Crimson Публикувано Април 16, 2009 Публикувано Април 16, 2009 (Редактирано) Предполагам, че във форума няма чак такива експериментатори, но все пак ми е интересно какво е мнението ви за електрически китари с 8 струни Въпросът ми бе подбуден от това ревю - ЦЪК! Моето мнение е, че са малко крайни творения, т.к. обезсмислят функцията на баса или поне му се мешат доста сериозно в работата Това не пречи, разбира се, някои талантливи пичове като тези от да си трещят здраво с тях.Вие сте... Редактирано Април 16, 2009 от Crimson Цитирай
Додо Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Ууу, яко, яко! Много яки китарки и с удоволствие бих пробвал как е, но не бих си купил... Не съм от "крайните експериментатори". Мешуга са сила! Цитирай
Linchpin Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 (Редактирано) Предполагам, че във форума няма чак такива експериментатори, но все пак ми е интересно какво е мнението ви за електрически китари с 8 струни Въпросът ми бе подбуден от това ревю - ЦЪК! Моето мнение е, че са малко крайни творения, т.к. обезсмислят функцията на баса или поне му се мешат доста сериозно в работата Това не пречи, разбира се, някои талантливи пичове като тези от да си трещят здраво с тях.Вие сте... Я виж Dino Cazares как борави с подобно творение: Редактирано Април 16, 2009 от Linchpin Цитирай
Crimson Отговорено Април 16, 2009 Автор Отговорено Април 16, 2009 Да, как можах да го забравя и него. Слушах го като обясняваше за Divine Heresy - още като бяха с Tommy Vex - как си настройвал 6струнната ниско, после по-ниско, взел си 7мак и с нея същото и накрая...8! Много е смешно, все пак Dino е нисък и пълничък, а и с тая китара е голяма гледка Само от гледане си мисля, че трябва да си композираш парчетата по различен начин имайки толкова ниски тонове.(така де ако искаш да и ползваш потенциала на китарата.) Цитирай
DILETANT Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Абе аз на 6-струнна в стандартен строй не мога да се науча, пък за 7 или 8 струнни китари въобще не искам и да си помисля. Цитирай
sevenstring Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Като един многострунник от запаса няма да устоя на изкушението да се изкажа по темата. Така, аз съм убеден, че 8-струнните, както и 7-струнните китари са готини инструменти, даващи по-богати и интересни възможности. Що се отнася до "вмешателството" в територията на баса, считам аргумента за слабо валиден по най-малко две причини: първо, басът не е просто инструмент с по-нисък строй - той има отделна роля в бенда, специфична партия и доста по-различна техника на свирене в сравнение с китарата, така че самият факт, че друг инструмент свири в същата октава, въобще не означава, че го замества или измества; второ, ако разсъждаваме по тази логика, то тогава не трябва да има и групи с двама китаристи, щото какво да кажем за вмешателството при тях, дето са с еднакви инструменти. Бях на това мнение, когато си купих 7-струнната преди 5 години, и все още мисля така. ОБАЧЕ притежаването на такъв инструмент се осмисля от някои елементарни предпоставки, които изглеждат даденост, ама може и да се окаже, че не са, както аз осъзнах с времето. За да не ми става поста три километра, ще наблегна само на най-елементарната - група от хора, които са готови да свирят с теб в нисък строй, да имат или да си купят инструменти с аналогични възможности или, най-малкото, да пренастроят наличните си инструменти по адекватен начин. Аз не успях. В предната ми група свирех заедно с две 6-струнни китари и 4-струнен бас и си бях намерил някаква интересна ниша, в която да пълня криво-ляво успешно, но фактът е, че като всички теглят към Ми, се оказа малко трудно да реализирам нещо с основен тон Си или Ла в по-долната октава. В новата ми група - същата работа. От друга страна съм сработил с хората и съм доволен от музиката, която правим - какво да ги зарежа само за някой с повече струни ли? И така, отскоро се върнах към 6-те струни и свиря на 7-струнната си китара предимно вкъщи, което определено не оправдава притежаването й към момента. Не знам колко хора в България в момента свирят активно в групи със 7- или 8-струнни китари и 6-струнни басове (5-струнни барем има доста) - може просто моя късмет да е бил да не се засека с такива, но във всеки случай съветът ми е първо да си намерите съмишленици и да сте сигурни, че ще има какво да правите с въпросната талпа, и после да купувате! Иначе съм ЗА и подкрепям по принцип всякакъв брой струни, стига широчината на грифа на не надхвърля дължината на средния ми пръст. Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 (Редактирано) Седем струни са достатъчни. 8-мата вече звучи прекалено ниско за китара. Това е умният начин да кажа, че не звучи добре Това разбира се си е моето лично мнение. Относно сработването между шест и седем струни съветвам да изгледате Live in San Diego на Megadeth, където МегаДейв и Крис Бродерик заедно свирят като току-що излязъл от завода танк. Разбира се Крис нито един път не докосва седмата по време на песните, но това не обезмисля наличието и, особено в соловите му изяви тук там. Редактирано Април 16, 2009 от KeRRANGKid Цитирай
