Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Според мен пък звучаха като гъз, но това може би е защото свирят с 3 баскитари... Не мога да ги усвоя тия пичове :D

Но в интерес на истината това отбелязах и на концерта, че звучат зверски стегнато за такъв нисък строй и предположих, че наистина свиря с този проц, защото май тук бях чел, че свирят с него.

Отговорено

"Кери беше казал, че ако застане до ампа и червата му не се раклатят от звука, значи не става."

Ей точно това нещо не може да направи каквото и да е процесорче :) Няма такова усещане да надъниш мощен усилвател тъй, че да ти треперят дрехите и карантиите докато свириш. За съседите също сигурно е преживяване :D

• 3 weeks later...
Отговорено

Колеги, ето още едни видео, записано е с Fractal-a и китара Fender HM Strat!

Скоро ще кача и още едно, където ще използвам Tom Anderson guitar, със същата бленда, за сравнение :)))

http://www.youtube.com/watch?v=q3w7mIb7P0I

• 5 weeks later...
Отговорено

"Кери беше казал, че ако застане до ампа и червата му не се раклатят от звука, значи не става."

Ей точно това нещо не може да направи каквото и да е процесорче :) Няма такова усещане да надъниш мощен усилвател тъй, че да ти треперят дрехите и карантиите докато свириш. За съседите също сигурно е преживяване :D

Без да целя да вляза в спор, един сериозен power-amp + 4х12 stack няма ли да докарат същия ефект? Защото рига който ползвам по репецитии е такъв, и бая добре ми се разклащат карантиите... :)

Битката е за фини детайли в звука - това го знаем всички, които малко хора усещат наистина (а и дали усещат наистина, или само си мислят така, а и какво точно усещат като няма унифицирана терминология която да ползват разказвайки за усещането...). И големия пирон за мен в цялата битка - като човек който обича да свири на живо и пред публика, единственото нещо което си струва да се гледа е броят на схванати вратове от куфеене и пресъхнали гърла от викане. 'Nuff said. :)

Shut up and play your guitar!

Отговорено (Редактирано)

И на мен да ми снесат, и аз ще застана между двете лога ;) Даже и хубави думи ще кажа :P

Обикновено ендорсмънта не се изразява в "снасяне", а само в предоставяне на безплатно или с голяма отстъпка оборудване и обслужване, в замяна на реклама.

Доста погрешно е схващането, че на повечето музиканти им плащат за ендорсмънта... ;)

Редактирано от Kalmar
Отговорено (Редактирано)

Е само на големите им плащат за ендорсмънта :) Средните и средно-малките / :D/ са както ти казваш. Даже съм почти сигурен, че е възможно и да си платиш ти, за да станеш ендорсър и да те пишат в сайта на еди-кой-си.

Тези дни гледах от клипчетата на Dunlop TV Rig Rundown и ми стана много интересно, че дори Били Гибънс, който е много олд скуул използва доста електронни неща в чейна си. Doug Aldrich също.

DJ Ashba oт GNR също свири директно с процесор, даже май точно Axe FX.

Много ми е интересно как някой от дърлещите се лампомани/аналогофанатици отива при някой свирещ всяка вечер пред 30 хиляди човека и му казва "аааабее аланкооолу, гледай какъв ти е пластмасов звука с тоя процесор...въобще не ти е динамичен звука, хармониците никакви ти ги няма, много си компресиран и въобще не ми мърдаш червата..." :D

Редактирано от Yves
Отговорено

Аз пък не разбирам защо вечно трябва да става спор на тази толкова изтъркана тема. Всеки си има вкус и толкоз!!!

Не бих казал на никой, че му е пластмасов звука (от възпитание), но това не ми пречи да си го мисля за много хора, без значение пред колко публика свирят. Това не означава, че звукът им е лош. а само че на мен не ми харесва. При това не съм лампов маниак, често свиря с изцяло транзисторна апаратура и я намирам по добра от ламповите в много случаи

И съвсем между другото, това пред колко хора свириш въобще не те определя като музикант, до голяма степен е въпрос на късмет ( и разбира се, трябва да имаш минимално необходимите умения). Групата с , която свирих 2009, в близкото минало (след 2000ната) е правила най големите концерти в Швейцария (вписват се в графата много хилядна публика) на ежеседмични начала. Това никак не им пречеше да са доста посредствени музиканти, надскочили гаражното ниво на собствен ход ( и не отишли много по далеч). Световната музикална сцена е пълна с такива примери, повечето от хората нямат нужда от музикални виртуози, а от добри песни. Това въобще не прави изпълняващите ги гении.

п.п. Според мен, добрият саунд не се състои в това да ми се разклащат карантиите като свиря, това сигурно е така, но само за дадени стилове. Аз свиря, общо взето тихо!

Отговорено (Редактирано)

То по скоро може да има обратната тенденция вече :

"бря, успях да си 'симулирам' софтуеърния/процесорен чейн с отделни аналогови компоненти"

И една детска първична радост, че всичко ти е отделна платчица с discrete elements, блокче по блокче, като лего.

В аналогов вид, просто, разбираемо и сигурно ти манипулира саунда.

И всяко блокче от аналоговия чейн да ти е някакъв легендарен компонент, или клон на такъв, с много история и велики записи направени с него :)

п.п. за качеството и динамиката - не ги разбирам, предполагам само топ ниво процесорите са сравними с топ ниво аналоговата техника

Редактирано от emosms
Отговорено

^^ Аз ще се съглася с Кольо и ще дам пример с днешният рожденик - Карлос Сантана. Ами не ме кефи звука му. Точка. Обаче е голям. Пак точка :) И изобщо не ме интересува с какво свири. Обратното ако се кефя на звука на някой китарист ще проверя с какво свири.

А съвсем отделно например Кольо и Налбантов с каквото и да свирят - изкарват винаги як звук ( всички сме гледали ревютата им ). Което ще рече че хубавият звук до голяма степен идва от китариста и звукоизвличането.

Предлагам да не разводняваме темата за или против процесорите а да се съсредоточим върху конкретни примери на въпросния процесор. Който не харесва процесорите - има такава тема за или против. Нека да пишат хора, които имат впечатления за въпросния процесор за да може темата да е полезна. На кой от какво му мърдат карантиите и що е то ендорсър не е предмет на тази тема.

Отговорено

^ В този дух, ето нещо с малко по-различна стилистична насоченост от постнатите досега видеа:

Лично според мен axe-fx е изключително удобно устройство за домашно студио ( и не само ), понеже съчетава в себе си аудио интерфейс, огромен набор ефекти и изключително качествени амп симулации, нещо като студийно швейцарско ножче :).

Ако на някой му е интересно, в това видео пича си е направил труда да мине през почти всички заводски присети.