Към съдържанието


Снимка

Кафеджии има ли?

Кафе марки кафе кафенце еспресо кафеджии

  • Please log in to reply
776 отговора на тази тема

#1 Evtim Djerekarov

Evtim Djerekarov

    Юзрод Небесен

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 9213 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiata
  • Инструмент:GUITAR, PIANO, VOCAL

Публикувано 25 януари 2015 - 22:17

Здравейте,

По пример на темата за фотоапаратите, крайно време е, да има и тема за кафето.

От известно време се ползваме с еспресо машинка, та да не ходя сънен от кревата до магазина сутрин.

По принцип често обичам сутрешното кафе - нещо като ритуал е това. Предполагам, че във форума има и много по-запалени кафеджии от мен, та правя тази тема, да си говорим за кафето.

 

Предлагам, фокусът на темата да е кафето от еспресо машини, но може да говорим и за шварц/джезве и т.н.

 

Наблюденията ми върху пазара на кафе е, че въпреки, че цената на едро е около 60 цента за килограм, мляното и опаковано кафе рядко е по-евтино от 8-10 лева за килограм, като най-масовите кафета, обикновенно попадат в диапазона 10-20 лв/кг, а луксозните достигат и неразумните 200 лв/кг.

 

Пробвахме няколко различни кафета през последните седмици, като Jacobs Monarch, Espresso Bar(Lidl) и някакво Golden нещо си, пак от Lidl, което май е за джезве, смляно е по-едричко.

Естествено, тествахме и въздесъщото Nova Brasilia Classic и черната опаковка Nova Brasilia Gold. Току що тествахме и Gimoka Gran Gala, което ни се стори доста горчивичко.

 

Гледам, че на пазара се предлагат най-различни марки кафе, като Bianchi, Lavazza, Spetema с други кафета, които са неколкократно по-високи цени от масовите нашенски кафета.

 

От друга страна, най-масовото кафе Nova Brasilia, макар не блестящо, като чели е така подбрано, че най-добре пасва на средностатистичесия очакван вкус от "КАФЕ" в България.

 

Кажете вие, как пиете кафе, какво предпочитате, откъде го купувате.


Този пост е редактиран от Evtim Djerekarov: 25 януари 2015 - 22:20

Основният закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Ние подготвяме един много хубав закон, който ще е много полезен за вас - гражданите, но не смятаме за необходимо да ви го показваме, преди да сме го приели, а и няма нужда да се допитваме до вас за неговото приемане. Иначе сме отявлени демократи и не подкрепяме авторитарните режими, които ограничават свободата на словото на гражданите си.
Карбовски за ЕС и Крим...

К'во се дзвериш, бе?!?


#2 hand_of_doom

hand_of_doom

    i' cam en' amarth

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 696 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia/Plovdiv
  • Инструмент:Electric Guitar

Публикувано 25 януари 2015 - 22:42

За мен инстантно (Nescafe Classic) - късо, силно и с много захар :D :D :D

 

А иначе като видях заглавието на темата, най-напред си помислих, че си търсиш компания за кафенце :P


The Gods made heavy metal
And they saw that it was good...
...
Long Live then...

#3 Claypool

Claypool

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:права лопата

Публикувано 25 януари 2015 - 22:58

Отдавна вече съм на кафе в капсули, в офиса и вкъщи. За мен това се очертава като идеалното кафе, защото е добре дозирано, в разновидности за слабо, средно и силно. В службата сме на "Лаваца" и, трябва да кажа, перфектно е.

