Jo21 Публикувано %s в %s Публикувано %s в %s Здравейте, музикант и звукорежисьор съм, няма да се впускам във дълбочина за background-а ми защото не е важно за темата. Та, решил съм да правя звукозаписно стдуио което да действа и като репетационна, отделно адекватно студио, не просто стая с микрофон и интерфейс, и имам някои въпроси. Пред следната дилема съм: В момента живея в гр.Хисаря - на 40км от Пловдив. Във Пловдив също имам апартамент и се чудя дали да се преместя във Пловдив или да остана тук и да го направя тук. Тук мога да купя адекватно помещение и да го направя както трябва, във Пловдив трябва да взимам нещо под наем. Въпроса ми е - първо дали изобщо има пари във цялата тази дейност със репетационните и студиата и дали музикантите пътуват и избират студиа и репетационни спрямо това колко големи и адекватни са или по-скоро търсят студиа във близост до тях. Тоест въпроса ми е дали според вас ще има клиантела, ако се направи нещо такова и разбира се - къде ще върви повече? Във София няма как да се преместя просто поради финансови причини, а във Пловдив няма как да купя помещение поради същите такива. До момента съм накупил доста техника и обурудване и след започването на такъв проект ще накупя още. Питам хора със опит във сферата - има ли смисъл такава инвестиция и къде е по-разумно да я направя? Пробвам да търся работа по сайтове като upwork, airgigs, fiver и подобни, но нямам особено голям успех. Работих в медия в София преди и не съм очарован от заплатата изобщо, затова обмислям този вариант. Всеки съвет ще ми е в помощ. Благодаря! Цитирай
musicman Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Определено в големия град ще върви повече, особено частта с репетиционната. Но дали ще печелиш достатъчно пари, никой не може да ти каже или предскаже. Апаратурата е евтина, на всякъде е пълно със студиа и репетиционни. Почти всяка група си има. Какво би могъл да предложиш повече за да дойдат клиентите при теб? Дали има пари, можеш да си го сметнеш и сам, виж колко вървят репетиционните в Пловдив и си направи минимален, среден и оптимален вариант. Така ще видиш какви пари можеш да изкараш като репетиционна. За студиото е същото. Ти си нов и ще трябва да се наложиш, демек да работиш някакво време под доходите, които ти се искат (ако изобщо са възможни след като си направил разчетите от предишната точка). Но бизнес не се стартира лесно. И вече клишетата "на какво си готов за да успееш", "ако искаш ще си намериш начини" и т.н. са актуални разбира се 2 Цитирай
Jo21 Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s Пари съм готов да инвестирам, това ми е ясно. Цените със сигурност ще са ниски това също ми е ясно..най-вече се чудя са локация. В единия вариант мога да купя, в другия да наемам помещение.. Цитирай
musicman Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Локацията е от огромно значение. Но не съм сигурен дали всичко може да го нагодиш да е идеално. Добра локация и нисък наем, лоша локация и висока посещаемост не знам дали ще стане. Цитирай
Jo21 Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s В Хисаря със сигурност имам възможност да го направя по-голямо и адекватно със отделни помещения за отделни групи инструменти, вокалисти, контролна зала отделна и всичките му такъми,но… не е в големия град. А в Пловдив ще е трудно да намеря помещение което хем е достатъчно голямо, хем ще мога да ремонтирам по мои преференции и със адекватен наем… Цитирай
Лими Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Аз бих заменил пловдивският апартамент за подходящо студийно-репетиционно помещение и бих живял под наем близо до него. По-лесно е да си сменяш наетото жилището за живеене, отколкото смяна на сложната и трудно изградената студийна репетиционна. Чрез тази стратегия може да си купиш и въпросното помещение в София и отделно да наемеш битово жилище под наем. В най-лошия случай временно ще живееш и в репетиционната за кратко. Ама всеки сам си решава и не ми се спори. Успех и да му мислят конкурентите! Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 6 hours ago, Jo21 said: ...има ли смисъл такава инвестиция и къде е по-разумно да я направя? Ситуацията май клони към "двама са малко, трима са много". И единият вариант има предимства и недостатъци, и другият също. В Пловдив няма как да преустроиш апартамента си в това, което искаш, по обясними причини. Ако вземеш помещение или помещения под наем, ако наемът е малък, локацията вероятно ще е лоша и обратно. Освен това да влагаш немалко средства в направата на специализирани помещения, без някаква предварителна гаранция за възвръщаемост, после всеки месец да ти върви сума за наема, която отлита безвъзвратно, а накрая просто напускаш и пак нищо не е твое...не знам, не ми се струва добра идея. Според мен смисъл има само ако помещенията са си твои и не се харчиш всеки месец, а и неведнъж съм бил свидетел как някой развива бизнес някъде под наем, по някое време му тръгва бизнесът и следващата година наемодателят вече му иска друг наем. А щом можеш в Хисаря да си направиш това, дето ти се иска (вероятно много по-евтино и лесно, отколкото в Пловдив), защо не хванеш за начало ония от "15-те лалета" на Мими и Развигор, дето всяка година се явяват на конкурса там...