ecmjazz Публикувано Март 9, 2006 Публикувано Март 9, 2006 Интересува ме може ли някой да каже кои тоналности са трудни за пеене за определен тип мъжки или женски глас и кои лесни..? Цитирай
toshevski Отговорено Март 9, 2006 Отговорено Март 9, 2006 Ъ? Това зависи от човека и неговите възможности (гласов диапазон)! ...и дано съм разбрал въпроса де! По принцип тоналностите (т.е. моделът им) нямат отношение с удобството за даден глас. Цитирай
ecmjazz Отговорено Март 10, 2006 Автор Отговорено Март 10, 2006 Хмм, що ми се струва, че съм чувал, че спрямо гласовия диапазон някои тоналности са по-лесни за пеене, а някои по-трудни... То това най-вероятно е свързано с това кои тонове покриваш от съответната тоналност и сигурно човек може да си го изведе и сам ама ме мързи та търся нещо готово а и се чудя дали има още някаква друга причина.. Цитирай
RockoBG Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 Майка ми от 30 години се занимава с ученически хорове та съм я чувал да казва че в Ре покриват най-много деца и затова си транспонира песничките у Ре! Цитирай
npace Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 еми според зависи смисъл ако си баритон се предполага, че ще ти е най-лесно в Ла да пееш, ако си тенор в До# или нещо от сорта, секви ги има ама най-лесно пък мисля че е няколко тона под централния за гласа ти (примерно гласа с който си говориш нормално) - на мен средата ми е в До следователно се водя малко по-нисък от тенор ама в Ла ми е най-лесно да пея абе не знам прекалено съм самоук за да разбирам Цитирай
CorvusCorax Отговорено Март 10, 2006 Отговорено Март 10, 2006 Ами, имайки предвид, че класическото схащане за диапазона е изоснови преобърнато, благодарение на съвременните техники за пеене, мисля, че удобната тоналност е нещо твърде индивидуално, за да може чак дотам да се обобщи. Цитирай
strange fruit Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 АЗ съм алт,и песните си ги пея най 4есто(просто статистика като питаш)в А:G;C ;понягога F;Fis,D Цитирай
Caruso Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 Интересува ме може ли някой да каже кои тоналности са трудни за пеене за определен тип мъжки или женски глас и кои лесни..? Въпроса си е много ясен Най-явно този проблем се проявява при пианистите нека те да си кажат. По принцип за тях една от най-тегавите тоналности знам че е Сdur. Също и в духовите инструменти. При пеенето мисля че е доста по различнол В смисъл повече значение има нотния текст и как вървят нещата вътре-какъв е диапазона, ква е хармонията, има ли сложни интервали и т.н. Цитирай
Mike Отговорено Юли 12, 2006 Отговорено Юли 12, 2006 На мен ми е по-лесно да пея по черните клавиши и по-трудно по белите, а за свиренето е ясно, че по белите се свири по-лесно. :green: Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юли 13, 2006 Отговорено Юли 13, 2006 Ами почни да учиш китайски народни песни, Майки Цитирай
toshevski Отговорено Юли 13, 2006 Отговорено Юли 13, 2006 "китайски"??? Да ме прощаваш за невежеството птицо, ама кажи защо пък китайски? :think: Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юли 13, 2006 Отговорено Юли 13, 2006 (Редактирано) Заради пентатониките - най добре се чуват и усещат ако свириш само по черните клавиши... А те са характерни за китайската музика, доколкото мога да съм и познавач Редактирано Юли 13, 2006 от CorvusCorax Цитирай
Mike Отговорено Юли 14, 2006 Отговорено Юли 14, 2006 Предпочитам египетските работи-да са чеплеза по полутоновете и да хвъргам терци, кварти, квинти и октави, ама може и нещо цункайско, без това сега се пробвам да пея на японски :green: . Цитирай
dea_gessi Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 Наистина има певци, които си имат удобни тоналности и си пеят предимно в тях, мисля, че за това става въпрос, но един професионален оперен певец/а трябва да няма граници и удобни тоналности, да пее всичко - така мисля Цитирай
Recommended Posts