Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор м/у две китари Epiphone


Recommended Posts

@blr: Прекрасно знам какви са китарите от високите серии на Скуайър (включително от нееднократен личен опит) - с горното мнение опитах да вкарам лека ирония, че не съм виждал да се продават класик вайбове толкова евтино - не се разбрахме явно :cheers2:

 

А иначе на мен ми изглежда, че питащия просто си е харесал марката Епифон и залита по нея... Няма лошо ако е така - марката си е ок и повечето модели са супер за парите, които плащаш за тях според мен.

 

@KeepRollin: На въпроса от кой Лес Пол Епифоните започват да "стават" според мен - най-евтиния модел, който 1) е с истинско archtop тяло; 2) е с ключове grover; 3) е с адаптери от по-висок клас на тези в Special и 100 моделите.

Ако SG е по-привлекателния модел, имай предвид, че върховия модел на Епифон (явно) страда силно от "neck dive" поне според западните ревюта, което би могло или не би могло да е проблем в твоето използване на китарата. Като за първи път хванеш LP и SG в ръце, според мен веднага ще се впечатлиш силно от SG :blush: , но помисли наистина за това, което всички те съветват - точно в какви условия мислиш да я ползваш и т.н., за да си отговориш сам на въпроса  коя е твоята. Според мен (пак неангажиращо мнение), LP е по-универсалната, ако мога да се изразя по този начин, китара.

А препоръчах по-евтиния ЛП Special, защото за по-малко пари получаваш същото, че може би и отгоре на това SG, което беше показал. LP Special 2 е най-продавания модел на марката Епифон - това мисля, че трябва да говори нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да кажа едно голямо благодаря за jorog, thebadmadafaka, Heartman! Аз знам, че не го пиете и за това ме сложете на пирона всеки с по две бири от мен. :) Абсолютно сериозно.

Допълнително помислих, почетох, поразтърсих, та стигнах до заключение да взема китара до 600лв. Усилвател отделно ще го мисля. Щом казвате за евтините включау LP 100, че не са добър избор...ок.

Така е, насочил съм се към Епифон. То луд ще стана, ако започна да разучавам всички модели и марки, техните адаптери и пр., и пр.

 

Epiphone G-400 Pro Limited Edition

 

Epiphone LP Studio Ebony 

 

Epiphone LP Ltd Alphine White

 

 

Epiphone LP Standard - тая е мн компромисен вариант, тъй като си минавам бюджета. Доста добри думи намерих за нея. Не искам на тази цена да я подмина заради ~25лв.

 

 

Някои китари са намалени спрямо същия си модел. Това трябва ли да ме притеснява по някакъв начин или ако я поръчам онлайн?
Заслужава ли си при тази цена да взема LP Standard или Studio Alphine White?
Ако ги няма налични, добър вариант ли е да ги поръчам чрез заявка. Все пак за тази цена на музикалния инструмент не очаквам да има в общия случай издънка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

'Начи, нарочно те питах откъде си - ако си от София, иди в магазина и пробвай на място. Китари за толкова пари са си скрити лимонки, въпрос на бройка е. На твое място задължително бих пробвал преди да си купя. 

 

По принцип с такъв бюджет аз бих тръгнал да си търся нещо втора ръка - не разбрах какви са ти притесненията с китара на старо? В смисъл, ако смяташ, че в магазините са само 100% безпроблемни бройки, лошо. А пък съвсем по принцип, бих събрал още малко пари и бих си уцелил китара на старо с тях, която вероятно ще бъде доста приличен инструмент.

 

Иначе, за китари до 600 лв., няма голямо значение коя марка си избрал. Ситуацията е китайска, не помня къде точно произвеждаха Epiphone, но доколкото си спомням заводът се занимаваше само с изработка на техните китари.

 

Понеже надали ти дреме за общи приказки - това би бил най-евтиният LP модел, за който бих си наточил лигите:

http://rockshock.eu/kitari/elektricheski-kitari-bg/6-strunni-kitari-bg/enctawgh1-les-paul-custom-pro-el-kitara-bg.html?mfp=stock_status[7],manufacturers[16]

 

A SG - G-400, вероятно, там и изборът не е особено богат. Като цяло, задължително пробвай наличните бройки и си избери от тях. Има много теми за избор и т.н., ако трябва - взимаш някой с теб. За същите пари, ако си говорим за гибсънски копия, задължително провери Vintage, може да се спреш на някой от техните модели. Но принципно за Epi Studio по-скоро изчакай да излезне нещо на старо, определено ще спестиш около половината отделени пари, а резултатът ще е същия. Ако намериш на старо някой Hagstrom, би било хубаво, защото са доста приятни китари.

