Jump to content
Българският форум за музиканти

Mini Amp From Hell


Recommended Posts

Това не е скъпо, но пък и не вярвам да е нещо кой знае какво вълшебно. ;)

Като искаш го вземи за проба, не е скъпо, само малко ще се мотае...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С такова малко говорителче не очаквай чудеса. Аз си взех един китаец широколентов за 3-4лв. беше и туй то. В кабинета свири покъртително, но за там си имам оборудване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Промених платката така, че да може LM386 да се замени с LM380. Не съм на ясно дали обаче няма да се наложи промяна в други елементи по платката. С LM380 отпада Gain функцията понеже в нея си е заложено 34 dB усилване. Остана ми само висящо пето краче към маса да наглася. Със смяната би трябвало да се осигури мощност от 2,5W на изхода на усилвателя.

Ако е възможно нека колегите огледат промяната и да си кажат мнението.  

Прилагам променената платка тук.

 

П. С.

 

Не мога да разбера какви са размерите на платката и сикера с надписи на усилвателя. Стикера не може да се свали. 

Почти съм готов с кутията на моя усилвател. Снимки ще кача по-късно.

Редактирано от Angel Nikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре се получава, но:

Идеята не беше ли да е преносимо? В такъв случай кутията става доста тежка предвид крайните размери. Акустичното оформление какво ще е - closed box, open back, нещо друго?

За преносими изделия е много удобно захранването/батерията да е вътре. Колкото по-малко модули и жици между тях толкова по travel friendly.

Говорителят избрал ли си го? С готова дупка нямаш много варианти за смяна.

Заобли ръбовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Кутията е малка, 150 х 85 х 150 mm (Д х Ш х В) и доста лека поне за сега. Предния отвор е 102 mm, вътрешния 92 mm. Между двете плоскости ще има решетка.  Акустичното оформление за сега е затворен обем. Мислех за парче ламарина свито на Г, но няма къде да го щанцовам, нито ми попадна нещо фабрично.  За батерията съм помислил. Отзад ще има едно такова: http://uk.farnell.com/productimages/farnell/standard/42245478.jpg . Много ми се искаше нещо друго, но не намирам подобно: http://www.szyuyin.com/images/upfile/2010081216101498057.jpg .

Говорителя за сега е ВК07212, само това намирам с диаметър 100 mm и обхват 80 - 16000 Hz.

За заобляне е късно вече. Сглобката е от МДФ 12 mm страници и лице и 6 mm второ лице и гръб - сглобка лепило и малки пирони с отрязани глави. Разстоянието е толкова, че е възможно фрезера да достигне до пироните. В момента е грундирано и минато с бяла моя. Остава финиш с цвят, червен или оранжев мат или нещо с по груб ефект. Мисля даже да пусна нова тема с повече снимки, но нека да оправя кутията.

За сега платката на усилвателя не пасва в кутията както виждам от .pdf файла от трета страница. При мен е предвидено място за панела 40 х 110 mm.  Ще правя друга платка понеже искам да да ползвам LM380 и да изкарам поне 2W. Ще отпадне GAIN потенциометъра понеже схемата има нагласени 34 dB предварително и ще останат само TONE и VOLUME.

Редактирано от Angel Nikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За момента само промяната по платката остана да уточня. Дали тази поправка, която съм направил на платката за да мога да заменя LM386 с LM380 е възможна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Почти съм на финала, но имам малък проблем. Усилвателя работи добре с батерия, но с адаптер се чува брум. Пробвах и с импулсно и обикновено захранване с трансформатор, грец и два кондензатора, но нищо не се променя. Реших да опитам да запоя на буксата за захранване електролитен кондензатор 1000uF/25V и керамичен 100nF/50V успоредно, но брума си остава. Ако някой е имал подобен проблем нека сподели.

Мисля за допълнително захранване да поставя в кутията акумулаторна батерия 9V/250mA, която ще се зарежда през резистор 120Ohm/5W като ще се достига до пълно зареждане за около 15 часа когато на захранващата букса е подадено 12V от адаптер. Явно така ще остане понеже не намерих гнездо за батерия 9V, което да пасне и да мога да поставя на дъното на кутията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Явно и така НЯМА да стане  :) Освен да повредиш батерията.

За брума:

1. Описаните захранвания не са правилните.

2. Проблемът може да се корени в усилвателната част, и дори най-истинско захранване може да не реши проблема.

Един съвет - не търси някой, мойто е имал проблем, а някой който е РЕШИЛ проблем.

 

Би ли поработил малко върху граматиката, по-точно пунктуацията, че без препинателни знаци много мислене трябва за да се разбере какво е написано? За пълен член не настоявам, там ще по-трудно.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.