Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за крайни лампи.

ven555

Recommended Posts

Здравейте,дойде време да сменя крайните лампи на комбо Peavey Ultra 112 те да две 6L6 GC.Томан продават TAD,а гледам в България се намират JJ словашки.Някой свирил ли е с тях,кои са по-добри?

Редактирано от ven555
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

TAD не са производител, те само купуват с камионите, мерят, сортират, маркират като техни. Поръчват си и от JJ, та реално може и да са същите. :) Което не ги прави лоши, естествено. Предимството при тях е, че филтрират и изхвърлят плявата и до по-голяма степен гарантират, че предлаганите от тях ще са читави.

Колко разлика ще чуеш, както обикновено, зависи от доста фактори. Ако имаш евтин инструмент, къфдае амп, компромисен говорител и/или комбо; какъв тип е усилвателя (MV или не), как е биаснат, как се използва, колко силно, само на клийн и т.н. Та в определени случаи може и да не чуеш нищо кой знае какво като разлика между по-достъпна марка и двойно по-скъпа такава.

Заводите са само 3: Словакия (JJ Electronics - JJ), Русия (New Sensor - Sovtek, EH, Tung-Sol, Mullard), Китай (Shuguang - Shuguang). Като и трите завода приемат и поръчки за други "марки". Тук-там се чува и за някое друго мини производителче, което се опитва да прави някакви, но май няма "китарни", пък и не са широко разпространени. Марки като Apex, PM, TAD, Ruby, etc., както и всякакви усилвателни марки като Mesa, Fender, Engl и т.н. само си поръчват и са маркирани като такива, но не се произвеждат от тях. JJ принципно са сред по-евтините, а и са най-разпространени, поне наоколо. В последно време цените на руските скочиха бая, а на китайците им изгоря завода и ~3 години не произвеждаха (сега пак подкараха поточните линии).

Лично за мен е по-важно да са измерени, тествани и мачнати (за крайните), отколкото какво пише точно на стъклото. И да е правилния/подходящ модел, разбира се! При нас в БГ също има прилични лампи на прилични цени - Music Division. Няколко пъти купувах в последните години (и винаги ги минавам с тестера) и честно казано съм доволен. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas А можеш ли да препоръчаш някаква читава мерачка на народни цени и как се проверява дали е изправна? Твойта доколкото помня, май сам я беше правил. При мултиметрите е мега лесно, имам един лабораторно измерен резистор 100 ома и с него лесно мога да разбера как е хавата ... само че при тия високи напрежения на крайните лампи ми е Тъмна Индия как се калибрира, става ли само лабороторно или може с подръчни средства, ако човек разбира. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилния въпрос е дали може да се сложат лампите без да се биасват.Това,че са нови не ти прави еднакви.Разлика в звука сигурно има между моделите лампи ама не съм я чувал никога.Просто по скъпите издържат малко повече бой.Забележима разлика в звука се получава при смяна на предусилвателните лампи.Някой по запознат да каже Пийвито блясва ли си лампите или не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампи можеш да сложиш всякак, даже могат да работят в силно странни за тях условия с години. Доста корави твари са! Но с цел да се удължи живота на техниката е добре да се използват сравнително напаснати лампи (след минаване на тестер) и съответно да се настроят да работят в оптимален за тях режим (това зависи от бройките лампи и от ампа). Тук вече има греди и не всеки път е възможно да се постигне оптимален резултат, тъй като разни производители в разни модели имат супер малоумни решения и не е възможно да се оправят бакиите дори след модификации на усилвателя (някой път обаче може). Също зависи дали ампът е катоден биас (автоматичен) или фиксиран, който пък може да е регулиращ се или не. Конкретно това Peavey има фиксиран нерегулиращ се биас. Тоест подава му се определено преднапрежение, но не може да се регулира. Това е най-куция вариант от трите. Най-добре е да му се сложи потенциометър, за да има възможност за настройка, иначе трябва или да купуваш различни комплекти крайни лампи и да слагаш на конвейр докато уцелиш кои са най-подходящи или слагаш без да мериш нищо и каквото стане. ;) За подобни цели преди вече бая години са измислили т.нар. grade - знаеш си колко мощни лампи трябват за твоя амп, знаеш стойностите на конкретен производител и си купуваш само такива. Мисля че Аспен Питман го въвежда с Groove Tubes, а после и други марки използват подобна схема. Меса имаха цветове, Groove май имаха скала между 1 и 10, някои сякаш пишеха самите милиампери... май... или други цифрички ли бяха... 🤔 Anywho...

Разликата при смяна на крайни и предусилвателни лампи може да е от никаква до драстична, ставал съм свидетел и на двете. Зависи от конкретната апаратура, какво и как се сменя и с какво. Но много варианти и много дълго за обясняване. ;)

