Jump to content
Българският форум за музиканти

семпли от 8 различни драйв педала


kolio_k

Recommended Posts

След интересната тема напоследък в китара ,свързана със 4 различни клона на Тюбскриимър, аз, като голям фен на този тип педали, реших , че не е лоша идея да запиша няколко семпли от наличните ми в къщи педали. Надявам се ,че същите биха могли да бъдат полезни на евентуални бъдещи купувачи или просто заинтересовани.

 

Не съм използвал педалите като бустери, защото исках по скоро да покажа как звучат самите те, включени в приличен амп и доколко и как могат да се използват самостоятелно. Разбира се, иначе могат да бъдат постигнати още много и най различни саунди.

 

Използван гиър/

 

Gibson LP Limited - нещо като студио с два ПАФ адаптера, флейм топ и ключове Groovers, Fender American Standart Stratocaster 1984

Чистия канал (без кривене) на Engl Thunder 50 Reverb

Кондензаторен мик AKG - знам че не е най подходящия за целта, но исках записите да са колкото се може по реалистични, а не добре звучащи

Саунд карта EMU 0404 USB

Съвсем малко ривърб от компа (2%) в микса, просто защото забравих да пусна пружинния на кубето

fenderandgibson.jpg

engl.jpg

 

Всичките семпли се намират тук http://babythomas.name/Kolio/Много съм задължен на Baby Thomas, затова че ги качи на неговия сървър, защото Путфайла, а и други подобни ме докара до бяс

 

 

Драйвовете както са по ред на сървъра

 

Carl Martin - Hot drive'n'boost

carlmartin.jpg

Цена в Томан (давам за ориентация тип качество/цена) 229 eur нов

 

За мен ефекта е твърде скъп за това, което предлага.

Два педала в една кутия, бустер и дисторжън с умерен към слаб гейн. По мое мнение звучи по добре със сингъл коил адаптери

Добри страни (всичко е от моя гледна точка разбира се)

-Бустера работи отделно от драйва и е изключително качествен, може би най добрият клиин бустер който съм пробвал

- Няма никаква загуба на ниски при включен ефект, нещо което често се среща при драйвовете

- Много добър в комбинация с други ефекти или като буст на амп

Лоши страни

-Недостатъчно гейн , за да работи самостоятелно ( а най вече за това ми трябва)

-Буста е след драйва , така че не може да го буства, а само вдига общото ниво

 

Boss DS1-1984 Японски вариант

ds1.jpg

Цена 49 eur нов

Мисля ,че няма смисъл да коментирам тази класика, понеже е добре позната на всички

Според мен най добрите му страни са, че е много евтин и има уникален(макар и не винаги приятен) звук

 

Ibanez FC10 Fatcat

IbanezFatCat.jpg

Цена - колкото изпадне, не се произвежда от 15 години и не е особенно популярен

Според мен много приятен ефект, със саунд много подобен на класическия Рат дистиржън. Изключително подходящ за постигане на саунд , подобен на Скофиилд, а на високи нива на драйва си е Фъз (тип Хендрикс).

Има тенденция за изяждане на ниските, но е поносима. На малко гейн е много хармоничен и приятен драйв. Силно го препоръчвам, поради ниската му цена

 

Firesound 2 Naudio

naudiofiresound.jpg

Цена / На ЛС от Nikifena, но е много ниска ,сравнена с други хайенд драйвове

 

Аз лично получих моя преди около месец и не съм имал много време да се занимавам достаъчно с него, но останах впечатлен от наистина хармоничния му и богат звук, от гъвкавостта му (има три режима на работа- с бустнати баси, класически тип тюбскриимър и режим за бустване на лампови драйвове ) и чудесния му външен вид. Много добро съотношение цена/качество. Днес, утре очаквам да ми пристигне новата китара и смятам да с нея да му направя по обстойно ревю

 

Fulltone Fulldrive 2 Mosfet

 

fulldrive.jpg

Цена 189 eur нов

 

Един също така невероятен ефект. Две в едно, бустер и овърдрайв. Различен от Тюбскриимър и по мое мнение, но страшно добър. Много хармоничен, без загуба на честоти (специално баси) и прекрасна динамика, Три режима на работа - Clean boost, Flat Middles,vintage, Мосфет он и оф

 

Бустера, според мен е леко по слаб като качество от този на Carl Martin ,но във всичко друго Фулдрайва го превъзхожда значително.

