Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да настроите процесор Zoom да "реже", а не да "пърди"?


a_panov

Recommended Posts

Разбира се, че може да се свири и с такава играчка, макар и с неоптимален звук. Преди години, когато по-малко хора имаха хубава апаратура, много пъти съм слушал концертни изяви с такава техника(мримерно зум 505-II, включен в ЛАТ със говорител Celestion).

Не, че е бил убийствен звук, но когато китаристът си може, звучи приемливо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що обръщате всичко в пари не мога да разбера.Като съм решил да дам пари за нещо си не може да ме разубеди никои.Имам и евтини и скъпи неща и не съм професионалист.Тъжното е когато видиш ефтини работи на концерт,дето всичко трябва да е на ниво а не е.Много от музикантите дето съм гледал по клубовете свирят с евтини китари и така си минава,но като доидат големите групи и работите лъсват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що обръщате всичко в пари не мога да разбера.Като съм решил да дам пари за нещо си не може да ме разубеди никои.Имам и евтини и скъпи неща и не съм професионалист.Тъжното е когато видиш ефтини работи на концерт,дето всичко трябва да е на ниво а не е.Много от музикантите дето съм гледал по клубовете свирят с евтини китари и така си минава,но като доидат големите групи и работите лъсват.

 

А какво правиш, ако не можеш да си позволиш по-скъп инструмент в момента? Това трябва ли да те спира?!?

 

Да не говорим, че освен ако не си маниак на тема качество, инструмент за 4+ цифри трудно ще си вземеш преди да видиш дали ще ти тръгне свиренето ;) Поне аз така мисля и не бързам с набелязания черен звяр за $900 бройката :D :D :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде пак се почна темата за зумовете.Едно време доста спорихме заради тях.Вече има нови модели и предполагам не са толкова лоши,не знам понеже вече не свиря с процесори.Не виждам нищо лошо, хора любители да свирят с евтини неща.Има доста хора които си изкарват хляба с свирене и могат да си позволят хубави инструменти и гиър,а други не изкарват толкова че да си ги позволят.Наистина го има тоя момент с насърчаването да си купиш хубав инструмент,сякаш че той сам свири.Сега поне има евтини и доста сносни китари,едно време като почвахме с Орфей или Кремона,никак не беше лесно,но това те кара да се помъчиш да извлечеш максимума от себе си и инструмента.Наистина е по-добре да се започне с акустична китара или на електрическата да се свири акустично за да се подобри звукоизвличането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ това, определено беше точно попадение!

 

Обаче както се каза, нищо не трябва да те отказва да свириш, дори и кофти процесорен звук.

А, е и вярно, че добър китарист, който знае как да си направи бленда ще звучи приемливо и с зум.

Чувал съм такива и са ме кефели въпреки Зума.

Естествено Zoom не е Zvex. :)

 

В някой от американските форуми, един модератор беше написал, ако не може да си изкараш задоволителен звук

от китара за 500 евро( в щатско 500 усд) и усилвател пак за около толкова, сменяй хобито.

Не означава да не се купуват Сърове, Мърове и прочее благинки, но тук говорим за целесъобразност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен пък ми е интересно как еднорсъри, които правят ревюта успяват да извадят приличен саунд от процесорите (предимно говорим за Бос, Вок, ТС...). Не един или два пъти обаче съм чувал: "трябва да си поиграеш и да му барнеш настройките".

 

Мисълта ми е, че ако нещо е толова сложно за работене и ще ме откаже, преди да извадя смисен звук от него... няма нужда, а като прибавим, че никак не са евтими процесорите (пак говоря за Бос и Вокс, примерно). Чак се радвам на хора, които вадят приличен звук от такъв. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което написа TONY ми хареса, и съм напълно съгласен. В случая за музицирането 1000-1500 лв е нещо постижимо. Разбира се, наоколо това никак не са малко пари, особено ако човек се занимава с това като хоби, но е сума, която е събираема за (да речем) около година - малко по малко, стъпка по стъпка, просто е нужно постоянство. А с толкова пари можеш да си нагодиш приятен звук. Моят гиър в момента, примерно, е за под 2000 лв (китара, усилвател, драйв, и друтите дреболии - кабели, калъф, тунер, стойка и прочее консумативи) и не е нищо особено, но на този етап съм доволен.

