Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Понеже това е сравнително популярен въпрос, може на някой да му е интересно. Едни и същи настройки на всичко, просто смених китарите и voila. :beer:

EMG 81 (bridge) в китара от елша (alder)

Seymour Duncan SH-4 (JB - bridge) в китара от махагон

Разликата не е потресаваща, така че изводът е свирете си на каквото ви харесва.

С извинение за просташките рифове.

• Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Може само да си внушавам, че активното ЕМГ ми звучи по-стегнато. Никога не съм пробвал китара с активна електроника, а само съм чел наляво-надясно за "по-дефиниран звук" и прочее, може просто да ми се е набило в кратуната. Иначе ми звучат абсолютно еднакво, ако се абстрахирам от това. Ще прикоткам аз някоя такава дъска някой ден да си пробвам.

Отговорено

EMG-то е много по-добро в това сравнение, другия е доста размазан/замазан, особено на палм мютовете. Разликата е доста голяма, но има значение и дървото. Аз бих сменил китарите/адаптерите.

Отговорено (Редактирано)

И двата тона ме кефят неистово :beer:

Фен съм и на двата типа дърво, ама може би активен адаптер в махагон ще звукне малко по-...

P.S. Чудесна идея за тема, btw.

Редактирано от Valserp
Отговорено

Абсолютно безпристрастно се опитах да оценя двата семпъла, но не мога да си кривя душата. ЕМГто е доста по-изчистено като звук. СДто замазва, дори от личния ми опит с този тип адапери мога да кажа, че те се нуждаят от разлчна настройка на звука в сравнение с ЕМГ, което не означава че са по-лоши, просто изискват различен сет-ъп.

Аз бях на дилемата СД или ЕМГ преди години, когато установих че двата вида адаптери не се "кльопат" взаимно и избрах ЕМГ, може би защото този звук ми хареса повече.

Отговорено

Абе то няма дилема, аз харесвам и двете хави и си ги ползвам и ми харесва различното усещане.

По една или друга причина не е вариант да сложа активни адаптери на махагоновата китара. Ще се наложат модификации, които не искам да правя точно на нея. По-скоро някой ден живот и здраве ще преместя EMGтата от китарата от елша в някоя трета, най-вероятно махагонова китара. А в тази от елша ще сложа някой дебел/тъмен пасивен сет, може би Dimarzio Breed. Големият проблем е, че не ми трябва трета китара, а пък не искам да се лишавам от EMGтата, а на тях не им е мястото в сегашната, а сегашната не искам да я махам, защото ми харесва. :beer:

Едно нещо, което ще пробвам скоро, е да сменя местата на EMGтата и да пробвам EMG 85 на bridge. Така че ако успея да направя манипулацията през уикенда ще пусна и клипче с EMG 85.

Отговорено

Лично мене дънкана ме радва повече - но съм абсолютно на идеята , че трябва да са с различни корекции на усилвателя двата адаптера.

По скоро ми се струва понеже корекциите са еднакви на двата семпъла - че точно тези пасват по добре на активния адаптер.

Отговорено (Редактирано)

Според мене и двата адаптера звучат напълно приемливо, даже направо екстра и са много близки по звук, особено като се има предвид че са сложени на различни китари от различни материали.

Moже би малко по-басовото и мазно звучене на SD идва и от махагоновата китара.

Ще е интересно да се направи сравмението и на clean.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
А някой да има случайно blackouts? Четох че имали доста по чист звук от ЕМГ-тата

Аз имам, но са сложени на кофти китара. Звука им иначе много ми харесва. Не съм ползвал EMG и не мога да направя сравнение между двата.

Като цяло имат хубав чист тон, но идеята им е определено за нещо по-high-gain.

Поздрави.

Отговорено

При SD има някакво леко омазване в средите, но предполагам че е от махагона.

Като оставим това аз съм за него - EMG-то има по-сух звук, който не ми допада много