и са много народ, готова клиентела с мерак да си запише песен. После като те научат, ще започнат да идват и други, индивидуални или групи...само не съм сигурен относно репетиционната дали изобщо ще тръгне като такава, понеже студио в Хисяря е едно, но репетиционна там малко съмнително...пак не знам де, нямам много поглед върху местната самодейност. 3 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s За студио - в България според мен няма особено значение локацията, за репетиционна - има. Сега ще се аргументирам. При студийни неща ходиш на определено място заради експертизата на определен човек ... прост пример. Купи примерно един компресор 1176/LA2A и го дай на Бай Иван, дето цял живот кара булдозера на ВиК-то в Долно Нанагорнище ... ами много ясно, че ще го гледа като объл камък. Айде сега се замисли за един човек с експертиза, дори без външни бутикови компресори, който знае какво прави ... ами че тука куп съфорумници се изредиха на времето да ходят да свирят в navilata.com, нито е на централно място, нито е топ локация, но има хора с акъл там, които ще ти свършат работа – влизаш, свириш/пееш и излизаш с добър запис. При репетиционната идеята е по-ориентирана посока удобство и трябва да предложиш удобства. Айде да се взема аз за пример – свиря основно кийборди, пея, понякога и китара. Като ида в твоята репетиционна, трябва да ми предложиш PA система, като е зима да не е кучи студ, да мога да се разбера с тебе за дата, ден и час и да си ми удобен … няма да бия 9 дена пък с камили да идвам да репетирам при теб, само и само, щото акустиката ти е "Abbey Roads запис на барабани". Та дефинирай добре какво си намислил да правиш, две дини трудно се носят под една мишница. Ако ще е Хисаря, действа здраво в посока експертиза, креативност и избутани проекти, да може хората да идват при теб заради твоят почерк, ако ще отваряш репетиционна, трябва да си достъпен и да доставяш добра услуга на добра цена – по-скоро тук бих заложил на Пловдив ... и те така. 2 1 Цитирай
yamaha Отговорено преди 23 часа Отговорено преди 23 часа (Редактирано) 9 hours ago, Koobenot said: За студио - в България според мен няма особено значение локацията, за репетиционна - има. И аз това имах предвид. При мен са записвали хора от София, Търговище и т.н., но с репетициите на групи е различно, пък и се предполага, че ще е систематично. 9 hours ago, Koobenot said: При репетиционната идеята е по-ориентирана посока удобство и трябва да предложиш удобства. Айде да се взема аз за пример – свиря основно кийборди, пея, понякога и китара. Като ида в твоята репетиционна, трябва да ми предложиш PA система, като е зима да не е кучи студ, да мога да се разбера с тебе за дата, ден и час и да си ми удобен … ...и да ги почерпиш по едно кафе...или бира, според случая и сезона. Редактирано преди 23 часа от yamaha 1 Цитирай
Продуцент Отговорено преди 18 часа Отговорено преди 18 часа Ами... ако го правиш за забавление и престиж, тогава има смисъл. Познавам човек, който има студио, но парите идват от птицефермата на баща му. Аз също имам малко ТВ студио, но помещението и оборудването са моя собственост и в събота или неделя се забавлявам с разни неща. Дори понякога каня гости за подкаст, инфлуенсърки и т.н. : -) Ако го правиш за да изкарваш пари, с които да живееш и да си посрещаш разходите... тогава няма никакъв смисъл. А ако искаш да печелиш, т.е. да ти остават пари за инвестиции в студиото и то след като си платиш всички житейски разходи... просто забрави! Чували сте правило: ако с бизнеса си няма да печелите поне три пъти повече от досегашната си работа, тогава не я напускайте. С други думи - първо започни да печелиш от студиото три пъти сегашната си заплата, а след това напускай работата си 🙂 1 1 Цитирай
Jo21 Отговорено преди 18 часа Автор Отговорено преди 18 часа Аз така или иначе работя на две работни места и ми е ясно,че в началото няма да се изкарват пари от там, а само да се налива, но искам и допълнителни доходи и от там, да. Цитирай
Лими Отговорено преди 16 часа Отговорено преди 16 часа Не знам как е сегашният бизнес със студиата, но ми се струва, че е зле. Беше златна мина в края на 80-те и 90-те, когато студийната апаратура беше безумно скъпа и трудно достъпна. Аз и още двама съдружници с голяма упоритост и много тежки лични жертви, успяхме тогава 87-ма година да направим студио "ДИЛЕМА", а после "СубДилема" и "DS music". В началото бяхме две или три такива в цяла България. Скъсвахме се от работа, та даже се и разболях тежко, след което изхарчих парите за скъпо лечение и завинаги напуснах този сектор. Та, искам да кажа, че при такова изобилие от всякакви студия напоследък, май не е време за сериозен и печеливш бизнес. Очаквам, че скоро и някои музикални магазини ще затварят филиалите си, поради наводняване с евтини инструменти втора употреба, ама дано не съм прав. Цитирай
Recommended Posts