Jump to content
Българският форум за музиканти

Mac Os X For Intel Machines


Baby Thomas

Recommended Posts

Някой да е тествал това чудо на чудесата? Пиша в този раздел, защото доста често се споменава, че Apple рулират отсекъде за DAW, и евентуално използването на този ОС би могъл леееко да ни доближи до заветната мечта да имаме перфектната машина за музициране. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За момента Mac OS X на ПЦ е, така да се каже, не много добро решение и е доста далече от истината, особено с оглед на факта, че има доста проблеми специално с аудиото на жълтите техники.

 

Друг е върпоса, че интелската версия на този ОС изисква Universal Binary инсталации, каквито още малко програми имат.

Всичко останало минава през Rosetta, което разбирай, че работи като емулация и не е много ефективно.

 

Иначе за повече инфо по темата тук.

Редактирано от iBobz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, бе! И стереобазата на Мак-а е по-широка.....

Я не се занимавайте с глупости - или занимавайте се, ама не си мислете, че "перфектната машина за музициране" е панацея за калпавите музикални идеи и реализация. По-скоро задкормилното устройство има нужда от модернизация... И кое му е по-по-най на Мак-а, ако смея да запитам? Цената или престижа от типа "Абе аз бачкам на Мак, а вие сте простосмъртни" :virtuoz:

За експеримента и общата култура иначе е добре човек да има представа, но за работа - ползвай това, което познаваш добре. Иначе цял живот ще се оплакваш, че ако имаш еди-кое си устройство ще смаеш света, ама на, в тая държава и тая беднотия.... оправдания.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Снощи го сложих най-ветне Мас ОС Х. За съжаление беше вече след 02 часа и нямах много време за подробни впечатления. На първо четене интерфейса е РАЗМАЗВАЩО по-як от ХР, но за сметка на това върви поне 14 пъти по-леко. И то без драйвери за нищо. Днес ще слагам драйверите и се надявам до ден-два да подкарам всичко.

Конкретно с аудио дивотиите нещата стоят така, че за Крейтив има драйвери само за едно ЮСБ животно. За сметка на това М-Аудио имат супер яка поддръжка за Мас и това ме навежда на една прекрасна идея... :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, бе! И стереобазата на Мак-а е по-широка.....

Я не се занимавайте с глупости - или занимавайте се, ама не си мислете, че "перфектната машина за музициране" е панацея за калпавите музикални идеи и реализация. По-скоро задкормилното устройство има нужда от модернизация... И кое му е по-по-най на Мак-а, ако смея да запитам? Цената или престижа от типа "Абе аз бачкам на Мак, а вие сте простосмъртни" :godbless:

За експеримента и общата култура иначе е добре човек да има представа, но за работа - ползвай това, което познаваш добре. Иначе цял живот ще се оплакваш, че ако имаш еди-кое си устройство ще смаеш света, ама на, в тая държава и тая беднотия.... оправдания.....

ТИ приятелю работил ли си на мак за да се изказваш толкова високопарно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Портването на операционни системи не портва и успеха на системата в оригиналния й вид, тъй да се каже.

Затова и Solaris-ът е леко резлив на моменти, преведен за x86. Друг е на домашната си SPARC платформа.

Накратко, всяка архитектура има своите предимства и недостатъци, с които е запозната операционната система, която ги използва, и качествата й са характерни предимно тогава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ще слагам драйверите и се надявам до ден-два да подкарам всичко.

кво стана?? качи ли дриверите?? как се държи?? Питам това щото ми омръзна от тея Бози - пробвал съм всяка една от 95 до 2003 и ни една не се е държала добре до сега и ми писна от тях :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Overdrive а да си се замислял че проблема може да е от тебе? Бози? Аз немам проблеми с бозите ;)

Мммм дааа....и аз открай време съм с боза и и си нямам проблеми с нея. При правилни настройки и липса на постоянни интервенции от страна на неидентифицирани програми бозата (на добро дъно + компоненти) може да се държи изненадващо добре. Въпреки всичко...преди да кача нещо ново и неизпитано в практиката досега, правя по една снимка на операционната та ако нещо случайно се омаже да върна предишното положение. По този способ от години съм забравил що е инстал, преинстал, формат и др. такива.

 

П.П. Имам още една боза, с която си шаря в нета, качвам разни неясни програмки и изобщо си я ползвам за експерименти.....за разлика от "музикалната" ми боза, тази дава позивни на заболяване доста често (на няколко месеца, като обикновено първо се омазва IE)....така че много важно е как се отнасяте към рожбата на чичко Бил. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много криптирано започнахте да разговаряте нещо ;)

 

Я другаря Томас да сподели как върви разцъкването на MacOSX-a :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чесно казано вече всеки софт който излиза е или хибрид или го има и за мак

 

не е като преди 1 година да няма нищо

 

и все пак ПЦ платформата си върви добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@yamaha - прав си, че едно пц с боза се държи добре ако не му бърникаш нищо и не му пускаш нет, обаче аз не мисля, че идеята на компютъра по принцип е да седиш и да го гледаш кат писано яйце и да му баеш против уроки непрекъснато.

 

Ами кво да правят тия, дето нямат втори комп за експерименти?