Иначе, през почивните дни си правя "Нескафе" с мляко и мед, вместо захар. Когато си правя от капсулите, само кафе с мляко, без никакъв подсладител. Зер, човек с годините трябва да мисли и за здравето си, а всеизвестно е, че захарта е сладка отрова. :yes:

Истината е, че в умерени количества, по-хубаво от добрата ракия и добрата бира, няма. :) Кафето е допълнение. :cheers2:



#4 JacksonSoloist

JacksonSoloist

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 184 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofia
  • Инструмент:Jackson Soloist

Публикувано 25 януари 2015 - 23:53

ахах, много забавна тема, и аз това си помислих - че си търси компания за кафе, но се учудих малко от часа: ). Е как, сутрин не мога без кафе от 5,6 годинки. Ободрява. Но само сутрин, следобед много рядко, да не кажа изобщо. Следобед пия зелен чай, вместо кафето и той има кофеин. Примерно обичам към 4-5 да си направя и си посръбвам, докато свиря до към 8. :virtuoz: . Аз съм с машина за Шварц на Мулинекс. Много качествена от 1998-ма!. Съмнявам се да се правят вече толкова качествено. Иначе съм "за" да ъпгрейдна с едно Делонги за еспресо по-натам. Иначе като марка Нова Бразилия купувам.


Този пост е редактиран от JacksonSoloist: 26 януари 2015 - 00:00

Gear:Guitar:Jackson Soloist SLSMG Piano Black Mahogany Body and Mahogany Neck Ebony Fingerboard EMG 81-85 Made in Japan, Practice Home Amp:Randall KH75 1x12 Celestion Seventy 80, Zoom G3, Zoom H1 & APH1 Bundle


#5 Evtim Djerekarov

Evtim Djerekarov

    Юзрод Небесен

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 9213 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiata
  • Инструмент:GUITAR, PIANO, VOCAL

Публикувано 26 януари 2015 - 00:07

А бе това, с новата Бразилия е странна хава. Хем относително евтино кафе, хем като че ли не лошо. Не знам как са с повтаряемостта само.

 

За капсулите, и аз съм чувал много добри мнения - някога имахме такава машина в офиса, но тогава не обръщах голямо внимание на вкуса на кафето.

 

Шварца също е хубаво кафе, обикновено по-леко от другите.

 

А за еспресотата, какво ви е мнението, какво пиете, кои марки. Как ги намирате като вкус?

Примерно, на пръв поглед, аз намирам Бразилията за умерена, леко препечена.

Черната GIMOKA - много горчива - хем от сорт ROBUSTA, хем нарочно препечена.

Golden нещо си от лидъла - киселеещо.

Якобса - умерен, не твърде далеч от Бразилията.

Чибо - не знам точно от кой вид правихме, ама малко ми киселееше.

 

Кое кафе, според вашият опит, се доближава до Бразилията като вкус(умерено, нито много горчиво, нито кисело), но има по-благороден аромат?

Обмислям и варианта, да меля и да правя смески от "зърнени" кафета.

 

Знаете ли някакви трикове при правене. Примерно, аз научих това, от приятел - стар кафеджия:

Повечето еспресомашини имат помпи с налягане 15 бара.

Много производители на кафе обаче, препоръчват по-ниско налягане - 8-10 бара и по-дълго време на екстракция, за оптимален вкус.

Моята машинка има ръчно управляем клапан за пара. В зависимост от това, колко човек го отвори (в режим кафе, не в режим пара), тръбата почва да изпуска част от водата (в нарочно приготвен за целта буркан) и по този начин се смъква налягането в цедката. По този начин, се постигат различни привкуси, от едно и също кафе.


Този пост е редактиран от Evtim Djerekarov: 26 януари 2015 - 00:17

Основният закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Ние подготвяме един много хубав закон, който ще е много полезен за вас - гражданите, но не смятаме за необходимо да ви го показваме, преди да сме го приели, а и няма нужда да се допитваме до вас за неговото приемане. Иначе сме отявлени демократи и не подкрепяме авторитарните режими, които ограничават свободата на словото на гражданите си.
Карбовски за ЕС и Крим...

К'во се дзвериш, бе?!?


#6 visiondann

visiondann

    Guitar Tracks Online™

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3245 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Varna, Bulgaria
  • Инструмент:Owner at "DANN Studio"

Публикувано 26 януари 2015 - 01:03

И аз предпочитам "капсулите", но не тези, които са като на малките сметанки, а тези които са дозирани в пликчета като за чай. Разкошно кафе! Не съм обръщал внимание за марка, но ни го предложиха в един автобус на път за Италия и останах удивен от качеството!

