Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да настроите процесор Zoom да "реже", а не да "пърди"?


a_panov

Recommended Posts

Как да настроите процесор ZOOM да "реже" а не да "пърди"?

 

Ще ви говоря за Зулум G1, но обясненията са приложими за цялата серия G.

 

Ще ползвам четири от ефектите с които да си настоите резачка на Зулума. Ефектите са в банки:

1. COMP / EFX -> Booster

2. DRIVE -> your choise

3. EQ -> your choise

4. ZNR / AMP -> your choise

 

Номерирала съм ги за да ви говоря за тях по лесно и да ги изписвам по-бързо!

 

Забележка 1: ефекти 2, 3 и 4 оказват честотно променяне на сигнала на китарата което е най-осезателно спрямо другите банки от ефекти в процесора.

 

Предлагам ефектите да се настойват така:

Първо: избира се 4 или по точно някой от подвариантите му ZNR only, Combo+ZNR, Bright Combo+ZNR, Stack+ZNR. ZNR озвачава щумоподтискане.

Второ: избира се драйва от 2, аз си избирам PV Drive давам му gain 20

Трето: буустваме сигнала така че да претоварим ефектите!!! И така получаваме нужната резачка -> от 1 избираме Booster b1 до b9!

Четвърто: отиваме на еквалайзера и настройваме ниски, среди и високи!

 

Ако нe ви харесва сигнала повторете процедурата от стъпка едно до четири!

 

Има голяма разлика в звука на дисторшъните с и без буустване!

 

01.jpg

02.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Не искам да те отчайвам ама не очаквай кой знае какво звучене от тази машинка.

Доста търсих ето това

Съветвам те да се разходиш из канала на тоя пич и да намериш звучене,което ти харесва.Естествено това е 2.1,но предполагам,че имат общи неща или поне ще те ориентира какво да бутнеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зулума е трагична марка..правят и вилки за байкове,с тях може да се очисти човек..в този случай - просто не звучи.

 

Хм, прави ми впечатление, че в 90% от темите, мненията за звук са от гледната точка на китаристи, които се занимават с това от години, имат участия на живо и прочее и прочее, т.е. хора, за които звукът е от наистина огромно значение.

 

А какво може да се каже от гледната точка на непретенциозен аматьор, който свири вкъщи само за удоволствие?

Заслужават ли си тези 500-1000-2000 лева отгоре за лампов усилвател / китара / процесор, при положение че не вадиш пари от това хоби?

 

Eто на това момче например, трябва ли му нещо повече от този скуайър и гитар рига?

 

Когато си купих китарата и започнах да чета този форум, останах едва ли не с впечатлениет, че това което притежавам като китара и кубе едва ли не са някакви боклуци, които мога да използвам само и единствено докато се науча.

И когато удрях по тия струни и не ми харесваше какво свиря, дори стигнах до заключението, че трябва да си купя 1500+ лева китара заедно с лампова глава и кабинети за по 1000.

Истината е, че ако свириш добре, на хората ще им хареса какво свириш дори ако го свириш на крива дъска със струни и говорител за левче.

 

Не знам дали несъзнателно или нарочно, но всички мнения от този тип подбуждат начинаещите да си купуват по-хубав гиър, вместо да се учат да свирят. Спрете се.

 

 

Дайте ми една адекватна причина, аз да си купя китара за над 300 лева например, при все че не се занимавам професионално с музика.

Когато решиш да си вадиш хляба от това, тогава разните "зулумчета" и скуайъри са за боклука. До тогава ти вършат перфектна работа, дори и името ти да Кери Кинг ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Не се превъзбуждай ;) И аз свиря на Squier, но мисля, че дори да не правиш пари с инструмента си, удоволствието от по-хубав е по-голямо все пак. Иначе естествено, че Steve Vai със Squier Strat и евтино кубе примерно Stagg ще те разчувства.

По-скоро става въпрос за това дали човек иска да изкара звученето* спрямо ефекти и пр. едно към едно с това, което вади идолът му.

Иначе за повечето неща те подкрепям напълно! Искреността води до демотивация понякога, дори неволно.

 

До автора - темата мисля, че ще свърши работа на хората, които търсят това звучене що годе ;)

:) колега, Choice, а не Choise ;););):)

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чукопад,хубавия инструмент/звук е от основно значение за свирещия най-вече,то и аз не съм професионалист,ама си се радвам на играчките - кеф цена няма.

С подобни машинки не можеш да изкараш здрав саунд за рокендрол примерно и затова винаги търсиш нещо по-добро.

А преди 2-3 години на един събор във Велинград видях един циганин който си беше направил нещо като гъдулка от тенекия от маслини закована за една летва,ключове самоделки и свиреше с бръснарсно ножче за перо - на шапка,даже му пускаха стотинки - е това е ПРО музикант ;) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тогава защо да си купувам хубав T.V. щом има и чернобели. нали не вадя пари с гледане, май наи -добре само едно радио за 20лв.

Ами ето ти една причина. Китара за 300лв. и процесор за 200лв. много бързо би те ограничила в развитието. В цял свят повечето хора си купуват хубави китари и лампови усилватели за удовлствие и наслада от хубавия звук а не с цел да вадят пари от това. То нали това е удоволствието от живота, да работиш и да си харчиш парите за неща които те правят щаслив. Едни си купуват коли други китари трети просто ги харчят за жени :thumbs_up:

Явно в твоя случай просто явно си още доста в началото и неможеш да усетиш кефа на един лампов усилвател и хубава китара и това което ти дават те.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес особено много се подценява тоноизвличането, дори смея да твърдя, че не се разбира, ама хич.

 

Истина е, че е хубаво тонът да следва предимно от пръстите, но е и шокиращо, когато дадеш на някой шред-мастер една акустична китара и той не може да смени два акорда, щото, разбираш ли, екшъна бил еди-какъв си, струните еди-какви си и нямало процесор, примерно и т.н....

 

...та, не подценявайте свиренето с не-включена китара, след като няма нищо подходящо, в което да се включи, понеже някой ден може и да има и тогава ще увиснете - една лампа и яко издишане и после "къде ми е зуума (или нещото, там...)".

 

...а ако наистина това е възможно (за което става въпрос в темата), успех и извинявайте за оф-топика :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Не знам какви са тези ZOOM-ове за ел. китари, та толкова много ги плюете, но аз от няколко месеца имам това ZOOM A2.1usb - ACOUSTIC EFFECTS PEDAL & USB и съм възхитен без никакви забележки към звук, освен за сложността при експлоатацията му. Ама вече го опознах и започнах все по-лесно да се справям с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, сигурно е така. Повечето съфорумци ( включително и аз) недолюбват драйв блендите  на Зуум, които са меко казано - посредствени.

Та от там и леката ненавист към Зуум :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ааа, може, можеее :D :D :D

 

Така или иначе, да не забравяме, че са евтини процесори. Основната причина да звучат гадно е 'щото с тях най-често свирят начинаещи китаристи, които и скъп процесор да им ръгнеш, пак няма да успеят да го настроят както трябва и ще звучат по същия начин. Виждал съм на живо (това като легенда звучи казано по този начин) Zoom 505II, който звучи слушаемо, така че не е невъзможно. Всичко е въпрос на настройка, каквато е всъщност и идеята на тази двугодишна тема, а не "става ли зуум или не става".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.