emil Публикувано Март 19, 2014 Публикувано Март 19, 2014 Здравейте, Отдавна бях занемарил музиката и майсторосването на ефекти, но преди няколко месеца с реших да поръчкам малко и почнах да си правя някакви ефектчета за начесване на крастата. Докато бях на гости у един приятел и гледах децата му как си играят с LEGO ми хрумна една идея. Предварително се извинявам за демото и напълно осъзнавам, че реализацията е под всякаква критика, но исках да видя за себе си дали е достатъчно зарибяващо. Да си призная честно още не съм спрял да си играя. Отзива от хората, които го видяха беше доста позитивен и затова реших с един приятел да стартираме този проект, които имаме идеята да е оупън сорс и да е достъпен за всеки. Нещата са в доста начална фаза и бих искал вашето мнение без значение позитивно или негативно . Очаквам всякакви предложения. Знам, че в този форум има качествени хора и доста добри инженери с много опит. Ето го и резултата: http://thesnapdrive.com/ 12 Цитирай
blr Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 Поздравления за идеята! Наистина интересно. Дано да се превърне в продукт. Line 6 имаха една серия педали, които бяха базирани на нещо подобно, но реализацията беше много по-елементарна. Тук виждам много възможности и потенциал за различни конфигурации. Браво и успех! Ще следя с интерес развитието на темата и ако мога да помогна с нещо, бих го направил с удоволствие. 1 Цитирай
emil Отговорено Март 19, 2014 Автор Отговорено Март 19, 2014 Поздравления за идеята! Наистина интересно. Дано да се превърне в продукт. Line 6 имаха една серия педали, които бяха базирани на нещо подобно, но реализацията беше много по-елементарна. Тук виждам много възможности и потенциал за различни конфигурации. Браво и успех! Ще следя с интерес развитието на темата и ако мога да помогна с нещо, бих го направил с удоволствие. С какво можеш да помогнеш? В момента сондираме мнение какви модули са нужни и как да ги разположим. Цитирай
blr Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 (Редактирано) Аз съм басист. Ако ще се разработват ефекти/модули за бас (или универсални такива), бих могъл да помогна с проби, слушане и предложения, както и с демо записи на резултатите. Не е много, но в това се чувствам компетентен. Редактирано Март 19, 2014 от blr 1 Цитирай
emil Отговорено Март 19, 2014 Автор Отговорено Март 19, 2014 Това е повече от достатъчно. От бас ефекти не разбирам много и честно казано мислех, че няма да представлява интерес за басисти, но явно съм сгрешил (често ми се случва). Какво се ползва най-често? Компресор? Дистер? Оувърдрайв? Върти ми се в главата параметричен тонкоректор. 1 Цитирай
synchu Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 Cool https://taweber.powweb.com/amptechtools/subs.htm - подобно, но не краен продукт разбира се и с малко по-друго предназначение. 1 Цитирай
emil Отговорено Март 19, 2014 Автор Отговорено Март 19, 2014 Това за развойна дейност се е утрепало Цитирай
blr Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 Има интерес разбира се. Ако трябва да изброя по-често използваните ефекти за бас: -Компресор-това за мен е почти задължителен ефект за всеки басист. -Еквилайзер (графичен или параметричен). Не са много ефектите, които са правилно проектирани и изработени за бас. -Драйв/фъз. Отново, много продукти, но малко от тях са съобразени с особеностите на инструмента. -DI-box. Тук нещата опират до набяването на качествени аудио трансформатори. -Кабинетен симулатор. Добре направените такива вършат еднакво добра работа, както в студио, така и на сцена. Има и други ефекти, които често се използват от басисти, като например октавер, различни модулационни ефекти... 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 (Редактирано) Така направените модули, ми се виждат най-подходящи за "настройване" на кандидат-прототипи за ефекти тип "краен продукт". Друго приложение е, забавление за geek-ове . Традиционните стъпала за кривоч с ОУ са известни с "транзисторния" си звук. Пробвай няколко JFET/MOSFET стъпала с променливо усилване, може даже да пробваш такива с имитация на "решетков ток"... Редактирано Март 19, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 19, 2014 Отговорено Март 19, 2014 Това е направо хардуерна версия на GuitarRig и подобните му. Много интересно, успех пожелавам!!! Цитирай
emil Отговорено Март 20, 2014 Автор Отговорено Март 20, 2014 Взимам забележката на Евтим. Само да вметна, че работим с върху FET стъпалата в момента. Проблемът при тях е, че трудно се комбинират по този начин с други модулчета. Не е невъзможно просто търсим решение. Друго, което получихме като обратна връзка е малко да "съберем" модулите т.е. да не ги разбиваме чак на ниво компоненти, а по-скоро да са завършени ефекти. Като цяло търсим нещо по средата. Освен многото теория експериментите са доста важни. В момента на мен лично ми се върти в главата как можем да сложим и триод в едно такова блокче. За гииковете мисля да се направи едно празно блокче с платка с площадки да могат да творят вътре Благодарности на Baby Thomas Цитирай
emil Отговорено Март 20, 2014 Автор Отговорено Март 20, 2014 Така направените модули, ми се виждат най-подходящи за "настройване" на кандидат-прототипи за ефекти тип "краен продукт". Друго приложение е, забавление за geek-ове . Традиционните стъпала за кривоч с ОУ са известни с "транзисторния" си звук. Пробвай няколко JFET/MOSFET стъпала с променливо усилване, може даже да пробваш такива с имитация на "решетков ток"... Я раздхай на какво се имитира решетковия ток. Единственото което съм виждал е FET стъпала с генератори на ток в тях. Предполагам е нещо такова Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 20, 2014 Отговорено Март 20, 2014 (Редактирано) С диоди/резитори към земя или друг постоянен или променлив потенциал, от гейта на съответният транзистор. Варианти има много, аз имам мои решения, чел съм и за други, въпрос на желание и занимавка е, да се постигне резултат, като всеки си има характерно звучене. Разбира се, емулацията на този ефект има най-голямо значение в стъпала, предхождани от източник на сигнал с относително високо изходно съпротивление. Тогава именно се наблюдава ограничаване на положителната полувълна в решетката на лампата при по-голям размах на входното напрежение. Сигурен съм, че въоръжен с тестови стъпала и осцилоскоп, можеш да направиш добра своя имитация. Редактирано Март 20, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
emil Отговорено Март 21, 2014 Автор Отговорено Март 21, 2014 Гледам подобно изпълнение тук, но си мислех, че ценерът е за защита и затова е само на входните транзистори Цитирай
Recommended Posts