Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Преди няколко месеца си купих нова електрическа китара, сетъп-нах я и до вчера всичко беше наред, докато не се появи от нищото силен и дразнещ бъз на 1-ва струна при 1-во до 5-то прагче. Принципно трябва да си сменя нът-а защото при 5-та и 6-та струна доста се е изпилил и създава бъз, но при първа струна не го очаквах. Грифа е прав, височината на струните при 12-то прагче е 2мм, но пак бръздят някои струни.

Плана ми е да си сменя нът-а и да изравня прагчетата.

Тъ да се върна на заглавието - нормално ли е да има бъз на струните и ако да, то колко е допустимо? Също искам да попитам ако има известен бъз той вреди ли по някакъв начин на самите прагчета, като жули в тях?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нормално е да има известно жужене.

Доколко е допустимо, решава всеки индивидуално - ако те дразни, то тогава нивото е недопустимо. Общият принцип е, че ако не се чува през усилвателя и няма забележим ефект в отзвучаването на тоновете, тогава не е проблем. Няма проблем за прагчетата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

synchu добре го е написал, но ако ако искаш отпусни грифа малко напред от тръсрода и може всичко да си дойде на мястото. Аз лично години съм свирил с идеално прав гриф... не препоръчвам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да звучи елементарно,но изчакай няколко дена преди да предприемаш мерки(не че сменянето на нъта и изпилването не са добра идея).Просто имаше няколко по-хладни дни,сега пак се затопли и
китарите се влияят от това,някои доста осезателно.Дай и два-три дена да си намери равновесието.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дали има стърчащи прагчета може да се измери с този туул или нещо подобно:

ts0043c.jpg

"Хващаш" по 3 (три) прагчета и може да се прецени има ли изскочили, износени и т.н. Има видео упътвания как се прави.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Общо взето всеки сам си решава колко бъз да има. Както каза сънчо не се ли чува в усилвателя от там нататък е въпрос на комфорт. На мен 1 струна ми е малко под милиметър, естествено има бъз, но аз така си я харесвам. И ми е удобно най-вече. Грифа има съвсем лека дъга, може би лист хартия А4  :greenball: Ако бъза е конструктивен или поради не добър сетъп или дефект тогава не е добре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С дългата или късата му част между прагчето и струната? :greenangel:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колега, сменяй нъта!

Недопустимо е да има такава разлика в нивелирането на прагчетата и бъз на екшън 2.0 на 6-та струна. Разбира се, че зависи от силата на свирене, но при лека атака няма как. Имал съм бъз на свободна 6-та заради изпилено каналче на нът. Срещу 12лв проблемът изчезна.

И съветвам да не свириш с прав гриф. Правият гриф винаги води до фрет бъз по-бързо, отколкото гриф с лека дъга. Чиста физика е.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То на мен ми паднаха китарите с близо полутон в жегите,но наистина ако ти дрънчи струната на горните позиции рахлаби струните и врътни тръсрода с четвърт оборот обратно на часовника.

Ама това, ако е нова китара тия въобще не са я настроили фабрично както трябва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By wiseppman
   В този материал има много истини. И ми направиха впечатление изреченията: "Защо през 70-те и 80-те години и най-добрите музиканти са използвали традиционните усилватели и кабинети? Защото не са имали друга опция! Тогава не е имали истинско HiFi."
    
    
  • By hegemarth
   Здравейте! От известно време имам нова  Harley Benton Less Paul с активни адаптери. 
   Не свирих близо месец на нея и онзи ден я включвам и се започна едно ужасно пращене на чист канал.
   Не е от кубето, не е от кабели, защото като включа другата ми китара (пасивна), няма проблем.
   Някакви идеи от какво може да е и как вероятно да го оправя?
  • By Александър Георгиев
   Добър ден/Вечер колеги,аз съм Александър и съм на 19 години от Бургас тук съм за да се допитам до всички вас за помощ и съвет
   това лято постъпих във операционната със срязан Радиалиус ( Нерв ) Артерия главна и венички във момента се възстановявам но процентите пръстите ми да останат изтръпнали е много висок,а китката ми да се изправи на 100% също е нисък.Попринцип свиря на бас и пиано и във момента е много трудно,поради тези проблеми също имам и проблеми със университета..чудя се какво да направя  и как ? кой край да хвана съществуват ли уреди или  ръкавици за свирене или нещо от сорта..за във момента ходя само на физиотерапии където ме подлагат на ултразвук и т.н.
    
  • By Vasil Belezhkov
   "Криво чирпанско хоро" е написано в памет на кларинетиста (изпълнител и преподавател) акад. Петко Радев броени дни след кончината му в края на септември 2017 г. Първоначалният вид на пиесата е за духов оркестър, но и този вариант е направен почти паралелно с него.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.