 

За всеки случай да повторя - разликата между нова китара за 700 лв. и китара на старо за 700 лв. в настоящия момент, по мое скромно мнение, може да бъде огромна. Сега отворих ebay.de и само на пръв поглед видях японски ибанез, според мен задължително мини през MMG и разгледай какво има там, отделно сканирай обявите за нещо интересно. Но по-добре си приготви още малко кинти и се метни на нещо по-скъпо - в рамките на 800-1000 лв. на старо има наистина хубави китари.

 

Но понеже няма да го направиш - вземи си G-400 и си готов.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз 100% подкрепям мнението за избор от наличните в магазина, около бюджета, както и мнението, че от читав човек/магазин може да се купи много добра употребявана китара която да "бие" новите на същата цена с много. Аз мисля, че ако праговете не са износени и няма нещо очевидно не в ред на употребяван инструмент, няма сериозна причина да му се притесняваш. Споделям и мнението, че не е изключено и от магазин (нова) да се вземе дефектна и бъгава... :)

 

Без да искам да помагам за самонавивката на питащия, както и да притивореча на горното мнение, standard-a от посочените "на картинка" на мен ми изглежда най-... Но като си решил (правилно според мен) да задигнеш бюджета, вече наистина не е зле да се огледаш хубаво и в други марки и в употребявани инструменти също. Според мен за (около) 600 лева с малко упоритост и без прибързване, породено от лъскавината на някоя китара в магазина, може да си купиш инструмент, който няма да има обективни причини да те дразни с нещо или да смяташ, че "не става".

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко месеца си търсих евтина тояжка за 600-700 лева. Изгледах в нета всички модели, четох и гледах ревюта и демо клипове... Накрая като отидох в магазините и ги пробвах - тотално различна ситуация e това да ги пипнеш и пробваш! Ако имаш някой приятел-разбирател - вземи го да помага. Четири уши са повече от две... ;)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Край на мача. Ще взема Epiphone LP 100VS. Мога да си купя китара от 600лв и повече, снощи даже го мислих. Сутринта като се събудих се сетих, че аз тепърва ще се уча и ще надграждам с електрическата китара. За мен е по-разумно един по-евтин музикален инструмент да взема, за да мога да го науча от-до. Вътре, вънка, електроника, дърва, усилватели. Звука, който ще изкарва няма да е сравним с по-скъпите, да, така е. Това, ако е причината да се откажа от китарите по-добре изобщо да не почвам. Трябва да има градация на нещата
Живи и здрави да сте, помогнахте ми не само в този избор, но и за следващите, както и на много други след мен четящи темата. За това музикант.орг е най-добрия български форум за музика, защото хората са прекрасни и големи професионалисти. 

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето начинаещи мислят точно като теб. Подобни теми се появяват средно веднъж седмично в този форум и дискусията протича винаги по един и същи начин:

-питащият си е избрал нещо евтино

-препоръчва му се нещо доста по-добро за доста повече пари от магазина

-препоръчва му се нещо доста по-добро за парите на евтинджоса, но втора ръка

-питащият не приема съветите и си купува каквото си е наумил, което и тотално обезмисля поредната тема

-след известно време се появяват други теми от същия потребител, как да си оправи това или онова или защо това не звучи, онова бръжди, пръщи...

-въпросният боклучав инструмент се появява в базара, преседява няколко месеца и в крайна сметка се продава на половин цена

-питащият или се е вразумил (губейки няколкостотин лева) или се е отказал от свиренето...

 

По въпроса за ученето-това което със сигурност тепърва ще научиш ако не се откажеш е, че под едно определено ниво днешните инструменти затормозяват развитието и най-важното, могат да убият желанието за свирене. Сега разбира се няма да повярваш на нищо от това, но ще се убедиш само след няколко месеца. Не си първия, за съжаление няма да си и последния, дано поне не се откажеш.

 

Успех и дано не попаднеш на някоя тотално куца бройка.

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приемам така изложените факти. Приемам, че съм си купил науменото, но не приемам, че заслужавам музикален инструмент за 600лв+. Аз гледам на тях с уважение.

Ще ми бъде любопитно да разбера повечето от вас на какви инструменти са започнали да свирят. Реално мога да отделя към хилядарка за китара. Каква е ползата от това след като не съм свирил никога на електронна? Като му дойде времето ще си купя един Гибсън LP, който ми е харесал, ама до тогава искам да знам, че го заслужавам. До последно бях си наумил да взема Epi LP Studio Alp White.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

и трябва да знаеш, че гибсоноид за 600лв и за 1100лв имат светлинни години разлика в звук.

Редактирано от Jim-ph
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки има право на собствените си грешки.

