Jump to content
Българският форум за музиканти

nip

Members
  • Мнения

    98
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от nip

  1. Мд-а-а! Много добре мести въздуха тоя чейн!
  2. nip

    Little Wing

    @Angelina Началото на изпълнението ти ме стресна леко! Little Wing е спокойна песенка и не предвещава такъв мощен старт, но след това всичко си дойде на мястото. Супер!
  3. nip

    Little Wing

    Страхотни джемчета! Голямо Браво на всички участници! @zwero Много приятно и успокояващо звучене си постигнал!
  4. nip

    Empty Mind

    Я! Спаниш стайл! Май из форума не се среща много-много. Хареса ми! Браво!
  5. nip

    Surfing With The Alien

    Найс! Добра работа с уа-то!
  6. nip

    Yamaha Apx700

    Супер! CPX-a наистина изглеждат обещаващо. Когато аз си търсех ги пропуснах, защото бяха по-скъпи от APX и сумата ставаше солена за мен...
  7. nip

    Yamaha Apx700

    Здравей! Когато аз се чудех каква ел.акустична уестърн тип да си купя Yamaha беше 1 от марките в списъка ми. Моделите, които пробвах може да не са били 1:1 със сегашния APX700, защото предполагам, че и Yamaha си обновяват моделите всяка година, но аз пробвах нещо подобно на сегашните APX500 и 700. Това беше лятото на 2007 някъде. Лично моето мнение (не експертно) и впечатление е, че не си заслужава да се дават 500-600 евро, за тези модели - APX500/700. Цената никак не е символична за ел.акустична, а тези китари не ме "грабнаха" с нещо съществено. Не ми хареса това, че тялото им е сравнително тънко. Аз предпочитам китари с по-дебело тяло, при които акустиката е доста по-приятна - за мен поне. За съжаление когато пробвах в магазина беше лудница и тъй като китарата не ме впечатли много не стигнах до проби с електрониката... Евентуално може да се окаже, че там им е силата и за това са скъпи на общия фон в този "клас". Не казвам, че инструментът е лош - по принцип даже съм фен на Yamaha - имат добри инструменти на добри цени, но просто ми се струва, че в случая с този модел последното не важи съвсем. Все пак най-добре е ти да си пробваш - ако в съответния магазин има различни марки - още по-добре - ще можеш да сравниш и прецениш за себе си. Може да се окаже, че Yamaha-та е китарата за теб. Успех! p.s. За препоръки за марки и модели в този ценови диапазон е трудно да се пише без никакви насоки, защото може да се приложи списък от 100ци китари. Ако напишеш няколко марки/модели, които се предлагат там, от където мислиш да пазаруваш и на които си се спрял евентуално може да има хора във форума притежатели на такива китари и те да ти бъдат полезни.
  8. Пазиш се ти със семплите... за да има и от 12'' говорител покрай 2'' капсулче
  9. Джими Воън не е толкова известен като брат си и не можах да намеря в Нета инфо за оборудването, което ползва. Като цяло блусарите като Джими не ползват много ефекти и т.н. - предимно лампов усилвател и евентуално някакво оувърдрайвче отпред, но в това видео нищо чудно Джими да е само с усилвател. Примерно за брат му има инфо, че като изключим Уа педала и УниВайб е ползвал изцяло лампови Фендер усилватели и 2 тюбскриймър оувърдрайва отпред. Относно това, че звучат различно - естествено - то това му е хубавото, че сме различни. Ако всички бяхме еднакви щеше да е супер скука. По аналогията на и 4-мата ползват лампови усилватели и малко гейн може да се каже, че 100 човека карат коли с бензинови двигатели, но това не означава че всичко свързано с това е еднакво. Всеки усилвател си има собствено звучене, също китарите, как свири дадения музикант. Примерно докато ровех за оборудването на Джими попаднах на това: (Listen to the full track of "Brothers" to hear how different Stevie Ray and Jimmie Vaughan sounded when they physically swapped playing the exact same guitar, run through the same amp, live in the studio.) За който го мъчи английския горе се казва, че в някакво изпълнение Стиви и Джими са използвали една и съща китара през един и същ усилвател в 1 и също студио и въпреки това за звучали доста различно (в смисъл че всеки пиква, фретва и т.н. струните по свой индивидуален начин). Иначе за много музиканти е важно да имат уникално звучат по което да бъдат разпознавани. Примерно стила на свирене и звученето на Карлос Сантана трудно могат да бъдат сбъркани. п.с. Мен лично в това видео ме кефи как се представя Бъди Гай с "Калинката", както Baby Thomas нарича китарата му!
  10. nip

