Jump to content
Българският форум за музиканти

yamaha

Members
 • Content Count

  906
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  42

Everything posted by yamaha

 1. Не звучи логично за тези дето не им е ясно или за онези, дето прекалено разчитат на гласовите си възможности. Винаги съм се опитвал да обяснявам същото на хора, които примерно искат да запишат някакво входно демо за конкурс и носят някакъв смачкан до последно сингбек...и като им кажа, че няма да звучат добре върху това, обикновено получавам отговора "Ама те журито ще слушат най-вече гласа", да ама тия от журито също са хора и повечето възприемат цялостно нещата. Аз също журирам от поне 10 години в подобен конкурс и съм наясно колегите как слушат и какво оценяват, та с чиста съвест мога да кажа, че подложката обикновено е половината от цялата песен. И понеже вече се прибрах, преди малко отново чух парчето - за разлика от слушането ми на онези микроколонки, където жиците направо си ми харесаха, сега установявам, че всичко вътре седи на нехомогенни пластове, а точно харесваните жици ми звучат все едно са от съседната стая. Оставям настрана, че във въведението онази китара в десния канал направо си закъснява, а на повторението й около 2.15 общата тяга рязко хлътва и в двата канала - не мога да измеря RMS-а в момента, но така на ухо имам чувството, че там пада поне с 10-тина децибела. Отделно оня метрономен фус ако го нямаше можеше и да не се забележи теглещата назад китара, то вярно че понякога се прави и умишлено като се търси даден ефект, но тука толкова закъснява, че чак дразни. Също съм на мнение, че идеята вътре е добра, но парчето изобщо не е за мастер, а си иска още доста работа на предварителните етапи...и като човек, работещ най-вече с гласове - много редакции върху вокала преди да стигне до смесване. P.S. Не съм никакъв спец в тези стилове, защото съм ги работил много рядко и не искам Panzergrenadier да ми се сърди за откровеното мнение - винаги предпочитам да съм прям, за да може човекът да работи върху себе си и да става все по-добър.
 2. Аз ще имам възможност чак след няколко дена, когато се прибирам, но тук на едни 10-сантиметрови колонки (и като се абстрахирам от вокала, който на този етап е в демо версия), жиците звучаха нелошо и с доста тяга. А това с "чертожната дъска" май няма да стане - човекът действа смело без бекъпи...което пък ме връща в 90-те години, когато започнах с едно Atari & Cubase Score, където имаше само 1 UNDO и трябваше много да внимаваш какви редакции правиш.
 3. yamaha

