Jump to content
Българският форум за музиканти

Гадна китара и яко кубе или гадно кубе и яка китара :)


Джордж Freefly

Recommended Posts

Здравейте,поредната тема от моя милост, но съм още малък и искам всичко да знам :punk_guitar: .Въпросът ми този път е "гадна китара и яко кубе или гадно кубе и яка китара".Разбира се най-добре е и двете да са хубави, но тъй като съм малък и набавянето на пари e малко по-бавен процес ще трябва известно време така да я карам... Та затова,докато се обурудвам изцяло с хубави работи, как е по-добре да започна - с по-хубава китара или по-хубав амп?? :greenangel:

Редактирано от Джордж Freefly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Моето лично мнение е че кофти китарката за 300 лв би звучала мн по добре в хубав усилвател

за разлика от кофти усилвателя които каквото и да му ръгнеш вътре ще жужи като пчела в буркан.

Все пак може да си земеш китарката и да видиш в магазина кое ти харесва повече

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гадна китара и як усилвател > гадно кубе и яка китара. С уточнението, че под "гадна" се разбира нещо бюджетно, а не непременно гадно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен по-добре хубава китара на сухо от колкото горните два варианта. По-лесно и приятно се свири на качествен инструмент, добре сетъпнат и оборудван с готски хардуер. :punk_guitar: Пък докато се научиш (ако сега почваш де) ще събереш и за амп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледни така - кое е първоизточника на нещата и кое е вторичното произлизащо от него. Аз бих казал първо е китарата а звука е след това. Да не говорим, че усещането за добър звук се изгражда с години на база натрупан опит, стил на свирене, музикална ориентация, пробвани различни ефекти и т.н. Един по-нагледен и навярно леко просташки кулинарен пример, приемайки, че храната е първоизточника и нещата около нея вторични произтичащи от нея. Предпочитам да ям крем карамел с оловна лъжица отколкото лайна със златна такава. За мен в случая дилема няма - хубавата китара задължително е нещото което трябва да избереш. Тя ще ти даде удобството и леснотата да се развиеш по-успешно и правилно като технически умения. Поне аз така мисля. Почти съм сигурен, че има хора на друго мнение но аз съм 100% зад моето!

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инвестицията в инструмента винаги е приоритет! В крайна сметка не свириш на усилвател, а на китара, нали така? :punk_guitar: Съответно колкото по-дълго свириш на един инструмент, толкова повече свикваш с усещането и т.н.

Примерно аз явно по късмет попаднах на страхотна китара(или бройка) още от началото и смея да твърдя, че в каквато и апаратура да я ръгна, някак си предусещам как ще звучи, как ще се държи и какви чалъми ще прави - особено като голям фен на тей наречения "controlled feedback" е адски важно да свикнеш с конкретния инструмент(дори не модела инструмент, а конкретната дъска, т.к. всяка китара е различна сама по себе си). Да не говорим, че съм и свикнал на грифа и нито по-тънък, нито по-дебел ми е удобен.

Та затова инвестицията в хубав инструмент е отговорна задача.

 

Плюс това, squier-а ще е спънат и на Carvin Legacy, и на Берингер, и пак на двете ще хваща 4 радиостанции и 2 телевизии според посоката на грифа, и всички луминисцентни лампи в стаята :greenangel:

 

... а една качествена китара и в Лель ще се чува така, както свириш на нея - вярно, може би с омазан дисторшън и запушени транзистори, но ще се чува... и няма да търсиш радиосянка от местните станции :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи - ако си говорим за ужасно евтина китара (200 лева нова в магазина), с много ниско качество - наистина е добре да се мисли за хубава китара.

 

Но ако си говорим за китара за 500 или 1500 лева, и съответно кубе за толкова - аз бих предпочел китарата за 500 и усилвател за 1500. За 500 лева може да се намери добра китара (хъмбъкъри, сравнително добра изработка, дори set neck и EMG-та, примерно... :greenangel: т.н.), която включена в хубав усилвател ще маха глави.

 

Но китара за 1500 лева ще звучи почти същото като китара за 500 лева, включена в евтин усилвател (най-малкото с малък говорител) или бюджетен процесор.

 

Като изпадаме в крайности с много различни по цена и качество китари и усилватели е нормално постоянно да се прескача от едната в другата алтернатива на дилемата. :punk_guitar: Нека сме реалисти и да не слагаме Squier в Mesa Boogie... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубата китара... и първия усилвател който намериш... Личен опит!

 

Смених доста ефтини=некачествени лопати/китари докато накрая си взех наистина хубава китара и всичко заспа. Удобна ми е, звук, сустейн... всичко. А къде я включвам това е друг проблем, но важно че не ме спъва и ми е удобна!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека сме реалисти и да не слагаме Squier в Mesa Boogie... :)

 

Ама що, бе? :greenangel:

 

 

Нищо, че е JV Squier и струва няколко стотин лева (най-вероятно повече от 500).

 

Иначе, не искам да съм опозиция. Слагам видеото само за бъзик.

Споделям мнението ти напълно. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха,по аналогия-къща с основи от пясък и стени от мрамор,заложи на хубавата китара дори и във компютърни колонки да свириш после.По китарата посрещат-по свирнята изпращат,хихи-айде че напълних младите с поговорки.И запомни son-хубава китара-всичко друго се преживява.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е да дефинираш 'гадна' и 'яко' поне в ценови клас, иначе става говорилня.

На хората представите за гадно и яко са различни и всеки изхожда от опита си.

За мен гаден е Меса Буги и Шур - а за тебе?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре китара първо, честно ако китарата не ти е възможно най-удобната (за мен Jackson King V KVX10 с Floyd Rose) това дава огромен ефект в/у свиренето, т.е. вземи си хубава, удобна лесна за свирене китара ,за да подобриш свиренето. После взимай останалите неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиря с Лес Пол и Лайн(о) 6 Спайдър 3 /а в момента и с Фендър ФМ 15г/,но единствено използвам чистия канал на кубето,а звукът ми идва от Boss ME-50 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.