Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Rg570fm Vs Ibanez 540sltd


kolio_k

Recommended Posts

Та както писах във Фукня, вчера се сдобих със съответните китари, бартер за един амп. От известно време насам си търся китара, грубо казано за свирене тип шред, в смисъл с изразени средни, тънък гриф, добър флойд и тн. Проблема ми в случая е , че вместо една , получих две ;) (като имам проблеми все такива да са)

Никога не съм харесвал Ибанез кой знае колко, те си имат един особен саунд, който е доста далеч от този, който лично на мен ми допада, но бих искал да имам китара за всякакъв тип свирене, а прилична китара с Флойд все не можех да си намеря ( относително евтино имам предвид )> както и да е, две определено не ми трябват, така, че едната скоро ще отиде при нов собственик да го радва :greenangel: и ще ми освободи пари за други покупки.

 

Бих искал да получа мнение от вас ( знам , че фирмата има страшно много потребители и ценители във форума), коя китара бихте задържали и защо

 

А ето и какво знам за самите китари

ibanez540sltd.th.jpg

Ibanez 540SLTD

 

Китарата, според серийния номер е правена 1990та година. Отзад на планката с болтовете за грифа пише Ibanez 7101 Case ave, North Holywood CA 91605 USA. Доколкото успях да намеря нещо по въпроса в нета, китарата е правена в Америка от някакъв Custom shop team, с материали и хардуер, доставяни изцяло от Япония. Не съм сигурен за това, инфото което намерих беше оскъдно. Грифът е изключително тънък , 18мм дебелина на първи праг, абсолютно плосък отдолу и за мое учудване след 20 години , съвсем прав. Адаптерите са правени от Димарцио за Ибанец и на тях пише Ibabez/USA, средният адаптер е всъщност с две намотки и няма брум. Тремолото е Ibanez Edge, ножовете са като нови ( много странно, може би не е използвано много ). Тялото би следвало да е махагоново ( не съм сигурен). В праговете има много живот, но има нужда от профилиране, за да постигне идеална акция без бръждене ( в момента е около 1,5 мм на 12ти праг, може да слезе до 1,3мм, но тона започва да ме дразни)

 

rg570fm2.th.jpg

 

Ibanez RG570FM

 

Според сериния номер, китарата е правена 1992. Отзад на платката, както и на задната част на лопатата до серийния номер пише Made in Japan.

Грифа също е много тънък ( малко по дебел от другия, 20мм на първи праг), адаптерите са Ibanez (предполагам) съответно V7, S1, V8. Тялото е топола, с флейм топ.

Тремолото,доколкото разбрах е Ibanez Edge Lo-Pro, от горе златото вече си е заминало и едното седло даже е почерняло, но ножовете, точно както и на другото, са като нови, явно Ибанец са използвали някаква много твърда сплав. Грифът е в напълно прав. Много добра акция

 

Що се отнася до саунда

Sката е доста по светло звучаща от RG, от една страна това дава повече дефиниция, от друга RG звучи по плътно като цяло. За сега не мога да кажа коя ми харесва повече като звук, трябва да посвиря доста ис двете, понеже като цяло нямам опит с подобни китари , а колкото съм свирил на такива, обикновено не са ми допадали ( заради саунда, иначе са много удобни де).

 

Според мен григът на Skata е прекалено тънък и не мисля, че би било уместно да и се слагат по дебели струни от 10ки, поне в нормален строй. На RGто, без почти да е по дебел, някак си ми се вижда малко по стабилен, но може да се заблуждавам. Реалната разлика е 2 мм.

 

Бих се радвал на всякакви мнения, особено на хора, с опит с тези или подобни китари. Това, разбира се не значи , че разчитам вие да ми кажете, коя китара да си оставя, тези неща, човек трябва някак си сам да реши, но колкото повече гледни точки, толкова по добре

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Както вече казах във фукнята смърди на американ къстъм та се не трае. ;) Аз съм с две ръце за С-ката, да не говорим, че съм и свирил на такава и си е е*** ******а. Като другата не съм пипал, но на мен специално точно такива Ски са ми умрели на сърцето. Единственото, което на мен не ми харесва при тях е, че са с 22 позиции. Относно струните 9,10 ще си е добре, те хората тоя тънък гриф не са го направили от стиропор, ама верно по-добре да не се прекалява. То акъл няма кво да ти се дава, свириш - решаваш, за мен лично Ската би бил по-добрия избор (поне така на приказки само).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много :thumbs_up:

 

Точно това ми трябва, просто мнението :nono: и гледната точка на всеки.