  Kawai KDP 110 v.s Yamaha YDP144

  Ако взимаш пиано за себе си, най-добрият вариант е ако може да опиташ всяко на място преди да избереш, но щом е за подарък, вероятно този вариант отпада. И двата модела са добри базови инструменти, лично аз винаги съм предпочитал звука на Kawai пред този на Yamaha (с леки изключения при някои от моделите), но между предложените 2 модела пак бих се спрял на KDP 110, най-малкото заради трите сензора на клавиатурата (YDP144 е с басовата GHS, която е доста стара и не е нищо особено).
 4. По принцип доста слушам в този раздел (и в авторския също), но обикновено не пиша и си пазя впечатленията за себе си. Изпълнението ти обаче толкова ми допадна, че няма как да не те поздравя с прекрасните изграждания, които правиш в песента - личи си, че имаш талант в излишък и опит зад гърба си. А що се отнася до "душевадците" - такива са си, до към шести клас се издържат сравнително лесно, от седми и нагоре започва да става все по-трудно с характерите, но все пак се надявам да си случила на хубав клас. А че почти всичко тук е 'жица', това си го знаем от години, добре че някой се навива от време на време да добави и някое пиано между жиците. П.П. Извинявай, че ти говоря на "ти" - не се познаваме, но тук всички сме като едно голямо семейство и това си е традиция. П.П.П. Сега като се замислих, май преди доста време си писахме за някакви хорове ли беше, за някакви ноти ли....пфу, старост-нерадост, не се сещам...
 5. Пеят, пеят, че и женски беквокали за припевите даже си водят. Off/ От много години не съм записвал рапъри, но преди 15-20 години записвах доста хип-хоп групи и солови изпълнители, та имам някакви впечатления. За съжаление в момента съм в друг град далече от архивите ми, но мога да ти дам линк към едни стари (записвал съм ги някъде към 2002-2003 г.) хип-хоп парчета на един прохождащ тогава пловдивски дует, които все още стоят в един сайт, където освен говоренето ще чуеш и малко пеене (Цецо даже е завършил музикално училище и дори посвирваше малко на пиано) . Иначе покрай тия рапъри беше голям майтап, понеже винаги идваха на големи компании, ефектите към инструменталите често ги записвахме директно в студиото - сипваха от шепа в шепа дребни стотинки или пък зареждаха пред микрофона газови пистолети за автентичност...голяма веселба беше. (някой да ми каже как се слага текст в спойлер, че още не съм открил бутона) ----------------- Вероятно искаш да кажеш 100 херца. @Panzergrenadier, гласа няма да го коментирам, но относно инструментала - ти ли си го свирил? Не мога да му чуя ниските, защото съм с лаптоп и едни миниатюрни колонки, но като цяло ми хареса - има тяга и настроение, панорамата ляво-дясно "ала Бийтълс" ми е малко необичайна, но пък е ефектна и вероятно се ползва в по-твърдите стилове с жици, които на мен са ми малко далечни.
 6. Всичко е музика - някоя, по-различна от друга, всяка със собствените си особености и изисквания при обработката. Аз също още като студент съм си задавал същия въпрос за някои додекафонични творби, но вече бях осъзнал, че това все пак е някакво течение, макар и нехаресвано от мен, но почитано от други, дето по го разбират. А на горния линк не съм цъкал - доверих се на твърдението на колегата, че там са 'разбирачи.'
 7. Аз понеже нямам самочувствието на колегата да говоря изобщо за мастериране, само бих казал, че честотни и динамични корекции се правят с ушите, а не с очите. Когато минеш в крайност да гледаш само графики, да четеш за готови схеми и да ги употребяваш навсякъде без слухов контрол, резултатът няма да е това, дето се очаква че ще работи върху всякакъв материал. Анализаторите са по-скоро помощни инструменти, когато искаш да свериш дали това дето го чуваш е така и да видиш какво още са изпуснали ушите ти. Да изрежеш на даден етап областта около 25-40 херца е често срещана операция, но да изрежеш всичко под 100 херца - това вече се среща доста по-рядко, а с такава стойност на финален микс...аз поне го видях за пръв път тук.
 8. yamaha

  Не на Страха

  Да, и аз го прочетох - бил с положителна проба за ковид, от ваксината бил само с първата доза и тия дни чакал за втората, обаче му станало му лошо, приели го в болница и дотам. А пише ли някъде с каква ваксина е бил?
 9. yamaha

  Търся учебник

  Пиши на колегата VSTi, той ще ти помогне. P.S. Проблемът е, че не е влизал отдавна във форума, но пробвай все пак. (email: adriang@mail.bg)
 10. Определението от уикипедията го знам, но попитах, понеже обикновено музикантите не се изразяваме с този термин като казваме за дадено аудио колко е "мощно".
 11. Така е, клиентът винаги има право, дори и да има идиотски изисквания. А за каква "мощност" става дума в примера?
 12. Не, идеята е друга - не става дума за дете, дето сега започва, а авторът на темата изрично беше казал, че търси нещо с динамика, та затова. Иначе аз самият понякога изключвам софтуерно динамиката, когато не ми е необходима за дадено нещо, но пък в повечето ситуации си има нужда да прецизираш силата на тоновете.
 13. yamaha

