Jump to content
Българският форум за музиканти

Истински модерен джаз!


Tozi

Recommended Posts

Ето примера в горния линк! Ако не бяха в него Wynton Marsalis и Eric Clapton, дали изсвиреното някой щеше да нарече "истински модерен джаз"!? Защото освен съвременната китара, респективно мундщуците на духачите, звукът е съвсем и много традиционно готин... Още преди трийсетина години известни люде /имената им кой знае защо бяха изтрити от предишния ми пост/ бяха предрекли, че развитието на джаза върви към все по-голям синтез на всички видове музики и стилове. В световен мащаб! Но засега май още няма определено име на това, което чуваме. А то е толкова многостранно, че това ще е май доста трудна работа. Затова сега е по-добре да се придържаме към определението "съвременен джаз", подобно на съвременна музика. За съжаление "модерен" и "авангарден" са вече заети наименования от предишните стилове.

Има и един друг аспект на нещата. Мърдаш си пръстите без особени умения и знания и полученото го наричаш "съвременен джаз", "модерно изкуство" и др. Точно за това ни е нужен критерий за оценка. Но не искам да се разпростирам по темата, "защото майка ме е оставила чушки да пека!" :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето примера в горния линк! Ако не бяха в него Wynton Marsalis и Eric Clapton, дали изсвиреното някой щеше да нарече "истински модерен джаз"!?...........Има и един друг аспект на нещата. Мърдаш си пръстите без особени умения и знания и полученото го наричаш "съвременен джаз", "модерно изкуство" и др. Точно за това ни е нужен критерий за оценка. :secret:

Да, това е една гледна точка от която и аз в известен смисъл приемам. Критерия за оценка за сега е много субективен. Винаги съм се питал, слушайки разни неща как може да се оценят обективно. И винаги съм търсил за себе си някаква обективна форма, под която да погледна изкуството. За това и говорех за красиво и грозно, в смисъла на общочовешките ценности. То е ясно, ако може да се погледне по този начин, че една жаба може да си хареса друга жаба. За нас те и двете са грозни, но за тях пък ние сме грозни. Та така за гледната точка и критерия за оценка. Иска ми се да не се спекулира с толерантността и с обективността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това и говорех за красиво и грозно, в смисъла на общочовешките ценности.

 

Обобщаваш. Винаги има различна гледна точка която поне 2ма души споделят. Даже извън света на жабите. Пример:

Всеобщо мнение е че светлината е нещо много хубаво, за човек претърпял тежка операция на очите обаче, махането на бинтовете при ярка светлина надали би било положително изживяване.

Пример 2: повечето неща които в България смятаме за добри и приемаме за даденост откъм морал и ценности, в Холандия са точно обратните и се считат за съвсем нормални. Българите тук се чудят на холандците как могат да карат "такива грозни" колелета тип голям "балкан" или "Украйна" и как не харесват лъскавите "Маунтийн байкс" така популярни у нас...Има фундаментални културни разлики, има и общи неща. Холандия е сравнително близко до България, а Индия, Китай, Япония? Там разликите са още по-големи, съответно разбиранията за красиво са различни.

 

Обективно би било да се приеме че съществуват различни ценностни системи и критерии за красиво, добро или лошо. Субективно и провинциално би било да се приеме че критерия е само един - всеобщ.

 

В случая с джаза (а и с всяка друга сфера) критерия се определя от хората създали и развили тази музикална традиция и тъй като тя постоянно се развива, критерия се променя с развитието и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ я кажи и за поршетата, защото видяхме само едно в Амстердам (дали не беше и в Хага, нормално, все пак в ганджаландия някои аромати ти причиняват голяма еуфория) и то беше с белгийски номера, а в нашата бедна рОдина ги срещаш през 2 мин. ..

леко напомняне: да наминеш към Аризона някой път, ама си вземи и противогаза, защото там ще те обгазиме с 80-тарски грънч, глем и т.н. (заради нафталина) :D

както и с традиционен и авангарден джаз, ама от 20-те години на миналия век, жалко, че пускаш чак сега видео на октета, интересно ми е на живо да ги видя как ги свирят тези кавъри на Пинк Флойд :)

Редактирано от valitchy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Българите тук се чудят на холандците как могат да карат "такива грозни" колелета тип голям "балкан" или "Украйна" и как не харесват лъскавите "Маунтийн байкс" така популярни у нас..

:offtopic-001: И тук по селата карат украйни по черни пътища почти без трафик,ама ако караш из село като София,без колоезачни алеи,обрани от циганите капаци на шахти ,които са най вдясно на пътя,скачане по тротоарите от това,съчетано със слалома измежду селските джигити и бакшишите байка е преимущество..,не такъв за спускане,а достатъчно здрав хардтейл с преден амортисьор.

А по темата - не съм дорасъл до джаз,слушам си стария блус-рок ,затова не коментирам и така..

Абе мн. зле е тоя формат на форума,и за цитати,и тегаво ходи,заеби..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ичи - вашите обгазявания са забавни :):) , само да не се окаже като идете в Аризона, че в родината на глема вече не се слуша глем :greenball::P

 

@Hillbilly

 

Джигитите са навсякъде. Ти си много по-близо до джаза отколкото си мислиш B)

 

Ето малко и китарен актуален джаз:

 

http://www.youtube.com/watch?v=jXJ_ATgsCOc

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

И това е истински модерно и актуално, но не знам дали е джаз? http://www.youtube.c...feature=related

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това точно не е съвсем джаз, макар че доста джаз (и не само) за съжаление се прави по същия принцип - може да е безсмислено но да е ново и модерно. :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джон Зорн:

 

http://www.youtube.com/watch?v=qisdzWPiLwA&feature=related

 

А ето и целия концерт:

 

http://www.youtube.com/watch?v=arCDeEv_nHw&feature=related

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно любимо :)

 

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aiw8CTK2o_Q

Редактирано от kiusha82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.