 

За процесорите си мисля, че са нужни познания и най-вече опит с различна техника (усилватели, ефекти, симулации, и така нататък), за да успееш да го настроиш както трябва. Което е абсолютно логично и важи за всяка дигитална техника - примерно как ще си конфигурираш компютъра за оптимална за твоите си нужди работа, когато бъкел нямаш от това за какво става дума (става дума за подбор на компоненти, балансът между тях, избор на софтуер и съответната му настройка). Разбира се, че като дойде някой китарист с 20 годишна практика, ще настрои въпросния зуум сто пъти по-добре от 15-годишния фен, който свири от няколко месеца. Не мисля, че е толкова трудна за схващане тази идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвам процесори на зуум от 2 години и смея да кажа,че за парите си това са много добри ефект имитатори!започнах с zoom 507 reverb,през zoom gfx 707 и накрая със zoom 707II guitar.Бях възхитен и все още съм от първия процесор,имаш в себеси страхотни като качество ревърб и дилеи ефекти.Освен качеството,една друга хубава черта е пълната настройка на параметрите на ефекта,както всички знаят че се прави при процесорите.Банките и пачовете бяха напълно достатъчни за да се запаметят различни разновидности на ревърб и дилея,даващи възможност за бърза смяна на времето на дилея или плътноста на ревърба.С една дума,страхотен процесор,нищо че е стар модел,произвеждан до 2004 г.Въпросът със другите два сигнало изкривители се състои в това,че за да се създаде така наречената "свясна бленда" трябва първо човекът да е наясно какво звучене иска и второ да се поиграе доста с настроиките на процесора.Аз лично съм правил няколко много добри бленди,имитирайки едни от най-известните ефекти продружени с кабинет симулации.Според мен най-големият проблем при тези процесори е липсата на потенциометъри за директна настроика на дадения параметър на желаният ефект,проблем който го няма при чейн с 15 последователно свърнзани ефекти,с възможност за моментална корекция на даден параметър(същото важи за volume,wah,pitch корекции посредством педал)но хубавото при тези процсори е че не се налага да се мъкне огромнен куфар с ефекти,кабели,захранвания и т.н..За мен тези ефект процесори биха задоволили интереса на тези който си свирят просто за кеф или с приятели,или за  хора търсещи конкретно звучене чрез група от ефекти,без да се налага да дадът стотици хиляди левове за ефекти и усилватели.Накратко,за мен това са китарни процесори за хора,непретенциозни от към качеството на звучащия ефект.Все пак за всеки тип търсене,трябва да има и предлагане,нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

707II може да се приеме за добър заместител на някои неща(на драйв педалчета, дилеи, реверб, хорус...), особено ако изискванията към ефектите не са твърде големи, обаче не бих казал, че е добро цялостно решение за емулация (ефекти->усилвател->кабинет).

Последните две звена, по мое мнение, при моделите от това поколение, куцат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди много луни си бях взел GFX 707 - тъкмо беше излязъл (поне в БГ) и струваше една шапка пари (така ми се струваше тогава...). Като си спомня как му се кефехме... (facepalm)... Е да, имаше вариант да се настрои да не дразни много... :)

Но със сигурност имаше 2 хубави неща - made in Japan и съпорта на Zoom. Бях му изпекъл пластмасата на дисплея на едно слънце и се беше деформирала; работеше ок, ама беше грозно. Години след като бяха спряли GFX 707 от производство се сетих да пиша на Zoom да ми пратят нова пластмаска, ако може. О, чудо: отговориха ми и ми пратиха от Япония нова пластмаска напълно безплатно, дори за транспорт не платих. Беше яко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.