    Blues

    @SviStyle Готино джемче! Харесва ми, че си си измислил някаква темичка и я следваш. Това прави цялото начинание по-смислено.
  11. @Angelina Изпълнението ти наистина е страхотно! Преди 2 дена като го чух си замълчах, защото Кольо К. го е казал много точно и нямаше какво много да се добави! Ще е интересно наистина да постнеш текста. Много е щур и се чудя от къде ти е хрумнал... Ако не съм се объркал се въртят из вътре пудели, гугъли и други такива... Във 2ра версия може да ползваш и нудъл, римува се добре с пудъл. Поздрави за изпълнението!
  12. nip

    Blues

    @zwero 1вото не ми допадна много - сори, но офенс! Просто блусарското в него е предимно бакинг трака.. 2рото обаче според моите разбирания много добре се е получило и много кефи!
  13. @Black Bird Здравей! Аз съм ползвал преди време TechSmith Camtasia Studio. Свърши работата подобаващо - машинката като има ресурси няма проблеми... TechSmith са специализирани в това имат и друг - по-олекотена версия (мисля) SnagIt. Също Adobe - Captivate. За съжаление всичко до тук е платено, като последните 2 не съм ги ползвал и нямам впечатления. Има и разни фрий .Net не знам какво си но не знам как се справят те... Пробвай да поровиш със screen video capture ако някой не каже нещо по-съществено от мен. Успех!
  14. nip

