Jump to content
Българският форум за музиканти

Много ми е нисък екшъна


Recommended Posts

@Voidhanger откъм тенджерата или черпака?

Иначе сериозно - освен ако не си Стиви Вай и не жулиш само на ниските струни, прекомерно ниският екшън всъщност доста скапва звука на инструмента. За да вибрират харабийската струните си искат височина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истина е. Не ми е много нисък де, това от скука го написах. Иначе верно е това за звука. Какви ли не варианти съм тествал и открих, че ми е най-добре с 1.2 - 1.3 на шеста, първа е доста ниско - някъде около 0.8мм. Грифа е с много малко relief - може би 0.004''. (дано не съм объркал мерките). Ако е с  повече relief и този екшън, струните стават като спагети и започват да плякат много след 12-то прагче, като е по-натегнат е ОК. Прагчетата са тотално равни. Разбира се, при 1.2 мм има бъз, който не се чува през усилвател..

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има ли някакво универсално съгласие за това точно колко нисък екшън е много нисък екшън?

При мен на първа си го свалям до около 1мм, и не падам под това. По-ниско вече "задушава" струните, става само за бързи сола, но не мога да изкарам състейн, нойз гейта ми го изяжда... Пък аз си свиря само хай-гейн.

На шеста съм доволен на 1.5, на някои китари ми е дори и на 1.75. По-ниско от това вече с по-агресивен даун пикинг става смешна работа... Сигурно и дебелината на струните ще има значение. Най-тънките които ползвам са 11-56, и най-високата настройка ми е дроп До. На повечето китари са ми различни комплекти започващи с 12ка и завършващи с 60/62/64...

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това са някакво кошмарно ниски екшъни, не знам как свирите изобщо така. :wacko:

За общоприето-универсално аз смятам посочените в упътванията/по сайтовете на производителите. За солидни ел. китари с нормален строй и размер струни това е (около, може и да варира): 1.5мм при първа струна, 2.0мм при шеста.

Тръс рода пък се гласи така, че като натиснеш на 1 и 14 прагче (или където се съединяват тялото и грифа) в средата на разстоянието да имаш 0.3-0.5мм между струната и прагчето (около 8-мо).

Сетъпа зависи малко от строй/размер струни и доста повече от типа свирене. Аз например не свиря дабъл хенди и легато сола и не ми трябва нисък екшън, освен това копая с перото по-тежко от стандартното и затова си го държа по-висок от тези базови стойности. Не си го меря, но знам, че е повече. :)

При по-нисък екшън е труден бенда и се изплъзват струните + това ти умира тона, защото това блъскане в прагчетата (независимо чува ли се или не (не се)) ти гаси амплитудата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой даде смислено обяснение какви предимства има ниския екшън пред стандартния предвиден от производителя бих се заиграл да свалям колкото е възможно.Според мен грифа трябва да е прав,да няма бъз,състейна да е равен от ляво и дясно на 12 праг,интонацията да е точна и други дреболии,като ключове,височина на адаптери,вид дърво,финиш да са на приемливо ниво.Занимавате се с глупости ми се струва.Всеки инструмент и музикант имат таван на възможностите.Не мисля,че е моя мисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ламби аз пък смятам, че, както написа @Baby Thomas грифът трябва да има дъга (relief). Така си е по спецификации, така е и логично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По спецификации на ESP/LTD дъгата трябва да е по-малко от 0.10'', височина на струните на шеста 2 мм, на първа - 1.5. За мен 2 мм е прекалено много. @chris_barnes ти нали си фен на ESP-та и имаш няколко, твоите с какъв екшън са?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук е удобен момент да ви разкажа една невероятна история, която ще промени живота ви:

Първата ми китара беше един Stagg за 120 лв. (ако не се лъжа) и на нея учих А-то и Б-то на музиката, като май никога не стигнах много по-далеч от Ж, да речем. Но както и да е, друга ми е мисълта.

Беше някаква канска мъка да се свири на нея - болка, ама болка, и си мислех, че е защото съм начинаещ. В един момент реших да сменя струните, които бяха ръждясали и един приятел ми каза - е, сигурно са деветки, купувай там един комплект за 10 лв. и дай да ги сменя.

Сложихме деветките и бриджа се разпадна, защото се оказа, че китарата е била с 12-60 или нещо подобно, сетната в до - нещо, което предишният собственик не е сметнал за важно да спомене на 13-годишно чаве, което не е хващало китара в живота си. :)

Ама пък от тогава май не са ме боляли пръстите при свирене.

P.S. Сетих се за тази история преди две-три седмици, когато водих един страт (но не на Stagg) за сетъп и понеже е с оригиналния 7.25 инча радиус, глъхнеха бендовете около 15 праг. Затова я сетнахме с по-висок екшън и до голяма степен решихме проблема. Дадох си сметка обаче колко съм се разглезил, щом дори такъв що-годе нормален сетъп сега ми се струва висок. 13-годишният аз плюе върху слабостта ми, а даже не свиря с ония безумни свръх-мега-хипер-ниски екшъни, където с един бенд хващам пет струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 7/16/2024 at 3:19 PM, Voidhanger said:

По спецификации на ESP/LTD дъгата трябва да е по-малко от 0.10'', височина на струните на шеста 2 мм, на първа - 1.5. За мен 2 мм е прекалено много. @chris_barnes ти нали си фен на ESP-та и имаш няколко, твоите с какъв екшън са?

Имам 4 броя, да ти призная преди се занимавах с пластини да меря, с електронен шублер да правя точни настройки до десета от милиметъра по някакви спецификации - сега не го правя. Просто не виждам смисъл. Правя ги на усет/око.

НО! свиря в ДО стандарт със струни 13-56, а те вибрират с различна амплитуда от струни 10-46 например :) При всички положения, екшъна ми не е висок и е доста удобно да се свири на инструментите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.