По възможност избягвам пластмасовите капсули поради личното ми убеждение, че пластмасата е много вредна, а кафе-машината с нейното голямо налягане и температура на екстракция неизбежно увлича в кафето част от вредните съставки, съдържащи се в пластмасата. Но това съм само аз :) Може и да греша.


Този пост е редактиран от visiondann: 26 януари 2015 - 01:04

Guitar%20Tracks%20Online%20Circle%20logo

 

... It's refreshing to see someone putting an emotional investment in their playing instead of the only priority being able to play some dreadful sweep picking lick faster than Joe Blow on the next channel ... The primary target to attain success is to never forget the fact that soul and quality phrasing are the most important element in playing! ...

 

... It doesn’t matter how good your mix sounds sonically if it’s relatively boring to listen to musically ...

 

... That effort on the part of people we are led to believe are pop music's best and brightest and the expenditure of so many thousands of dollars should result in a song of such utterly mind-numbing mediocrity is quite extraordinary ...


#7 81.slash

81.slash

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Pz
  • Инструмент:китара

Публикувано 26 януари 2015 - 02:36

Visiondann, ти имаш предвид coffee pads. Лично на мен ми харесват най-нормалните падчета на Senseo, които се намират в различни разновидности. Кофтито на машините за кафе от този тип, е че доста бързо се отлага варовик по тях, ако се ползва чешмяна вода. После е една занимавка с едни прахчета, и чистене и т..н. Иначе и аз пиех преди кафе на капсули на работата, но вкуса му е различен от моите представи за еспресо. Иначе за пластмасата, и аз имам доста отрицателно мнение, както и за алуминия, но това си е за друга тема. Баба ми едно време купуваше кафе на зърна, мелеше го, и после го вареше на джезве като му слагаше щипка сол. Твърдеше, че е за по-дълбок вкус, което така и не успявах да установя, защото правех огромната грешка да го пия със захар. А турците пък мелят кафето изключително ситно, и после при варенето на джезве отсипват от каймака, който се вдига, директно в чашката. После го поднасят задължително с чаша вода. Родителите ми, си правят от години, кафе на еспресо- кафеварка или така наречената "кубинка". Пробвали ли сме какви ли не марки, купували сме различни сортове и т.н., но като че ли най- балансирано е нова бразилия.  Иначе от разтворимите кафета, най ми харесва Nescafe Gold. Jacobs също е хубаво, и става доста добро фрапе от него. До колкото знам, производителите на разтворими кафета, правят микс от 20% робуста и 80% арабика.

Фен съм на еспресото, така както го правят в Италия, тоест съвсем късо и много ароматно и освежаващо. Тука обаче, факторите за една хубава чашка еспресо, са точно толкова на брой, както при случай с китара включена само с кабел в усилвател. И като се почне от сорта, къде е отгледан, колко са големи зърната, как точно са изпечени, как са смлени, как смляното кафе е сложено в ръкохватката( която по моите стандарти не трябва да е от алуминий), после имаме натъпкване или притискане на смляната маса, след това температура и налягане на водата както и времето за което водата преминава през ръкохватката. На една и съща машина, с едно и също смляно кафе, двама различни човека с различен стил на притискане на кафето към ръкохватката и получаваме различен на вкус краен резултат. Lavazza ми беше дълго време фаворит, но да си призная, не бях и опитвал много други марки. Gimoka така и не ми хареса, Tchibo също не ми е толкова интересно. Веригата Illy правят що годе сносно кафе, за разлика от Starbucks, които по мое мнение са доста зле. Но това разбира се е субективно и е въпрос на личен вкус. В последно време, ходя в едно кафенце, където собственика е фен и е купил доста хубава машина, а марката кафе която използва е Julius Meinl. Изключително ароматно със съвсем леко, загатната горчивина :D Та това ми е за момента любимата марка. Не съм пробвал все още, южно американските марки кафе, които доста са хвалени. Още нещо- в момента, в който се добави захар или друг подсладител, отива на кино и вкус и аромат и въздействие. Лично мнение.



