Джордж Freefly Публикувано Октомври 13, 2010 Публикувано Октомври 13, 2010 (Редактирано) Здравейте,поредната тема от моя милост, но съм още малък и искам всичко да знам .Въпросът ми този път е "гадна китара и яко кубе или гадно кубе и яка китара".Разбира се най-добре е и двете да са хубави, но тъй като съм малък и набавянето на пари e малко по-бавен процес ще трябва известно време така да я карам... Та затова,докато се обурудвам изцяло с хубави работи, как е по-добре да започна - с по-хубава китара или по-хубав амп?? Редактирано Октомври 13, 2010 от Джордж Freefly Цитирай
BWC Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Моето лично мнение е че кофти китарката за 300 лв би звучала мн по добре в хубав усилвател за разлика от кофти усилвателя които каквото и да му ръгнеш вътре ще жужи като пчела в буркан. Все пак може да си земеш китарката и да видиш в магазина кое ти харесва повече Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Гадна китара и як усилвател > гадно кубе и яка китара. С уточнението, че под "гадна" се разбира нещо бюджетно, а не непременно гадно. Цитирай
bluelemon Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Според мен по-добре хубава китара на сухо от колкото горните два варианта. По-лесно и приятно се свири на качествен инструмент, добре сетъпнат и оборудван с готски хардуер. Пък докато се научиш (ако сега почваш де) ще събереш и за амп. Цитирай
Bobolin Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 (Редактирано) Погледни така - кое е първоизточника на нещата и кое е вторичното произлизащо от него. Аз бих казал първо е китарата а звука е след това. Да не говорим, че усещането за добър звук се изгражда с години на база натрупан опит, стил на свирене, музикална ориентация, пробвани различни ефекти и т.н. Един по-нагледен и навярно леко просташки кулинарен пример, приемайки, че храната е първоизточника и нещата около нея вторични произтичащи от нея. Предпочитам да ям крем карамел с оловна лъжица отколкото лайна със златна такава. За мен в случая дилема няма - хубавата китара задължително е нещото което трябва да избереш. Тя ще ти даде удобството и леснотата да се развиеш по-успешно и правилно като технически умения. Поне аз така мисля. Почти съм сигурен, че има хора на друго мнение но аз съм 100% зад моето! Редактирано Октомври 13, 2010 от Bobolin Цитирай
7thString Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 (Редактирано) Инвестицията в инструмента винаги е приоритет! В крайна сметка не свириш на усилвател, а на китара, нали така? Съответно колкото по-дълго свириш на един инструмент, толкова повече свикваш с усещането и т.н. Примерно аз явно по късмет попаднах на страхотна китара(или бройка) още от началото и смея да твърдя, че в каквато и апаратура да я ръгна, някак си предусещам как ще звучи, как ще се държи и какви чалъми ще прави - особено като голям фен на тей наречения "controlled feedback" е адски важно да свикнеш с конкретния инструмент(дори не модела инструмент, а конкретната дъска, т.к. всяка китара е различна сама по себе си). Да не говорим, че съм и свикнал на грифа и нито по-тънък, нито по-дебел ми е удобен. Та затова инвестицията в хубав инструмент е отговорна задача. Плюс това, squier-а ще е спънат и на Carvin Legacy, и на Берингер, и пак на двете ще хваща 4 радиостанции и 2 телевизии според посоката на грифа, и всички луминисцентни лампи в стаята ... а една качествена китара и в Лель ще се чува така, както свириш на нея - вярно, може би с омазан дисторшън и запушени транзистори, но ще се чува... и няма да търсиш радиосянка от местните станции Редактирано Октомври 13, 2010 от 7thString Цитирай
SomeoneElse Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Значи - ако си говорим за ужасно евтина китара (200 лева нова в магазина), с много ниско качество - наистина е добре да се мисли за хубава китара. Но ако си говорим за китара за 500 или 1500 лева, и съответно кубе за толкова - аз бих предпочел китарата за 500 и усилвател за 1500. За 500 лева може да се намери добра китара (хъмбъкъри, сравнително добра изработка, дори set neck и EMG-та, примерно... т.н.), която включена в хубав усилвател ще маха глави. Но китара за 1500 лева ще звучи почти същото като китара за 500 лева, включена в евтин усилвател (най-малкото с малък говорител) или бюджетен процесор. Като изпадаме в крайности с много различни по цена и качество китари и усилватели е нормално постоянно да се прескача от едната в другата алтернатива на дилемата. Нека сме реалисти и да не слагаме Squier в Mesa Boogie... Цитирай
a_panov Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Хубата китара... и първия усилвател който намериш... Личен опит! Смених доста ефтини=некачествени лопати/китари докато накрая си взех наистина хубава китара и всичко заспа. Удобна ми е, звук, сустейн... всичко. А къде я включвам това е друг проблем, но важно че не ме спъва и ми е удобна! Цитирай
Infinity Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Хубава китара - задължително, а кубето може и на старо. Цитирай
Slide Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Нека сме реалисти и да не слагаме Squier в Mesa Boogie... Ама що, бе? Нищо, че е JV Squier и струва няколко стотин лева (най-вероятно повече от 500). Иначе, не искам да съм опозиция. Слагам видеото само за бъзик. Споделям мнението ти напълно. Цитирай
sardaesox Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 (Редактирано) Хаха,по аналогия-къща с основи от пясък и стени от мрамор,заложи на хубавата китара дори и във компютърни колонки да свириш после.По китарата посрещат-по свирнята изпращат,хихи-айде че напълних младите с поговорки.И запомни son-хубава китара-всичко друго се преживява. Редактирано Октомври 13, 2010 от sardaesox Цитирай
EAmechaniX Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Хубаво е да дефинираш 'гадна' и 'яко' поне в ценови клас, иначе става говорилня. На хората представите за гадно и яко са различни и всеки изхожда от опита си. За мен гаден е Меса Буги и Шур - а за тебе?! Цитирай
bustard Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 По-добре китара първо, честно ако китарата не ти е възможно най-удобната (за мен Jackson King V KVX10 с Floyd Rose) това дава огромен ефект в/у свиренето, т.е. вземи си хубава, удобна лесна за свирене китара ,за да подобриш свиренето. После взимай останалите неща. Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Свиря с Лес Пол и Лайн(о) 6 Спайдър 3 /а в момента и с Фендър ФМ 15г/,но единствено използвам чистия канал на кубето,а звукът ми идва от Boss ME-50 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 13, 2010 Отговорено Октомври 13, 2010 Зависи какво искаш: - за як саунд - вземаш АМР - за удобство при свирене - вземаш китара Цитирай
Recommended Posts