SviStyle Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Е, който иска да свири на арфа, да си купи арфа.Китарата е с шест струни(има защо). А ако искате повече струни....купете си! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 Всичко свалено под полутон ми звучи пръдливо, тей че ни 7, ни 8, ни 16-струнна китара бих си взел. Виж ако иде реч за 8-струнката на Чарли Хънтър, тогава е друга работа! Ама тия дето стържат 5-ци... по-добре бас да си вземат с дистър и айде... Цитирай
Свилен Бас Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 По въпроса с териториите на китарата и басът - ами има си басове, които отиват под контрабасът и над китарата като обхват - не случайно най-тънката струна е измислена заради 12-струнният бас (12 самостоятелни струни!), а не заради китара. От друга страна, има си басове с 4 струни, които са си фабрично в Си или Фа диез, а отдавна имаме и струна До-диез надолу и все пак, струва ми се по-логично при 8-струнната китарата, 1-вата струна да е Ла отгоре но както вече се писа - говорим за различни роли - "вмешателство" няма. Зависи кое за какво ти е, в крайна сметка - някои жазмени свирят и с 5-струнни китари, а ако ще взимаш 8-струнна заради фа-диеза, по-добре си вземи само дебелите 6-струни, а защо не и дебелите 5, примерно или пък направо - тенор-китара (октава по-ниско). ...а бе, яка си е работата. Цитирай
рахата Отговорено Април 16, 2009 Отговорено Април 16, 2009 (Редактирано) По този ^ повод моята 7 струнна е настроена 2 тона по-надолу и да си кажа тя и така звучи прекаленно ниско,че 8-ма ще ми е леко излишна.Иначе сте прави по-скоро 8-ма е 1-ва в А.А пък и се чудя какъв кабинет да си спретна,че да се чуват всички честоти нормално П.С.Навивах един наш съфорумник в Германия да си купи една 8 стр. за да я пробваме Редактирано Април 16, 2009 от рахата Цитирай
DYLGIQ Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 Убийствено е това животно на Шектър, но всичко зависи от това какво ще свириш - не си струва да го вземаш само за гъзария и да не му ползваш възможностите. Ако ще трещиш като Мешуга или Дино осмакът е задължителен - то там стилът и звукът са определени от ниските настройки - тия рифове не мога да си ги представя октава горе. За по-кротък метъл и седмак върши работа. Относно "спречкването" с баса само човек, който не се е занимавал със запис на ниско настроени китари може да каже, че проблеми няма. Напротив, има, но са преодолими. Важно е и през какво ще извадиш гласа на звяра, за да се чуват все пак тези ниски честоти. И не е задължително всички в групата да са настроени ниско - ако имаш достатъчно въображение можеш да вкараш ниските струни много успешно във всякакви хави. Ако минаваш през Варна чуй Жоро Металиката как праска латино и квот си поиска на седемструнния Престиж. Въобще повечето струни предполагат повече възможности за изразяване, но всичко зависи от музиканта. А веднъж като свикнеш на много струни, после шестструнките ще ти се струват като детски играчки. Цитирай
sevenstring Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 И не е задължително всички в групата да са настроени ниско - ако имаш достатъчно въображение можеш да вкараш ниските струни много успешно във всякакви хави. Абе, може, и, както казах, аз го правех в продължение на почти 3 години, обаче просто не е пълноценно, като останалите не могат да те съпортнат в основен тон на 7-ма струна. Друго си е всички да бичат рифа в една октава все пак, особено за по-твърда музика. Иначе, да, интересно е, но има моменти, в които се чувстваш леко не на място ... Иначе правилно е отбелязан и проблемът с апаратурата - 7-ма струна иди-дойди се вписва в по-читавите ефекти, процесори, усилватели и кабинети, обаче осма е вече, струва ми се, е друга честотна губерния и нищо чудно да се окаже, че освен нея, трябва да се купува и нов еквипмънт. Като съм чел за кабинетите на Корн, дето са основно в Ла, какви напасвания са падали, за F# (или drop-E) не знам ... Цитирай
PlamenM Отговорено Април 17, 2009 Отговорено Април 17, 2009 имам десетструнна класическа китара - твърдя че това си е направо различен инструмент. Не по лош или по добър - а различен. Естествено класическата и електрическата доста се различават , но като цяло съм за . Цитирай
horsefucker Отговорено Април 18, 2009 Отговорено Април 18, 2009 Види ми се ненужна изгъзица. Седемструнните китари са яки, защото има доста групи които свирят в ниски настройки и не е нужно да сменяш струните с по-дебели и не се налага да слагаш пружини или да завиваш болтове за да свириш в СИ например. Осем струни обаче са прекалено много и би било доста объркващо докато им свикне човек. А и ако човек си има и 6 и 8 струнна китара, прехода между двете би бил още по-объркващ. Цитирай
Recommended Posts