Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте,

По пример на темата за фотоапаратите, крайно време е, да има и тема за кафето.

От известно време се ползваме с еспресо машинка, та да не ходя сънен от кревата до магазина сутрин.

По принцип често обичам сутрешното кафе - нещо като ритуал е това. Предполагам, че във форума има и много по-запалени кафеджии от мен, та правя тази тема, да си говорим за кафето.

 

Предлагам, фокусът на темата да е кафето от еспресо машини, но може да говорим и за шварц/джезве и т.н.

 

Наблюденията ми върху пазара на кафе е, че въпреки, че цената на едро е около 60 цента за килограм, мляното и опаковано кафе рядко е по-евтино от 8-10 лева за килограм, като най-масовите кафета, обикновенно попадат в диапазона 10-20 лв/кг, а луксозните достигат и неразумните 200 лв/кг.

 

Пробвахме няколко различни кафета през последните седмици, като Jacobs Monarch, Espresso Bar(Lidl) и някакво Golden нещо си, пак от Lidl, което май е за джезве, смляно е по-едричко.

Естествено, тествахме и въздесъщото Nova Brasilia Classic и черната опаковка Nova Brasilia Gold. Току що тествахме и Gimoka Gran Gala, което ни се стори доста горчивичко.

 

Гледам, че на пазара се предлагат най-различни марки кафе, като Bianchi, Lavazza, Spetema с други кафета, които са неколкократно по-високи цени от масовите нашенски кафета.

 

От друга страна, най-масовото кафе Nova Brasilia, макар не блестящо, като чели е така подбрано, че най-добре пасва на средностатистичесия очакван вкус от "КАФЕ" в България.

 

Кажете вие, как пиете кафе, какво предпочитате, откъде го купувате.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен инстантно (Nescafe Classic) - късо, силно и с много захар :D :D :D

 

А иначе като видях заглавието на темата, най-напред си помислих, че си търсиш компания за кафенце :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна вече съм на кафе в капсули, в офиса и вкъщи. За мен това се очертава като идеалното кафе, защото е добре дозирано, в разновидности за слабо, средно и силно. В службата сме на "Лаваца" и, трябва да кажа, перфектно е.

Иначе, през почивните дни си правя "Нескафе" с мляко и мед, вместо захар. Когато си правя от капсулите, само кафе с мляко, без никакъв подсладител. Зер, човек с годините трябва да мисли и за здравето си, а всеизвестно е, че захарта е сладка отрова. :yes:

Истината е, че в умерени количества, по-хубаво от добрата ракия и добрата бира, няма. :) Кафето е допълнение. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ахах, много забавна тема, и аз това си помислих - че си търси компания за кафе, но се учудих малко от часа: ). Е как, сутрин не мога без кафе от 5,6 годинки. Ободрява. Но само сутрин, следобед много рядко, да не кажа изобщо. Следобед пия зелен чай, вместо кафето и той има кофеин. Примерно обичам към 4-5 да си направя и си посръбвам, докато свиря до към 8. :virtuoz: . Аз съм с машина за Шварц на Мулинекс. Много качествена от 1998-ма!. Съмнявам се да се правят вече толкова качествено. Иначе съм "за" да ъпгрейдна с едно Делонги за еспресо по-натам. Иначе като марка Нова Бразилия купувам.

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе това, с новата Бразилия е странна хава. Хем относително евтино кафе, хем като че ли не лошо. Не знам как са с повтаряемостта само.

 

За капсулите, и аз съм чувал много добри мнения - някога имахме такава машина в офиса, но тогава не обръщах голямо внимание на вкуса на кафето.

 

Шварца също е хубаво кафе, обикновено по-леко от другите.

 

А за еспресотата, какво ви е мнението, какво пиете, кои марки. Как ги намирате като вкус?

Примерно, на пръв поглед, аз намирам Бразилията за умерена, леко препечена.

Черната GIMOKA - много горчива - хем от сорт ROBUSTA, хем нарочно препечена.

Golden нещо си от лидъла - киселеещо.

Якобса - умерен, не твърде далеч от Бразилията.

Чибо - не знам точно от кой вид правихме, ама малко ми киселееше.

 

Кое кафе, според вашият опит, се доближава до Бразилията като вкус(умерено, нито много горчиво, нито кисело), но има по-благороден аромат?

Обмислям и варианта, да меля и да правя смески от "зърнени" кафета.

 

Знаете ли някакви трикове при правене. Примерно, аз научих това, от приятел - стар кафеджия:

Повечето еспресомашини имат помпи с налягане 15 бара.

Много производители на кафе обаче, препоръчват по-ниско налягане - 8-10 бара и по-дълго време на екстракция, за оптимален вкус.

