Yo The Real Отговорено Октомври 27, 2019 Отговорено Октомври 27, 2019 Момчета, темата е от 2006 година. Искрено се чудя как се вадят теми отпреди 13 години. Иначе нещо ми говори, че всички, които се оплакват от потъмнявания, корозии, ръжда и т.н., не свирят с Elixir. Да не звучи като реклама, но сменям струни по максимум 2-3 пъти в годината, най-често преди да влезем в студио, и много рядко хващам истинска осезаема разлика в звука между свалените и новопоставените. Цитирай
Калоянчо Отговорено Октомври 27, 2019 Отговорено Октомври 27, 2019 ^темата дами е от 2006та или 2019та, мисля че няма значение. А относно струните - каквото и да съм сложил все ръждясва. Няма значение марка и модел. Пробвал съм Elixir, Ernie Ball, GHS, Dunlop и още няколко марки. Ноември ще сменям струни и сигурно ще пробвам Paradigm, но сигурно резултата ще е същия както обикновенно - след две-три седмици ще почнат да ръждясват. Просто е и до ръцете на свирещия. За разлика в звука всеки може да прецени за себе си. Поздрави и мир! Cheers! Цитирай
Rezachka Отговорено Октомври 28, 2019 Отговорено Октомври 28, 2019 (Редактирано) Аз пък ползвах само еликсир в продължение на около 5 години, и след това минах обратно на обикновени струни (пробвал съм почти всички марки), и повече няма да се излъжа да си давам парите за такива глупости. Особено пък на струните с покритие ме дразни като вземе да им се "бели" покритието на местата където най-много се удрят/натискат, и всичко става паприкаш. В крайна сметка не траят кой знае колко повече... А и фаст фрета много по-добре запазна тонва, и все пак и до някаква степен удължава живота на струните. Иначе като цяло по мои впечатления дънлопа сякаш много по-бързо потъмняват, в сравнение с d'addario / earnie ball / dr / framus.... Редактирано Октомври 28, 2019 от Rezachka Цитирай
wiseppman Отговорено Ноември 3, 2019 Отговорено Ноември 3, 2019 Не само ръждясването е проблем. Ами късането- аз късам постоянно 1-ва, понякога и 2-ра точно по средата. Освен че ръждясват, с времето струните изтъняват (затова и повече се разстройват по-тънките- и скъпите, и евтините). Който разчита само на усилвател, няма начин да не почувства промяната на тон, но за процесорите, а напоследък установих и с IR-a няма толкова значение. Вече не ползвам масла, просто свиря със струни и 2-3 дни преди концерт или запис сменям струните. Но пък бих окуражил хората, които да се грижат за китарата си- не само струните се нуждаят. Цитирай
Бобо Отговорено Февруари 4, 2020 Отговорено Февруари 4, 2020 Здравейте фенове. Относно струните и ръждата.. Аз винаги си мия и изсушавам много добре ръцете преди свирене. Потта е най- лошия враг на струните. Преди време забелязах, че ако си натрия ръцете с хирургически спирт, то потенето се забавя или е по- малко от нормалното. Относно струните. Преди свирех с Dean Markley Blue steel, които издържат двойно по- дълго от останалите марки които съм ползвал(обикновено известно заподозрени марки). От 3 години насам имам “нов шампион “ струни Pyramid nickel classics , които се доближават до непобедимите за мен Thomastik infeld. За съжаление thomastik са доста скъпа покупка и не мога да я оправдая. Веднъж се бях възнаградил с blues sliders! Благодаря Б Цитирай
Тропчо Отговорено Февруари 5, 2024 Отговорено Февруари 5, 2024 (Редактирано) Ще рискувам да пиша в стара тема, но ми се стори подходяща. Дори я попрочетох. Както знаем, с времето струните се, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, захабяват. Не говоря за томастик и прочее електрички, за кухарки с оплетка става дума. Това, дето ръждясвали... ако си държите китарата до парното или готварската печка, струните са ви най- малкия проблем. Факт е, обаче, че при свирене между навивките влиза кожа, мазнина и какви ли не боклуци. От трета и нагоре почват да глъхнат, обертоновете и богатството на звука се губят. Преди месец, в един музикален магазин видях едни комплекти на Гибсън за почистване на струни. Предполагам, че е някакъв обезмаслител, в комплект с четчица или нещо такова. Някой ползвал ли е такова чудо и върши ли работа? Редактирано Февруари 5, 2024 от Тропчо Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 5, 2024 Отговорено Февруари 5, 2024 Относително е, но като цяло не правят кой знае какво. Преди всичко маха мазнотия/кир/окисляване от жицЪтЪ. Има китаристи, които като свирят два пъти вече са им глухи, други карат години с едни и същи и дори не чуват разлика от четвърт пулотон. При мен специално като пишман китарист ръцете ми се потят ужасно много и каквито и да са ги сривам за норматив ... единствено съм забелязал, че Еликсир държат повечко време. Иначе въпросните мехлеми може и да имат някакви положителни качества върху тона, но една износена, обрулена, глуха струна дори и да я извариш ... ще извадиш някакъв живец за един концерт от нея и после е пак същата работа. Цитирай
Тропчо Отговорено Февруари 16, 2024 Отговорено Февруари 16, 2024 Аз пък забелязах, че ако три дни не си пипал и са те разхождали по съученически сбирки, рожден ден и т.н. по чалгабаровете, като си пипнеш кухарката си звучи много по- добре от преди. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Август 5, 2024 Отговорено Август 5, 2024 Нящо ми понамирисва... ама моят синковец (17 годишен) ми се оплака, че май трябва да сменяме кемането. Почна с това, че за два дни го е настройвал пет пъти и май струните са за смяна (Еликсир за 20 кинта на две седмици) а след коментара ми, че телени струни няма как да отпускат, вече сме на фаза да сменяме китарата. Минах наум как китара може да "отпуска", та да питам и тук. Грифът поддава, ключовете се развиват, струните се разтягат... ? Китарата е кухарка, захващането преди магарето не е с "клинове" а е фиксирано. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Август 7, 2024 Отговорено Август 7, 2024 Ако китарата е класическа (оригинално за найлонови струни) и сте сложили метални - много неща може да се повредят, опъна е много по-голям. Класическите китари обикновено нямат тръс род и магарето работи по по-различен начин. Виждал съм и отлепени магарета от такива експерименти. Ако е тръгнало да се отлепя - няма как да държи строй. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Август 7, 2024 Отговорено Август 7, 2024 Класическата си е с пластмасовите струни. Там проблеми нямам, аз си дрънкам на нея, щото още не съм научил синчето да не си държи палеца на шеста струна и грифът на класическата му иде широк😁. Въпросната китара си е акустична, предвидена е за метални. Дори е пирографирана с Харли Дейвидсън, Хеви Метъл и прочее яки ралти. Другаде е заровено кучето и ми се струва, че опираме до едни субективни фактори. Видях че "музикман" ми е направил подходяща за целта тема, ще я ползвам по предназначение. Цитирай
Recommended Posts