 

Благодаря предварително на всички за коментарите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Две думи:

Suhr Modern

 

Всъщност 4-ри:

Продай ги. Suhr Modern. :nono:

....или Caparison.

 

Ibanez Artist & SZ720 са единствените, които ми харесват като звук и най-вече на удобство като гриф, което е много индивидуално. S донякъде. С RG-тата не успявам да се разбера (сега отнякъде ще изскочи набора да ме разкатае :thumbs_up::D ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много.

 

Не ми се дават много пари за китара с Флойд, а определено не съм виждал още евтин Suhr :thumbs_up: иначе не бих се колебал и 2 сек . Все пак обнадеждаващо е, че С ти допадат макар и частично. Артист съм имал много години, но това си е Лес Пол, не че е лош, но не е това, което ми е нужно в случая

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих си оставил, може би и двете.

Ако трябва да избирам - С-ката.

Защото нямам С-ка и защото червена по-ме кефи.

 

А ако много се чудиш, остави пазарът да реши - пусни двете за продажба

и която се продаде, ако се продадът и двете, пак добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, за сега да продам само едната, но трябва да измисля коя :thumbs_up: . И аз като цяло клоня към S-a, но другата ми звучи леко по плътна, а това ме кефи доста

 

п.п. Иначе предполагам, че мога да ги продам и двете, при разумни цени, това са много готини инструменти, стига да си падаме по типа

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

S-серията според мен е може би с малко по-широко стилово приложение спрямо RG. От друга страна имам едно RG770DX с адаптори Ibanez/USA и т.н. и споделям мнението, че грифа се усеща някак леко нестабилен ... лош не бих казал в никакъв случай (при мен даже е 17 мм). RG серията според мен е по-явно ориентирена към по-тежките стилове. По-светлият звук на S-ката спрямо RG-то в твоя случай предполагам се дължи на адапторите. Ibanez-ките адаптори попринцип са "по-тъмно" звучащи. При мен на RG770 бриджа е същия модел адаптор F2 и звучи по-светло в сравнение с други RG-та (което може би се дължи и на maple фингърборда). За флойда разлика в стабилността едва ли има. Твоята S-ка според мен има и леко колекционерска стойност за любителите на марката. Вече за разликата в звука при 22 и 24 прага и т.н. са си валидни за всички китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офтопик :thumbs_up: червената (С-а) ми напомня много за на чичо Джо Сатриани китарата.

 

Бих избрал С-а заради DiMarzio-тата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RGто бих задържал аз, защото имам вече една китара с Lo-pro Edge и за мен това е най-доброто тремоло, което съм пипал някога. От друга страна, не съм пипал толкова много тремола. Със ZR примерно съм свирли не повече от 30 мин.

 

Ако искаш тремоло, мисля че Lo-pro-то няма да те предаде. За другото не знам и нямам мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено задръж S-а. Това, че е по-стара предполага че е по-добра.

 

 

А ако продаваш някоя - кажи ми. Аз определено имам интерес и към двете!

 

 

И двете са Японски. С-а е махагон. Но RGто има по-плътен звук както казваш, защото е доста по-масивно тялото.

Редактирано от Daniel_V
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено задъж RG-то! Сигурен съм че вече имаш китари за широки приложения, ама е хубаво да имаш и една по тежка и плътна. А лоу про-то е супер тремоло! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря на всички за мненията и гледните точки :thumbs_up:

 

@Даниел_В

 

Определено ще продам някоя от двете скоро, макар и д не знам дали ще стигне до БГ. Ако е такъв случая ще ти пиша ЛС.

 

п.п. За едно нещо се убедих. И двете тремола са супер, аз лично не мога да кажа кое е по добро, но идвете са масивни и не разтройват нито грам, независино какво ги правя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно тремолата.

 

Те са еднакви като основна конструкция. Единствената разлика е в ниския профил на финната настройка на Lo-Pro-то.

Но определено това са НАЙ-ДОБРИТЕ тремола - ЕВЪР! Доказано!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LO-Pro Наистина е много добро аз съм с такова на мойто RG и съм страшно доволен.

Относно избора бих си оставил RG . :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.