  Не на Страха

  А от какви други техники разбираме повечето хора тука, че да ги ползват за овладяване на ситуацията? Аз сигурно щото съм карал казармата, съм свикнал, че като ми кажат да спазвам нещо и ми се види логично, го спазвам без много да разсъждавам по форумите. И аз не смятам, че всичко, което направиха досега е най-доброто, но го спазвам, понеже разбирам само от музика и не разбирам нито от футбол, нито от политика, нито от здравеопазване за разлика от болшинството около мене, дето дават съвети за всичко и по всяко време. Що да не носим маски на закрито - днес ли ги измислиха тия маски или още отдавна са разбрали, че маската е някакъв вид преграда, намаляваща вероятността за разпространение на нещо дето се носи по въздуха и не се вижда? Що да не ги носим - щото е ужасно сложно и некомфортно ли? Ами ако си лафим двамата с тебе без маски, а ти не знаеш че вече си разпространител и ми се изкихаш в лицето, щастлив ли трябва да се почувствам, че ти и аз не сме с маски и сме "свободни"? Миналата година имаше една по телевизията, дето твърдеше, че маските убивали мозъчните клетки - точно пък тая да се тревожи за нещо, дето на нея й липсва по дефолт... Каква свобода са ви взели толкова, при положение, че такава разхайтена история е тука - заведения и хижи си правят тайни партита, тийнейджъри на групи се разхождат всяка вечер и куп други примери. От познатите ми вече има над 20 дето го изкараха, 5-тима от тях тежко и още си носят последствията. Съседката ми дето сме врата до врата почина след седмица мъки и накрая грам въздух не можеше да си поеме...доставчикът ми на Интернет, с когото бяхме приятели от години си отиде и той (52 години) след 10 дена в болница - не от рак, не от инфаркт - хвана ковид, влезе в болница и не излезе. И още хора, дето не са ми чак толкова близки си отидоха в рамките на тази 1 година, какво - времето ли им е дошло или "така им било писано", щото аз не мисля така. Така че дай да не се изхвърляме с разни теми като тази, понеже само един вдигнат юмрук и "Но пасаран" липсва, за да е пълна картинката. Обикновено избягвам да пиша в подобни теми и сега го правя по изключение, понеже пак повдигнахте тая тема. Да, всеки има право на мнение и това е моето - не съм краен, също смятам, че навън маските са излишни, понеже е широко, мога да се отдалеча от група хора идваща срещу мен и т.н., но на закрито логиката ми казва, че ако трябва да съм с група хора, то добре е всички да сме с правилно сложени маски, ако и гаранцията да не е пълна. Съжалявам ако съм засегнал някого с моето мнение, но както казах то си е мое и не смятам да позволя на някой с противоположно мислене да ме убеждава с теми и постове като ми казва да правя това и онова и да не се страхувам, понеже така или иначе не се страхувам и само си спазвам това дето са ми казали да спазвам. А че всеки ще умре по някое време, в това няма съмнение, но не мисля че точно сега е времето да форсирам неизбежното.
 14. yamaha

  Учебник по китара

  Off/ На лично може да пишеш като задържиш показалеца на мишката върху името (профила) на някой от писалите в темата и на поп-ъп прозореца ще забележиш опция "Изпрати съобщение".
 15. yamaha

  Не на Страха

  Но всеки си носи глава на раменете. Абе вие двамата сигурни ли сте в това, дето казвате? Щото аз не съм напълно убеден, особено в последната година.
 16. yamaha

  Студийни Монитори

  Номерът с изолирбанда работи по-често за брумове и по-рядко за друг вид шумове, а за твоя разбрахме от марсохода, че не е от първия тип. Колегата правилно предположи за видеокартата (аз не се сетих, понеже съм с i5 и ползвам вградения графичен чип), иначе още от едно време препоръчваха всичко дето се включва на слот в PC-то да е възможно най-далече от слота на аудиокартата. Твоят случай не е точно такъв, но това е пример как може да получиш смущения във всеки бус (вкл. и USB) от всеки един компонент. Друго, което забравих да спомена и което евентуално може да опиташ е да си вземеш няколко обиращи филтърчета за кабели и да ги накачиш на всички аудио и USB кабели, които си нямат по принцип, но това е по-скоро за профилактика, а не за някакъв генерален ефект. Хубаво ще е и други колеги (доста тук се занимават и с електроника) да дадат по някой съвет, че моите вече се изчерпаха и освен да му пратя филтриращото уредче да му обира шума в крайния сигнал, друго май не се сещам.
 17. А защо трябва пак да го презаписваш - нали имаш нещата на канали и може да се върнеш на предишния етап като коригираш само проблемите на баса?
 18. yamaha

