kolio_k Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Ивчо много е гот Хавата е супер и всичко си пасва точно, но примера има много общо по скоро с рок ( за мен де, лежащия бас го прави както и доста статичните барабани) а при рока всичко е гот като е заедно добре изсвирено, така , че от моя гледна точка си е супер. Също и много добре си се сетил да барнеш хай хата от към динамика. Харесва ми също, че фуса и соло барабана не вървят точно заедно ( на много микро ниво ), явно в резултат на някаква твоя манипулация и това придава по живо звучене. Ако искаш, можеш да пробваш да запишеш по активен бас на моменти, синкопиран, с дъх, леки акценти върху някои от биитове, малко назад от фуса и подчинен на същата пулсция, а също и филове от време на време на барабаните като прилагаш същия тип динамика на соло барабана като на фуса и го дръпнеш една идея зад биита по времена филовете. Това за А частта, там където груува се сменя си е класическо рок звучене и липсва само китара с драйв Цитирай
bulby Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Ivelin - доста яка идейка, особено ме кефи бийта. Иначе, ако някой ме пита какво за мен е груув, вместо да се мъча да скалъпвам дефиниции, просто бих му пуснал нещо като Там е работата, че докато ние белите нищим разни понятия, афро-американеца просто сяда и засвирва Редактирано Март 2, 2010 от Angermeans Цитирай
yotzzo Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Там е работата, че докато ние белите нищим разни понятия, афро-американеца просто сяда и засвирва То за това не се включва в темата. Трае си афроамериканеца и си суингира груувирайки офбийтово, а ние умуваме тука колко да мръднем на четвъртинката втората осминка Афроамериканец да си на днешно време! Не ме разбирайте погрешно - темата Ама и афроамериканеца си го бива. Не, че българорома не груувира, при това неравноделно и кючекчийно. И негов ред ще дойде за надлежно анализиране, надявам се. Редактирано Март 2, 2010 от yotzzo Цитирай
Tozi Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Аааа - това струва скъпо. Специалните неща са скъпи. (нищо че не се ценят - това не намалява стойността им) Цитирай
yotzzo Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) ^ Колкото - толкова няма да се пазарим. Пилци, пуйки, прасета, агнета, ракия... ще правим набези по селата - квото си требе. Токовата, за бентли няма да можем да съберем, ама и ти ще казваш точни тарифи. Редактирано Март 2, 2010 от yotzzo Цитирай
synchu Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Аз пък изсрах едно грууви-лай тая вечер - ама нищичко не е свирено! Когато мишката говори и котката гледа умно (бах таа говореща мишка!) Тва може да стане и за джемче, ако сте фенове annoying jam Коле, дай една критика и на сам, ако не те мързи Oтлично много добро, вкл. и за джем. Макар, че дядо е прекалено метъл и само пентантоники и хармонични минори ще дрънка. Пусни в Джем? Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Angermeans... афро-американеца просто сяда и засвирва и аз си мислех, че всички от тоя вид пеят "жестоко', ама Ц Цитирай
kolio_k Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Ivelin - доста яка идейка, особено ме кефи бийта. Иначе, ако някой ме пита какво за мен е груув, вместо да се мъча да скалъпвам дефиниции, просто бих му пуснал нещо като Там е работата, че докато ние белите нищим разни понятия, афро-американеца просто сяда и засвирва Еми то и ти си прав и ние белите няма смисъл да се мъчим, осъдени сме си от природата, пък и за какво са ни обяснения, ще си пускаме грувари и това е. Аз тогава ще си нищя понятията за себе си ( няма смисъл , ама на краста), а който му е хванал вече цаката да прави като афроамериканците, сяда и засвирва. Сори за излишните постове Цитирай
CyberGene Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Angermeans, ми ние нали в тая тема точно затова обсъждаме нещата за груува - понеже не можем да седнем и да засвирим груув (поне аз де) Ако видиш негри в някой форум да спорят как се свири груув, тогава върви да им кажеш "сядайте и засвирете", не се занимавайте с глупости, ама при нас малко трудно Все едно ония американци, дето се опитват да свирят български фолклор да им кажеш - бе я се хвърлете отнякъде, на българските майстори, ако знаете как им идва от сърцето, пък вие... Цитирай
