Jump to content
Българският форум за музиканти

Обсъждане на цените в Купувам-Продавам


Recommended Posts

Според мен всеки, който продава или (има интерес да) купува нещо, трябва да може да аргументира цената, която предлага.

 

Следователно, пак според мен, би трябвало цените да може свободно да се обсъждат. Като под свободно нямам предвид нападки и обиди. Ако някой го избива на агресия, когато поставят цената му под въпрос, значи не се чувства уверен да я защити (а.к.а. опитва се да менти и го е страх някой да не светне балъците ;) ).

За култура няма да си говорим :)

 

 

Също така смятам за много п********а политиката "Цена на Л.С." :lol: Липсата на такава също е тъпо - защо трябва 20 човека да питат поотделно, взместо продавача да си направи труда да протегне няколко пръста. Мисля че обявяването на цена трябва да е задължително. Изключение може би е само когато продавача наистина не знае цената на нещото и иска аргументирани предложения.

 

 

Форум сме, за да си помагаме - нека да го начукаме на търгашите* ;)

 

 

 

*Сега да не ми скочат 200 обидени и засегнати - говоря общо. Пък и ако някой се засяга - може би има защо ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще се отрегулира скоро смятам - по един или по друг начин :)

 

Само като бегли наброски:

1. Аргументацията на цената е безсмислена, защото каквито и аргументи да се представят, публиката може да ги сметне за "тъпи, смешни, необосновани" и т.н. => спор, обиди, нападки, триене | заключване.

2. В днешно време когато вкл. и в нашия форум има достатъчно история, информация и компетентни потребители (Интернет, Гуугъл и хилядите други способи ги изключвам да кажем) е непростимо да не се поинтересуваш за пазарната цена в момента и да се хвърлиш сляпо да купуваш на първата видяна цена.

3. "Защита?" - имаше навремето другарски съд - какво да защитава по-точно и как? Аз мога да тръгна да си продавам използваните струни за 5000 кинта, ако никой не ги купи значи цената е твърде висока, а ако някой ги купи - значи не е била висока, нали така - пазарната икономика е много простичко нещо всъщност в основата си.

 

Доколкото си спомням имаше правило за обявяване на цената - така че трябва да се проследява спазването. Разбира се, не винаги е възможно да става на момента :lol:

 

И за край - мен също безкрайно много ме дразнят обяви с нереално високи цени и невероятно тъпа аргументация и липсата на каквото и да е съобразяване с пазара, липсата на елементарна интелигентност, търгашка похотливост и мнение, че в БГ все още сме преди 20 години, когато нямаше нищо, вкл. и информация, както и погрешната убеденост, че все още няма българи/музиканти/аматьори/професионалисти, които да могат да си позволят страхотна техника и едва ли не Скуайъра трябва да им е мечтата в живота, а пък Маршал - недостижим блян - пфу. Но спазвайки посоченото по-горе лично правило отбелязвам, че едни и същи обяви напоследък киснат с години едва ли не - пък никой не им се е хвърлил отгоре, а и си спестявам лично дразнене, клавиатурно време и капацитет на Интернет връзката ;) Когато е особено неприятно пращам ЛС с предложение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип и аз съм на мнение, че като живеем в пазарна икономика цената трабва да се образува от предлагането/търсенето, но днеска не издържах като мернах ей тая тема. Май беше грешка да се намесвам ама не се удържах ... но мисля че няма да ми се случи 2ри път ... гледам да не повтарям грешките си

 

безкрайно много ме дразнят обяви с нереално високи цени и невероятно тъпа аргументация и липсата на каквото и да е съобразяване с пазара, липсата на елементарна интелигентност, търгашка похотливост и мнение, че в БГ все още сме преди 20 години, когато нямаше нищо, вкл. и информация, както и погрешната убеденост, че все още няма българи/музиканти/аматьори/професионалисти, които да могат да си позволят страхотна техника и едва ли не Скуайъра трябва да им е мечтата в живота, а пък Маршал - недостижим блян - пфу.

за съжеление май ще ни се налага и за в бъдеще да търпим подобни неща ... осен ако не се въведе едностарнна диктарура от страна на форума/модераторите които да трият подобни обяви. Аз лично съм против тази намеса - предпочитам да чета глупости и простотии отколкото да има цензура в раздела за обяви.

 

.. за съжеление пазарната иконимика има и негативни страни - какво да се прави, няма перфектни неща на тоя свят.

 

Друг вариант може би е да се махне възможността за коментар на обявите - тогава се пуска една обява и тя виси без никой да има право на коментар. Така ще се избегнат доста конфликти. А относно балъците които кълвът - кво да се прави, сами са си виновни. Лошото е че всяка седмица ще минава една и съща обява пред очите ни .... и така с месеци

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно въпросната тема се премества тук, затова и аз ще си кажа мнението:

 

Всеки има право да обявява каквато цена си поиска, дори без да се аргументира. Всеки друг обаче има право да коментира офертата. Все пак затова е форум, потенциалните купувачи имат право на тази информация.

 

Обидните коментари да се третират според правилата на форума.

 

Толкова е просто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки друг обаче има право да коментира офертата. Все пак затова е форум, потенциалните купувачи имат право на тази информация.

точно това е въпроса - форум ли е борсата или е само борса? Аз лично съм за само за борса без право на никакви коментари. На пазара като купуваш/продаваш случайните миновачите определено не се правят на остроумни - "еййй тия домани може да се червени ама не са вкусни" ... и замине нататък кретена.

