Jump to content
Българският форум за музиканти

Linchpin

Members
 • Posts

  152
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Инструмент
  китара

Contact Methods

 • Website URL
  http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=227547868

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Пловдив

Linchpin's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

35

Reputation

 1. Един човек получил странна фобия- мислил се за кон. Неговите близки се притеснили и го завели на психиатър. Той му казал: -Виж сега, не мога да те убедя, че не си кон, но за да се убедиш сам в това, отиди в някоя конюшня и поживей с конете, след това ела да кажеш какво мислиш по въпроса. Отишъл си човекът и след 2 седмици идва пак при психиатъра. Той пита: - Е, как е, все още ли си кон? - Докторе, каквото можах- направих... второ място!
 2. Бях пушач от 1992г. до 2005г. Беше ми много трудно да ги откажа и знам, че запаля ли отново ще ги пуша до живот. Може би са прави тези които твърдят че няма бивши пушачи, а има такива, които са спряли за известно време. Колкото до банера- щом броиш дните, значи мислиш за цигарите, щом мислиш за тях, значи не си се отървал. Е, за някои ако броенето е мотивация- нека си броят, но според мен това удължава "агонията", а и съвсем ненужно би те подсещал за навика, от който се опитваш да се отървеш.
 3. Имам няколко приятелчета, с които се гордея и един от тях безспорно е Евгени Димов. Наскоро той сътвори един шедьовър по поръчка на клиент, а именно- Gibson Zemaitis style. Понеже не ми се свалят и качват снимки, давам линк към неговия блог, дано не бъде разпознат като реклама, защото единствената ми цел е всички да изпитат нирваната, в която изпаднах аз при вида на завършената китара: http://www.i-school.dimovengraving.com/2013/09/gibson-zemaitis.html Аз лично, ако бях поръчител, бих пожелал дърворезба с инкрустации върху дървото... но що е време- все е пред нас- може и това да видим! Сигурен съм в едно- Евгени ще го направи както никой друг!
 4. BabyfaceBob, нищо подобно не предлагам. След като има пушачи, значи трябва да има и кой да произвежда тютюна. Няма пушач, няма проблем- малко по сталински звучи, но предлагам метода да не е избиване на пушачите, а просто да не създаваме нови. Ясно дълъг и труден процес, но според мене усилията трябва да са в тази насока. Сега всеки да се замисли кои са ПРИЧИНИТЕ, които карат човек да пропуши и прави ли се нещо за да бъдат премахнати.
 5. Цигарите ги отказах през 2005, т.е. мисля, че имам поглед върху проблема от двете му срещуположни страни. Тютюнопушенето, макар и да не е вродено у човек, е нещо от което организмът изпитва нужда, като същата онази голяма или малка нужда заради която посещаваме "нужниците", на които още им казват и тоалетни. Пушачите няма да откажат цигарите, просто заради забраната- те ще продължават да търсят начини и ще продължават да пушат. Затова, ако не друго, нека си имат своето местенце, където да задоволят нуждата си от никотин. Не става въпрос само за заведенията, а въобще за обществените сгради. Друг е въпроса за това, че нещо се ЗАБРАНЯВА. Вени Марковски цитира наскоро в едно тв предаване една мисъл на Франклин: " Ако рискуваш свободата си заради илюзорната сигурност, ще загубиш и двете". Според мен подобни забрани няма да решат проблема, защото те не предотвратяват причините, а някакво следствие от тях, което пък е предпоставака за израждане на проблема и развитие в други посоки. Май станах многословен и отвлечен, но накратко ЦЕНЕТЕ СВОБОДАТА.
 6. Аз се снабдявам с такива от " Викиват"- имаше и със задръжка и без, предполагам че все още ги има. Без задръжка съм намирал и в " Електронинвест". Щанда с бутоните на " Викиват" вече е в съседната сграда , да не ги търсиш на старото място.
 7. След като има шум още на първото стъпало смени транзистора с друг полеви, естествено внимаваш за разположението на изводите. Така ще си сигурен дали не си попаднал на кофти j201. Аз съм попадал на ментаци 2SK117. Ако шумът продължава да го има- още веднъж си провери окабеляването- какъв е този диод, за който са свързани масите- светодиод или друг някакъв, не става ясно, нито може да се проследи по снимките. Захранването комутираш ли го на входа на ефекта, за да прекъсва при изваден жак на входа? Ако да- провери и там още веднъж дали прави добър контакт. Ако всичко до тук е о.к. и все пак има шум, тогава можеш да се съмняваш в други елементи. Успех. п.п. Кондензатор с обозначение 200 обикновено е 200пФ, ако е .002 е 2нФ, провери си още веднъж стойностите на елементите, ако имаш някакви съмнения питай.
