Jump to content
Българският форум за музиканти

Латенция и ASIO драйвери


Black Bird

Recommended Posts

Няма да стане без свясна саунд карта.Мъчил съм се и аз навремето с тези asio драйвечрета но резлутата винаги е лош.Никога няма да се отървеш от латенцията и кликове във звука без да инвестираш поне в хардуера(аудио интерфейса).Виж в каталога на m-audio.Там има свесни неща на некосмически цени,ако си решил да купуваш.

Аз лично съм със M-AUDIO DELTA 1010LT и съм доволен много,въпреки че понякога цъка и пращи като се натовари много но когато съм я настроил на малка латенция от сорта на 2 милисекунди и съм нахалкъ 16 VST- та, но това е нормално.

Има и по-евтини решения от м-аудио.Виж ТУК

Редактирано от salt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успях да подкарам някаква версия на АСИО4АЛЛ, но минимума латенция, който постигнах беше около секунда. Въпреки, че в контролния панел усърдно стоеше нещо като 3мс.

В същото време с ДХ Асио-то (дето иде с Кюбейс) докарах някъде около 30-40мс. Въпреки че в контролния панел усърдно стоеше 10мс.

Ужасна бъгня е това мойто ALC655, няма втора боза такава! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам китара, вързана към компютъра ми в Line In. Пускам си Guitar Rig 2 и започва да се чува постоянно пращене (това, което свиря също се чува, но като фон). Отворих ASIO4ALL settings и от там реших да увелича ASIO Buffer size на 512 samples, както е по default. Досега ми стоеше на 64 и нямах никакви проблеми. На 512 samples се оправи, но пък значително ми се вдигна латенсията. Не можах да разбера откъде идва проблема, при положение, че месеци наред съм си свирил без никакво такова пращене. Преинсталирах аудио драйвъра, ASIO-то, Guitar Rig-а, но пак се получава същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ами аз съм със Сонара и нямам азио, обаче докато записвам намалявам трака до край и по този начин няма никакво забаване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че само с драйвери става...все пак зависи какво качество се опитваш да постигнеш. Смятам, че ако ти е много мерак и искаш да си правиш стойностни записи трябва да отделиш финанси за звукова карта. Когато искаш да направиш нещо не можеш да минеш тънко, иначе всички щяхме да си теглим драйверчета от тракерчета :offtopic-001:

ASIO-то са най-добрите драйвери и ако с тях не получиш, това което искаш направо почвай да събираш :topicsux:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте

 

От известно време имам един мноого дразнещ проблем със Asio4all драйвърите, а без тях имам отвратителна латенция.

Сигурно от 3 години съм с тях, а това ми се появява от около 6 месеца някъде. Пише ми че оутпута на Asio-то е unavailable. Спомням си, че преди година някъде го имах същия проблем, отворих хелпа и там пишеше, че има конфликт между Асиото и мидито на майкрософт и тогава явно някак си съм го оправил. Имам спомен, че от Control Panel-a просто смених Midi-то и се оправи. Може и да греша. Сега нямам таква опция и единственото миди е Microsoft GS Wavetable Synth, който със сигурност трябва да е (поне една) причина да не бачка. Сигурно от 4 часа вече се ровя из гугъла и просто много се дразня. Никъде не мога да намеря отговор на това. И форума нещо не помогна със своята база данни. В гугъла като напиша disable Microsoft GS Wavetable Synth и излизат само някакви въпроси 'how to enable Microsoft GS Wavetable Synth' :( Колко мъка има по тоя свят....

 

Също на хора с моя проблем има по форумите "изключи microsoft GS wabetable synth', но никъде не пише как разбира се...

 

Ето картинка на Sounds&Audio Devices

Соундс&Аудио Дежицес

 

С други думи търся или начин да изключа GS Wavetable Syntha или да оправя проблема по друг начин, но все още да мога да си ползвам миди за ГПто, ПТто или Аудишъна...

 

много дразнещо. Всякаква помощ би ми била от полза.

Мерси предварително

 

 

аа, забравих да напиша. Значи като инсталирам Асио драйвърите отново и работи за определено време.

Машината е лаптоп - Dell Inspiron 1300, ОС - Windows XP със всичко що има, Audio - Sigma Tel audio вградена и повече от отвратителна....

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Мерси човече, но не. Това е специално за Реноиз и аз нямам идея как да го адаптирам за Сонар 6.

 

Искам да изключа Microsoft GW Wavetable Synth, така че да ползвам аута на Асиото, но да имам някакво миди във уиндовс (примерно за Гитар Про)

Супер много се дразня.

Успях да намеря специален топик във форума на Асио, за SigmaTel HD Codec, и пича беше написал - точно моя проблем и вика - те не се разбират in general, влез във цонтрол панела, махни мидито на кодека от настройките и всичко ок. Хубаво, направих го, Асиото тръгна, но тъпото е, че тогава ми изключва едва ли не всичките звуци. Не мога да махна само мидито от кодека.