Аз това "заслужавам" не го разбирам и никога няма да го разбера. Не сме (за радост) във война, за да заслужаваме медали. Купувам най-доброто, което мога да си позволя (или понякой път не мога :) ), а дали го заслужавам е някаква морална дилема за едни по-добри времена, където Лукчо страда по несправедливия свят на дон Домат и така нататък :)

Извън шегата - добрият инструмент и добрия усилвател вдъхновяват. Като се мъчиш да овладееш тези пусти 6 струни на лъскаво боядисан, неокачествяем дървен материал с форма на китара със сигурност вдъхновението изчезва доста по-бързо.

Това, на което съм започнал навремето беше единственото налично по онова време - сега възможностите са толкова големи, че форумното пространство винаги намалява значително от тяхното изчерпване. Навремето имаше най-вече два модела на една марка, най-много в два различни цвята. И нямаше много чудене....

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

+Накрая ще кажеш ли откъде си,щото ако си в София и не отидеш в магазина да ги пипнеш и скъпите и евтините, все едно си избираш гадже по снимка която не е на фокус !!! Па иди ги пипни пробвай на място а недей да се опъваш !!!

Това което е написал в предишният пост е самата истина, и е срамота да не отидеш да пробваш  в магазина! Ще се учудиш колко китари има!

Редактирано от iliev.p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приемам така изложените факти. Приемам, че съм си купил науменото, но не приемам, че заслужавам музикален инструмент за 600лв+.

А защо по дяволите пусна n-тата подобна тема тогава?! Какво очакваше да прочетеш в нея и с какво тя ти помогна, освен че загуби своето време и това на другите?

Кого го интересува какво си мислиш, че заслужаваш или не и колко точно е цената му? Това е за други форуми с личностна тематика, тук не сме  психолози.

С извинение, сътвори поредната тотално безмислена тема, която повтаря поне стотина предишни. Естествено, нито аз, нито който и да е друг бяхме длъжни да ти отговаряме (което няма да се повтори при следващата ти дилема, вероятно с усилвател...), но за осъществяване на комуникация трябват минимум две страни.

 

ПП: Аз, както и някои други от хората, които се опитахме да ти налеем малко акъл, сме започнали да свирим преди да се родиш. Тогава беше толкова различно време, че сравнение въобще не може да се прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не искам да те обърквам допълнително но един път изследвах различните ценови класове на Epiphone LP и установих,че хубав хардуер и адаптери ( Grover ... Burstbucker pups) и т.н започват от 300 евро. Не знам бюджета ти но те съветвам да си купиш Епифон Лес Пол и то серия от 300 - 400 евро. Като например Epiphone Les Paul Pro и т.н. Моята гледна точка е субектшвна ест. Щото имам алергия вече към евтини адаптери и скапани ключове, но според мен въобще няма да съжаляваш ако инвестираш поне 300 евро в Epiphone.

Успех в пазаруването!

П.С Аз свиря основно рок и за мен изборът Classic Vibe на Squier ( Strar / Tele) както и Epiphone Lea paul са идеалните рок н рол машини

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчал съм всичко необходимо и то не е само китара.
Наистина ми е неприятно подобен тон да ми държат @blr. Как съм изгубил времето на другите? Споделеното от тях е доста важно за тепърва прохождащи като мен с електрическа китара. Определено доста хора ми отвориха очите и тепърва ще навлизам. Може би малко повече трябва да уважаваш начинаещите. То си е моя работа от кви пари ще си купя инструмент! Тея хиляда лева ги изкарвам за малко повече от седмица, но няма да ги дам за китара, защото има някакво схващане, че начинаещ трябва да почне с възможно най-добър инструмент. 
Ще си помисля дали да ползвам форума повече. Подобно отношение не съм очаквал. Има достатъчно чуждестранни форуми, където няма да ме изкарат глупав и ненужен, защото питам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...добрият инструмент и добрия усилвател вдъхновяват...

Тъжно е, че дори сред "можещите" има страшно много хора, които не го разбират/вярват. От друга страна пък е готино, че сред "неможещите" (например аз) има такива, които го знаят... :)

 

Иначе доколкото разбирам от постовете, китарата вече е купена. Ако е така, имам последен съвет към автора: Занеси я на кадърен лютиер да ти я сетне цялостно - ще ти вземе доста пари като процент от цената на евтина китара, но поне с наличната дървесина ще се доближиш максимално към това, за което говори по-горе @synchu. И не вярвай на приказки, че тя си е сетната - при евтините модели производителите пестят доста именно от сетъп, който отнема много човекочасове (които струват пари във фабриката за китари).

Още веднъж успех от мен!

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.