svet.k Публикувано Юни 20 Публикувано Юни 20 И един въпрос - на усилвателя пише минимум 4 ома, лампов е. Предполагам няма проблем да се ползва с 16 омов говорител, какъвто е и в кабинета. Пробвах го днес за малко и ми се струва че лампите греят много. Цитирай
synchu Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Лампите винаги греят доста Ако не е червена сивата "планка" на крайната лампа - няма проблем. А ако има, едва ли ще е от импеданса на говорителя. Цитирай
svet.k Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s Благодаря! Понеже беше голяма разликата, но гледах демо в което го пускат на 16. За сега няма проблем. Какво имаш в предвид по сива планка? Цитирай
synchu Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Ето това сивото вътре в лампата: T.нар анод (plate). Ето и по-детайлен разрез. Цитирай
Ламби Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Предполага се,че всички китарни говорители са повече от 4 Ом или равно.Няма никакъв проблем,греенето е характерно за всяка лампова техника.Не мисля,че ще се запали. Цитирай
synchu Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Има и колони (и усилватели), които са с 2 ома импеданс (Fender Super Reverb например....) Цитирай
svet.k Отговорено вчера в 07:51 Автор Отговорено вчера в 07:51 Не почервенява пластината. Интересно ми стана защо има минмум изискване, като транзисторен амп. Иначе за вкъщи е перфектен, почва от 0,1 вата като нивото е доста ниско, да речем колкото звук от телефон. За разлика от другите малки лампови които съм имал, при тях звука почваше от 10-15%, примерно. Кабинет симулацията е доста добра и ревърба също. С дист отпред вади доста приличен хай-гейн. Стегнат тон с пълни честоти. Смених предусилвателната лампа с Тунг сол, което даде повече среди и ниски среди, с каква е удачно да заменя крайната за да даде повече компресия? EL84 e, стокoва на Bugera. Цитирай
synchu Отговорено вчера в 10:24 Отговорено вчера в 10:24 Какво значи повече компресия? Сложи един компресор отпред и готово. Иначе без да се моделира самия усилвател е трудно да се предположи, коя точно марка лампи ще даде търсения резултат - с други думи въпрос на експеримент, който като всички експерименти може в крайна сметка - колкото и лампи да завъртиш да няма резултата, който търсиш. Принципно, за да работи по начина, по който са го обявили означава, че има определени параметри на крайното стъпало (ерго изходния трансформатор и напреженията), които са компромисни, а не оптимални за даден импеданс, както по принцип се правят нещата. 1 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено преди 22 часа Отговорено преди 22 часа On 6/25/2025 at 12:29 PM, synchu said: Ето това сивото вътре в лампата: Сивото вещество! Разлика в импеданса една стъпка нагоре/надоле не е никакъв проблем за каквито и да е нива на звука, както и модели ампове и колони. Свири с 1-2% по-различно Екю и толкоз. "През едно" ниво вече е по-голяма разликата, но на домашно и с такъв висок клас апаратура я чуеш нещо, я не. Доколко е безопасно за гиъра - ако пускаш по-голям товар нямаш грам проблем (освен какъв е тона, евентуално). Крайните лампи редовно си работят на по 120*C, дори EL84. Можеш да поизмериш с инфрачервен термометър, с пръст не се препоръчва. 😆 Ако помня вярно на тях лимита им беше 140*С по спецификация. Няма как да не топли. Единствено не топлят предусилвателните като ги пуснат на 9 волта. Беринджър имат един микрофонен предусилвател такъв... 1 Цитирай
svet.k Отговорено преди 8 часа Автор Отговорено преди 8 часа Благодаря на всички за отговорите! Това с крайната лампа едва ли ще си струва да се пробва. Струва имам в предвид Мога да пробвам говорителя да сменя вместо това, хем 8 омов да сложа. 4 омовите са рядкост по мои наблюдения и съответно бая скъпи. Цитирай
Koobenot Отговорено преди 6 часа Отговорено преди 6 часа 15 hours ago, Baby Thomas said: Разлика в импеданса една стъпка нагоре/надоле не е никакъв проблем за каквито и да е нива на звука, както и модели ампове и колони. Включвам се на слабо време да уточня, че това е по-скоро вярно за ламповата техника. При транзисторната закачане на по-нисък товар от номиналния може да доведе до греене, смущения или пълна повреда на стъпалото. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено преди 40 минути Отговорено преди 40 минути Ами темата е за лампов усилвател и аз това имах предвид. Иначе да, прав си. За транзисторните е по-различно. Цитирай
Recommended Posts