По мое мнение педала е скъп но си струва парите. Препоръчвам

 

Fulltone OCD

OCD.jpg

Цена 169 eur нов

Също много добър ефект на Фултоун. Не е тип тюбскриимър, по скоро дисторжън, но много мек и хармоничен и динамичен, с доста повече гейн от ТС. Идеята му е да се доближава до маршалски саунд и според мен го докарва почти оптимално (сравнявал съм го с разни лампови маршалетки :) , не е 100 %, но наистина е близо, а и би било редно като за тази цена де) На ниво на гейна над 2 часа ми идва малко прекалено винтидж за моя вкус, но иначе наистина е прекрасен ефект, може би малко скъп, но за мен лично си струва.

 

TCelectronic Vintage distortion

 

TCelectronic.jpg

Цена 129 eur нов.

Аз го купих доста по скъпо, но тогава бяха чисто нови. Качествен ефект, но има още какво да се желае.Много е мек, но на повече гейн ми звучи леко мътно, без все пак да е неприятно много и губи малко повече от динамиката , отколкото е редно според мен. Но иначе е наистина приятен като крънч. Въпреки името си, по скоро прилича по характер на ТС(без клиин звука, който се чува при скриимърите през драйва), но може да вади доста повече гейн.

Сега след като го познавам Не бих дал повече от 100 евро за него.

 

 

Ibanez TS808 TubeScreamer

 

ibanezts808.jpg

Цена 189 eur нов

Класика в жанра, жива легенда, поради което и сериозно надценен. Аз лично много харесвам саунда на този педал, макар , че същия безпорно има някои дребни недостатъци от като например, че обича да похапва ниски честоти, а също и височката цена, за която всъщност няма причина.

Но наистина с един Фендер и подходящ амп, наистина се постига нещо много сходно със саунда на Стиви Рей (не със свиренето, за съжаление).

Бих препоръчал ТС9 вместо него, леко различен (не по лош в никакъв случай) саунд и по разумна цена

 

 

Повечето от ефектите са също така много добри бустери, но умишлено не засягам тази тема, става прекалено обширно.

Надявам се на някого темата да е полезна или интересна (или и двете с малко късмет) и ще се радвам на коментари

 

п.п. Изказаните от мен мнения за ефектите и тяхното приложение са си лично мои и разбира се вероятно много хора ще са на друго мнение. Това е гот за заформяне на евентуална дискусия

 

п.п.2 Забравих само да напиша, че всъщност семплите са само два, записани са на най високата резолюция на картата ми, лупнати са, а след това просто прекарвам саунда със внимателно преверно ниво (за да не надвишава нормалния гейн на китарата) през различните педали. Така, че всички разлики в саунда се дължат изключително и само на педалите, а не на начина на свирене, ампа или записа. Целта ми беше всичко да е възможно най реалистично, а не напудрено, с напредването на семплите, на различни места вдигам гейна, за да съответства на това, което искам да изкарам от съответния драйв. На края на записите, гейна винаги е максимален (освен при ТС електроника и ОСДто ,където е на 2 часа)

 

п.п.Последен :greenangel: Умишлено не наблягам на технически детайли от типа тру байпас и тн. Това всеки може да си го прочете ако го заинтересува

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно се интересувам от съвсем различен тип звук, но прослушах семплите с любопитство и ми направи впечатление, колко добре звучи Фендера на чистите бленди с първия ефект. Иначе с драйв сякаш най-ми хареса OCD.

Точно обратното с Гибсъна! Не толкова изчистено в началото, но затова пък много приятел драйв с Карл Мартин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се позабавих с отговора, защото исках да ги чуя внимателно и няколко пъти.

 

Най-много ми харесаха Ibanez TS-808, Fulltone Fulldrive 2 MOSFET, Naudio Firesound. Първия и третия може да се каже, че ги имам, а Fulldrive-а определено имам мерак да го взема!

Не ми допаднаха Boss DS-1, Ibanez FC10, TCelectronic Vintage Distortion. Не бих си купил никой от тия, особено първите два (и най-най-вече Босс-а :) ).

Останалите два - Fulltone OCD & Carl Martin са някъде в средата на класацията ми. Не са лоши в никой случай, просто мой си вкус. Даже OCD-то много кефи!