#8 Claypool

Claypool

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:права лопата

Публикувано 26 януари 2015 - 09:04

Е ние, понеже сме баровци в нашия офис, шефът купи преди половин година една машина Julius Meinl с капсули, та освен с "Лаваца", сме и с "Юлиус Майнл". :)  Кафето е чудесно. 



#9 Babyface Bob

Babyface Bob

    Killin Love Machine

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1973 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:bass / guitar / vocals

Публикувано 26 януари 2015 - 09:23

Кафето за мен е самостоятелен ритуал - обичам да изведа песа и да си взема кафенце в картонена чашка от кафене с доказана хигиена. Не пуша и това е моето време, в което мога да си поразмишлявам над нещата. Когато имам компания, дори да е кафичи време ( както му викат в Струмица,Македония ), обичам да упражнявам кафе с четири правописни грешки - бира.

Предпочитам еспресо - лакомо дълго ( поради което далеч от стандарта), без захар и горчиво - като живота. :) Мисля, че захарта разваля вкуса на микса. Чувал съм, че кафето е наука, не по-малка от виното. Ето - вижте само какви специфики каза колегата 81.slash по - горе. Като видя загънати чувалчета от зебло, пълни с черни зърна, а покрай тях пластмасова фигурка на малко, трудолюбиво негърче...и почвам да душа като куче за кафе. Обаче не успявам да се ориентирам много, защото явно нямам развити вкусови рецептори, а луковиците са ми посадени отдолу, а не отгоре :) И затова пия каквото ми дадат в кафенето, като само избягвам онези места, където потта от челото на сервитьора е за предпочитане :)  

За мен в кафето има и еротика - добре е да започнеш деня с жена си, а после да й направиш кафе :)   


022286838-big.jpg

Не е важно колко си голям за една малка мечта. Обратното също е вярно!
 


#10 bluelemon

bluelemon

    Mithrandir

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1393 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Пловдив
  • Инструмент:Китара

Публикувано 26 януари 2015 - 09:43

Ха, отдавна мислех да пусна такава тема. Аз съм сериозно пристрастен към кафето. Който наистина иска да се занимава да знаете че е голям филм. Пускам снимка на сетъпа който ползвам в момента, като всичко е оптимално избрано според цените (качествените неща струват много) и е силно ъпгрейдвано от мен. Кафемашината ми е получавтоматична, като това което е моднато е вентил за регулиране на налягането, манометър, "пръчката" за парата и съм добавил PID контролер за температурата. По дребни неща като цедки, филтри и т.н. не ги смятам  :metalist:  Кафемелачката пак е модвана яко и е превърната в "дозерлес", един вид меля кафето директно в ръкохватката и степлес, има възможност за много фино регулиране на едрината на мелене. Кафето си го поръчвам зелено (сурово) от англия и си го печа в къщи на машината която си имам. Тааааа киното е много страхотно. Всъщност мога цял ден да пиша ама незнам в каква посока ще тръгне темата. Най-обичам аромата на прясно изпечено кафе, после да си го смеля, следва италианско ристрето с 7 :greenball:  кристалчета кафява захар и чаша вода сутрин преди работа!
 
jdv1414398344i.jpg16315_1443463739276775_45562764231455809

"The thing about gear is that if I have a shitty amp or a good amp, in general I’m still going to sound like me."

-Richie Kotzen
"If I had any words of wisdom, I would just say that transcription is really the key to everything."

-Scott Henderson

"Improvisation happens in the mind. It doesn't happen in the fingers. If you create something in your mind and you can't play it in that moment, it doesn't make the creation any less valid."

-Greg Howe

"Life's too short to drink bad coffee"

-Unknown


#11 jabs

jabs

    Кулинарен Турист

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1586 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Под-Уяне
  • Инструмент:Китара, Поялник, Тирбушон

Публикувано 26 януари 2015 - 11:08

^ Маниащината във всяка една форма е достойна за уважение. Гости приемаш ли?

:)

 

Каква хубава тема, таман си пия второто сутрешно кафе.

На мен тия бъркачко-мелачки за по 1000+ лева винаги ми са се стрували леко прекалени.