 8. Провери си още веднъж стойностите на резисторите. Ако всичко е о.к. закачи изхода на ефекта след първото стъпало, т.е. на средния крак на потенциометъра за " gain". Виждам, че си сложил цокли- пробвай го с всеки един транзистор поотделно- така ако има дефектен транзистор ще го елиминираш. Ако отново всичко е о.к. започни да местиш изхода на ефекта след всяко стъпало.Така ще установиш кое стъпало точно е проблемното. Аз трудно настроих преднапреженията. Нашият съфорумник Марин ( Liquid death) ме посъветва да започна настройката им отзад- напред и беше прав. Огромно благодаря за което. Една детайлна снимка на ефекта от страната на пистите с навързани потенциометри и т.н. може би ще е полезна.
 9. Хванах го, най- после! Дефектен потенциометър на DELAY (50 kOhm), чисто нов! За пръв път ми се случва да ме предаде потенциометър. Между двата крайни извода няма съпротивление, поне моят мултицет не го хваща. А трябва да е 50 кОм! Счупи ми нервите. Благодаря на отзовалите се.
 10. Както писах вече първо го направих на експериментална платка и заработи. След това направих и платката от tonepad, прехвърлих елементите и вече не работи, поне не и ехото- работят само буферите. Захранващите 5 волта са налични, чипа е правилно ориентиран, мерих пистите и връзките една по една да няма някъде прекъснато- всичко е о.к. На 15 крак има сигнал , а на 14 (изхода) го няма. Всички подозрения падат върху PT2399, затова го смених с нов, но няма промяна. Другият вариант е да правя някаква глупост, която не мога да хвана, поне за сега. Кондензаторите 82nF и 27nF са съставни, но едва ли е там проблема.
 11. Здравейте! Преди време направих на експериментална платка въпросният ефект. Сега реших да го прехвърля на нова платка и... изненада- не тръгва! Ползвал съм платката от tonepad. Буферите работят и на изхода има сигнал от китарата, но без ехо! Реших, че се е скапал чипа PT 2399, сложих нов, но не е от него (освен ако и двата не садефектирали). 5 волта на 1 крак и 2,5 волта на втори са налични. На 15 крак (delay in) има сигнал, но на 14 го няма! Никой от потенциометрите не внася корекция в сигнала по какъвто и да е начин. Някой има ли идея какво може да става? Този чип има ли някакви изявени претенции и капризи?
 12. Плочката е 1мм от огледална неръждавейка- има си предпазно фолио и след свалянето му е наистина като огледало. Предишната я полирах на ръка- след часове търкане резултата беше доста по- лош от готовата.
 13. Аз тази "гимнастика" вече 2 пъти я правя на моята китара. Китарата някога е била притежание на една бивша младежка организация и като всичко "държавно" беше доволно ограбена- от оригиналния хардуер не беше останало почти нищо. На снимките се вижда пикгарда, с който тя беше оборудвана. Вижда се и как някой "майстор" е дялал с теслата за да набута вътре новите чаркове. Качвам снимки на това как изглеждаше когато попадна у мен, след първия и след втория ремонт. Макар, че има страт форма, плочката е много по- различna (и по- голямa) от този на фендерите. За целата изрязвах няколко шаблона от картон, докато заприлича горе- долу на оригинала.
 14. При китарите корпусите на потенциометрите са изолирани от екрана (фолиото), а замасяването им става посредством отделен кабел за всеки потенциометър поотделно към една обща точка. Ники фена това го е обяснил и онагледил със снимков материал. Също от там може да се види, че буксата не е изолирана от екрана (фолиото) . За ефектите няма нужда да изолираш корпусите на потенциометрите, само захранващата букса, ако е в метален корпус. Старай се всички маси да са събрани в една точка.
 15. Въпросът е не, дали искаме нова централа, а дали можем да си я позволим! За искане- почти всички искат. Ясно е, че пари нямаме, значи трябва да вземем в заем. Само, че който и да е "инвеститор" ще иска да си ги върне инвестициите и то с колкото може по- добра печалба и това е ясно, макар че някои се опитват да ни го представят инвеститора като "служба за социално подпомагане". В карайна сметка- ако се построи АЕЦ Белене, кой и как ще я управлява? Ще имаме ли достатъчно кадри или ще започне миграция на специалисти Козлодуй- Белене и обратно, до постигането на едно огромно нищо?!? Каква е гаранцията, че няма да започне натиск отвън за затварянето на този и онзи блок, както стана с Козлодуй? След като нашите правителства до сега позволиха да бъдат баталясани предприятия като "Кремиковци", "ВМЗ -Сопот", "ОЦК-Кърджали" и още много други, каква е гаранцията, че като се построи "АЕЦ Белене" няма да го сполети същата съдба, особено при реалната перспектива произведената ел. енергия да е доста скъпа и да се окаже твърде нерентабилно производството и? На сегашният етап- твърдо "НЕ" !
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.