 

Последното ми ПЦ си беше стабилно и даже дълго време седя без нет изобщо, както и без съмнителни софтуери и прочие, обаче това не му попречи да се срине и да ми провали един проект, което ме изкара извън нерви и просто смених системата с мак и честно да ти кажа откакто го направих съм забравил за каквито и да е тъпотии от сорта на преинсталации, форматирания, вируси, забивания и прочие.

 

Естествено, че мака, както и никоя друга система не е напълно идиотоустойчива, но аз лично за себе си съм се убедил в по-добрия избор.

Не искам на никой да си налагам мнението, така че моля, без злобни нападки :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всекидневно си имам работа както с Мак така и с ПС и личните ми наблюдения ми доказват,че Мак са склонни да забиват също така качествено както и ПС.Освен това ,не мога да си го обясня наистина ,но на последък почти всички студия в които съм записвал работят с ПС,а преди не беше така.За сметка на това е факт че наистина 70-80 процента от музикантите,които познавам използват Макове.

 

Определено не съм достатъчно квалифициран,за да се иакажа коя е по добрата система,но лично аз предпочитам ПС

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът със стабилността е изцяло в ръцете на потребителя. През 95-та година като си инсталирах Linux за първи път, успях само след няколко рестартирания да го направя напълно неизползваем. След като понаучих малко повече и му хванах цаката стана в пъти по-стабилен от тогавашните ми windows-и - 3.11 и 95.

 

В момента на PC-тата ми на Windows XP и Windows 2003 Server има инсталирани толкова много и тежък софтуер, колкото един мак не може и да си представи - нямам забивания и проблеми. Вирус не ме е притеснявал от годините когато се размотавахме с 5.25" дискети - който не знае как да си инсталира антивирусен софтуер и как да се отнася със съмнителни файлове от интернет си е негов проблем.

 

За да не се хабя в излишни излияния, ще се самоцитирам по темата за Мак и музиката:

 

"Славата" на Маковете е свързана с това, че първите им версии са доста примитивни откъм мултитаскинг.

 

За какво става въпрос - първите версии на практика не поддържат поддържат мултитаскинг. Когато се пусне приложение (било то аудио или просто текстови редактор), това приложение работи все едно, че е единственото приложение работещо на този компютър. Могат да се стартират едновременно много приложения, но само активното (и видимо на екрана) работи и разполага със всички ресурси на хардуера.

 

В по-късните версии се въвежда кооперативен мултитаскинг, при който нещата са малко по-различни. При този тип многозадачност, много приложения могат да бъдат стартирани и реално работят паралелно, но хубавото (от гледна точка на мултимедийният софтуер) или лошото (от гледна точка на цялостна ефективност и стабилност) е в това, че всяко приложение определя колко дълго време да работи и колко време да "отпусне" на останалите работещи приложения. При тази схема, ако едно приложение има сериозна нужда от ресурси, то може да бъде програмирано така, че да бъде "лакомо" :)

 

Каква е ползата - ползата е ясна - мултимедийните приложения (в това число и аудио софтуера) могат да имат далеч повече ресурси, отколкото когато биват използвани в премптивен мултитаскинг (Windows 95, 2000, XP etc.).

 

В новият MacOSX се използва преемптивен мултитаскинг. При този режим операционната система определя колко ресурси да отпусне на всяко приложени, като по този начин се подобрява общата ефективност и стабилността - няма начин приложение да блокира всички ресурси за себе си и ако блокира да блокира цялата система. Тук блокиранията са основно свързани с работата на периферията, чийто драйвери работят в kernel mode и всяко сриване, може да доведе до нестабилност на цялата система. При добри драйвери и липса на проблеми с хардуера, този тип операционни системи са в пъти по-надеждни.

 

От тази гледна точка, съвременните Макове лежат на стара слава по отношение на аудио софтуера.

 

Друга причина, MacOS да се възприема като много по-подходяща за аудио софтуер е факта, че MacOS предлага технология (Core Audio), която позволява достъп до аудио хардуера минавайки през сравнително малко нива на абстракция (HAL).  Това от една страна намалява латентността при работата с аудио интерфейсите и от друга общото натоварване на системата - всеки layer на абстракция харчи процесорно време за обработка.

 

При Windows има твърде много нива на абстракция, особено по отношение на звука, което го прави неподходящ за аудио обработка. Този проблем е частично разрешен от Steinberg с въвеждането на ASIO платформата, за която доста производители предлагат драйвери. Това всъщност дава възможност Windows да бъде възприет като платформа за аудио запис и обработка.

 

Изглежда от Microsoft са решили да подобрят позиционирането на Windows като платформа за аудио софтуер и затова в новият Windows Vista има технология, която е доста близка до Core Audio на MacOS. За съжаление, това няма да доведе до скорошно подобряване на нещата при Windows. Първо ще мине още известно време, преди Vista да стане стабилна. Второ, наличието на тази технология не значи нищо само по себе си - ще се наложи да се пренапише входно/изходната част на аудио софтуерите (Cubase, Sonar etc.).

 

Последно, но не на последно място, основната причина MacOS да се използва за аудио софтуер толкова интензивно е факта, че за разлика от PC, тук няма "жълт" хардуер и някои от сериозните софтуери като напрмер Logic работят само под MacOS. За звукозаписните студия, общата стабилност на системата е на първо място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.