 

Хареса ми и методологията за тестване, ако не е скъпо авторското право може да я ползвам някой път. Интересна е!!! :hysterical:

 

П.П. Много бих се радвал ако има и други подобни теми като тази, тестовете на пикапите, имаше една също много интересна пак сходна тема на edgecrusher... Лично аз ще се постарая скоро да направя още поне 2. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нарязах свиренето и направих семпли за всеки риф, където:

 

1 - Без ефект

2 - CarlMartin

3 - DS1

4 - FatCat

5 - Firesoud(една от опциите)

6 - Fulldrive

7 - OCD

8 - TC Electronics

9 - TS808

 

Мисля, че така е по-лесно директното сравнение между ефекти.

 

Като поправка мога да сложа да има и 2-та примера със файърсоаунд за всеки риф, понеже сега е само по 1 и в отделните рифове има различен пресет на файърсаунда.

 

BabyThomas - ако искаш дай някакъв мейл на ЛС да ти ги пратя и да ги качиш.

 

Аз самия ще гласувам за ефект по-нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш прати - мога да ги кача без проблем (очаквай РМ ;) ).

 

Лично аз направих следния номер - отворих Кюбейса и импортнах 16-те трака. След това с туула "Play" (иконката в туулбара е едно говорителче) цъквам преди семпъла на конретната фигура и тей. Те от уейвформа си личат кое къде спира тръгва. Даже е по-готино като искаш да чуеш няколко определени ефекта един след друг. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с Кюбейса всъщност беше и моята идея за сравняване, ако някой е заинтересован. Както и да е надявам се че семплите са достатъчно добри като инфо, в смисъл за обща оценка за характерите на различните ефекти.

 

Евтиме, много благодаря за труда и мерака. Наистина някои хора могат да предпочетат твоя вариант за сравнение.

 

п.п. Само искам да добавя, че всички семпли са свирени през цялото време с драйв по два пъти, а след това при записа съм ги пускал единия път на чисто , а другия с драйв. Просто исках да бъда сигурен, че ще свиря по абсолютно еднакъв начин, а човек определено свири различно с драйв и без заради състейна и тн. Мисля, че така семплите стават наистина максимално реалистични

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изключително яка и интересна тема! На мен лично най-много май ми допадат Fulldrive и OCD, особено в комбинация с Фендъра.

 

п.п. Прозрението, че трябва да се обзаведа спЙешно с някакъв Стратокастър, ме удари отново :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо 10x на Кольо К. за отделеното време – сравнението е ценно – особено направено по този начин (описан горе), както и добавката на елемента китара с единични и двойни адаптери, респективно различни изходни нива на сигнала от китарата...

 

Моето мнение в този пост си е мое мнение. ;) Не ангажирам никого с него. То се базира на всички семпли от даден ефект с 2те китари, един вид описва цялостната картина както аз я виждам. Естествено при този подход има и семпли, които са изключения и за които общото ми впечатление от ефектчето (като резултат от болшинството семпли) не важи.

 

Най-много ми хареса Full-Drive 2 – супер як и направо размазващ!

 

TS808 също е много добър, но това мое впечатление не ме изненадва, защото съм фен на това ефектче. :greenangel:

 

„Охраненото коте” нещо не е много харесвано в темата, но честно казано на мен доста ми допадна... може би защото ми харесва такова както и да го наречем - по-старичко звучене, „винтидж”, ала Хендрикс...

Даже направих един бърз полет в ибей да видя на каква цена може да се вземе на старо, ама нещо ударих на камък – никой не продава към момента, но аз не се отказвам лесно. :)

 

Carl Martin-a е приятен. Струва ми се, че поне по моя вкус звучи по-добре с единичните адаптери на Фендера, а и последния си вади много приятен, ясен и звънтящ звук!

 

OCD-то е яко, но си е направо як дисторшън! :)

 

TC Electronics-а нещо не можах да го „почувствам”. Едно такова много безлично ми звучи някак. Може и да е защото на общия фон звучи малко по-тихо, а и в някой семпли малко глух ми се струва...

 

DS1 определено не ми допада. Много брутално това нещо... :)

 

Firesound-а е ясен – добре известен във форума...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DS1 определено не ми допада. Много брутално това нещо...
А мен ме кефи,взех си такъв,и зависи как ще настроиш ампа (ламба),ако крви една идея с ДС1 става страшна тресня мри макс драйв,само че малко шуми така,но пълен кеф няма ;), при драйв на 3 часа става чудно за хард рок. Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.