Jump to content
Българският форум за музиканти

Dirk

Members
  • Мнения

    242
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    3

Всичко публикувано от Dirk

  1. Не се притеснявай.Хубавата акустична китара не се определя по силата на звука.Има евтинджоси,които кънтят и създават усещане за сила на звука Както ти се струва тиха,така може да се окаже ,че в ансамбъл присъства стабилно и обекновенно е хубаво докато свириш,някой да застане на 5 метра от теб и да ти каже дали е така.Дори и да е така,да не ти пука.Притежавам обидно скъпи акустични китари,които въобще не са силни,като звук.
  2. В днешни дни музикалният бизнес не се контролира от музикантите.Никой не би оставил нещата да зависят от тях.Факт е ,че в България има стахотни проекти и освен да ги открием и наслаждаваме на тях ...друго не можем да направим.Подпомагайте артистите,които харесвате, най-малко,като посещавате участията им.В противен случай ще изгубим и тях.Стила в който свири един музикант не му дава предимство ,като "стойностен" артист,но поп-фолкът по презумция е долнопробен продукт, търсещ привитивни публика и независимо от псевдо професионализма на продуцирането му,ще си остане без художествена стойност.Ако ще да е изсвирен от най-добрите музиканти.Той е като тъпа книга,но луксозно издание.
  3. Loord изведе темата в правилната посока!Трудна е "мисията" да обясниш на някой причината за съществуване на повръхностно население,когато той си мисли,че живее в демократично общество и всичко е въпрос на свободен избор и пазарна икономика.Американците се поопариха със свободомислещото общество по време на войната във Виетнам.Още по-трудно е да обясниш връзката между политиката и поп културата на прос човек.Аз съм на мнение ,че човек за да има право на глас и мнение трябва да бъде изграден,като зряла личност,което не би се понравило на властоимащите.Твърдо заставам зад мнението си,че хората без художествен вкус са нискообразовани примати,които вредят на всички.И точно тази тема не трябва да се заключва-цензурира!Тези,които гледат и ценят чалга клипове ,поради каквато и да е причина,са свободни в избора си идиоти...те са равносилни на цигани по време на избори.Искат си правата и свободата Аналогията с политиката е неизбежна в социална тема. Извинявам се да правописните си грешки,но този телефон ме побърка
  4. Всичко вързано след жака на китарата оказва роля на звука.Има значение дори с какъв кабел се включваш и разбира се колко дълъг.За това най-добре не се замисляй за тези неща,ако ти харесва звука,с който свириш.В прословутите 60те години всички са свирели с каквито кабели намерят и повярвай ми китарите не са им били "винтидж" на по 50 години
  5. Винаги съм се питал какво означава да покриеш очакванията на един кандидат ученик при положение,че той нищо не разбира и дори е възможно никога и да не разбере и колко е "изпитателният" срок ,в който учителят трябва да се докаже ,че е добър пред един "ученик" И защо хората си мислят,че от youtube можеш да станеш приемливо свирещ музикант.А защо не приемат ,че през youtube можеш да се научиш да плуваш примерно,което е много по-лесно...или да караш кола.Стане ли въпрос за музика-няма пробрем ... всичко има в youtube,
  6. Без методика ученето на музикален инструмент е,подобно на ученето на език в среда ,в която не се говори твоя език.Може и да стане някога...с тази разлика,че музикант се става по-трудно
  7. Изумен съм колко съвета се дадоха при такава оскъдна информация
  8. Без да съм специалист мисля,че трябва да правиш ладови упражнения,тъй като целта на интервалите е по-скоро за развитие на хармоничен слух.Дори и да можеш да пееш изолирано интервали безпогрешно в мелодичен контекст, по важно е да чуваш тежнения ,защото от контекста вида на интервала може да се обезличи малко.Примерно в до мажор ,ако трябва да изпееш мелодия от тоновете до,ми и си ,ще ти е по-трудно,ако мислиш квинтата между ми и си.По-добре просто да чуваш ,че "си" ти е най-нестабилният тон на лада.Освен ,ако нямаш мелодия от секвенции или арпежи.За съжаление тези неща съм ги правил в началото на 80те и нямам спомен как съм ги постигнал,пък и не съм певец.Друг е случая с додекафоничната музика...абе мани,дано да съм ти бил от полза поне малко!
  9. Това за лака е абсолютно вярно и мога да ви покажа снимка на бас от същия модел,който изглежда по стар от Bass of Doom на Дж.Пасториъс след една година употреба и добри грижи.Това е и целта на този тип лакиране.Коментарът ми е само за лака,не твърдя ,че китарата е менте.Цената,както описаха преди мен доста подробно,не е невъзможно ниска за такава китара и е добра.
  10. Вземи си TC Electronic polytunе и щипка.Педалът е на сцената.Предимството на щипката е ,че ще се качиш настроен преди шоуто,когато китарата не ти е на сцената.Разбира се,педалът си има други предимства.
  11. Гледам в Щатите още свирят на Гибсън-и.Но те са ред-нек и не разбират много
  12. Dirk

