Jump to content
Българският форум за музиканти

Моята китара


Recommended Posts

Значи, потенциометрите, които си купувате за по 15 лв, всъщност ги купуват на по лев-два, и после ги продават като някакви страшни потенциометри. Всъщност те имат крива, която е толкова близо до логаритмичната, колкото и параболичната.

 

Линейните потенциометри, всъщност, имат крива, доста близка до линейната. На мен, когато ми трябват 250К логаритмични потенциометри, си ги правя с 1М линеен потенциометър, и 250К резистор.

 

Ако можете да си намерите скъпи потенциометри за измервателна апаратура с подходящ корпус в магазин за електроника , ще е най добре(а цената им като нищо може да се окаже по-ниска от 15 лв.).

 

Веднъж бях намирал такива за една китара - корпусът им беше с форма на куб, и беше от синя пластмаса - е няма по-плавно намалящ потенциометър от тоя - около 12 лв. струваше.

 

В общи линии, ако пише А - примерно А500К или 500КА, значи е логаритмичен.

Ако пише В - примерно В500К - значи е линеен.

 

А относно късата резба - на моите китари на дъното на дупката за електрониката има калайдисана плоча от платка - калайдисвам потенциометрите отпред за 4-те сгънати ламаринки, които държат потенциометъра цял - и ги запоявам за плочата - и гайки не ползвам - така заобикалям нуждата от дълги резби - и от рязане на стърчащата резба - пък и получавам много добра екранировка на кухината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 300
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

@Евтиме, относно това доколко се доближава характеристиката на тези потенциометри до наистина логаритмичната съм съгласен с теб. Показах другия вид чисто и просто заради размерите. Ако човека сложи там платка, това ще му измести потенциометрите назад приблизително с толкова, колкото е нужно, за да се завие гайката отпред - това в зависимост от платката разбира се. И дървото пак остава по-малко. Има вариант да залепи здраво с някакво лепило (не знам какво - ти имаш повече опит и вероятно можеш да му препоръчаш) парче от тия свръх тънките платки дето са под половин мм (хем по-лесно ще го изреже по формата), с което да си остави повече дърво. От друга страна ако залепи добре парче от по-дебелия текстолит пак ще стане много здраво. Като цяло идеята ти е много добра, поздравления :thumbs_up:!

 

Потове за по 15 лева и аз не бих си взел - вече са по 5-6 :curse:, а ако ги имаше по магазините за електроника за по 1-2 лева, естествено щях да си взема оттам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усещам к'ъ ша са праим на жичкаджия тея дни :)

http://constructor.bg/shop/advanced_search...t=2a&page=2

Редактирано от icohohi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като свърших набързо с домашните по дизайн, реших да си направя държачи или там квото е за колана на китарката. Ето и идеята взех домакинско фолио за печене http://img265.imageshack.us/my.php?image=img1604eo2.jpg ових го около пъпката на една кремонка и извадих полека да не разваля формата после взех една свещ img1609gz3.jpg и започнах да топя капак от кофичка от сладолед и разтопената пластмаса да пада във "формата" естествено го правя надкамината че майка ми е забранила да паля огън другаде от както ....нали.....стария мокет :rolleyes: ето го и крайният резултат след малко шкурене и водна бойчка :)img1611wj8.jpg сега само да направя един улей в средата със шкурка да не бяга колана, кво като не е железно нали аз съм си го правил ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някъде прочетох, че Стенли кларк точно така прави - две шайби и два винта за дърво и колана директно завит в Алембика :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някъде прочетох, че Стенли кларк точно така прави - две шайби и два винта за дърво и колана директно завит в Алембика :thumbs_up:

Ползвам едни колани на Димарзио и са точно така завити с винт за тялото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм идейно , за колана имам един познат кожар ще ми го направи като за мен си, а пък захващането ще го мислим

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега остава да измислиш какво мостче ще има и как ще се крепи,щото 6-та ще го дърпа надолу,5-та над ключа за шеста ли ще минава и въобще виражите на струните как ще стават..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май ще трябва да се прави нещо , измислени от Гибсън <_>

 

4_.jpg

 

ps . Тоя модел ме съдира от смях : Gibson Moderne ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.