Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Преди няколко месеца си купих нова електрическа китара, сетъп-нах я и до вчера всичко беше наред, докато не се появи от нищото силен и дразнещ бъз на 1-ва струна при 1-во до 5-то прагче. Принципно трябва да си сменя нът-а защото при 5-та и 6-та струна доста се е изпилил и създава бъз, но при първа струна не го очаквах. Грифа е прав, височината на струните при 12-то прагче е 2мм, но пак бръздят някои струни.

Плана ми е да си сменя нът-а и да изравня прагчетата.

Тъ да се върна на заглавието - нормално ли е да има бъз на струните и ако да, то колко е допустимо? Също искам да попитам ако има известен бъз той вреди ли по някакъв начин на самите прагчета, като жули в тях?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нормално е да има известно жужене.

Доколко е допустимо, решава всеки индивидуално - ако те дразни, то тогава нивото е недопустимо. Общият принцип е, че ако не се чува през усилвателя и няма забележим ефект в отзвучаването на тоновете, тогава не е проблем. Няма проблем за прагчетата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

synchu добре го е написал, но ако ако искаш отпусни грифа малко напред от тръсрода и може всичко да си дойде на мястото. Аз лично години съм свирил с идеално прав гриф... не препоръчвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да звучи елементарно,но изчакай няколко дена преди да предприемаш мерки(не че сменянето на нъта и изпилването не са добра идея).Просто имаше няколко по-хладни дни,сега пак се затопли и
китарите се влияят от това,някои доста осезателно.Дай и два-три дена да си намери равновесието.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дали има стърчащи прагчета може да се измери с този туул или нещо подобно:

ts0043c.jpg

"Хващаш" по 3 (три) прагчета и може да се прецени има ли изскочили, износени и т.н. Има видео упътвания как се прави.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Общо взето всеки сам си решава колко бъз да има. Както каза сънчо не се ли чува в усилвателя от там нататък е въпрос на комфорт. На мен 1 струна ми е малко под милиметър, естествено има бъз, но аз така си я харесвам. И ми е удобно най-вече. Грифа има съвсем лека дъга, може би лист хартия А4  :greenball: Ако бъза е конструктивен или поради не добър сетъп или дефект тогава не е добре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С дългата или късата му част между прагчето и струната? :greenangel:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, сменяй нъта!

Недопустимо е да има такава разлика в нивелирането на прагчетата и бъз на екшън 2.0 на 6-та струна. Разбира се, че зависи от силата на свирене, но при лека атака няма как. Имал съм бъз на свободна 6-та заради изпилено каналче на нът. Срещу 12лв проблемът изчезна.

И съветвам да не свириш с прав гриф. Правият гриф винаги води до фрет бъз по-бързо, отколкото гриф с лека дъга. Чиста физика е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То на мен ми паднаха китарите с близо полутон в жегите,но наистина ако ти дрънчи струната на горните позиции рахлаби струните и врътни тръсрода с четвърт оборот обратно на часовника.

Ама това, ако е нова китара тия въобще не са я настроили фабрично както трябва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Vasil Belezhkov
   "Криво чирпанско хоро" е написано в памет на кларинетиста (изпълнител и преподавател) акад. Петко Радев броени дни след кончината му в края на септември 2017 г. Първоначалният вид на пиесата е за духов оркестър, но и този вариант е направен почти паралелно с него.
  • By sabracadabra
   Ние сме трима и търсим четвъртия, който има 2-3 часа седмично да посвирим някои от най-яките парчета на METALLICA. ЛС или 0898 82 92 01
  • By slightly_stoopid
   ЗДРАВЕЙТЕ
   Търсят се басист и барабанист за авторски проект във Варна! Може и соло китара при силно желание и идейност! Предимство е, ако музикантите пишат и текстове!
   Не искам да се заключваме в определен стил. Важно е музикантите да имат идеи за развитие. Все пак като основни определящи стилове са рок ен рол, алтернатив, пънки, фънки, ска, реге, като самите песни също могат да преминават в различни стилове. Във времето ще се сформира звученето на групата.
   Важно е музикантите да имат време за поне два пъти на седмица да правим репетиции, да имат мотивация за записи и концерти не само във Варна.
   Който има интерес нека да пише тук или може за повече инфо да ме намери във фейсбук: https://www.facebook.com/slavi.yambolov
    
    
    
    
    
  • By hegemarth
   Здравейте! Наскоро се сетих за едни струни, които един приятел си беше купил. Попитах го, но той не помни какви са били, защото беше отдавна.
   Та, въпросните струни бяха с оплетка, а не намотка, както обикновените. Решил съм да си взема и аз едни, да ги пробвам, обаче не знам нито какъв модел се водят, нито марка. Ако някой знае и може да ме насочи, ще съм благодарен! :)
  • By wiseppman
   Аз, като всички, се ровя из Нета и разбира се, по въпроса за компресорите видях две противоположни мнения. Ако има примерно 2 компресора, един пич показва някакви графики и твърди, че така звука и състейна се скапва. А от друга страна в менюълите на производителите чета, че повече компресори един след друг подобряват драстично звука. И се чудя на кого да вярвам! Затова се питам, някой има ли опит с такава конфигурация?
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.