 

Коментара на една оферта както може да бъде полижителен така може да бъде и отрицателен от някой псевдо експерт които чул нещо недочул, прочел нещо недочел .... и като се почне едно каране край няма и нито продавача може да продаде нито потенциален купувач е наясно дали информацията е достоверна или не.

 

Аз по принцип не се бъркам по чужди хави освен днеска и за в бъдеще няма да го правя .. тъй че лично в общи линии ми е все тая какво ще решите.

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво,но форума си е форум,не магазин,това че има такъв раздел е допълнителна опция.Винаги има и интелегентен начин да коментираш цена,въобще да водиш диалог.За съжаление има много чакали и наглеци,но ще ги има докато някой се връзва.

 

"Преди около месец скандализирах търсачите на евтини съкровища а сега направих и снимки.Така бяха ядосани,че....ми заключиха темата "

П.п. селянията трябва да бъде газена!

Редактирано от spongebob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, яко е.

 

Единствено като недостатък виждам това, че ако цената се напише в тема, след няколко месеца вероятно ще е паднала, но темата още ще си виси във форума...

 

Е да, винаги може да си UP-неш темата с по-ниска цената :)

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мисля, че има проблем с правилата- същото като законите в БГ- хубави са, коректни, но просто не се спазват- има си формат на обявата и ако модераторите си вършеха работата(без да се обиждат), половината продавачи шмекерджии тук, щяха не само да им са изтрити обявите, ми и да са баннати. Съжалявам, ама тука някакъв сульо да ми казва, че долара бил 2.40- еми да ходи да се .... И мен ме е яд, че долара се е обезценил, ама дали ще ми се изсмеят ако отида в банката и кажа "аве аз тез пари като ги изкарах, долара беше 2 кинта, аи да ми ги обмените на стария курс". И прочее булшитс

 

Форума е форум- винаги когато се появи някой евтин тарикат да лови балъци, съм готов в момента, в който видя обявата, да му секна далаверата. Както примерно в реалния живот правя всичко възможно да уведомя приятели и познати ако попадна на кофти заведение, магазин, стока и т.н.

 

И също така разчитам когато аз се двоумя над някоя оферта във форума, някой да каже "пичове, тоя се опитва да ви изменти, щото това го има по магазините за по-малко". И човек се замисля, проверява, и благодари, че някой го е светнал да не се върже на някакво тарикатско леке.

 

Относно самата цена- както се спомена, ако искаш, продай си струните за 10 хиляди долара- просто трябва да се забранят заяжданията, когато някой отдолу каже- да, ама нов струва еди колко си. Единственото, което трябва да се позволи на продавача в тази ситуация е да се аргументира културно ЗАЩО продава на тази цена, и евентуално да спечели клиенти. А хората сами ще си правят изводите когато някой им изтърси глупост от сорта, че преди Н години долара бил 2.40 :wallbash:

 

А относно цената на ЛС- за мен това е още по-жалък опит да се шмекерува- един вид, поотделно даваш супер висока цена с надеждата някой да се върже и спокойствието, че в повечето случаи човека няма да те разобличи във форума и да пита дали дадената цена е реалистична. Единственото извинение да не се пише цена е наддаване. Хората тези неща не са ги измислили вчера и онзи ден- всички нормални сайтове просто не ти приемат обявата без да си обявил цена, и съответно не толерират никакви заобиколки в правилата

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въвеждането на правило всеки да си обосновава цената ще доведе само до повече престрелки из форума.

То дори и сега, без тва правило, пак се заформят валянки твърде често.

 

Световната практика го потвърждава - в повечето големи форуми дори има правило, което забранява обсъждането на цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаеш ли, преди време си говорихме с един студент в Лондон относно "преписването"- те дори не са се замисляли за такова нещо. Та как стават работите по света тук не е важно- за добро или лошо са ни зацапани гените с ориенталско и тарикатщината и шмекерлъка тук е основен приоритет...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ОК, въведете това правило на изпитателен срок от един месец!

Но от сега знам, че резултатите ще са следните:

 

1. Никой няма да го спазва (както не се спазват и останалите правила в Онзи раздел - наскоро писах за това).

2. Малцината, които се опитат да спазят правилото ще си патят и то именно поради ориенталщината и тарикатлъка, за които ти говориш. Първите хора, които ще се възползват от това правило (изцяло користно, разбир асе) ще са Търгашите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото нещо, което ще направя е да започна касапницата. Само да завърша вечерята си и отивам да накажа 95% от форумните потребители писали в този раздел. Наистина има пожелателен шаблон за писане и заяждането не е толерирано. Досега седях и чаках да видя решение, но явно трябва да се пробва веднъж да се мине с голямата лопата из този раздел и да се види какъв ще е резултата. Хич не ме интересува кой колко е помагал на форума, заяждал ли се е след като продавача се е аргументирал за цената на продукта си, то той просто няма смисъл да продължава с това поведение. ОП! Хапването свърши! Пожелайте ми приятна работа. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попочистих, но много малко... Повечето хора се придържат дори косвено към шаблона и дават цени и снимки. Заяждащи се не можах да фиксирам, но това може да е защото още спя... карах няколко нощни смени и съм като парцал! Ако видите нещо нередно, пращайте с Докладвай бутона или лично до мен. Наемам се да се "погрижа" за гаменчетата в този раздел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.