Yo The Real Отговорено Октомври 27, 2019 Отговорено Октомври 27, 2019 Момчета, темата е от 2006 година. Искрено се чудя как се вадят теми отпреди 13 години. Иначе нещо ми говори, че всички, които се оплакват от потъмнявания, корозии, ръжда и т.н., не свирят с Elixir. Да не звучи като реклама, но сменям струни по максимум 2-3 пъти в годината, най-често преди да влезем в студио, и много рядко хващам истинска осезаема разлика в звука между свалените и новопоставените. Цитирай
Калоянчо Отговорено Октомври 27, 2019 Отговорено Октомври 27, 2019 ^темата дами е от 2006та или 2019та, мисля че няма значение. А относно струните - каквото и да съм сложил все ръждясва. Няма значение марка и модел. Пробвал съм Elixir, Ernie Ball, GHS, Dunlop и още няколко марки. Ноември ще сменям струни и сигурно ще пробвам Paradigm, но сигурно резултата ще е същия както обикновенно - след две-три седмици ще почнат да ръждясват. Просто е и до ръцете на свирещия. За разлика в звука всеки може да прецени за себе си. Поздрави и мир! Cheers! Цитирай
Rezachka Отговорено Октомври 28, 2019 Отговорено Октомври 28, 2019 (Редактирано) Аз пък ползвах само еликсир в продължение на около 5 години, и след това минах обратно на обикновени струни (пробвал съм почти всички марки), и повече няма да се излъжа да си давам парите за такива глупости. Особено пък на струните с покритие ме дразни като вземе да им се "бели" покритието на местата където най-много се удрят/натискат, и всичко става паприкаш. В крайна сметка не траят кой знае колко повече... А и фаст фрета много по-добре запазна тонва, и все пак и до някаква степен удължава живота на струните. Иначе като цяло по мои впечатления дънлопа сякаш много по-бързо потъмняват, в сравнение с d'addario / earnie ball / dr / framus.... Редактирано Октомври 28, 2019 от Rezachka Цитирай
wiseppman Отговорено Ноември 3, 2019 Отговорено Ноември 3, 2019 Не само ръждясването е проблем. Ами късането- аз късам постоянно 1-ва, понякога и 2-ра точно по средата. Освен че ръждясват, с времето струните изтъняват (затова и повече се разстройват по-тънките- и скъпите, и евтините). Който разчита само на усилвател, няма начин да не почувства промяната на тон, но за процесорите, а напоследък установих и с IR-a няма толкова значение. Вече не ползвам масла, просто свиря със струни и 2-3 дни преди концерт или запис сменям струните. Но пък бих окуражил хората, които да се грижат за китарата си- не само струните се нуждаят. Цитирай
Бобо Отговорено Февруари 4, 2020 Отговорено Февруари 4, 2020 Здравейте фенове. Относно струните и ръждата.. Аз винаги си мия и изсушавам много добре ръцете преди свирене. Потта е най- лошия враг на струните. Преди време забелязах, че ако си натрия ръцете с хирургически спирт, то потенето се забавя или е по- малко от нормалното. Относно струните. Преди свирех с Dean Markley Blue steel, които издържат двойно по- дълго от останалите марки които съм ползвал(обикновено известно заподозрени марки). От 3 години насам имам “нов шампион “ струни Pyramid nickel classics , които се доближават до непобедимите за мен Thomastik infeld. За съжаление thomastik са доста скъпа покупка и не мога да я оправдая. Веднъж се бях възнаградил с blues sliders! Благодаря Б Цитирай
Тропчо Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 (Редактирано) Ще рискувам да пиша в стара тема, но ми се стори подходяща. Дори я попрочетох. Както знаем, с времето струните се, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, захабяват. Не говоря за томастик и прочее електрички, за кухарки с оплетка става дума. Това, дето ръждясвали... ако си държите китарата до парното или готварската печка, струните са ви най- малкия проблем. Факт е, обаче, че при свирене между навивките влиза кожа, мазнина и какви ли не боклуци. От трета и нагоре почват да глъхнат, обертоновете и богатството на звука се губят. Преди месец, в един музикален магазин видях едни комплекти на Гибсън за почистване на струни. Предполагам, че е някакъв обезмаслител, в комплект с четчица или нещо такова. Някой ползвал ли е такова чудо и върши ли работа? Редактирано Февруари 5 от Тропчо Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 Относително е, но като цяло не правят кой знае какво. Преди всичко маха мазнотия/кир/окисляване от жицЪтЪ. Има китаристи, които като свирят два пъти вече са им глухи, други карат години с едни и същи и дори не чуват разлика от четвърт пулотон. При мен специално като пишман китарист ръцете ми се потят ужасно много и каквито и да са ги сривам за норматив ... единствено съм забелязал, че Еликсир държат повечко време. Иначе въпросните мехлеми може и да имат някакви положителни качества върху тона, но една износена, обрулена, глуха струна дори и да я извариш ... ще извадиш някакъв живец за един концерт от нея и после е пак същата работа. Цитирай
Тропчо Отговорено Февруари 16 Отговорено Февруари 16 Аз пък забелязах, че ако три дни не си пипал и са те разхождали по съученически сбирки, рожден ден и т.н. по чалгабаровете, като си пипнеш кухарката си звучи много по- добре от преди. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Август 5 Отговорено Август 5 Нящо ми понамирисва... ама моят синковец (17 годишен) ми се оплака, че май трябва да сменяме кемането. Почна с това, че за два дни го е настройвал пет пъти и май струните са за смяна (Еликсир за 20 кинта на две седмици) а след коментара ми, че телени струни няма как да отпускат, вече сме на фаза да сменяме китарата. Минах наум как китара може да "отпуска", та да питам и тук. Грифът поддава, ключовете се развиват, струните се разтягат... ? Китарата е кухарка, захващането преди магарето не е с "клинове" а е фиксирано. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Август 7 Отговорено Август 7 Ако китарата е класическа (оригинално за найлонови струни) и сте сложили метални - много неща може да се повредят, опъна е много по-голям. Класическите китари обикновено нямат тръс род и магарето работи по по-различен начин. Виждал съм и отлепени магарета от такива експерименти. Ако е тръгнало да се отлепя - няма как да държи строй. 1 Цитирай
Тропчо Отговорено Август 7 Отговорено Август 7 Класическата си е с пластмасовите струни. Там проблеми нямам, аз си дрънкам на нея, щото още не съм научил синчето да не си държи палеца на шеста струна и грифът на класическата му иде широк😁. Въпросната китара си е акустична, предвидена е за метални. Дори е пирографирана с Харли Дейвидсън, Хеви Метъл и прочее яки ралти. Другаде е заровено кучето и ми се струва, че опираме до едни субективни фактори. Видях че "музикман" ми е направил подходяща за целта тема, ще я ползвам по предназначение. Цитирай
Recommended Posts