Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ох, нямам идея, защото правилото още не е структурирано и само ще е като гадаене ако ти отговоря положително :thumbs_up: Според пожелателния шаблон трябва да има цена, която е обявена в темата. Предполагам, че това ще се брои за нежалание за прозрачност на цената и мисля, че може пак да се счита за отклонение от правия път :thumbs_up:

Отговорено

Да, така е - трябва си цена иначе е неприятно.

Пример: продавам едикакво си, цена на ЛС.

ОК, пиша Л.С. - колко ти е цената?

Отговор - ами не знам, предложи ти.

ОК, предлагам цена - взимам под внимание колко е в момента в магазина, пиша защо такава цена предлагам и т.н.

Отговор - ееее, що такава ниска цена ве, аз искам едиколко си.

Ами аз да не съм медиум или ти имаш сливи в устата да си кажеш още отначалото колко искаш, може ли да се коментира или не? И накрая завършва работата с цупене и сръдни - не от моя страна естествено.

Вече няколко пъти ми се случва на практика и е доста тъпо, мисля че едно задължително изискване да се слага цена пред всички ще реши проблема.

Отговорено

Да, и аз имах неприятен опит с един компресор по този начин... Аз откъде да знам, че човека иска да го продава с 5 лв. по-ниска цена от тази на новия, само защото го е ползвал 4 месеца... Ще видим и за това с цената на ЛС как да се третира! Според мен трябва да се лекува с триене на темата, но да видим ръководството какво ще реши.

Отговорено

Абе който иска да си продаде джаджата ще провери (ако не следи пазара), ще пита и ще сложи адекватна цена и всичко ще бъде ОК.

Който само пробва или иска да вземе нереално много ще има да преписва темата... :P

И в двата случая не мисля, че задължителната цена ще промени нещо кой знае колко, но аз лично предпочитам да чета цени в самата обява.

По-скоро исках да засегна момента с коментарите от "външни" лица - ДА, ТРЯБВА да има такива! Всеки е в правото си да продава за колкото и както иска, но мисля че за всички (особено за начинаещите) е полесно да се контрират прекалено разплути и ужасно нереални цени. Благодаря за фниманието. :hysterical:

Отговорено
И в двата случая не мисля, че задължителната цена ще промени нещо кой знае колко, но аз лично предпочитам да чета цени в самата обява.

Да де,но една непълна обява дразни,особено когато си заинтересован и почваш да пишеш едни съобщения....пък и в повечето случаи цената се пази в тайна разбииш ли,щото....така...далаверка,тва онова.

Отговорено

И според мен в обявите трябва да има както цена така и възможност за коментари, тук във форума не веднъж съм се забавлявал с някои изключително високи и напълно неоправдани цени. Наистина всеки има право да постави каквато си иска цена и пазарната икономика би следвало да регулира тези неща, но според мен това тук е форум, а не онлайн битпазар , а типичното за всеки форум е именно обсъждането на различни неща.

Досега съм продал 5-6 неща тук и никога не съм имал проблеми с коментари, защото винаги съм се старал цените ми да бъдат разумни, все си мисля, че ако всички правеха така въобще нямаше да има проблеми в тази област(това разбира се е утопично пожелание). Критикуването на прекомерно високите цени, не е непременно проява на завист или чесане на клавиатурата от страна на безхаберни тинеджъри, а също би могло да бъде един вид социална проява, тоест опит на това общество, наречено Български форум на музикантите, да предпази и информира своите членове.

