kulov Публикувано Март 21, 2012 Публикувано Март 21, 2012 Колеги, извинявам се за СПАМ-темата, но станах участник в един малък спор. Аз мисля, че Йоника е нарицателно за синтезатор, което идва от името на източноевропейска марка от близкото минало. Имало ли е такава марка или просто си е нарицателно... ? Благодаря ви! Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Март 21, 2012 Отговорено Март 21, 2012 (Редактирано) Донякъде си прав. Модел на Вермона е. Редактирано Март 21, 2012 от Lord Shredulous 1 Цитирай
kulov Отговорено Март 21, 2012 Автор Отговорено Март 21, 2012 Много благодаря Темата подлежи на ключ ) Цитирай
lucke Отговорено Март 30, 2012 Отговорено Март 30, 2012 (Редактирано) Йоника беше името на първата серия електрооргани от Клингентал-бивша ГДР-първия им модел беше на радиолампи,после минаха на транзисторни генератори-изключително нестабилни като работа,дори гедерайците нямаха свестен стабилизиран токоизправител,че ги карахме "йониките"(Матадор,Йоника 2,3,5,6) на 4.5 волтови батерии Х2=9в и то от първите НИКОПОЛСКИ батерии,които държаха по 1-2 часа.Почнат ли да падат батериите-почват и кошмарите с инструмента.Ама нямаше друго-бог -високо,Хемънд-далеко,Тодор комуниста -забрани туиста.Следващите вече модели на транзистори а в късните 70-те и с малко интеграли бяха далеч по- добри-Велтмайстер ТО 200/5,200/6 и по късните Вермона ЕТ-6-1,ЕТ-6-2 ставаха за работа определено,стига да си намериш някакъв фейзинг(лесли симулатор) и Вермонката си ставаше сиромашки Хемънд-е много беше собствения шум на транзисторите в предусилването и си шумяха,но си имаха всичко-и дроубари-флейти и оркестрални,перкусии и пружинен ревербератор по лиценз на Хемънд,дори дойчовците се изхитриха и и сложиха УА-УА ефект на една спица под корема на органа-включваше "тутти"-то или уа-уа ефекта,вибрато скенера им също не беше лош.А си има и един стар каламбур-Вермона с лесли кабинет е Хемънд,но Хемънд без лесли е Вермона.Бяха доста по добри от много"маркови" по онова време евтини модели на Фарфиса,Крумър,Вокс,Виконт,Елка,Ямаха а и цената 1860 лева за Вермона ЕТ-6-1-срещу 3-3500 до 5 бона за някоя от изброените,но пък си звучаха и имаше и много държавни,които се ползваха без пари.като по същото време малък модел'Т"или'Л"-спинет на Хемънд "вървеше"по 6-8000 марки без лесли кабинета??? Редактирано Март 30, 2012 от lucke 1 Цитирай
miro2bg Отговорено Март 30, 2012 Отговорено Март 30, 2012 Браво, само че същото нещо го има някъде из темите Цитирай
lucke Отговорено Април 6, 2012 Отговорено Април 6, 2012 Ами честно казано ,не зная,не съм гледал други теми за Йоника,просто всичко,което пиша е лични наблюдения,тестове и най-вече РАБОТА с тия свирки,свирил съм на почти всички източни органи-на полски и чешки,даже и руснаците извадиха някаква простотия,но беше лоша и не ставаше за работа.Е...отдавна имам Хемънд и семплери,аналогови и дигитални синтезатори ,но ГДР органите си ги биваше и ме хранеха,мен и семейството ми още като студент в Музикалната академия. Цитирай
miro2bg Отговорено Април 7, 2012 Отговорено Април 7, 2012 http://www.vermona.de/ http://www.ruskeys.net/synths.php Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 12, 2012 Отговорено Април 12, 2012 За първи път да видя тема с име "Йоника" и да не става дума как някой продава синтезатор Casio/Yamaha! Цитирай
lucke Отговорено Април 23, 2012 Отговорено Април 23, 2012 http://www.vermona.de/ http://www.ruskeys.net/synths.php Момче,не ми пускай линкове,които нищо не ми говорят а още по-малко на хората във форума,пак ти казвам-всичко ,което съм написал е мое лично пространство с тия забележителни изделия,освен това съм от хората,които освен с интернет са се занимавали професионално с музика и клавири повече от 40 години.И то с клавишни инструменти каквито надали си докосвал някога. Thats all. Цитирай
miro2bg Отговорено Април 23, 2012 Отговорено Април 23, 2012 А кое те наведе на мисълта, че съм "момче" и че аз не свиря от 40 години, и че на хората във форума тези линкове не им говорят нищо??? Поразрови из Клавишни и ще срещнеш всякакви теми с всякакви линкове. Можеш и да смекчиш малко тона, в този форум репченето не се толерира. Надявам се да го знаеш, щом толкова отдавна се занимаваш и с интернет Цитирай
dedo pop Отговорено Април 27, 2012 Отговорено Април 27, 2012 Имам вермона ЕТ6-1, измъкнах я от читалището. Навремето свирих на нея, сега обаче е проблемна. Трябва да се пипне тук там. Комбинирах я с някакъв фейзинг и доста интересни неща се получаваха. Заедно с нея награбих и един огромен пулт вермона по лиценз на маки, неработещ етествено. Цитирай
Recommended Posts