Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптера ми наистина ли е 9 волта?


Recommended Posts

...и все пак, макар и на повечето ефекти да им няма нищо, дори да е по-добре да работят на 12 волта, не е сигурно, че абсолютно всички ефекти ще работят безпроблемно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 75
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Споменатия адаптер използвам за захранване на S-ampa ми. Взех, че го включих да видя под товар колко ще падне напрежението - от 18V на празен ход, падна на 13V с S-ampa. Това е при избор на позиция 9V, на колкото съм чувал, че трябва да работи ефекта. При позиция 6V и свързан S-amp напрежението става 9,4V - демек най-близко до 9 от всички възможности които имам. Сега Ники може да каже на колко е най-добре да карам ефекта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нагоре колегите писаха - под товар !

Ако го мериш на празен ход мериш колко се е заредил кондензатора. Просто нека да бъде фиксирано занапред !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да изкормя тоя със сменяемите напрежения, понеже май миналия път не съм мушнал накрайника както трябва(пише със минимален шрифт че трябвало в еди-каква си посока за еди-какъв си поляритет). Ето снимки на платката:

dsc01345og7.th.jpg

dsc01347ps3.th.jpg

dsc01348mk0.th.jpg

 

Та какво има, какво няма? :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, определено е по-добре от стандартните китайски адаптерчета. Досега съм отварял 2-3 такива и вътре има само траф с няколко изхода за различните напрежения, грец, един филтров кондензатор и няколко съпротивления след селектора за напреженията... Това изглежда обещаващо, но мисля, че така по снимка само ще се гадае - може би е най-добре да се замери със и без товар и да се види какъв пад има.

 

Мойте 10 пфенинга :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захранването изглежда добре в смисъл, че най-малко е стабилизирано.Каквото пише по кутията трябва да е истина.Със и без товар трябва да ти вади едно и също напрежение на изхода(най-много няколко десети от волта ако има разлика).Внимавай само с поляритета да не го обърнеш.Повечето ефекти имат един диод, който предпазва ефекта за няколко секунди при обратно подадено захранване (докато изгори самия диод), но не бива да се разчита само на него.

Със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dsc010481hq8.th.jpg <-- Цък

 

Аз съм с ето този адаптер от вече...5 години сигурно. Нагласен на 9V без товар изкарва 9.11V и 9.08V след включени 4 ефекта - wah и delay на BOSS, S-amp на Nikifena и chorus на Behringer.

 

Марка Vanson, герулируем, 300 mA. Купих го за 13 лева тогава, вече дори не помня и от къде, сега нямам представа колко ще струва, но мисля, че е един солиден и надежден адаптер, който има чувствително по-малко шум от други, с които съм пробвал директно A/B тест. Ако ви попадне пред очите като си търсите захранване на ефектите, може да пробвате :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Импулсно е 100%

 

Тук е въпросът на каква честота цъка това захранване и дали тази честота е добре филтрирана и не пречи на звукът.

 

Освен това: дръж го далеч от пласмасовите кутийки на берингер. Може да вкара шум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема с пренапрежението, освен риска, е и изместването на работните точки на някои елементи.

 

Не смятам, че напрежението - от 9 на 12 или 14 волта ще измести, че и да навреди на работните точки. Смятам, че говориш за схемите, които бачкат с транзистори. Там дори е по-добре напрежението да е по-високо - дава повче изходно ниво. И поради тази причина акативните адаптери бачкат както на една, така и на 2 батерии - 18 волта!

 

Спомних си тази тема и понеже поглеждам чат-пат с едното око "полупроводникова техника", бих казал, че дори работната точка да не се промени, при схемите с дискретни елементи, често всичко е оразмерено за написаното захранваощ напрежение. Често при него схемата има най-малък собствен шум. Ако например увеличим напрежението Uce на транзисторите във входната верига, това може да влоши с няколко децибела шумовите характеристики на устройството. Разбира се, това е хипотетичен вариант и със сигурност важи само за някои устрийства(други може и изобщо да не са предвидени за минимален собствен шум).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моето лично мнение като на човек, който се занимава с електроника и често се сблъсква именно с калпави захранвания е, че няма по - добро и професионално решение от импулсния стабилизатор. вярное, че в общия случай стъпват доста по - скъпо от обикновенното захранване с трафче и стабилизатор, но според мен си струва инвестицията. Предпочитам импулсните захранвания поради следните причини:

1.Минимални (при добре подбрана схема - нулеви) шумове, причинени от захранващия блок.

2.Никаква консумация при липса на товар.

3.Качествените схеми са със страшно малки габарити.

Като недостатъци мога да посоча единствено високата цена (независимо дали на готово захранване или на собствена изработка, винаги е по скъпо от обикновенно такова) и трудната изработка (ако си го правиш сам).

Изборът на всеки е строго индивидуален. Аз съм се спрял на импулсните захранвания по много други причини освен тези, които изброих, всеки решава сам за себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Колеги, препоръчайте ми адаптер 9v за синтезатор Casio CZ 230S на прилична цена. Оригиналният AD-5 не мога да го намеря в България, а не ми се поръчва от Амазон, доставката излиза по-скъпо от адаптера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.