След смяна на много кафета накрая вкъщи се пие Лаваца Голд, а жената обожава ампулите на Неспресо, което на мен

все пак си ми мирише на нескафе и въобще не го признавам :)

 

Казват че разбирачите го пият без захар, и аз сега се опитвам да се науча...


FRONT.jpg


#12 G.Varbanov

G.Varbanov

    Лампи!

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1430 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:Китара

Публикувано 26 януари 2015 - 11:13

Всеки ден в 10:00 ударна доза голямо турско кафе. Абсолютно чисто и достатъчно да вдигне кон. При мен не е толкова за удоволствие, колкото нужда заради спортен режим и недоспиване от свирене :)

Понякога слагам рафинирано кокосово масло, за допълнителен заряд.  :yahoo:


Този пост е редактиран от G.Varbanov: 26 януари 2015 - 11:15


#13 jabs

jabs

    Кулинарен Турист

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1586 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Под-Уяне
  • Инструмент:Китара, Поялник, Тирбушон

Публикувано 26 януари 2015 - 11:14

Аферим и още ашколсун :)


FRONT.jpg


#14 Evtim Djerekarov

Evtim Djerekarov

    Юзрод Небесен

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 9213 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiata
  • Инструмент:GUITAR, PIANO, VOCAL

Публикувано 26 януари 2015 - 11:58

@bluelemon:

Пълен маниак! Трябва някой път да поканиш на кафе!


Основният закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Ние подготвяме един много хубав закон, който ще е много полезен за вас - гражданите, но не смятаме за необходимо да ви го показваме, преди да сме го приели, а и няма нужда да се допитваме до вас за неговото приемане. Иначе сме отявлени демократи и не подкрепяме авторитарните режими, които ограничават свободата на словото на гражданите си.
Карбовски за ЕС и Крим...

К'во се дзвериш, бе?!?


#15 TONY

TONY

    Metal Messiah

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8483 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара, бас

Публикувано 26 януари 2015 - 12:29

Най-скъпото и ароматно кафев света е Kopi Luwak. То идва от Индонезия, като технологията на производството е уникална - зърната кафе се събират от животински изпражнения.

Особено интригуващ е начинът на обработка на този вид кафе. Зърната-плодове на кафееното дърво, са любима храна на животното цибет. То обитава териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове.

Цибет обича да си похапва и кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги зърната не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното.

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават.

Последният етап е да се изпекат и цикълът за получаване на най-скъпото кафе в света е затворен.

Освен леко притеснителният начин на добиване, „Kopi Luwak” се характеризира и с уникалния си цвят. Препоръчително е то да се сервира в бяла порцеланова чаша, за да се забележи различния му спрямо другите марки кафета цвят.

 

Това на наш език е все едно да свириш с Фендера на Клаптън или Лес Пола на Слеш.

За тези които си купуват ПРС-ки,Сърове-мърове,Адерсъни и тн скъпарски китарки, подходящото кофимайт ще да е - Tunki Coffee, отглеждан във ферма в Перу.

Tunki Coffee се отглежда в плантация в района Пуно в югоизточната част на Перу. Фермата на Уилсън Сукатикон е само 3 декара. Вероятно именно заради това собственикът обръща огромно внимание на посевите си и по този начин произвежда кафе, достойно за световна слава.

 

Навремето пиех черно филтрирано, но за язваджии е препоръчително да пият нес. Неса също има и друго предимство -

Според данните на учените в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0.47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0.65 мг, а в нес кафето – 0.75 мг., сочат резултатите на учените, публикувани в новия брой на списание Nature.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок.

Така, че съм на различни видове Нес Голд. Изглежда добре, че съм се заредил за месец - два, защото идва двойно увеличение.

Покачването на цените ще започне още от следващия месец, като ръстът в началото ще бъде между 10 и 15% и ще достигне до 50%. Световни експерти вече отбелязаха, че само за една седмица кафето е скочило с 8.7%


Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
Stop stealing and committing fraud, the Government hates competition.






Also tagged with one or more of these keywords: Кафе, марки кафе, кафенце, еспресо, кафеджии

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни