.1, дали ще ми свърши работа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Латенцията никога не може да бъде 1 милисек :cheers:

 

Аз самият, много пъти съм опитвал да постигна задоволителни резултати, но никога не успях да сваля латенцията под реални 10 милисек, както и качествен саунд с прилична атака на чистия звук на китарата, поради което просто спрях да използвам съответните софтове за свирене в реално време.

 

Но наче много хора ги използват и намират резултатите за съвсем задоволителни :) . За ограничение на латенцията до прилично ниско ниво и постигането на достатъчно качествен саунд е нужна добра саунд карта ( не Саундбластер ) както и приличен компютър

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с едни от първите Creative Audigy аудио карти. Говоря за преди Audigy 2 фамилията. Обща латенция която докарвам е приблизитоелно 20-30 в някои случаи и около 40 милисекунди (когато правя нещо на Ableton). Да, зависи от буфера семпли, които се обработват за такт. В моя случай докарвам прилична латенция 20-30 милисекунди при 500 семпъла. Като смалям семплите, и латенцията намалява, но пък по-малко ефекти софтуерно мога да накачуля по траковете, защото почват припукванията и засичанията. :godbless:

Друго решение е просто "да замразяваш" (freeze) вече настроените с ефекти тракове или да им записваш изходящото аудио на нов трак и после на стария трак (с ефектите) да им дадеш байпас (да се заобиколят) и да заглушиш (mute) същия трак. Така правя при Reaper. Ableton има чудесно работеща замразяваща (freeze) функция, когато си записал и подредил няколко клипа на трака с ефектите, които искаш да замразиш. С просто изтегляне на семплите (или дублите или частите наредени по трак) с мишката в съседния трак на така фрийзнатия и вече си с наличен аудио сигнал с наложени ефекети. Други програми също използват freeze функции.

 

А при Reaper може да го правиш с така наречените stem-тракове, което е същото като фрийза. ;) но с малко повечко възможности откъм връзки и прочее.

 

 

П.п. Подсещаш ме да направя видое-урок за това в другата тема. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз с моя Конект6 го докарвам при натоварено свирене до 3-5 мс латенция. Но пък машината ми е слаба по сегашните разбирания...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно машината ти е супер :hysterical: . Латенция от 3 милисек, означава, че реално имаш по една милисекунда на входа и изхода и още една за обработка. Никога не съм виждал такъв переформанс на живо. Как точно го измери?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Значи преинсталираха ми Windows XP ,след което явно пичовете са ъпдейтвали ОС и са се омазали нещата.Преди преинстола ASIO4ALL драйвъра/ си бачкаше супер на Амплитюба и Риволвера.Сега след като преинсталирах драйвера се чува нещо като леки пуканки ,засичане на звука, съвсем слабо но дразнещо/.Пробвах да оправя всякакви латенции и буфери,но безуспешно.Когато вкарам в Амплитюб бакинг трак и той започва да засича/звука/.Предполагам ,че има "разногласия"между новоинсталираните драйвери.Тези който виждам са:

Intel/R/ Graphics Media Accelerator Driver

REALTEK GbE & FE Ethernet PCI-E NIC Driver

Realtek High Definition Audio Driver.............този сега са го инсталирали

Драйвер за безжичната клавиатура

Прейнсталирах си и драйвера на звуковата карта…….но без успех

 

 

Братлета помагайте.............

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което се показва в контролния панел на картата не е реалната латенция. Изобщо!

Например самия ОС си има една константна латенция, която не може да се избегне. Конкретно за Уин говоря на другите ОС-и може да се избяга... :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.