    Phase бутон

    Няма значение дали е натисната или не.Ако е натиснат просто обръщаш фазата ,като изключиш бутона.
  13. Dirk

    Phase бутон

    Когато ползваш акустичен амп,около тебе има и монитори плюс "блийдване" на звука от централното към твоята посока се получават различни вълни които се преплитат в различна посока в зависимост от разположението на всичко около теб ,в което присъства твоята китара.Ако усищаш,че звукът ти е необичайно гаден и озвучителят не можа да помогне ,опитай да смениш фазата на която се намираш в момента.
  14. В един форум или дискусия в социалните мрежи винаги ще се намери някой,който да каже "а ти кой си,че ще даваш мнение?" С което атоматично показваш,че явно не осъзнаваш къде се намираш и какво правиш.Извинявам се да офтопика!
  15. Нека се изкажа и аз с цел да побутна нещата още малко.След тази яснота,която ди дадоха преди мен бих искал да ти помогна какво е написал Кольо,ако има нужда.Той е демонстрирал елементарно(в теоретичния смисъл) въпросните 4 акорда как стават повече.На принципа на този хорал към който постнах линк,но там е представено и конкретно гласоводене.Кольо е демонстрирал как от първия такт се придвижва по квартов кръг до 5ти такт т.е. от С към F.Като всеки такт третира,като ii-v към първия акорд от следващия такт и в този смисъл дори е трудно да говорим за кой знае какви алтерации.От 5ти такт се придвижва до 9ти на подобен принцип (по квартов кръг),но в 6ти и 8ми такт развива тритоносова замяна(стандартен приом) за да се създаде хроматично усещане.Ако анализираш строежа на всички акорди ще видиш,че е нещо доста елементарно(особенно за джаз музикант).Последните 2 такта мисля дори да не ги коментирам.Най-общо казано е демострирал принцип с който можеш да излезеш от оковите на тези 4 акорда С,F,Dm и G.Сега ,ако продължаваш да имаш интерес можеш да анализираш и хоралчето,което постнах.Както каза CyberGene въобще не става дума за джаз тук.Наистина мисля,че с тези медианти и т.н. в съвременната хармония няма да се оправиш лесно.Може и да греша.Аз не съм композитор.Успехи!
  16. Имам от години Тhe Gateway to Rhythm.Никога преди това не си давах такава сметка колко може да повлияе третирането на субдивизиите върху мелодичното възприемане на музикалната фраза.Много трудна ритмична система,поне за мен, но си заслужава усилието.Приложима е във всички стилове.
  17. Sonata_composer докато съм се опитвал да ти напиша съвет ти си направил два поста ,които не съм прочел.Не го приемай лично,но ако си прочетеш постовете от началото на темата ти ,ще разбереш,че по нищо не си личи самопредставянето ,което правиш.Въпросът ти е поставен наивно и от общ характер,неотговарящ на нивото за което претендираш,което от своя страна е объркващо и противоречиво.Всички в темата ти,се стараят да ти помогнат борейки се с бедното описание на твоя проблем.Извини ме ,но не съм ти преглеждал профила,ако разчиташ това да е някакъв ориентир по темата ти и не смятам за правилно да е!Аз също се оттеглям от коментари.Успехи и ще следя темата ти с интерес!
  18. Чета и недоумявам какво става!Човекът иска да се научи да хармонизира с повече от 4 акорда.Нека оставим теорията на страна за малко!В арсенала на неговата музикална култура т.е.нещата,които слуша,няма ли 5ти акорд или не ги ли чува?По всичко личи,че е доста начинаещ "композитор".Няма лошо!Мисля,че е най-добре на този етап да намери начин да се обучава общо теоретично.Не може да му се помогне във форум как да стане композитор.Имам чувството ,че имам някакво "дежа вю" по тази темаВъпросът му е много общ и знанията ,които демонстрира са на ниво "безпомощност да се помогне" все още...поне на ниво форум.Ако имаше въпрос към конкретем пробрем, ОК...но така само си бъбрите.В края на краищата главното свойство на теорията е да обясни практиката,а не обратното.Прицелил се е много рано в нещо,за което се изисква методично обучение (познание)по ред музикални дисциплини(няма да ги изброявам),солфеж (за разпознаване на тежнения и музикални взаимоотношения-ритмични,мелодични и хармонични),музикална култура,формираща музикална естетика и въображение.CyberGene е прав!Не го стресирайте с елитарни размишления,а му разгадайте нивото и ако има конкретен проблем му го обяснете!Той самият не знае какво иска още.ОК ,иска да помогнем но с какво?Написал си ,че търсиш помощ по хармония.ОК,да разбираме,че всяка мелодия ти идва да хармонизираш с 4 акорда.На първо време опитай да разшириш тази хармония...но това не е композиране.При разширяването има толкова приоми в зависимос от стил, епоха и т.н.,че не ми се пише.Ето ти някакъв пример за разширяване на хармонията върху дадена елементарна мелодия.Това е в стил,който не знам дали те интересува,но да кажем на общо ниво, касещо американска музика.В навлизането в хармонията,като музикален предмет ,най-общо ще трябва да се съобразяваш с движението на гласовете...не просто на първа степен от лада има еди какво си!Така правят много начинаещите и то в повечето случаи китаристи Не знам дали ще се отвори този линк,ако не става ще пробвам пак. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1250591561635170&id=497305843630416