 

Търся по някакъв начин да махна тоя майкрософтски шит. И без това във Сонара ще си ползвам VST за барабани и глупости, не ми трябва миди там. Искам просто някакво за Guitar Pro.

 

Някакви идеи? Много съм бесен.

 

Бтв, не знам как точно му е***х мамата, но като написах тоя топик, влизайки в сонара, ако изберях No Midi outputs и асиото тръгваше и така можех да прескачам между двете. Сега още със стартирането на Windowsa Асио OUT e Unavailable и като вляза в Сонара и да избера No Midi outputs, пак не става работата...

 

Ще съм благодарен на всякаква помощ. Общо взето обърнах гугъла ма не помогна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвай в Сонара WDM драйверите и не се занимавай с глупости. :punk_guitar:

М$ GS синтезатора НЕ поддържа WDM и съответно не се "вижда" в Сонара като МИДИ устройство. А за какво ти е емулирано АСИО на вградената карта - само ти си знаеш...

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми човече и аз не знам толкоз що да си призная. Имах проблеми с латенцията, прочтох да ги сложа, сложих ги и нямах вече проблеми с латенцията. Известно време нямах никакви проблеми. Сега имам за втори път и не си спомням как го оправих мимналия път.

Като избера WDM драйвърите, ми изважда едно хубаво съобщение (не мога да кача картинката, защото нещо се прецака CuteFTPto в момента)

"The following driver(s) either do not support the current audio format, or are in use by another application

Please choose whether you want to disable them or use them anyway."

 

Долу имам в листата само

SigmaTel Audio

 

и което и да цъкна (disable, use anyway), ясно, че няма звук...

 

Нищо друго не работи в момента, че да изполва картата. Като и прави чек със Wave Profiler, си показва, че поддържа това и това и не поддържа това и това и в крайна сметка слага 44100Hz, 16bit като казва, че ги поддържа, което е нормално де, и преди си ги поддържаше.

 

С две думи ис WDM/KS драйвери не работи...

ако имаш някаква идея, ще се радвам да споделиш :music336:

 

Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи....

 

след 3 дневно ровене из форуми, гугъли и куп други работи, се информирах доста добре, за проблема, но не и за решението му :)

 

1. Sonar-а не работи със SigmaTel Audio под WDM драйвери. С други програми няма проблеми, но Сонара има. Това доколкото забелязах е всеизвестен факт в интернет пространството :D. За втори път слагам сонара, с желанието да се науча да го ползвам него, вместо смятаната от много хора за никаква Adobe Audition, но явно пак ще се върна към нея :music:

 

2. Като пусна MME драйверите и О!Чудо! има звук. Само дето пращи отвратително и технически ги прави неизползваеми.

 

3. От това следва, че единствения шанс да позлвам сонара е да ползвам Асио драйвърите. Проблема при тях е от Microsoft GW Wavetable Synthesizer

оттук следват другите проблеми. Това е всеизвестен факт, но и за него не намерих решение. Само за Лоджик и Кюбейс - http://www.pcmus.com/win2000prob.htm

 

Основният проблем идва от това, че Microsoftsкото работи само на 22,5КХ, което създава проблемите. Единствения ми шанс е да накарм Windows-a да изпозлва друго или просто да не зарежда това, защото то преебава асиото. Трябва ми да се зарежда асиото първо.

 

Пробвах да инсталирам друг Синт, но не можах да намеря такъв, който да може да стане дифолт и всъщност да работи. Миди плеъри много, но имаше няколко, които пишеше, че при инстала им може да се избере, Windows да ползва тях, което би ми решили всички проблеми всъщност. Такива уж трябваше да са WinGroove или MIDInightExpress, но и двете не сработиха по начина по който се очакваше...

 

та общо взето ако някой има идея, която би помогнала да сменя творбата на Майкрософт с нечия друга или просто да каже откъде да изключа въпросния Synthesizer, ще съм много благодарен. :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според моето скромно мнение, ще е добре да се оборудваш със някаква по-свястна външна аудиокарта- с USB 2.0 или FireWire interface- след което:

1- Най-добре преинстал Уиндоус - /впрочем- пробвай първо да инсталираш новата аудиокарта, ако тръгне- може и да минеш без преинстал на Уин-а/.

2- При евентуален преинстал на Уин-а не допускай съществуващата дънна аудиокарта да си инсталира драйвери.

Microsoft GW Wavetable Synthesizer вероятно пак ще съществува, но няма да ти пречи-ще имаш вече избор.

А с тая дървена аудиокарта.- ти кво ебати очакваш- се едно с пръдня боя- нали знаеш... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.