Jump to content
Българският форум за музиканти

Mini Amp From Hell


Recommended Posts

Да кажа аз какво почнах днес и докъде стигнах .

Идеята : Имах за цел сам да си направя нещо като Marshall MS2 (тея , дребните ампове) . Не целя супер звук , а простовата играчка , която да е и декоративна занимавка .

Материяли , които намерих : Това което намерих вкъщи са :

1. Малки PC говорителчета . right_23_1.jpg

 

2. Някакъв странен 3" говорител , 4Ohm . Мисля , че е от кола . Също звучи кофти , но става .

 

3. Един преамп , готов , с 5534 . В момента още се чудя как да го настроя .

 

4. Хубав жак за вход :D

 

5. Нещо средно между картон и пластмаса . Лесно се реже , от него ще прая корпус .

 

Какво сторих досега : Засега успях да свържа преампа , ампа и говорителя в една верига , която издава звук . Много е кофти звука . Оказа се , че няма нужда от дисторшън , защото си има вграден :hysterical: В момента разчертавам материала за корпуса , като мисля за дизайна . Като цяло ще има входен жак отпред , волум контрол и копче за On/Off .

 

Какво смятам да правя скоро : Да напрая кутийката на първо време , и да вкарам всичко вътре . След това може да сменя ампа с нещо като TDA7052 , че този е реализиран с някакви кофти транзистори и ми се струва, че заради тях е толкова зле звука . Може да сменя преампа с дист + преамп , освен ако не реша да запазя вградения сега :metalist:

 

Това е ! Ако намеря с какво да снимам ще постна . Критики / коментари / предложения са добре дошли винаги .

 

 

пс: Имайте в предвид , че нямам (почти) никакви познания в тази област . Затова се гордея с това което съм сторил :greenball:

Редактирано от Lord Of Darkness
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата ти ми хареса, и аз мислвх да експериментирам с нещо подобно. Аз ползвам схема на мини амп - Литъл Джем, която можеш да видиш по-долу:

 

38574_570.JPG

 

Тук е добавен Тон потенциометър и е премахнат жака за захранването. Само не му е сложено ключе Он/Оф, ама това може да си го сложи всеки, който иска.

Дано да съм ти помогнал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам LM386 е на 12V 0.3W - няма ли да е прекалено слабо на 9V ?

Ъпдейт : Обадих се на брат ми (в ролята на ижинера) и се оказа , че преампа който съм вързал искал двуполярно , а за съм го закачил сега на батерия . Затова бил толкова кофти звука (не се знае как изобщо е тръгнал :hysterical: ) ... Сега издирвам из вкъщи другия преамп , който бил за батерия по принцип . За "пауър" ампа утре ще ходя да видя какво ще намеря у наше село :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз преди време си правих нещо подобно хаххахаха. Един приятел иска да си уаиърлес връзка на китарата от едни колонки за комп, които са на тоя принцип, демек да безкабелни на 9 волта. Мисля че бяха някви ТСМ ако не се лъжа. Не знам докъде го е докарал, но идеята му не е ло6а. Колонките хващат на 15-20 м, ако не се лъжа и такова резстояние е идеално за малък клуб. Е, не знам какво ще е качеството, но идеята е важна.... не е важно , че не си 1-я открил топлата вода, важното е че сам си я открил :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е айде ся ... подробности :hysterical: Въпроса е в кефа :greenball:

 

Въпрос : Да ми предложите схема (лесна за реализиране по възможност) на крайно стъпало , около 2-3W , или да ползвам направо TDA7052 (струва левче ...) . Също така да може да тръгне с 9V батерия .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз тамън това искам да майсторя за 8-ми...., та паур ампа ми е от неомонтана(потърсете в нета....имат сайт), само че нямам преамп...и не става на 6 волта...

Някой може ли да ми препоръча цялостан схема на такова чудо и да е на 6 волта работеща( че имам един ненужен акумолаТОР останал ми от мотора и ми се иска да го ползвам...) а също и някоя схема на овърдрайв или дист на 6 волта и да е лесна....

Плс хелп миииииииииииииии!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам LM386 е на 12V 0.3W - няма ли да е прекалено слабо на 9V ?

 

 

 

 

 

Силата на звука идеално запълва обикновена стая тая схема съм я вързал към 12 инчов китарен говорител-http://www.blueguitar.org/new/schem/_ss/smokey.gif- разбира се може да се модне с полевак отпред

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.runoffgroove.com/littlegem.html

http://www.runoffgroove.com/ruby.html

 

Ето оригиналните схеми на Little Gem, и неговата модификация Ruby.

 

Aко искаш повече мощност, е възможно, вместо да слагаш говорител като товар на 386-цата, да оставиш за негов товар само съпротивление, и от него, да вземеш сигнала, който да минава през буфер, и след това - вече към линеен по-мощен чип-усилвател, който не криви(кривоча идва от 386-така). Възможно е и да се добави и маршалски тон-контрол.

 

Ако искаш, мога да ти драсна примерна схемка.

 

Може примерно да се използва 16V захранване, и 2 стабилизатора, примерно един 9 волта за 386-цата, и един 15 волта за мощния усилвател... варианти много.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Little Gem съм го правил. Звучи доволно предвид факта, че няма нищо вътре. Сега се подсетих да сгловя едно Ruby и един Lettle Gem MK2.

 

EDIT: А между другото 386 може спокойно да работи и на 12 волта.

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля утре да се заема сериозно и да го направя!

Смятам да ползвам Little Gem и Неомонтана "Усилвател 3" 1х22W /14,4V , 4ом, 10Hz-40kHz, ТDA 2005 Като има 2 режима - единия работи само Литъл джема(режим за батерийка) директно включен към говорителя, 2-ри режим е работещи и двете, но на траф(12 волта) и захранване от мрежата.

Причината да искам вариант с по-мощен краен усилвател е че използваният говорител от мен е български бас на 8 ома 20 вата с ужасно спл.

Та единствения ми въпрос е : при втория режим какво точно да поставя между двете схеми?

Благодаря за оказаната помощ!Спасявате ме!НА осми ще има жица :):thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леко продължение :

Купих два броя LM386 (единия е резерва) и смятам да правя някоя от схемите с него .

Варианите са два :

smokey.gif

или

littlegem.png

 

, като може би клоня към първото + саморъчно направен тонкоректор и буустерче с ключе . Все още се чудя как да свържа прампа , на който ни схема имам , нито описание , само сглобена платка .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.