Jump to content
Българският форум за музиканти

Cubase vs Sonar vs Pro Tools vs Reaper


mytodoroff

Recommended Posts

Ами Cubase си има наистина понадута цена, но вероятно е заради VST 3.0 стандарта. Не знам дали другите DAWs го поддържат все още.

Всяка нова технология си струва пари. Друг е въпросът дали е оправдано.

 

Пък и има редица сносни DAWs, с далеч по-приемливи цени: Ableton (много добра програма), Acid, Samplitude (доста хвалена), Podium, Reaper... доста са.

Не е казано, че Cubase, та непремено Cubase. Едни имат някои функции, други не (основно вграден деструктивен редактор на адудио файлове). Есента се очаква и програмта Record (тя пък хич няма да поддържа VST). Избор имаш голям. Задели пари, прецени им качествата, свали си пробни версии и реши сам за коя да си дадеш парите.

 

Лично за мен известните програми са за миксиране, а някои са за мастериране (WaveLab, Sound Forge и други). Аз само записвам, затова Reaper и Ableton, също ще пробвам и Record да видя как е, са ми пре-пре-достатъчни. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едно не разбирам ...какво сте се лепнали да се доказвате един друг чий софт е по добър.Няма по добър софт ..има ... кой с какво е почнал.Аз от години ползвам Сонар и няма да го сменя .Ако си просвирвате файловете през дънни платки не Про Тулс ами МЕгапро Туулс да сложиш все тази.С риск и аз да се повторя с някой съфорумник... Кой на каквото е фен .На който каквато прогрма му е удобна.На мен ми е по лесен Сонара от където и да го погледна...по лесно се ориентирам в него.А, на друг пък Кюбейс.Колкото до това коя програма колко струва...ми не гледайте само ЛЕ версиите

Редактирано от enuffZnuff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Здравейте, изчетох си четенката относно това дали има разлика между Reaper микс и такъв от Pro Tools. Естесвено феновете на съотвения DAW ще кажат, че тяхното е най-добро, но тук е момента да помоля някой, който има две програми (може и Cubase, Logic, Reaper, Pro Tools, да експортне един микс през двете и да постне резултатите за да можем да чуем има ли такова животно като разлика или няма.

В един форум на Pro Tools четох, че когато ти сервират хубаво ястие, не питаш с какъв тиган е сготвено ;)

Бих направил теста сам, но имам само Reaper, а и компа на който работя е доста слаб за Pro Tools :)

Едно е СИГУРНО: плъгините на Logic и Pro Tools  са по-хубави от вградените на Reaper, но си има ценова разлика от 400Е за това, та да минем към теста. нека той да е кратък откъс от микс - 30сек примерно, wav файл 24 бита, 44100 херца. Важно е микса да е един и същ, просто да се прекара през два различни DAW, за да видим оцветяват ли, дабавят ли нещо, амахат ли нещо и веднъж за винаги да решим спора - моят DAW  е по-добър ;)

Предварително благодаря на всеки отговорил :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно безсмислена операция. 

Предимствата в дадена среда се чуват (не се чуват) при употребата на средата в целия процес на смесване (вкл. и вградени/добавени плъгини).

Импорт/експорта на wav file-ове при равни други условия (т.е. без смени на формати/dithering на изхода) е равностоен на преливането на вода от пусто в празно.

А решаването на въпроси веднъж завинаги никога не е било присъщо на форумните общества, нито на човешките :)

Само данъчните и тези с расата използват думата "окончателно", в определени случаи в истинския и смисъл.

  • Like 6
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е един файл, който ще заема само един трак, то мога да кажа, че разлика няма да има абсолютно никаква. Разликата идва в сумирането, ако има повече от един трак. Но цялата тази операция е свръх безсмислена, защото винаги го има човешкият фактор. Акустична среда, плъгини, тонрежисьор и т.н. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно това искам да разбера, защо има разлика, говорим по - скоро за рендер процеса отколкот за смесването... дали енджина на двете платформи е ралзичен????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да направиш абсолютно еднакъв микс с еднакви параметри в два различни софта. Тей че...

 

А и много по-важно е кое ти е логично, удобно и с кое вършиш работата по-приятно, бързо и лесно. К'ва ми е файдата, че DAW X вади 2% по-як резултат като процеса ми отнема 2 пъти повече време спрямо DAW Y и през това ми иде да си оскубя брадата 14 хиляди пъти? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.