  Студийни Монитори

  А кой и къде е казал, че неговият шум е брум? Нали взаимно стигнахме до извода, че незнайно как се е включил в марсохода, а той не работи на 50 херца.
 19. Всъщност като се замисля, напълно естествено е предвид общата ни история с македонската област, всеки да е взаимствал през годините по нещо. Проблемът се появи впоследствие, когато македонците всячески се опитаха да се отдалечат от нас, че даже и си въведоха сръбската латиница в тия си опити. Многократно съм отварял българската и македонската уикипедия едновременно, за да се уверя за пореден път, че всичките наши известни имена от онова време в онази област, македонците си ги приписват като техни, без значение, че конкретният човек се е самоопределял като българин, но това всички го знаем. Та и за песните нещата седят по подобен начин...
 20. Да, могат да се дадат доста подобни примери с всякакъв род песни. Аз също не съм запознат кой точно е първообразът на "гората", но залагам на точка 2 от твоите предположения.
 21. yamaha

  Студийни Монитори

  Много гадно е, когато се появи такъв проблем, защото хем не може да си вършиш работата, хем започваш да търсиш проблема, а първоначално нищо не излиза. Понякога даже някой недобре екраниран USB кабел, някой недобре правещ контакт преходник или някой трансформатор в близост могат тотално да прецакат звука. Айде той има само няколко навързани неща и лесно ще диагностицира проблема, но аз имам 101 неща с 1001 кабела включени в тях (образно казано, а и нямам време да броя до 1001) - един път почти разкостих цялото студио, всеки кабел беше проверен, всяка маса беше замерена, абе...всичко дето се сетих го направих и тоя брум си остана. Накрая се оказа обикновен дефект, появил се в един от каналите на конзолата (имам няколко аналогови миксера - 24, 16, 14...навързани един с друг), та на 24-каналния някакъв елемент явно му беше дефектирал и при натиснато копче 3-4 за пренасочване на сигнала към втория бус, почваше едно бучене... Даже и не го занесох на ремонт, а просто изолирах дефектния канал и го пренасочих другаде. Така че само едно кабелче или елементче дето не е наред и дето прави някаква връзка някъде в цялата конфигурация - проблемът веднага се появява, дали ще е шум, дали ще е брум, дали ще е отражение от Марс и почват изнервящите търсения. Аз понеже съм абсолютист (не по моя заслуга), като чуя брума да ми резонира на сол и малко отгоре си казвам - аха, 50-те херца, започвам да търся проблема от там.
 22. Това исках да кажа и аз - дори не и 3-4dB, на финалния етап често се правят корекции само от 1-2 децибела. Те и затова хората са казали - ако не си докарал нещата при микса, не разчитай да ги оправиш при мастера. Такова рязко обиране на ниските (с подобна крива) понякога правя на някой вокал, за да изчистя разни излишни външни резонанси в тази област, дето ги е хванал микрофона. Но в случая тези неща се правят още в началото, така че няма как да се говори изобщо за мастер.
 23. yamaha

