Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,дойде време да сменя крайните лампи на комбо Peavey Ultra 112 те да две 6L6 GC.Томан продават TAD,а гледам в България се намират JJ словашки.Някой свирил ли е с тях,кои са по-добри?

Редактирано от ven555
Отговорено

TAD не са производител, те само купуват с камионите, мерят, сортират, маркират като техни. Поръчват си и от JJ, та реално може и да са същите. :) Което не ги прави лоши, естествено. Предимството при тях е, че филтрират и изхвърлят плявата и до по-голяма степен гарантират, че предлаганите от тях ще са читави.

Колко разлика ще чуеш, както обикновено, зависи от доста фактори. Ако имаш евтин инструмент, къфдае амп, компромисен говорител и/или комбо; какъв тип е усилвателя (MV или не), как е биаснат, как се използва, колко силно, само на клийн и т.н. Та в определени случаи може и да не чуеш нищо кой знае какво като разлика между по-достъпна марка и двойно по-скъпа такава.

Заводите са само 3: Словакия (JJ Electronics - JJ), Русия (New Sensor - Sovtek, EH, Tung-Sol, Mullard), Китай (Shuguang - Shuguang). Като и трите завода приемат и поръчки за други "марки". Тук-там се чува и за някое друго мини производителче, което се опитва да прави някакви, но май няма "китарни", пък и не са широко разпространени. Марки като Apex, PM, TAD, Ruby, etc., както и всякакви усилвателни марки като Mesa, Fender, Engl и т.н. само си поръчват и са маркирани като такива, но не се произвеждат от тях. JJ принципно са сред по-евтините, а и са най-разпространени, поне наоколо. В последно време цените на руските скочиха бая, а на китайците им изгоря завода и ~3 години не произвеждаха (сега пак подкараха поточните линии).

Лично за мен е по-важно да са измерени, тествани и мачнати (за крайните), отколкото какво пише точно на стъклото. И да е правилния/подходящ модел, разбира се! При нас в БГ също има прилични лампи на прилични цени - Music Division. Няколко пъти купувах в последните години (и винаги ги минавам с тестера) и честно казано съм доволен. :)

Отговорено

@Baby Thomas А можеш ли да препоръчаш някаква читава мерачка на народни цени и как се проверява дали е изправна? Твойта доколкото помня, май сам я беше правил. При мултиметрите е мега лесно, имам един лабораторно измерен резистор 100 ома и с него лесно мога да разбера как е хавата ... само че при тия високи напрежения на крайните лампи ми е Тъмна Индия как се калибрира, става ли само лабороторно или може с подръчни средства, ако човек разбира. 

Отговорено

Правилния въпрос е дали може да се сложат лампите без да се биасват.Това,че са нови не ти прави еднакви.Разлика в звука сигурно има между моделите лампи ама не съм я чувал никога.Просто по скъпите издържат малко повече бой.Забележима разлика в звука се получава при смяна на предусилвателните лампи.Някой по запознат да каже Пийвито блясва ли си лампите или не.

Отговорено

Лампи можеш да сложиш всякак, даже могат да работят в силно странни за тях условия с години. Доста корави твари са! Но с цел да се удължи живота на техниката е добре да се използват сравнително напаснати лампи (след минаване на тестер) и съответно да се настроят да работят в оптимален за тях режим (това зависи от бройките лампи и от ампа). Тук вече има греди и не всеки път е възможно да се постигне оптимален резултат, тъй като разни производители в разни модели имат супер малоумни решения и не е възможно да се оправят бакиите дори след модификации на усилвателя (някой път обаче може). Също зависи дали ампът е катоден биас (автоматичен) или фиксиран, който пък може да е регулиращ се или не. Конкретно това Peavey има фиксиран нерегулиращ се биас. Тоест подава му се определено преднапрежение, но не може да се регулира. Това е най-куция вариант от трите. Най-добре е да му се сложи потенциометър, за да има възможност за настройка, иначе трябва или да купуваш различни комплекти крайни лампи и да слагаш на конвейр докато уцелиш кои са най-подходящи или слагаш без да мериш нищо и каквото стане. ;) За подобни цели преди вече бая години са измислили т.нар. grade - знаеш си колко мощни лампи трябват за твоя амп, знаеш стойностите на конкретен производител и си купуваш само такива. Мисля че Аспен Питман го въвежда с Groove Tubes, а после и други марки използват подобна схема. Меса имаха цветове, Groove май имаха скала между 1 и 10, някои сякаш пишеха самите милиампери... май... или други цифрички ли бяха... 🤔 Anywho...

Разликата при смяна на крайни и предусилвателни лампи може да е от никаква до драстична, ставал съм свидетел и на двете. Зависи от конкретната апаратура, какво и как се сменя и с какво. Но много варианти и много дълго за обясняване. ;)