Моята машинка има ръчно управляем клапан за пара. В зависимост от това, колко човек го отвори (в режим кафе, не в режим пара), тръбата почва да изпуска част от водата (в нарочно приготвен за целта буркан) и по този начин се смъква налягането в цедката. По този начин, се постигат различни привкуси, от едно и също кафе.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз предпочитам "капсулите", но не тези, които са като на малките сметанки, а тези които са дозирани в пликчета като за чай. Разкошно кафе! Не съм обръщал внимание за марка, но ни го предложиха в един автобус на път за Италия и останах удивен от качеството!

По възможност избягвам пластмасовите капсули поради личното ми убеждение, че пластмасата е много вредна, а кафе-машината с нейното голямо налягане и температура на екстракция неизбежно увлича в кафето част от вредните съставки, съдържащи се в пластмасата. Но това съм само аз :) Може и да греша.

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Visiondann, ти имаш предвид coffee pads. Лично на мен ми харесват най-нормалните падчета на Senseo, които се намират в различни разновидности. Кофтито на машините за кафе от този тип, е че доста бързо се отлага варовик по тях, ако се ползва чешмяна вода. После е една занимавка с едни прахчета, и чистене и т..н. Иначе и аз пиех преди кафе на капсули на работата, но вкуса му е различен от моите представи за еспресо. Иначе за пластмасата, и аз имам доста отрицателно мнение, както и за алуминия, но това си е за друга тема. Баба ми едно време купуваше кафе на зърна, мелеше го, и после го вареше на джезве като му слагаше щипка сол. Твърдеше, че е за по-дълбок вкус, което така и не успявах да установя, защото правех огромната грешка да го пия със захар. А турците пък мелят кафето изключително ситно, и после при варенето на джезве отсипват от каймака, който се вдига, директно в чашката. После го поднасят задължително с чаша вода. Родителите ми, си правят от години, кафе на еспресо- кафеварка или така наречената "кубинка". Пробвали ли сме какви ли не марки, купували сме различни сортове и т.н., но като че ли най- балансирано е нова бразилия.  Иначе от разтворимите кафета, най ми харесва Nescafe Gold. Jacobs също е хубаво, и става доста добро фрапе от него. До колкото знам, производителите на разтворими кафета, правят микс от 20% робуста и 80% арабика.

Фен съм на еспресото, така както го правят в Италия, тоест съвсем късо и много ароматно и освежаващо. Тука обаче, факторите за една хубава чашка еспресо, са точно толкова на брой, както при случай с китара включена само с кабел в усилвател. И като се почне от сорта, къде е отгледан, колко са големи зърната, как точно са изпечени, как са смлени, как смляното кафе е сложено в ръкохватката( която по моите стандарти не трябва да е от алуминий), после имаме натъпкване или притискане на смляната маса, след това температура и налягане на водата както и времето за което водата преминава през ръкохватката. На една и съща машина, с едно и също смляно кафе, двама различни човека с различен стил на притискане на кафето към ръкохватката и получаваме различен на вкус краен резултат. Lavazza ми беше дълго време фаворит, но да си призная, не бях и опитвал много други марки. Gimoka така и не ми хареса, Tchibo също не ми е толкова интересно. Веригата Illy правят що годе сносно кафе, за разлика от Starbucks, които по мое мнение са доста зле. Но това разбира се е субективно и е въпрос на личен вкус. В последно време, ходя в едно кафенце, където собственика е фен и е купил доста хубава машина, а марката кафе която използва е Julius Meinl. Изключително ароматно със съвсем леко, загатната горчивина :D Та това ми е за момента любимата марка. Не съм пробвал все още, южно американските марки кафе, които доста са хвалени. Още нещо- в момента, в който се добави захар или друг подсладител, отива на кино и вкус и аромат и въздействие. Лично мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ние, понеже сме баровци в нашия офис, шефът купи преди половин година една машина Julius Meinl с капсули, та освен с "Лаваца", сме и с "Юлиус Майнл". :)  Кафето е чудесно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кафето за мен е самостоятелен ритуал - обичам да изведа песа и да си взема кафенце в картонена чашка от кафене с доказана хигиена. Не пуша и това е моето време, в което мога да си поразмишлявам над нещата. Когато имам компания, дори да е кафичи време ( както му викат в Струмица,Македония ), обичам да упражнявам кафе с четири правописни грешки - бира.