@Koobenot Да ти кажа не мисля, че съществува на народни цени. То и като цяло няма предлагане (заради липсата на търсене), броят се на пръстите на едната ръка, дори да си работил 40г на циркуляр и абрихт. :) Доколкото помня имаше една проста джаджа дето само свети зелено и червено (демек нищо смислено не показва) и струваше маса пари, както и една друга доста добра джаджа, която струваше нереално много пари. :) Ако ти е интересно ще ги издиря, че не ги помня от въздуха точно как се казваха. И също го има варианта с древните тестери от зората на соца, които първо не са особено подходящи за китарен амп (мерят при 250vDC, амповете са на 450vDC) и второ искат ремонт и калибрация и честно казано аз не бих ги препоръчал на никой. Няколко пъти купувах "измерени и подбрани" лампи с такива древно-съмнителни тестери (руски най-вече) и резултатите бяха меко казано недобри. От друга страна съм поръчвал от реномирани магазини извън БГ, разполагащи със супер прецизни и модерни и скъпи тестери, които слагат лепенки с параметрите на всяка лампа и моя тестер показва същото. Тоест имам му пълна вяра. Той е малко повече от тестер, curve tracer е. Измерва и други неща като кривите (при различни условия, както са в дейташийта) или transconductance при реалните работни условия на конкретен амп. Управлява се софтуерно и има доста големи възможности. Не съм го "правил" аз, само го сглобих + малко дизайн, събиране на чаркове, кутия, захранване, serial/usb конвертор, цокли, кабели... Но разработката е на един холандец, който е бил доста високо в йерархията на Philips и меко казано му разбира доста! :)

ut.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas Ясно, благодаря за разясненията.

:offtopic-001: Иначе за модификации и донагласяне на ампа все се сещам за историята на Еди Ван Хален с вариак трансформатора ... скоро Рик Биато го пресъздаде с Рет Шул, при по-ниски напрежения имаше повече обем, компресия и по-тъмен тон, при по-високи зъзкаше повече, и доколкото съм чел Едката е бил фен на ниските напрежения за неговите творби. Обаче доколкото разбирам тук променяме захранващото напрежение на целия амп, не само на крайните лампи и крайният резултат на уравнението е респективно различен ... абе толкова условности, направо да ти се прииска да вземеш един Зуум процесор за 100 лв. и една Харли Бентън апаратура с 8 инчов говорител ... :hysterical: 

21 minutes ago, Baby Thomas said:

То и като цяло няма предлагане (заради липсата на търсене), броят се на пръстите на едната ръка, дори да си работил 40г на циркуляр и абрихт. :)

Ми то по тази логика на днешно време има две положения:

1. Не разбирам от лампи и изкривявания обаче съм мераклия да свиря, давам го на техника да ми сменя лампи/bias-ва/сервизира усилвателя, като се прекъстря ритуално 3 пъти, че ще ме разбере добре като му кажа да ми нагласи идеалната граница между "джъ-джъ" и "мазен цвърчалок".

2. Китарна звезда съм и имам един китарен тек дето му тровя живота по цял ден да ми майстори всякакви кретении, докато не съм доволен, в замяна на което му плащам една шапка с пари.

21 minutes ago, Baby Thomas said:

... Но разработката е на един холандец, който е бил доста високо в йерархията на Philips и меко казано му разбира доста! :)

Евала на човечеца, на Запад всеки точи сабята да те избомби с пари в съда заради неспазен NDA (Споразумение за неразкриване на информация), но явно на този фен му е изтекъл ... ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За използването на Variac (марка регулиращи се трансформатори, станали нарицателно) си прав, но и при него, след като намалиш напрежението от мрежата на 90vAC (примерно, за САЩ), пак трябва да си биаснеш крайните лампи, че инак ще умрат от студ. :) Образно казано, разбира се.

Биасването е просто настройка на режима на работа при покой на конкретни лампи (без сигнал), спрямо тока им и високото напрежение в ампа. От който режим зависи също как ще се държат и при работа (при подаден сигнал). Сходно е на оборотите на МПС при свободен ход. Можеш да караш дори да са 300-400, но ще хълца. Можеш да го караш и ако са 2000, но ще му вземеш акъла на тоя двигател, защото като дадеш газ на трета и ще отиде след червеното и ще се сдуха много по-бързо. Затова се гласи на 800 (примерно, неясно колко верен спомен от като бях малък) което е оптимално за двигателя и ще помогне да работи нормално и при другите режими. 🤓

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За uTracer-a (което е дивайса, за който @Baby Thomas  пише) е много повече отколкото трябва на средния потребител на лампи, да не говорим, че няма и да разбере резултата :) Нямам никаква идея защо се споменаха NDA-a ....Phillips със сигурност никога не са имали подобно устройство ...да не говорим, че патенти на схеми - хм...само на Рандъл Смит му се получаваха - абсурдна работа, но както и да е. Иначе има по-лимитирани устройства, с по-лимитирани възможности, но отново изискват сглобяване, калибриране и известно разбиране какво правиш и какъв е резултата. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Холандският фен не е клонирал някаква разработка на Филипс, че да има нужда от NDA, просто е бачкал там на високо ниво и е доста в час. С инженеринга. Трейсъра му е хоби-разработка и проект, пък и е вече пенсионер човека. :)

Amplitrex AT1000 е як тестер, ама... 3 хилки.

Orange Valve Tester е малко под 2к, но само свети зелено/червено... за мен е безполезен продукт. :whistle:

И synchu е прав, че трябва и да знаеш поне малко какво да мериш и гледаш. И най-скъпия и модерен да имаш ако си тотално в гъбите... кел файда. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

45 minutes ago, Baby Thomas said:

Amplitrex AT1000 е як тестер, ама... 3 хилки.

Яко изглежда, ама трябва да изкарам поне 3-4 курса в Udemy по аналогова техника/лампи, докато ми просветне за какво иде реч, голяма част от терминологията съм я чувал, но към днешна дата е тотално неизползваем за мен предвид бедните ми знания :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове