ultramega Отговорено Февруари 26, 2008 Автор Отговорено Февруари 26, 2008 Влад, ако си останал с впечетлението че те пренебрегвам като авторитет, грешиш Предполагам както във всяка работа че за някои неща има повече от един правилен начин.... така че не е нужно всяко едно несъответствие намнения да прераства в спор(макар и за момента да няма сериозни такива) нали? Цитирай
SviStyle Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 За грундирането попитах мама, тя преди 20 години бачкаше в мебелен завод в Търново.Допитването сред бившите и колеги показа, че за музикален инструмент е най-добре да се ползва нитроцелулозен лак.А за грундиране разреден лак. Цитирай
Dikata Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 явно има повече фенове на нитролака,доколкото прочитам дотук.аз сьм бачкал и с двата лака.определено ако се гони винтидж -нитрото печели.лично аз сьм фен и на двата еднакво,нямам пристрастие.искам да задам един вьпрос ,на които знам отговора,но ми е интересно какво мислите вие по вьпроса: прьскаме ,например ,2 китари- тип фендер страт ,абсолютно енакви или много близки като материали,електроника и изработка,с еднаква дебелина на финалния лак,едната с нитро,другата с полиуретан.та вьпроса ми е:каква ще е разликата в тона,в какво се изразява? ако може да се пропускат отговорите с пиниз"....лака запушва или отпушва саунда"или "че са с различен химичен сьстав"или"старите маистори и таината на лака..."(то полиуретана е относително нов лак).просто нека има конкретни примери. пак споменавам-нямам пристрастие кьм нито един от двата лака.в интерес на истината нитрото е по-евтин и се бачка по-бьрзо с него-да не мислите ,че са го разкарали напоследьк от серииното производство от ценови сьображения. Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 прьскаме ,например ,2 китари- тип фендер страт ,абсолютно енакви или много близки като материали,електроника и изработка,с еднаква дебелина на финалния лак,едната с нитро,другата с полиуретан.та вьпроса ми е:каква ще е разликата в тона,в какво се изразява?Ти си ми боядисвал тялото на страта (натурално ,ако се сещаш) с полиуретанов лак,аз поне не намерих някаква съществена разлика в звука.нитрото е по-евтин и се бачка по-бьрзо с него-да не мислите ,че са го разкарали напоследьк от серииното производство от ценови сьображения Е доста по неиздържлив е от другия,и доколкото знам много токсичен при работа с него. Цитирай
vlex Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 @ultramega: Бе аз знам, че нищо не знам, ма гледам да не се набивам на очи пред батковците и чичковците с Опит, че пак ще ме юрнат за някоя недомислена простотия, оставена на прозивола на съдбата в някое мнение или за някое недобре изказано мнение Пък и каквото ид а си говорим хората с Опит са светлинни години пред мен, теб и маса друга ентусиасти Поздрави, Влад Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 26, 2008 Автор Отговорено Февруари 26, 2008 (Редактирано) Прав си , обаче ми е нужна и твоята гледна точка, защото условията с които разполагам са по скоро близо до твоите, отколкото до професионалните. Добре е да знам как е правилно да се прави, но също и какви компромиси могат да се допуснат в случай че не си оборудван като про(Не визирам специално въпроса с лака ,а домашното освежаване на стари китари като цяло) Иначе благодаря на Диката за въпроса който зададе, защото отговорите ще са ми интересни и от полза надявам се... Редактирано Февруари 26, 2008 от ultramega Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 26, 2008 Отговорено Февруари 26, 2008 Ти си ми боядисвал тялото на страта (натурално ,ако се сещаш) с полиуретанов лак,аз поне не намерих някаква съществена разлика в звука. нали имаше страт от 70те?? не знам дали знаеш че оригинално си е полиуретанов Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 27, 2008 Отговорено Февруари 27, 2008 ................ Разлика в звука, при добре нанесен лак едва ли ще има при електрическа солидбоди китара. Не знам, обаче, как седят нещата когато лака е много дебел и твърд - почти като стъклена обвивка - дали вече няма значение за звука. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 27, 2008 Отговорено Февруари 27, 2008 доколкото съм чувал има - скоро ще изчагъртам една китара с 2-3мм поли лак (както са повечето с такъв) и ще я мина с нитро - тогава ще съм по-сигурен Цитирай
Hillbilly Отговорено Февруари 27, 2008 Отговорено Февруари 27, 2008 Ти си ми боядисвал тялото на страта (натурално ,ако се сещаш) с полиуретанов лак,аз поне не намерих някаква съществена разлика в звука. нали имаше страт от 70те?? не знам дали знаеш че оригинално си е полиуретанов с нитро беше. Цитирай
ultramega Отговорено Март 5, 2008 Автор Отговорено Март 5, 2008 Вие да не си помислихте че съм се отказал....?!? ПЪЛНА ПРОМЯНА продължава... Значи преди всичко да кажа че , чрез форума се свързах с човек, с достатъчно опит и познания, който предложи да ми помогне. Поради тази причина ще се съобразявам с неговия начин на работа и ще следвам неговите съвети. От тук нататък моята работа е само със шкурката, а пръскането на китарата ще е от този човек, който ако намери за необходимо може да се представи тук. Байца , който бях намацал , решихме да го махнем. Не напълно, остана само толкова че да потчертава шарките по фурнира. Грифът бил целия от махагон. сега разбирамче с основание ми пишеха само 2 и 3-ки по материалознание на времето Ето тук след първа ръка с полиуретанов лак, съвсем грубо, колкото да се запълнят порите. Следва шкурене за и повторно лакиране. Цитирай
Fender_str Отговорено Март 5, 2008 Отговорено Март 5, 2008 Еее ами ще покажеш като стане китарката на някоя сбирка или джем ето повод за това Евала Между другото питай този човек дали може да пребоядиса един les poul преливащ като гибсъните от червено към жълтеникав прозачен лак аз ще си смукна лака стария. Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 5, 2008 Отговорено Март 5, 2008 ^Може,може .Само че не знаеш под лака кви парчета и как са лепени за да седи добре с прозрачен лак. А китарката става чудна! Цитирай
Overdrive Отговорено Март 5, 2008 Отговорено Март 5, 2008 (Редактирано) не се ли сетихте че е препоръчително (да не казвам задължително) да не се лакира където влиза грифа в тялото, а и сега виждам че е доста голяма площта там - съвсем спокойно след като се направи цялата китара можеше да се намаже с лепило и да се стегне яко и става нещо като имитация на сет нек - а подобрение при такава операция има в звука - пробвал съм няколко пъти иначе много добре изглежда до тук Редактирано Март 5, 2008 от Overdrive Цитирай
Recommended Posts