Предпочитам еспресо - лакомо дълго ( поради което далеч от стандарта), без захар и горчиво - като живота. :) Мисля, че захарта разваля вкуса на микса. Чувал съм, че кафето е наука, не по-малка от виното. Ето - вижте само какви специфики каза колегата 81.slash по - горе. Като видя загънати чувалчета от зебло, пълни с черни зърна, а покрай тях пластмасова фигурка на малко, трудолюбиво негърче...и почвам да душа като куче за кафе. Обаче не успявам да се ориентирам много, защото явно нямам развити вкусови рецептори, а луковиците са ми посадени отдолу, а не отгоре :) И затова пия каквото ми дадат в кафенето, като само избягвам онези места, където потта от челото на сервитьора е за предпочитане :)  

За мен в кафето има и еротика - добре е да започнеш деня с жена си, а после да й направиш кафе :)   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, отдавна мислех да пусна такава тема. Аз съм сериозно пристрастен към кафето. Който наистина иска да се занимава да знаете че е голям филм. Пускам снимка на сетъпа който ползвам в момента, като всичко е оптимално избрано според цените (качествените неща струват много) и е силно ъпгрейдвано от мен. Кафемашината ми е получавтоматична, като това което е моднато е вентил за регулиране на налягането, манометър, "пръчката" за парата и съм добавил PID контролер за температурата. По дребни неща като цедки, филтри и т.н. не ги смятам  :metalist:  Кафемелачката пак е модвана яко и е превърната в "дозерлес", един вид меля кафето директно в ръкохватката и степлес, има възможност за много фино регулиране на едрината на мелене. Кафето си го поръчвам зелено (сурово) от англия и си го печа в къщи на машината която си имам. Тааааа киното е много страхотно. Всъщност мога цял ден да пиша ама незнам в каква посока ще тръгне темата. Най-обичам аромата на прясно изпечено кафе, после да си го смеля, следва италианско ристрето с 7 :greenball:  кристалчета кафява захар и чаша вода сутрин преди работа!

 

jdv1414398344i.jpg16315_1443463739276775_45562764231455809

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Маниащината във всяка една форма е достойна за уважение. Гости приемаш ли?

:)

 

Каква хубава тема, таман си пия второто сутрешно кафе.

На мен тия бъркачко-мелачки за по 1000+ лева винаги ми са се стрували леко прекалени.

След смяна на много кафета накрая вкъщи се пие Лаваца Голд, а жената обожава ампулите на Неспресо, което на мен

все пак си ми мирише на нескафе и въобще не го признавам :)

 

Казват че разбирачите го пият без захар, и аз сега се опитвам да се науча...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки ден в 10:00 ударна доза голямо турско кафе. Абсолютно чисто и достатъчно да вдигне кон. При мен не е толкова за удоволствие, колкото нужда заради спортен режим и недоспиване от свирене :)

Понякога слагам рафинирано кокосово масло, за допълнителен заряд.  :yahoo:

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-скъпото и ароматно кафев света е Kopi Luwak. То идва от Индонезия, като технологията на производството е уникална - зърната кафе се събират от животински изпражнения.

Особено интригуващ е начинът на обработка на този вид кафе. Зърната-плодове на кафееното дърво, са любима храна на животното цибет. То обитава териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове.

Цибет обича да си похапва и кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги зърната не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното.

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават.

Последният етап е да се изпекат и цикълът за получаване на най-скъпото кафе в света е затворен.

Освен леко притеснителният начин на добиване, „Kopi Luwak” се характеризира и с уникалния си цвят. Препоръчително е то да се сервира в бяла порцеланова чаша, за да се забележи различния му спрямо другите марки кафета цвят.

 

Това на наш език е все едно да свириш с Фендера на Клаптън или Лес Пола на Слеш.

За тези които си купуват ПРС-ки,Сърове-мърове,Адерсъни и тн скъпарски китарки, подходящото кофимайт ще да е - Tunki Coffee, отглеждан във ферма в Перу.

Tunki Coffee се отглежда в плантация в района Пуно в югоизточната част на Перу. Фермата на Уилсън Сукатикон е само 3 декара. Вероятно именно заради това собственикът обръща огромно внимание на посевите си и по този начин произвежда кафе, достойно за световна слава.

 

Навремето пиех черно филтрирано, но за язваджии е препоръчително да пият нес. Неса също има и друго предимство -

Според данните на учените в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0.47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0.65 мг, а в нес кафето – 0.75 мг., сочат резултатите на учените, публикувани в новия брой на списание Nature.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок.

Така, че съм на различни видове Нес Голд. Изглежда добре, че съм се заредил за месец - два, защото идва двойно увеличение.

Покачването на цените ще започне още от следващия месец, като ръстът в началото ще бъде между 10 и 15% и ще достигне до 50%. Световни експерти вече отбелязаха, че само за една седмица кафето е скочило с 8.7%

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.