Но във всеки случай, аз лично съм убеден, че ако една цена е справедлива и почива на солидни аргументи, то продавачът няма никакви причини да не я посочи или да притеснява от евентуалните коментари. Също така е хубаво да не се забравя, че този форум с висока вероятност се явява най големият оказион за музикални инструменти в България, много хора знаят това и сериозно се възползват и като се има предвид, че да се продава тук е напълно безтаксово,за разлика от да речем Ибей и тн., най малкото ,което продавачите според мен трябва да правят е, да понасят коментарите( когато същите са в границите на добрия тон) и да пост

авят цени на продаваното от тях. За щастие повечето от нас така и правят

Отговорено (Редактирано)

Досега четох темата относно обсъждане на цените. Всичко е много хубаво, нека има коментари. Наистина е особено полезно, ако харесаш нещо и се двоумиш, все пак с някой полезен коментар да те ориентират хора, които са по-запознати.

Случвало ми се е да харесам инструмент примерно, който се продава в раздела, но след основателен коментар да се замисля, да се поразрова допълнително и да се запозная със ситуацията и да разбера че примерно цената е на колкото нов от магазина. Това е некоректно от страна на продавача и трябва да се санкционира, или поне да стане достояние на евентуалните купувачи.

По-тревожен според мен обаче е факта (и би било прекрасно ), че огромна част от посетителите на раздела "купувам-продавам" абсолютно нямат намерение и интерес да купуват! Съвсем безцелно се посещава и разглежда и коментира наоснователно и заядливо. Това по никакъв начин не прави услуга нито на евентуалните купувачи, които наистина търсят нещо.

Единственото което се постига е безсмислено скандализиране и компрометиране на форума

Мисля, че точно това би трябвало да се избягва във форума, и да се наказва. Безброй са примерите. Нека модераторите на форума вземат мерки. Този форум се посещава от страшно много хора, изградил си е вече достатъчно сериозна репутация сред музикантските среди. Такива ситуации единствено могат да отблъснат посетители и да компрометират целия раздел. Това ще бъде огромна загуба за целия форум, тъй като идеята му е да даде възможност за удобна връзка между музикантите в цялата страна (което никъде другаде не е постигнато до момента), и в частност да се обменят (търгуват) инструменти и оборудване, така че всяка от страните да има изгода.

Не е тайна че от това се възползват и търговци!, въпреки така добре написаните правила в началото на раздела. В това също мисля няма нищо лошо! Така се рекламира дейността на магазините, и се популяризират също, от което полза имат и самите търговци, и потенциалните клиенти.

Всеки може да купи и продаде инструмент, от който има нужда друг музикант, но пък няма как да го намери (специално визирам по-малките градове, включително и Вн, където музикалния пазар е странно супер ограничен).

Страшно уважавам форума, и намирам раздела КУПУВА-ПРОДАВАМ за една от най-важните и полезни части от целия форум. Затова предлагам, от модераторска гледна точка именно на него да се отделя специално внимание и да се изградят най-строгите правила, за да се избегне размиване на информацията, дезориентация и отблъскване на посетителите - настоящи и бъдещи. Замисълът с шаблони за пускане на обяви е едно добро начало. Нека се обсъждат и цените, за да има всеки представа и база за сравнение за реална и истинска стойност. Но, нека се санкционират и прекъснат злобните и единствено целящи саботаж коментари от хора, които е ОЧЕВИДНО че абсолютно нямат отношение в процеса "купувам-продавам".

Доста дълъг коментар стана, но ще завърша с един призив към ВСИЧКИ:

"Това е НАШИЯ форум! Нека го направим по-добър, и да го пазим от паразити! Нека тук бъде мястото, където всеки може да намери това, от което има нужда! Нека можем да се доверим на информацията, която има ТУК! И нека преди всичко бъдем МУЗИКАНТИ!"

:thumbdown:

Редактирано от byron
Отговорено

Модераторите гледаме този раздел с особено внимание, но невинаги можем да засечем спекулативни цени или караници. Все пак обработваме форума в работно или извънработно време(ако имаме възможност). Иска ми се да кажа, че ще започнем да санкционираме за спекулативни цени, но няма такова правило. На този етап темата е на изчакване докато се синтезира правилото, което ще въдвори ред в този раздел. Много мерси за идеите на всички вас!