Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender(mexico) vs Ibanez(japan)


palio

Recommended Posts

Първо се извинявам ако има подобна тема,но с търсачката никога нищо не намирам.Както и сега стана.Незнам къде ми е грешката.

Та...... дилемата ми е следната:

имам Ibanez RG550 1992г. КЛАСИКА. Страхотна китара.В много добро състояние е и я взех на страхотна цена. Проблема ми е, че съм фен на фендерския звук. Мидъла и Нек адаптера са сменени и китарата докарва донякъде подобен звук.Особенно усилена на 3-4. Но все пак далече от това за което говорим. Та не можах да издържа и си купих от EBAY един мексикански фендер. Точно такъв какъвто исках. Светло син с светлия гриф. Много запазен също със сменени два от адаптерите с fender lace. Та тъй като заради жена ми ;) не мога да си позволя и двете китари (щото не са само те на клона) трябва да махна едната. Япоснки Айбанец ми е бил мечта винаги а както разбрах в последствие точно този модел е един от най-успешните им.Особено от тези години 86-94 май бяха. Освен това на японеца се свири много леко. Ясно е, че е въпрос на вкус,но мойта дилема е следната. Мексиканския фендер според мен се равнява на индонезийски айбанец. Или бъркам? Та струва ми се, че айбанеца е по-висок клас от фендера. Но пък от друга страна трябва ли да има значение това? :) Ясно ми е че са различни китари, но въпроса ми е коя е по-стойностна не според личното предпочитание на всеки а чисто технически и "исторически" ако щете. :) Ще се радвам да чуя мнението и на други китаристи. Благодаря.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имах такава дилема, сигурно щях да се разведа.

Или да прехвърля дилемата на благоверната - или ще имам 2 китари или и жена и любовница, избирай :)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не харесвам Ибанец особено (имал съм много, доста са били от хубавите, но не са за мен), но в случая бих си оставил Ибанеца. Просто е по висок клас китара.

 

А ако бях на твое място , бих продал и двете и бих си взел каквото ми е кеф!! (в твоя случай , американски Фендер)

 

Поздрави!!!

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, Ibanez, в случая е по-висок клас.

Мексиканският Фендър може би се равнява на корейски(или както напоследък по-често правят - индонезийски) Ibanez, ако искаш така да правиш сравненията :)

 

Но пък са две напълно различни животни, тъй че аз викам - развод.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти май не знаеш какво искаш,ако ще взимаш килим питай жената,ако си фен взимай каквото тихаресва,моя Гибсън е толкова бит по ръбовете (от предишни собственици) ,но звучи и съм фен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе точно щото не зависи от жена ми каква китара ще имам я имам и дилемата.Иначе щеше да е лесно. :) И тази дилема идва точно от това,че знам какво искам и то е японския ми айбанец да изкара фендерския звук (тъй като е много лесен и приятен за свирене) На всички е ясно,че няма как да стане и за това се чудя струва ли си да оставя мексикански фендер само заради звука а да не ми е толкова удобен при свирене.А жена ми няма отношение към това каква китара имам а колко китари имам. Тъй като свиря само в нас за удоволствие и не получавам по 3 бона всеки месец смятам че е редно да се съобразявам и със семейството си.

А иначе ще и споделя за предложенията за развод пък дано наклони това в полза на две китари у дома. :))) А за това да продам двете и да купя американски фендер...... бе свириха на такъв и то висок клас със сменени адаптери ама нещо......сякаш очаквах повече от такава китара. 2600лв струва все пак. Та айбанеца доста по ми ляга.Ама пустия фендерски звук ме гложди.....

Благодаря на всички за мненията. Аз също мисля,че айбанеца е по-висок клас. И точно това беше въпроса ми чийто отговор ми беше горе-долу ясен.И за това писах тука щото жена ми тез неща не ги отбира а тука пишат хора дето имат представа за какво става въпрос.А иначе за килимите бих питал определено само нея. ;)

С добри чувства към всички.