bulby Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Кольо, постовете ти изобщо не са излишни, напротив - много ме кефи да чета разсъжденията ти на тази тема, имаш доста як подход към нещата. Също така далеч не мисля, че белите сме обречени в тази насока - примерно бели барабанисти като Джон Бонъм, Стюърт Коупленд, Вини Колаюта, Стив Гад, Чад Смит и т.н. да не би да нямат груув? Достатъчно е да погледнем, че Джими Хендрикс е записал всичките си албуми със 100% бяла ритъм секция и става ясно, че не опира само до цвета на кожата Просто винаги съм си мислел, че понятието "груув" и изобщо ритмическото чувство, присъщо на афро-американската музика, не подлежи на академичен анализ и няма математическата подреденост (била тя и по-нелогична на места) на класическата музикална теория. То си е точно това - усещане, да си яко вътре в бийта и в същото време да излъчваш свобода и дори небрежност. Трябва да си идва отвътре - тренировките определено са адски важни, но само с тях няма как да се получи. Надявам се да не обидя някого, но като слушам метъли да опитват да свирят блус или фънк, в мен нищо не се случва. Да, перфектна техника, няма клатене и тн, но просто една есенциална съставка липсва. И да, слушането, гледането и особено кефенето на грууваджии си помага, доста при това! Още един поздрав! Редактирано Март 2, 2010 от Angermeans Цитирай
CyberGene Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Просто винаги съм си мислел, че [...] не подлежи на академичен анализ и няма математическата подреденост Мисля, че няма нещо в тая вселена, или поне в близките галактики, което да не подлежи на анализ и математическа подреденост. Дори когато не е напълно сигурно, то може да бъде описано с вероятностен модел, както в Квантовата механика. Но да не навлизаме в излишни офтопици Цитирай
bulby Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Ох, завършил съм СМГ и цял живот съм обграден от и се боря с хора като теб! Цитирай
CyberGene Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 Аз пък завърших средно-музикално училище и се боря цял живот да докажа на музикантите, че музиката се описва от квантови уравнения Бъзикам се, и аз съм завършил Математическа Гимназия Цитирай
Tozi Отговорено Март 2, 2010 Отговорено Март 2, 2010 ^ Колкото - толкова няма да се пазарим. Пилци, пуйки, прасета, агнета, ракия... ще правим набези по селата - квото си требе. Токовата, за бентли няма да можем да съберем, ама и ти ще казваш точни тарифи. Аве от Бентли чак ,няма нужда. Виж едно грууви - спортно женско прасенце около 80-100 кила - може. И после ще се съберем всички да го омааме с червено домашно вино. А! Еврика! Е тва е груува пичове - комбинацията между правилното питие с правилното мезе. Така яко си тръгва груува че накрая направо към суинг отива - така яко люлее. Аз също гласувам за черния груув/суинг. Хубаво си раздуваме ние тука темичката, ама някой седна ли да го анализира и разбере груува като забави запис и после да се опита да го повтори 1:1? Или пак някои ще каже - ДА АМА..... то нали..... аз не си падам по техниката а по музиката или обратното аз не си падам по музиката а по техниката, да ама то белите не могат да скачат а черните не могат да пият силен алкохол и въобще аз правя изкуство а не музика или то аз по принцип не съм професионален музикант....... Оправдания колкото искаш и всеки може да докаже всичко - има ли юристи в тоя форум? Аз пък съм завършил икономически техникум! Цитирай
Ивелин Отговорено Март 2, 2010 Автор Отговорено Март 2, 2010 (Редактирано) Понеже и аз съм го чувал това, за черния музикален нюх, ама като си говоря с черните музиканти тук по тоя въпрос - те отдавна са спрели да делят музикантите на черни и бели...(естествено не всички, но повечето) и ако не беше така - нито аз, нито Пешо щяхме да свирим с тях... А и като дам пример за някой черен музикант, самите черни ми казват: - А ти ходи ли да видиш как свират ония white boys в sugar bar?! Харесва ми също, че фуса и соло барабана не вървят точно заедно (на много микро ниво), явно в резултат на някаква твоя манипулация и това придава по-живо звучене. Е маниак си! --- Още една моя дифиниция за груув: Groove - премерения хаос в реда! Редактирано Март 2, 2010 от Ивелин Цитирай
Recommended Posts