    Cocaine

    Това не е "моята" музика и не слушам много нито пък разбирам от този стил, но определено ми допада кавърчето ви. Звучите много приятно и кавърчето е доста оригинално предвид сериозната разлика с оригинала! Браво! п.п. малко кухо се получи това с оригиналното сериозно различаващо се от оригинала
  15. Наистина не става ясно каква е китарата - дали класическа, която е направена да се използва с пластмасови струни или уестърн, която е за метални. Също и какви струни има сложени към момента... Ако е класическа и е с метални струни ги махай и слагай пластмасови преди да се е откъртило нещо! От тук нататък грифът няма как да поомекне, може да поомекнат струните. Ако китарата е уестърн с метални, наистина струните принципно са по-твърдички от електрическа (естествено когато се ползват нормалните комплекти струни за 2те китари). Нещата, за които се сещам, които може да е направят за да "поомекнат" струните са следните: 1. Както си се насочил да бъде проверено дали хардуера на китарата е настроен ок - по които части от нея може да се настройва нещо... Може да се пипат различни работи, но най-добре да погледне и пипне човек, който разбира за какво става дума. Примерно може струните да са височки (отдалечени от грифа повече от необходимото) и от това често чувството е, че са много твърди. 2. Да се провери дали китарата е с размер струни, за който е предназначена да бъде ползвана. Може да са сложени по-дебели отколкото трябва. 3. Китарата може да се настрои с 1 полутон или примерно цял тон по-ниско и така да се свири на нея. 4. Да се сложи по-тънък комплект струни за акустична. 5. Да се сложи комплект струни за електрическа китара. Аналогичните размери струни за електрическа като правило стоят по меко от тези за акустична, т.е. усилието на опън е по-малко за достигане на нормалния строй на китарата спрямо струните за акустична. Конкретно по 5та точка аз до скоро бях доста скептичен (защото иначе би било странно защо се правят струни за акустична след като тези за електическа са ок). Оказа се обаче, че уестър китара с хубави метални за електрическа звучи доста прилично. Естествено не е същото, но това не означава, че е по-лошо.. Дори на мен почва да ми харесва повече така май... Със струни за електрическа китарата поне в моя случай китарата става по-звънка, но малко се губи басовост. Със струни за акустична ми се струва, че басовите струни звучат по-плътно. Дано инфото ти е от полза! Успех!
  16. @Rezachka Важното е да си хепи! Сам да вметна, че екшън 1,2 мм особено за 5 и 6 струна е малко малък. Както писах преди "стандартно" е около 2 мм., но пък щом няма бръждене супер! Ако се появи врътваш малко нагоре бриджа откъм дебелите струни и си готов. Хайде финиширай с настройките, слагай едни нови струни и почвай да стържеш - китарата предразполага като я погледне човек...
  17. @Rezachka Е след като грифът е настроен ок защо не вземеш да си измерих екшъна и да пишеш тук стойностите за да стане ясно дали наистина има проблем или не? Нямам идея как стоят нещата при Винтидж, но ако ползваме инфо от известните марки производители на китари и заложим няколко десети от милиметъра толеранс не мисля, че ще сбъркаме. При някои се мери на 12 прагче, при други на 14-то, но на което и да измериш резултатите ще за близки... За измерването ползвай метален шублер или нещо друго подходящо - забрави за линийките - от горчив опит знам, че с линийка и на око се измерва точно нищо като иде реч за екшън на струни. Използвай на шублера обратната част - тази дето е за мерене на дълбочина на отвори... Като почнеш да отваряш шублера от другия му край противоположен на челюстите почва да изскача едно желязце... Настрой шублера примерно на 1,5 мм. и като опреш желязцето в прагчето виж дали струната е по-ниско или по-високо от 1,5 мм и коригирай шублера докато уцелиш. Екшънът на струните се мери от най-високата точка на прагчето до долната част на струната, т.е. за дебелите струни не включвай в измерването дебелината на самата струна. Ето какво имам предвид: а ето и нормалните стойности за широко разпространения тип китари, нормални струни - 9ки, 10ки, италиански строй, правилно сетнат гриф и т.н... на 12-то прагче височината между прагчето и 1ва струна трябва да е около 1,5 мм (пиша около защото няма данни за Винтидж), а за 6та струна около 2,0 мм. Успех!
  18. Първо 10x на Кольо К. за отделеното време – сравнението е ценно – особено направено по този начин (описан горе), както и добавката на елемента китара с единични и двойни адаптери, респективно различни изходни нива на сигнала от китарата... Моето мнение в този пост си е мое мнение. Не ангажирам никого с него. То се базира на всички семпли от даден ефект с 2те китари, един вид описва цялостната картина както аз я виждам. Естествено при този подход има и семпли, които са изключения и за които общото ми впечатление от ефектчето (като резултат от болшинството семпли) не важи. Най-много ми хареса Full-Drive 2 – супер як и направо размазващ! TS808 също е много добър, но това мое впечатление не ме изненадва, защото съм фен на това ефектче. „Охраненото коте” нещо не е много харесвано в темата, но честно казано на мен доста ми допадна... може би защото ми харесва такова както и да го наречем - по-старичко звучене, „винтидж”, ала Хендрикс... Даже направих един бърз полет в ибей да видя на каква цена може да се вземе на старо, ама нещо ударих на камък – никой не продава към момента, но аз не се отказвам лесно. Carl Martin-a е приятен. Струва ми се, че поне по моя вкус звучи по-добре с единичните адаптери на Фендера, а и последния си вади много приятен, ясен и звънтящ звук! OCD-то е яко, но си е направо як дисторшън! TC Electronics-а нещо не можах да го „почувствам”. Едно такова много безлично ми звучи някак. Може и да е защото на общия фон звучи малко по-тихо, а и в някой семпли малко глух ми се струва... DS1 определено не ми допада. Много брутално това нещо... Firesound-а е ясен – добре известен във форума...
  19. nip