  19. Всички ползвали атенюатори споделят еднакво или почти еднакво неудоволетворение от тях.Аз също не съм далече от тази категория консуматори,но причината ,както повечето знаят не е само в самия атенюатор или музиканта,който го ползва,а основно в това,че "уравнението" усилвател,лампи,трафове,говорител(и) и т.н. е променено.Също така начина по,който човешкото ухо възприема звук с ралична сила играе кофти трикове Темата е обширна,но трябва да споменем,че атенюаторите имат едно безспорно предимство.Всички са изпитвали в даден момент срив на имунната систева когато отидат на гиг или репетиция и се окаже,че всички домашни настройки на преампи,бустове,овердрайв педали ,дисторшън ,компресори и т.н. са били безсмислени.Атенюаторът е незаминимо устройсво,което ти позволява да поставиш ампа в ситуация в която настройките на този род педали в домашна среда да бъде много близка до гиг ситуация.Малко съм в страни от темата,но това е важно да се знае от тези,които никога не са ползвали атенюатор.
  20. Версията на продавача също е "китайска реплика".Трябвало е да се постарае поне малко повече за тези пари
  21. Е сега станА мазало
  22. Свири си спокойно!Доколкото знам при клас А лампите износват здраво и при ниски нива(спецовете да се изкажат дали е така и защо)Имал съм клас А у-л ,който изкара от 97ма година до 2002 свирене почти всяка вечер плюс репетициите свирене.Със сигурност поне хиляда "гиг-а".За това пък противно на очакванията клас АВ на сравнително ниски нива,ежевечерно свирене, изкара 6 месеца при редовната профилактика и грижи,които проявявам.
  23. Ще се опитам да опиша как познавам кой инструмент ми харесва.За съжаление това е неизпълнимо при покупка. Купувам си евтина,но привлекателна китара.Започвам леки ъпгрейди и подобрения,така че тя видимо по нищо не отстъпва на "снобарската" марка.Така продължава месеци,година ...две.Чат пат хващам скъпия й еквивалент и си мисля колко е безмислено да дам повече пари от снобария.Идва време ,когато било то,пак от снобария или комплекс,купувам скъпата "брадва".Свиря на нея 2 месеца ,хващам старата китара и се чудя как съм могъл да свиря на нея.Вярно,че това е много субективно и не е генерално заключение,но факт е ,че никога не съм имал това усещане в обратната посока,сред продължително свирене на нисък клас инструмент да се чудя как съм могъл да свиря въобще на по-скъпия.Не го казвам ,като правило...при мен е така.Случвало ми се е да харесам доста и от по- евтините китари.При мен винаги има един период на зближаване с инструмента.
  24. Ако някой си купи домати,гледайки как някой ги сравнява и се възхищава колко са вкусни в youtube ,ще призная ще съвременният маркетинг има напредък.За сега още,интереси предизвикват безболезните инвестиции в някакви китарки Офтопик,ама от сърце С цел забавление всичко е ОК,но стойте настрана от мнение, базирано само на youtube видео.Казвам го,защото за съжаление това е факт.Печен музикант може да си купи,каквото пожелае,но новаците търсят мнение навсякъде и от това печелят(в повечето случаи)други.
  25. Само искам да отбележа, за да стане още по-весело ,че никой от любимите ни китаристи през 60те и 70те не и свирил с винтидж китари Китарите ново производство също са си супер!Качеството на китарите от винтидж епохата не е константно...едно към гьотере ...и си е малко на късмет.От гледна точка на стареене на материалите...да,инструментът се променя,но той през 60те въобще не е звучал ,както сега.Лично аз предпочитам висок клас модел нова изработка...да остарее в ръцете ми.Пипал съм много хубави евтини гибсъни и ми се свива сърцето какви пари съм давал за моите.Токай са жестока марка...един Лес Пол ме разплака.Чух го след свирене в мой сетъп ,направен за Гибсън.Купувайте с ушите!Ако нямате опит заложете на марката и цената.Тези видеа ме забавляват за приспиване...само като видя колко различно звуча в моите уши ,като се чуя на запис,камо ли такива видеа.Това видео има за цел брой гледания
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.