@Koobenot Да ти кажа не мисля, че съществува на народни цени. То и като цяло няма предлагане (заради липсата на търсене), броят се на пръстите на едната ръка, дори да си работил 40г на циркуляр и абрихт. :) Доколкото помня имаше една проста джаджа дето само свети зелено и червено (демек нищо смислено не показва) и струваше маса пари, както и една друга доста добра джаджа, която струваше нереално много пари. :) Ако ти е интересно ще ги издиря, че не ги помня от въздуха точно как се казваха. И също го има варианта с древните тестери от зората на соца, които първо не са особено подходящи за китарен амп (мерят при 250vDC, амповете са на 450vDC) и второ искат ремонт и калибрация и честно казано аз не бих ги препоръчал на никой. Няколко пъти купувах "измерени и подбрани" лампи с такива древно-съмнителни тестери (руски най-вече) и резултатите бяха меко казано недобри. От друга страна съм поръчвал от реномирани магазини извън БГ, разполагащи със супер прецизни и модерни и скъпи тестери, които слагат лепенки с параметрите на всяка лампа и моя тестер показва същото. Тоест имам му пълна вяра. Той е малко повече от тестер, curve tracer е. Измерва и други неща като кривите (при различни условия, както са в дейташийта) или transconductance при реалните работни условия на конкретен амп. Управлява се софтуерно и има доста големи възможности. Не съм го "правил" аз, само го сглобих + малко дизайн, събиране на чаркове, кутия, захранване, serial/usb конвертор, цокли, кабели... Но разработката е на един холандец, който е бил доста високо в йерархията на Philips и меко казано му разбира доста! :)

ut.jpg

Отговорено

@Baby Thomas Ясно, благодаря за разясненията.

:offtopic-001: Иначе за модификации и донагласяне на ампа все се сещам за историята на Еди Ван Хален с вариак трансформатора ... скоро Рик Биато го пресъздаде с Рет Шул, при по-ниски напрежения имаше повече обем, компресия и по-тъмен тон, при по-високи зъзкаше повече, и доколкото съм чел Едката е бил фен на ниските напрежения за неговите творби. Обаче доколкото разбирам тук променяме захранващото напрежение на целия амп, не само на крайните лампи и крайният резултат на уравнението е респективно различен ... абе толкова условности, направо да ти се прииска да вземеш един Зуум процесор за 100 лв. и една Харли Бентън апаратура с 8 инчов говорител ... :hysterical: 

21 minutes ago, Baby Thomas said:

То и като цяло няма предлагане (заради липсата на търсене), броят се на пръстите на едната ръка, дори да си работил 40г на циркуляр и абрихт. :)

Ми то по тази логика на днешно време има две положения:

1. Не разбирам от лампи и изкривявания обаче съм мераклия да свиря, давам го на техника да ми сменя лампи/bias-ва/сервизира усилвателя, като се прекъстря ритуално 3 пъти, че ще ме разбере добре като му кажа да ми нагласи идеалната граница между "джъ-джъ" и "мазен цвърчалок".

2. Китарна звезда съм и имам един китарен тек дето му тровя живота по цял ден да ми майстори всякакви кретении, докато не съм доволен, в замяна на което му плащам една шапка с пари.

21 minutes ago, Baby Thomas said:

... Но разработката е на един холандец, който е бил доста високо в йерархията на Philips и меко казано му разбира доста! :)

Евала на човечеца, на Запад всеки точи сабята да те избомби с пари в съда заради неспазен NDA (Споразумение за неразкриване на информация), но явно на този фен му е изтекъл ... ;) 

Отговорено

За използването на Variac (марка регулиращи се трансформатори, станали нарицателно) си прав, но и при него, след като намалиш напрежението от мрежата на 90vAC (примерно, за САЩ), пак трябва да си биаснеш крайните лампи, че инак ще умрат от студ. :) Образно казано, разбира се.

Биасването е просто настройка на режима на работа при покой на конкретни лампи (без сигнал), спрямо тока им и високото напрежение в ампа. От който режим зависи също как ще се държат и при работа (при подаден сигнал). Сходно е на оборотите на МПС при свободен ход. Можеш да караш дори да са 300-400, но ще хълца. Можеш да го караш и ако са 2000, но ще му вземеш акъла на тоя двигател, защото като дадеш газ на трета и ще отиде след червеното и ще се сдуха много по-бързо. Затова се гласи на 800 (примерно, неясно колко верен спомен от като бях малък) което е оптимално за двигателя и ще помогне да работи нормално и при другите режими. 🤓

Отговорено

За uTracer-a (което е дивайса, за който @Baby Thomas  пише) е много повече отколкото трябва на средния потребител на лампи, да не говорим, че няма и да разбере резултата :) Нямам никаква идея защо се споменаха NDA-a ....Phillips със сигурност никога не са имали подобно устройство ...да не говорим, че патенти на схеми - хм...само на Рандъл Смит му се получаваха - абсурдна работа, но както и да е. Иначе има по-лимитирани устройства, с по-лимитирани възможности, но отново изискват сглобяване, калибриране и известно разбиране какво правиш и какъв е резултата. 

Отговорено

Холандският фен не е клонирал някаква разработка на Филипс, че да има нужда от NDA, просто е бачкал там на високо ниво и е доста в час. С инженеринга. Трейсъра му е хоби-разработка и проект, пък и е вече пенсионер човека. :)

Amplitrex AT1000 е як тестер, ама... 3 хилки.

Orange Valve Tester е малко под 2к, но само свети зелено/червено... за мен е безполезен продукт. :whistle:

И synchu е прав, че трябва и да знаеш поне малко какво да мериш и гледаш. И най-скъпия и модерен да имаш ако си тотално в гъбите... кел файда. :)

Отговорено
45 minutes ago, Baby Thomas said:

Amplitrex AT1000 е як тестер, ама... 3 хилки.

Яко изглежда, ама трябва да изкарам поне 3-4 курса в Udemy по аналогова техника/лампи, докато ми просветне за какво иде реч, голяма част от терминологията съм я чувал, но към днешна дата е тотално неизползваем за мен предвид бедните ми знания :)