  Квартално студио

  Той спомена някъде в началото, че има известен опит (и много желание), но май не точно в областта и докато не започне практически да записва и да смесва, няма как да напредне само от четене и гледане на клипове. И да, веруюто му "По-важно е какво си записал, а не как си го записал" е валидно само донякъде, понеже повечето от тия дето ще чуят резултата вероятно ще кажат "Много яка песен е тая...ама малко кофти е смесена...". Ти си готов за звукорежисьор. Аз също се пробвах, но с уговорката, че в момента не съм си в студиото (в друг град съм) и имам за слушане само 1 лаптоп с 2 миниатюрни китайски "тонколонки". Първоначално не схванах идеята за еднаквите крайни децибели, а само че трябва да запазя съотношенията между отделните канали, та първите ми опити бяха около 87%. Като ме отсвири някъде към 4-то ниво, схванах за какво става дума и пак се върнах отначало. Понеже все пак съм натрупал за толкова години някакъв слухов опит на най-различни немониторни колони и колонки, вдигнах малко летвата и вече давах към 90-92% (и понякой път малко повече, даже 1 път заковах 98%, но със сигурност съм го улучил случайно). Разбира се към 9-то (май) ниво пак го закъсах и ми предложи hint да се върна пак да го чуя преди да ме е отсвирил, ама се отказах, че то на тия колонки дето се захранват от USB-то няма как да го чуя по-прецизно. Пак ще се пробвам като се прибера след 10-на дена на позната обстановка. --------------------- Малко се отплеснах, но пиша доста бързо и докато вдигна глава накрая, по някой път и аз се изненадвам що неща съм изписал без да се усетя. Пак за колегата - помещенията му не са големи, но са съвсем прилични за целта, достатъчно отдалечени от съседите, всичко си е негово, има даже и санитарен възел. Ако му се прави, ще го направи - риск винаги има после да го е яд защо го е почнал изобщо (особено ако излезе нещо непредвидено), но в кое няма риск като се замислиш, даже и да не идват групи, сам може да си върши работа вече в доста по-професионални условия.
 24. yamaha

  Студийни Монитори

  Тоя шум може да го пратиш на НАСА да ти го разкодират, понеже е част от данните дето изпраща марсохода. Не знам с какъв USB кабел включваш интерфейса, добре екраниран ли е, мониторът (екрана) с какъв кабел ти е свързан с компютъра и т.н., но не е зле да смениш за проба с други кабели. Няма начин, така ще трябва да търсиш проблема - тестване компонент по компонент. Освен това пробвай номера с изолирбанда (първо на щепсела на компютъра ти, след това на този на екрана...изобщо пробвай, сменяй, но внимателно при всичките тези операции. Накрая ще взема да ти пратя до Варна една джаджа с чинчови връзки като за твоя интерфейс, дето филтрира всякакви шумове да видиш дали ще ти свърши работа (няма да ти взимам пари, ще си платиш само пътните на Еконт). Но по-добре ще е ако може да решиш проблема без включване на разни допълнителни джаджи, понеже всеки елемент в системата променя малко или много звука, дори и производителят на джаджата да твърди обратното. Така че пробвай още каквото се сетиш едно по едно - кабели, изолирбанд или съвет от някой друг колега ако се включи и той със съвети.
 25. yamaha

  Квартално студио

  Видеомониторите също са вариант, макар и по-неудобен. А иначе докато не опиташ да намериш поне 3-4 желаещи групи да запишат, няма как да разбереш доколко студиото ще е нужно. Вярно, че голяма част от хората спестяват като си правят записите вкъщи и след това се пробват сами да ги обработват, но не всичко може да се свърши по този начин - някои не могат да записват с наслагване, други просто държат да забиват заедно, а нямат условията за това, на трети не им се учат сложни програми и т.н. Говорихме вече в началото на темата за тези неща - ако им предложиш нещо повече от това, дето те имат...помещение за запис на барабани, по-добри микрофони от техните, по-добра обработка, отколкото те ще си направят сами, ще се намерят хора да идват. Обаче също споменахме, че всичкото това е свързано с влагане на средства и време за ремонти, закупуване на апаратура, трупане на опит и все неща, за които ти казах да помислиш дали ти се правят. Няма как на етап 'рибата още в морето, дай да нагласяме тигана' да търсиш готовия отговор - нито си направил помещенията, нито си ги обзавел, нито си натрупал опит за правене на песни. Или почваш и минаваш по целия етап и накрая разбираш дали си е струвало, или със сегашните си възможности работиш за кеф и не очакваш някой да дойде, а ако случайно дойде, добре дошло.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.