    Tubescreamer Shootout

    Nip тук! Първо да си кажа и аз предпочитанията... Макар и не без предварителна инфо, защото имах възможност да видя някои от постовете в темата като че ли и мен ме влече към както стана вече ясно версията на TS на AnalogMan. Това обаче не означава, че ще изхвърля моето изчадие... Още повече, че в немалко от семплите при тези условия на запис моята реализация на TS808 ми се струва, че звучи близо до тази на AnalogMan и определено съм happy от това. 10х на BabyThomas за идеята, желанието и отделеното време за реализация на шутаута... За финал на поста реших да поместя малко инфо относно моята реализацията на TS - предполагам, че може да е интересна за някои съфорумци... Както вече споменах моето ефектче представлява реализация на оригиналната схема на TubeScreamer TS808 според схемата на Francisco Pena от www.tonepad.com Схемата и опроводяването на платката на този уебсайт са коректни на 100%, така че ако има ентусиасти - действайте! "Особености" на моята реализация: - Операционен усилвател - тъй като не е много лесно човек да си набави прехваления JRC4558D, то аз напазарувах 3 аналога са да може да имам някакъв избор / да направя сравнение... Трите чипа са: някаква криминална версия на 4558, TL072 и NE5532 на Philips. Опитах да направя някакво сравнение между 3те, ама не беше много успешно, защото докато изключа ефекта, махна единия чип, сложа другия и почна пак тестове забравях как точно звучи с предния чип... Може би формулата на успеха е била да запиша нещо с всеки от чиповете и да сравня, ама тогава се намесват влияния от самия микрофон - съвсем няма да звучи както си звучи и т.н. и т.н. и понеже нямах нерви накрая реших да оставя в моя TS чипчето на Philips; - Друго, което се сещам е, че не успях да намеря 2N3904 транзисторите и ползвах някакви аналози - C549C; - И последно - когато го правих реших да реализирам варианта на схемата с асиметрични ?режещи? диоди. Това е. Ето и 2 снимки за желаещите да хвърлят 1 поглед на елементната база...
  20. Солата са си сложна наука... там не се меся... Примерно на 4:26 и 5:29 И аз не мога да разбера какъв точно е проблема, ама не ми звучат съвсем ок. Може би почваш да бендваш малко късно, което съкращава бенда, а ми се струва, че може и още малко да се бендне без да фалшивее... Ама това са си дреболии. Изпълнението ти е много добро!
  21. Браво! Много добре звучиш! Само нещо не знам защо ми се струва, че бендовете нещо не ти се получават - особено 2та - в края и малко преди това (което е странно, предвид иначе перфектното свирене - може аз нещо да не съм добре с ушите днес... ).
  22. В такъв случай причината може и да е другаде, но си писал(а), че отначало е била ок, след това китарата е стояла и после вече е била зле... Само от стоене трудно да и е станало нещо, което да я направи трудна за свирене с нея, ако външно изглежда ок и няма някакви поражения по инструмента. Евентуално е възможно т.нар. екшън - сори ама не знам какъв е музикалния еквивалент на този термин на Бг (action) да ти е висок - това е разстоянието между струните и прагчетата на грифа, но това е трудно да се промени от само себе си, т.е. трябва китарата и отначало да е била така... Провери си екшъна - потърси из нета точно за твоя модел или сходен какво е положението, но най-общо казано разстоянието между струните и 14то прагче (някои производители го дават при 12-то - не знам как е при Фендер) трябва да е около 2,5 мм за тънките струни - 1ва, 2ра... и около (мисля, че беше) 3,2 мм за дебелите, които имат "намотчица".
  23. Ако става въпрос за акустична с метални струни (а не за класическа с пластмасови), то нищо и няма на китарката! Ако се съпоставят стандартна електрическа китара в нормален строй и нормални за модела струни и стандартна акустична пак в нормален строй и нормални за съответната китарата струни, то струните при акустичната са подложени на най-грубо казано между 1,5 до 2 пъти по-голямо напрежение (варира за отделните струни от 1ва до 6та). В следствие на това усещането е, че струните при акустичната са по-твърди и трябва да се натиска по-сериозно при свирене отколкото при електрическата. Просто си се разглезил като мен на меките струни на електрическата и след това наистина е трудно с акустичната. Опитвал съм да намеря отговор из ИНет защо е така и така и не успях да намеря задоволителен отговор, но предположението ми е, че за да се постигне приятния звън при акустичните китари струните при тях трябва да са обтегнати по-сериозно. Ако горното за по-голямото обтягане на струните при акустичните ти звучи недостоверно погледни на сайта на dAddario и направи сравнение. Там за всеки модел струни има информация освен за другите параметри и за напрежението на всяка от струните в комплекта при нормален строй (tension). Акустичната на учителя ти с метални струни ли? Ако е с пластмасови е нормално да е по-мекичка. Ако е с метални и ти се струва ок консултирай се с него по въпроса. Иначе спасението ти е или да си смъкнеш китарата малко - в Eb примерно, или да си сложиш по-тънки струни - примерно комплект 0.010 - 0.047, или пък да направиш комбинация и от 2те. Успех!
  24. Радвам се, че съм бил полезен и че нещата вървят към подобрение. Успех с намирането на учител и ученето!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.