Редактирано от palio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

А ако бях на твое място , бих продал и двете и бих си взел каквото ми е кеф!! (в твоя случай , американски Фендер)

 

 

+1

 

втори вариант - оставяш си Ibanez-a, продаваш Fender-a, събираш $ и си купуваш американски Fender ;) аз така бих направил (мое мнение)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти не знаеш боли ли те, сърби ли те. Но сам казваш, че свириш само в къщи и фендерът не ти е съвсем удобен. Продай го и успокой женицата. Щом и позволяваш да се меси в "кюшето" с музиката ще си носиш последствията. Иначе, ако става дума за личното ми мнение, Ебанец е мръсна дума. Толкоз.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

palio,малко да се постопли времето и ми се обади - ще имаш възможност да посвириш и на други марки китари.Не го казвам за да се похваля,но много хора допускат една и съща грешка-"искам го и то точно сега".Някои хора се раждат милионери и могат да си го позволят ,за останалите времето е изпитание за възможностите им!Хубаво е човек да си преследва мечтите и понякога живота си минава в това ...Фендер определено е китара със собствен стил и звучене,Айбънец също!На мен лично повече ми допада японски пред мексикански Фендер !

Редактирано от rockfire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега тоя ибанец на гриф ли те радва или на визия?

Можеш да си направиш експеримент на му сложиш фендерски сингъл-койл адаптери,ама не мекс керамики,а от ам.стандарт примерно с АЛуминийНИкелКОбалт (алнико) магнити.

Компромис,но ще се доближи до фендер тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel:Жената..

,продадох си Фендера(защото не свирех на него),ама си взех усилвател и прилично копие на друга любима китара -СГ - още ме яде гадта,че не съм сменил дограмата примерно..

Китарджиите не падаме по гръб (аз се смятам за китарджия,не съм нотно образован музикант),и все ни тресе синдрома какви играчки да сменим (ефекти,усилватели),

това ни е удоволствието,

жената обича да и е хубаво жилището,коли и т.н ,то правилно,но ако ограничава удоволствията на мъжа си( за китари ,не за к*рви) - развод :hysterical:

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено на гриф. На визия бих казъл, че Фендер-а ми е по-симпатичен. :) Но както каза един човек- Мексикански Фендер винаги можеш да си купиш. Докато RG-550 се намира доста по-трудно и на по-висока цена.

Благодаря момчета. Общо взето работата беше там, че не можех да преценя точно дали япоснкия айбанец е по-класен от мексикански фендер. Иначе наистина много различни китари и сравнението почти не може да стане. Най-добре е двете. И Гибсън. ;) Иначе тя жената не е виновна. Даже имаше жълта светлина и ми вика- Абе ясно ми е,че ще си оставиш и двете ама...... :happy: Ама на мен ми е малко съвестно, че тука последната година здраво пазаря все такива неща а както казах съм си домашен музикант. Но си обзаведох едно мини-студио :band2::Piano: и тя цената на всички неща досега стана около 3500лв. Лоша дума не съм чул а и дето вика колегата за дограмата, сменил съм я вече....... :D Въпроса беше по-скоро технически щото не съм наясно като класове как стоят двете китари. Или по скоро за мексикански фендер нямам много инфо. Ама то най-важно е как я усещаш а не какъв клас е китарата.

Иначе това за адаптерите съм си го мислел ама ми казаха, че нямало да се постигне голям ефект. А може и да не е така. Принципно тези с които съм в момента вадят доста добър звук. И нек-а почти ме радва като Фендерския. Само дето на айбанеца е хъмбъкар а на фендер сингъл. Мислех си ако сложа пуш-пул потенциометър дали няма да наклоня още малко везните. Трябва да се пробва май. Имам познат който си смени адаптерите на американския фендер с ноизлес и може да пробваме да сложим оригиналните на айбанеца. Макар че пак той ми беше казал, че свалили цялата електроника от американския и я сложили на мексикански фендер и не било същото. Сигурно има защо. Както и да е. Общото мнението клони за "отглеждането" и на двете китари виждам. ;) Което при някои други условия щеше да си е най-разумното решение. Ама то знае ли човек..... как ще се завъртят нещата. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Посмях се на тази тема доста, но като се замислих повече и аз си споделям всичко като идеи за покупки с жена ми. Няма как щом сме под един покрив и си я обичам. За разлика от твоята, моята седи плътно зад това да не си продавам нищо от апаратурата ми, защото съм си го изгладувал навремето и ми е скъпо. Кофтито при теб е, че става дума за две различни като концепция китари и дилемата е голяма. Ако и двете китари са ти мили на сърцето, ръцете и ушите, обсъди го с половинката ти. Лично моето мнение е, че няма една китара, която да върши работа за всеки един стил. Неминуемо е да са поне две дъсчиците. :) Успех с решението. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.