Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Много грозни са ми тия Чапман... Повечето им натурани финиши (а имам чувството, че 95% от китарите им са именно така), изглеждат като секцията ми от 85година - грозни фурнири.

Не знам що не им удрят по някоя боя и вакса - на дали ще качи толкова много цената...

А и тая ако е 370 паунда - тва са си 860лв... Че той един Епифон Лес Пол Къстъм (произволно) е на тия цени (почти).

Пък може и наистина да си заслужават, не знам - не съм пробвал. Просто за тях тва са малко пари, а за нас - не точно.

Още повече - за такива пари човек може да си вземе втора ръка разни Епифони и Ибанес RG 4xx/5xx, та дори и Джаксъни, както е писал колегата.

Все марки, които имат повечко традиции.

Редактирано от Slide
Отговорено

Виждал съм на снимки няколко инструмента произведени от Коцето (K.D.), които са ме оставяли с отворена уста и широко отворени очи, но никога не съм виждал такъв инструмент на живо. Надявам се, някой ден да стана притежател на такъв инструмент. Коцето има златни ръце.

Отговорено

Коцето имa много крaсиви китaри, но съм ги гледaл сaмо нa снимки...

Инaче, дa споменa и мaлко по-евтини китaрки:

Всеки мaсово е нa мнение, че китaрите от нaй-ниския и среден клaс, идвaщи от изток, сa светлинни години по-нaпред, от преди 5-6 години.

Говорим си зa Китaй, Индонезия, Корея, не Япония.

Мисля тия дни дa се рaзходя и дa пробвaм твa-оновa. Нaй-вече Squire, щото имaм бaзa зa срaвнение.

Пък може и дa си купя някой... :)

Отговорено

Съвсем условно йерархията по качество може да се подреди така:

Индия

Китай

Индонезия

Корея

USA/Japan

Преди 20-на години термина "корейска копирка" беше символ за лошо качество.Отдавна вече не е така.Както GoldStar едно време бяха втора категория електроника,а сега,наричайки се LG,както и Samsung задружно мачкат,така и в изработката на китари корейците дръпнаха супер много.

Отговорено

Indeed. Aз имaм един Squier, който мaй е от Индонезия, но не пише никъде, не пише и квa серия е... Общо-взето, кaто зa първa китaрa си мислех, че е нaй-гaдното нещо нa светa, a всъщност е еднa много приличнa китaрa, a зa пaрите си (260 новa) безценнa.

Ибaнесa ми също е от Индонезия и не могa дa се оплaчa.

A в Корея се произвеждaт ЛТД зa около и нaд 2к. Имa Ибaнес, близо до 2к от тaм пaк.

Отговорено

80-тарските китари са редка простотия,може би в конкуренция с още по редката БГ простотия,когато почнаха да дупчат оригинални стари Леспол и Стратокастър за да им слагат флойдове...се ла ви.. :greenangel:

Отговорено

последните ми китари до една са произведени в корея, като говорим за дийн и креймър и всичките са изработени превъзходно. Не мога да кажа същото за индонезийските и китайските бройки, които преминаха през ръцете ми.

имам японски бас, който въпреки възрастта си е страхотем инструмент.

Мечтата ми е да пипна старовремски гибсън производство 60-те години от онези дето тежат по 10кг.

Отговорено

^Има,да,но поне 80 процента от рок музиката е записана с такива класики,

а защо трябва да се изкопира страт,само че с по-ръбеста форма ,"човка" на главата хъмбъкър и да му махнеш тон коректорите..

Мода  според мен,

както и да е всеки си има виждания,аз примерно много си се радвам на Телекастъра,а според маса хора е отвратително грозна и не ставаща за метъл китара :greenangel:

Отговорено

...Мечтата ми е да пипна старовремски гибсън производство 60-те години от онези дето тежат по 10кг.

Аз съм пипал една, мисля че е от 1959-та. Ужасно тежък, тромав и дърварски инструмент, обаче звучи един път! :)

Отговорено

Аз бих се примирил с грозния телекастър ако е махагонов с ЕМГ81-60.Това дали става за метъл зависи от този дето свири на него.Само цената не ми харесва,та затова не става за сега.

Отговорено

Вероятно е въпрос на вкус, но не бих казал, че Telecaster е грозна китара. Минималистичен дизаин без нищо излишно и никакви "красоти", истински workhorse. Да не забравяме, че е на почти 65 години. Определено го предпочитам пред всякакви жицаджийски китари с една купчина хъмбъкери и ръбати форми, със заострени рогове и глави на грифа.

Относно качеството, не ги делете на държави, а на конкретни фабрики и ценови класове разбира се. Доскоро китайците не искарваха нищо читаво, но нещата, които запонаха да идват от завода на Фендер (Classic Vibe и Modern Player) според мен са по-добри дори и от мексиканските.

Отговорено

^ blr, не съм съгласен с теб. Още преди 7-8 години имаше китайски фабрики, които имаха изключително качествена продукция, но не са правили инструменти в средния и нисък ценови клас. Например опитите на Parker да наложат акустичен модел китара бяха свързани точно с такова производство в Китай.  

Отговорено (Редактирано)

Просто не съм запознат с въпросните инструменти и фабрики. Писах за това, от което имам преки впечатления. Под "до скоро" имах предвид нещо от рода на 7-8 години. Ако не се лъжа, Fender започват производството на Classic Vibe в Китай именно някъде към 2007 година, а от миналата вече и инструменти брандирани, като Fender. И те не са в ниския ценови клас.

Мисълта ми беше друга, а именно че не може да се генерализира, че в държавата Х се произвеждат или не се произвеждат качествени инструменти. Всичко зависи от конкретната фабрика, оборудването и, качествения контрол, заплащането и подбора на работната ръка, материалите, които и се доставят...

Редактирано от blr