Jump to content
Българският форум за музиканти

малко проучване относно ривърба


preIbanez

Recommended Posts

...та ситуацията е следната...ще ми се да проведем нещо като анкета по въпроса от къде е най-удачно да се ползва поулярния ефект РИВЪРБ...и така...представете си че имате изява в клуб или средноголяма зала...а защо не и на стадион...и носите със себе си своя верен усилвател...откъде ще дойде вашия ривърб:

 

А. от централното узвучаване след микрофона с който е озвучен усилвателя защото ако е преди това замазва звука.

 

Б. от процесор включен в ефект лоопа на усилвателя защото процесорите имат най-голям избор от различни видове ривърб и възможност за тотален контрол над всички параметри.

 

В. от камионче боднато в ефектлоопа на усилвателя защото процесорите са гадни дигитални ч**ии.

 

Г. от камионче/процесор по линията китара-ефект-усилвател без да минава през лоопа.

 

Д. от вградения ривърб на усилвателя понеже на ви се мъкнат допълнителни ефект и не ви се връзват хиляди кабели а в крайна сметка качеството на ривърба на живо не е толкова от значение.

 

...нека глауването да започне...СЕГА...и много моля без мъдри отговори от типа на..."ривърба е гаден...хич не ти трябва...само маже звука...и само тъпаците го ползват...."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От естествената реверберация на помещението/стадиона?

Нали ефекта "реверб" всъщност е симулация на физичното явление "реверберация", което се наблюдава при отражение на звука от стените на помещението. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен най-удачен ми се вижда вариант Г., защото така контролираш кога да имаш и кога не reverb и след кой точно ефект го искаш. Защото от централното я ти отпуснат reverb - я не, пък и дори и да ти отпуснат, не можеш да го контролираш кога къде и по колко :greenball:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо в голяма и средноголяма зала не се оливай с ривърба и дилея, защото помещението малко от малко си имат собствен и има риск да звучиш като под вода ако прекалиш.

 

А не е удачно - нямаш контрол върху положението ама никакъв.

 

Г не е удачно - така ривърбът минава през предусилвателя. . . ако ползваш само чистия канал пак е поносимо, въпреки че не е препоръчително, но ако ползваш драйва на предусилвателя - не е допустимо. По принцип трябва ривърбът да е на самия край на веригата, така че wtf?

 

В - Познаваш ли някой, който има аналогово камионче за ривърб? Доста са скъпи като начало и са аналогични на пружинния ривърб в усилвателите. Но по-евтините камиончета от сорта на Бос и т.н. са дигитални - така че за какво ти е една А/Д Д/А конверсия в повече?

 

Така че за мен единствените работни варианти са Д и Б - за Д само ако имаш футсуич с копче за ривърба, иначе не.

 

И какво остана - Б.

Виждам че имаш ГТ8 - еми ривърбите му специално не са върха, но за наживо стават (не се обиждай, и аз имам ГТ8).

Хубавото там е, че с 4CM можеш да си нареждаш не само ривърба, а и всички ефекти както си искаш - безкрайни комбинации (включително и преампа на усилвателя се третира като модул, който може да слагаш навсякъде по веригата) - и то само с натискане на 1 бутон с крак. :rolleyes: Така че това е за мен. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д - пружината си е пружина :rockon:

аналогов ривърб който да е достатъчно добър не се сещам - за да се имитира пружината или самия алгоритъм на отражение и параметрите на дадено помещение е нужен процесор и цифрови обработки :hysterical: разните винтидж камиончета ревърб или аналоговите дилей пак стават но не мисля че са толкова добри и реалистични :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички варианти са удачни в определени ситуации.

 

Това, което си написал за В & дигиталните ч**ий е интересно, при положение, че вкл. и повечето (не всички) дилеи и ривърби във формат педал са дигитални.

 

При положение, че имаш човек, който да се грижи за звука вариант А. е доста добър, ако свириш в зала/стадион. А и всички други варианти, като количеството на ефекта при всички случаи пак ще го определите заедно с човека, който има грижа за звука, поради простата причина, че това което на теб ти звучи добре на 20 метра от теб е много вероятно да бъде пълна мазня.

 

А ако сам си го правиш звука, пак ще трябва да се направи някаква проверка, като някой другар седи отпред и евентуално дава меродавно мнение, за това какво чува.

 

Така че всички варианти са удачни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д. Защото ривърба в ампа е паралелен ефект и не нарушаваш качеството на основния сигнал а само смесваш с него .

 

Удачни са и вариантите с лоопа но само ако имаш опция за паралелен лооп !

 

В никакъв случай преди ампа !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз преди известно време (няколко години) също бих казал в никакъв случай преди ампа, но сега съм на мнение, че "според зависи" :rockon: От музиката, от ампа, от звука, който търсиш.

Наскоро слушах едни семпли на Gibson Les Paul & Eventide TimeFactor или TC Nova Delay & Landgraff усилвател (доколкото си спомням, тези бяха от онзи тип barebone усилватели за пюристи, че даже нямат и Effect loop). Та споменатите ефекти бяха във входа на ампа и звукът, който се беше получил беше доста доста добър :) Но пък и там се търсеше повече блус, рок тон. С лек, плътен драйв или чист.

Ако говорим за хай-гейн усилвател - тогава бих се съгласил :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теория най-добрият вариант е в миксера след комбо-то и майка. Но на практика е трудно реализируемо в наши условия май...

В тоя ред на мисли най-добре е враденият ревърб на комбо-то (особено ако е истински), или педал/рак в Луупа. Останалият вариант (онзи преди кубето) е тотално грешен. ИМХО!

Успех! :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предимно Г,аз не свиря почти никога с хай гейн,така че размазването не ми е особено голям проблем.Според мен ако човек знае какво иска,един качествен дигитален ривърб има доста повече възможности от пружините,които според мен са приложими само когато се цели тотално натурален саунд,а в много случаи,за мен ,той е напълно неподходящ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.